Löytyykö kokkeja?

  • 589 366
  • 2 913

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Tositarina: eräs mieshenkilö, joka kokkasi, laski ohjeessa ilmoitetun ajan siitä alkaen, kun otti kipan kaapista.

Ja ei, se en ole minä.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukilahden Työväen Ampujat
Viestin lähetti scholl
Mikä perunapussi? Perunathan myydään irtotavarana. Itse olen aiemmin tässä ketjussa käsitellyt perunoiden keittoproblematiikkaa, mutta se siitä. Sen sijaan koe-erien tekeminen on aika perttiä, sillä harvoin on aikaa testata. Kyllä se pitää mennä kerralla oikein, jos haluaa saada valmista samaan aikaan kuin muut ruokalajit.

Ajattelin ihmistä joka ei ole ikinä keittänyt perunoita saatikka sitten laittanut niiden kylkiäiseksi jotain. Kyllä niitä saa pusseissakin ja olettaisin uusavuttoman juuri ostavan pussiperunoita koska "ohjeessa sanotaan että senjasen merkkistä perunaa jota saa kätevästi 2 kilon pusseissa". Kädetön pertti (perusinsinööri) saattaisi hyvinkin keittää pari koe-erää ennenkuin toteaa ajan ja kypsyyden suhteen olevan optimaalisen :)

Oikea keittoaika pitää hakea yrityksen ja erehdyksen kautta, ei sitä kovin montaa kertaa viitsi syödä puolikypsää tai mössöksi menevää perunaa.

Se perunista tällä erää.
 

Evenuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
ö-ö-ö
Insinööri keittiössä

Pakko kertoa eräs tapahtuma...

Olimme exän kanssa juuri alkaneet seurustelemaan ja ajattelin, että olisi kiva tehdä yhdessä ruokaa. Aloitettiin niinkin helposta kuin pasta-ateria pussista.
Pistin oikean määrän vettä kiehumaan, hän sitten lisäsi pussin sisällön ja aikansa sitä sekoitteli. Olin keskittynyt seuraavan keskustelun aikana johonkin muuhun.

hän: "Tää alkaa kuivumaan"
minä: "Lisää sinne vähän vettä"
xxx
hän: "Onkohan tää ihan sellaista kuin pitäisi..?"
minä: "Mitä v****a sä oot tehnyt?
Paljonko sä sitä vettä sinne laitoit?"
hän: "No puoli litraa"

Eli siis söimme pastakeittoa. Kaikkihan on suhteellista.

Siitä lähtien se olin minä, joka tein ruuat.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti Snakster
Riisi tulee keittää siten, että ensin pistää öljyä kattilaan, sitten kuullottaa kuumassa öljyssä valkosipulia ja riisiä hetkisen ja vasta sitten heittää vettä perään noin tuplasti sen mitä riisiä on. Tulee saatanan paljon parempaa noin.
Perkele just kerkesin keitellä riisit ja syödäkin jo. Tuo kuulostaa niin hyvältä, että menee takuulla kokeiluun. Tänään tyydyin normaaliin tapaan valmistettuun riisiin, kanafileet paistoin valkosipulin, porkkanoiden! ja tilkan oliiviöljyä kera. Oli kyllä aivan helvetin hyvää, mutta ehkä siitä riisistä voisi noin saada vielä parempaa.
 

Evenuel

Jäsen
Suosikkijoukkue
ö-ö-ö
Viestin lähetti Snakster
Riisi tulee keittää siten, että ensin pistää öljyä kattilaan, sitten kuullottaa kuumassa öljyssä valkosipulia ja riisiä hetkisen ja vasta sitten heittää vettä perään noin tuplasti sen mitä riisiä on. Tulee saatanan paljon parempaa noin.

Pilahviriisiä tarkoittanet?
 
