Re: Ruoka- ja maustamisvinkit
Viestin lähetti Apassi
- - -
Lisäksi olisin erittäin kiinnostunut, jos joku kykenisi kertomaan miten valmistetaan mureva ja hyvänmakuinen pihvi kotikonstein. Sellainen, joka ei häviä vertailussa ravintoloiden vastaaville.
- - -
Ruoanlaitto on mukava ja kehittävä harrastus. Myös keskikehon kohdalta.
Pihvin laitto kotona onnistuu kyllä kun on äidin antamat aineet. Pihviliha kannattaa käydä ostamassa ihan lihatiskiltä ja kertoa lihamestarille mitä aikoo tehdä. Brasialainen tai argentiinalainen pihviliha maksaa hiukan enemmän kuin valmiiksipakatut, mutta on sen väärtikin. Lihamestari katsoo sitten sinusta minkä kokoiset siipaleet viiltää, yleensä n. 150-200g / kpl. Lounaspihviksi riittää pienempikin 120-150 grammainen.
Vaikka pihvin paistaminen ei lopulta kauaa vie aikaa, niin muuten aikaa kannattaa varata etukäteisvalmisteluihin. Liha pitää nostaa huoneen lämpöön 1-2 tuntia ennen paistamista, se paistetaan kun se on huoneenlämpöistä. Ei missään tapauksessa jääkaappikylmänä.
Pöytä kannattaa kattaa valmiiksi kynttilöineen, sillä lopussa tulee kiire. Kynttuilän ehtii sytyttää kyllä ennen tarjoilua.
Lisukkeet on laitettava valmiiksi ja arvioitava niiden valmistumisaika siten, että tarjoilemasi ruoan kaikki osat ovat suurin piirtein samaan aikaan valmiita. Pihvin kanssa suosittelen vain kasviksia; perunat ovat vähän turhia mutta jos ei kasviksista välitä niin laittaa sitten pottuja. Esim. voi keittää parsakaalia ja porkkanoita; keitinveteen suolaa, voita ja hiukan rouhii mustapippuria sekä mahdollisesti valkosipulia maun mukaan.
Itse olen kastikeihmisiä ja pihvin kanssa teen aina kastikkeen, jonka toki tarjoilen erikseen. Peruskastikepohja, eli paljon voita ja sulaan voihin ruokalusikallinen vehnäjauhoja tai orakasta, sitten vettä ja kermaa "sopivasti" eli sopivassa suhteessa tottumusten mukaan; toiset pitävät kermaisemmasta ja/tai paksummasta jne. Joukkoon 1/4 lihaliemikuutiosta, pippurisekoitusta ja hiukan worchester-kastiketta. Nopea kiehautus, tarkistamme maun ja tarvittaessa lisäämme suolaa, mutta vasta kun ensin olemme lisänneet paistinliemen. Juuri ennen tarjoilua kastike kippoon ja nokare voita sekä persilja päälle.
Paistamiseen tarvitset hyvän paistinpannun, mieluummin valurautaisen parilapannun. Pannu pitää kuumentaa ilman rasvaa niin kuumaksi kuin sen kotikonsteilla saa, eli nupit kaakkoon ja kattilan kansi pannun päälle; se nopeuttaa.
Kun kaikki muu on valmista, huonelämpöiset pihvit pannulle ja liesituuletin täysille. Ikkunaakin saa raottaa korvausilman varmistamiseksi. Kuumalla parilapannulla paistetaan n. minuutti ja kurkistetaan että tumman ruskeat raidat ovat painuneet pihveihin. Käännetään ja voidaan laittaa levy nollalle ja kansi pannun päälle. Odotellaan minuutti, pari ja on valmista tarjoiltavaksi. Mikäli toinen osapuoli ei pidä mediumista, kannattaa odottaa kolme, neljä minuuttia mutta ei kauemmin. Kuivaa muuten liikaa.
Pihvi itsessään ei tarvitse mitään mausteita. Se on parasta ihan vaan paistettuna. Toki siihen voi lisätä pipureita, valkosipulia tmsv mutta se on taas sitten ihan toinen juttu.
Mukaan tukeva punaviini, kynttilät ja tärkeä ihminen; se on siinä.