Laitetaas kysymys perintöasioista: Jos äitini on mennyt uudelleen naimisiin, eli äidin uusi mies ei ole isäni. Äidin uusi mies omistaa asunnon, joka on 100% hänen nimissään. Äitini ja hänen miehensä ovat tehneet testamentin, jossa kaikki omaisuus heidän kuoltuaan jäisi minulle, koska äidin uudella miehellä ei ole mitään jälkeläisiä. Nyt jos äitini kuolee ensin, niin joudunko maksamaan perinnöstä isompaa perintöveroa, kuin jos äidin mies kuolisi ensin ja kaikki omaisuus periytyisikin äitini kautta. Oman vanhemman kuoltuahan saa tietyn osuuden täysin veroitta ja tämänkin jälkeen pienemmällä veroprosentilla, kun taas tuollainen ei sukulaissuhteen kautta tullut perintö on verollista kokonaan ja vielä suuremmalla prosentilla. Muuttaako tuo äitini uusi avioliitto jotenkin asiaa?
Tässä ei ole mistään ahneudesta kysymys, vaan äitini soitti minulle ja lupasin selvittää asiaa.
Käske äitisi ja puolisonsa ottaa yhteyttä lakimieheen. Oikeasti. Tuossa on hyvän ja huonon verosuunnittelun ero tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja (riippuen asunnon ja muun omaisuuden määrästä). Aika usein myös pankista saattaa tulla asiantuntevia neuvoja, luultavasti vähän halvemmalla kuin asianajotoimistosta.
Sanottakoon nyt että esim. tasinko (mahdollisimman suuri saavutettavissa yksipuolisella avioehdolla) auttaa omaisuuden siirtämisessä suvulta toiselle ilman veroseuraamuksia. Sukupolvelta seuraavalle menee perintöveroa perintöverolaskurin [
Perintöverolaskuri ] mukaan. Perintö on saajalleen verovapaata 19.999 euroon saakka, joten tuotakin voi hyödyntää. Jos asunto testamentataan sulle, mutta äidilläsi on siihen elinikäinen hallintaoikeus, saat perinnöllesi hallintaoikeudesta johtuvaa vähennystä [
https://goo.gl/hGUIII] . Olet perimässä sekä äitisi että isäpuolesi, joiden perijänä olet molemmissa pesissä ykkösveroluokassa, ja koska perintövero on progressiivista voi olla järkevää, että perit omaisuudet kahdessa eri erässä. Toki jos äitisi perii ensin isäpuolesi (ja maksaa veroja perinnöstään joka on yli 80.000 egeä (kts. yllä oleva kommentti puolisovähennyksestä) ja sitten sinä perit äitisi, niin silloin samasta omaisuudesta tulee maksettua perintöveroja kahteen kertaan. Jos äitisi perii miehensä, niin sitten miehen ns. toissijaisilla perillisillä saattaa olla oikeus osuuteen omaisuudesta, kun äitisi kuolee. Tämän voi sulkea testamentilla pois. Asiaa riippuu monesta seikasta, paljon on kysymyksiä, jotta päästään oikeaan lopputulemaan, ja osaavalla lakimiehellä on työkalupakissaan varmasti hyvät keinot tähän kaikkeen. Nyt ei kannata säästää väärässä paikassa.
Ja totta kai tuossa on ahneudesta kyse. Se on joskus ihan hyväksi. Jos äitisi tai itse ette ymmärrä katsoa etujesi perään, niin kuka sen tekisi? Verottaja? Höh.