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko. /HC Tallinna !
Kokeilkaas joskus tehdä tattarista samalla lailla kuin äskeinen riisi, on paljon enemmän makuja ja kun laittaa sipulia ja vaikkapa kinkkua tai pekonia paistettuna joukkoon niin vot. Suomessa asuessani ei tullut paljon tattaria syötyä täällä koti oloissa syön useinkin. Voi on myöskin erittäin merkittävässä roolissa tattarin kanssa, kypsyminen vie suunnilleen saman ajan kuin riisisissä ehkä hieman kauemmin.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti Jakke Huuliparta
Nimimerkille Ossi: en edes tiennyt että tuollainen vekotin on olemassa, taitaa mennä ostoon.
Katso sitten varmuuden vuoksi, että kannessa on reikä höyryä varten. Luultavasti useimmissa on, mutta varoitan kuitenkin. Muuten veikkaan, että edullisimmatkin mallit ajavat asiansa. Ja varsinkin pienillä määrillä riisiä alimmat tuppaavat hieman ruskistumaan, älä anna sen häiritä. Paakkuuntumistakuu paakkuuntuville riisilaaduille. Itse suosin basmatia myös thaikku-resepteille. En ole löytänyt vielä riittävän hyvää jasmiiniriisiä.
 

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Testausta

Nyt jänskättää.
Kaupasta broilerin koipireisipaloja ostettuna. Pistin ne uuniin siten, että kastelin ne Portugalista tuodulla piri-piri-kastikkeella. (ei sisällä huumeita). Vahvaa, chilistä tehtyä paikallista kastiketta. Katotaan miten jätkän käy.

Portugalissa maistuivat hiton hyvälle. Mutta siellä ne valmistettiin siten, että ne koivet olivat marinoitu siinä kastikkeessa ja ne paistettiin kypsäksi avotulella. Lähes kuivaksi, niin liika kastike paahtui pois. Lopputulos oli hieman tulinen, oikein maukas kana.

Otetaan myöhemmin illalla editointi.


EDIT: Mainiota. Täydellistä. Suussa mukava jälkimaku. Kanan kanssa riisiä, salaattia sekä raejuustoa. Tasapainotti hyvin tätä. Tiedänpä nyt mihin ainakin menee iso osa noista kastikkeista, jotka toin reissulta.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Re: Testausta

Viestin lähetti B1
Nyt jänskättää.
Kaupasta broilerin koipireisipaloja ostettuna. Pistin ne uuniin siten, että kastelin ne Portugalista tuodulla piri-piri-kastikkeella. (ei sisällä huumeita). Vahvaa, chilistä tehtyä paikallista kastiketta. Katotaan miten jätkän käy.

No niin, sitten kun olet saanut piri-piri-kastikkeesi kulutettua loppuun ja mahdollisesti olet valmis siirtymään chilin mukavassa maailmassa hiukan eteenpäin niin tässäpä sinulle tietoa übervahvasta chilistä. Tota kun lorautat broilerin koipireisipalojesi sekaan, niin jänskättää jo muitakin.
 

Maila

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Slavia Praha
Kesä sateineen on nurkalla, joten voinen jakaa kanssanne muutaman erinomaisen grillivinkin. Lähinnä ovat lisukeosastoa, keitetyt perunat kun ei meillä tee kauppaansa. Ja ei, en ole kasvisyöjä.

Ehdoton grillikauden aloitus on vihreä parsa, kuukauden päästä tämä herkku on jo menneen kevään muistoja. Eli, raaka, hieman kannasta kuorittu parsa grilliin. Muistetaan valella useasti runsaalla oliiviöljyllä ja rouhia surutta karkeaa merisuolaa päälle. Lautaselle ja päälle paksuja siivuja Parmesan ( -tyyppisestä) juustosta.
Aina hyvä nopea kesäsoosi tälle herkulle on valmis pussiBernaise, johon tosin alussa lisätään maidon joukkoon sauvasekoittimella survottu tuore basilika. Nam.

Toinen hyvä lisuke on leipäjuusto. Kertakäyttöiseen foliovuokaan pilkottu leipäjuusto. Päälle runsaasti kevätsipulia, pilkottua tomaattia, mustapippuria ja suolaa. Lämpenee miedossa lämmössä ritilän päällä muiden ruokien paistuessa.

Kolmantena oma nyyttiehdotukseni: parsakaalia, kevätsipulia, mustapippuria, suolaa ja valkosipulituorejuustoa. Folion ja ruuan väliin voi muuten myös laittaa leivinpaperia. Mukavampikin syödä suoraan nyytistä, kun ei toki haarukalla foliota.

Ja vielä yksi kylmä ei-grillattu lisuke. Raaka kukkakaali pieniksi paloiksi kulhoon. Perään purkki kermaviiliä, PALJON puristettua valkosipulia, suolaa, sitruunaa, pippuria… Muutamaksi tunniksi jääkaappiin (mieluiten yön yli) ja nauttimaan. Ai piru, että on hyvää!

