varjo kirjoitti:Mutta toisaalta jos ero on kaksinkertainen kun tarkastellaan ihmisten keskimääräistä köyhyyttä, eikä tilanne ole ilmeisesti mennyt parempaankaan päin, niin se kertoo kuitenkin siitä, että talouspolitiikka ei toimi kokonaisvaltaisesti kansan eduksi, ei se nälkäpalkalla työskentelevä hissiapulainen (mitä ainakin Varsovassa oli paljon, etenkin eläkeläisiä istumassa hississä ja painamassa nappeja) varsinaisesti nosta elintasoaan mutta saa toki työttömyysluvut näyttämään kivoilta, aivan kuten Neuvostoliiton aikoina.
Tokihan on parempi, että hissimies saa korvauksen hotellin eikä valtion pussista. Lisäksi tuo suhteellinen köyhyys on Suomessakin räjähdysmäisessä nousussa (12% vuonna 2004), kertoo kaiketi paljon myös keskiluokan ja pienituloisten tulojen välisestä suhteesta. Ehkäpä voisi Vironkin kohdalla olla kysymys samanlaisista tekijöistä, mene ja tiedä. Ja edelleenkin pidän työllistymiseen myönteisesti suhtautuvaa ja siihen jopa kannustavaa yhteiskuntaa sellaisena asiana, joka koituu koko kansan hyväksi.
Ja yhä pointtinani on, että tämä korkea talouskasvu on hankittu menetelmin, jotka ovat eettisesti kestämättömiä ja toisaalta väitän myös että pitkällä tähtäimellä kannattamattomia, jos kasvavat tuloerot kasvattavat rikollisuutta ja sitä kautta tekevät valtiosta turvattoman. Eli vaikka Viro voi olla menestyvä esimerkki post-sosialistisesta valtiosta, sen toimintamenetelmiä ei voi verrata pohjoismaisiin hyvinvointivaltioihin.
Minusta vertailu pohjoismaihin on ihan mielenkiintoinen, johtuen juuri erilaisista lähtökohdista (meillä 60 vakautta ja pääosin kasvua, Virossa vasta 15 vuotta uusliberalistista talouspolitiikkaa).