- (nälän yllättämä) Maila
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Evenuel
Pilahviriisiä tarkoittanet?

En minä tuollaisista nimistä tiedä. Etelä-Amerikassa asuessani tuon tavan keittää riisiä opin ja hyvältä on maistunut sen jälkeen myös kotimaassa.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Pilahviriisi löytyy intialaisista keittokirjoista.

Siinä paistetaan voissa ensin pari minuuttia pannulla ripaus kurkumaa, pala kanelitankoa, laakerinlehti murskattuna, 4 kpl kokonaisia kardemummia ja 4 kokonaista mausteneilikkaa. Riisit (3 dl) lisätään pannulle sekaan ja paistetaan vähän aikaa, hämmennetään samalla.

Tämän jälkeen kaadetaan pannun seos kiehuvaan veteen ja keitetään riisi ihan normaalisti. Lopputulos pitää sitten vielä koristella rusinoilla ja manteleilla, joita on myös paistettu ensin vähän aikaa voissa pannulla.

Intialaiset lihapullat sopii pilahviriisin kanssa ja esim. jogurttikurkku.
 

sivurauta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat ylipäätään tamperelaiselle jääkie
Ruokaa

Muutama simppeli resepti ihan tavallisia arkisia ruokia.

Routapaakku

Jäinen reilun kilon painoinen hirvipaisti lykätään noin kahdeksitoista tunniksi uuniin. Lämpöä noin 90 astetta. Nostat paistin pois ja maustat sen suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja rosmariinin oksilla. Sitten noin vuorokausi siinä liemessä maustumassa ja sitten syömään. Punaviiniksi sen kanssa sopii erinomaisesti vaikka Caliterra.


Uunikala

Noin kiloinen lohifile asetetaan nahkapuoli ylöspäin vuokaan, joka on pohja on peitetty sipulirenkailla. Uuniin noin kymmeneksi minuutiksi (lämpötila 175), sitten pois uunista ja vedät pihdeillä /haarukalla /sormilla nahan pois. Kalan päälle suolaa ja katkarapuja. Sitten koko hoidon päälle kastike, jossa on:
1 prk ranskankermaa
muutama hypsäys tilliä
sitruunapippuria maun mukaan
tippa hunajaa

Sitten juustokuorrutus päälle ja uuniin siksi aikaa, että kala on kypsää. Juomaksi saksalaista valkoviiniä nimeltään Black Tower.


Uunihässäkkä

6 isoa perunaa
0,5 kiloa porkkanoita
0,5 kiloa hirven ulkofilettä
2 sipulia
2 paprikaa
porsaan kassleria

Kuori porkkanat, sipulit ja perunat. Pilko ne ja paprikat sopiviksi palasiksi. Siivuta lihat sopiviksi palasiksi. Isoon uunivuokaan ensin pohjalle hirvenlihat, sitten päälle sipulit ja paprikat. Seuraavaksi perunat ja niiden päälle porkkanat. Lopuksi vuoraat päältä kasslerilla niin, että se peittää koko kipon. Väliin tietysti mausteita (suolaa, pippuria, grillimaustetta ehkä valkosipulia). Uuniin vajaaseen 150:een asteeseen ja siellä jonkun 3-4 tuntia. Syömään ja lasiin punaviiniä joko Oriachovitza taikka Chileläistä Rapelia.

Lopuksi yksinkertaista.

Uunipatonki

Esipaistettua patonkia, jonka halkaiset keskeltä kahtia. Halkaistuun pintaan sivelet pastakastiketta ja siihen päälle basilikaa ja kuivattuja suppilovahveroita. Sitten täytettä oman mielen mukaan. Itse suosin usein palvattua peuranlihaa, tulisia paprikoita, homejuustoa, tomaatin siivuja jne. Päälle juustokuorrutus ja vajaa 10 minuuttia 200:ssa asteessa. Juomaksi korillinen tumma Velkoa.

Tuossa nyt joitain ja suosittelen.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Viestin lähetti Pikku Myy
Eli raita-kastike? Samantyyppistä moskaa kuin tsatsiki.

Vähän joo,

Kheere ka raita (jugurttikurkku)

Otetaan 2 dl puhdasta jugurttia, raastetaan kokonainen kuorittu kurkku. Lisätään 2 rkl minttua, ripaukset cayenne- ja mustapippuria maun mukaan ja hieman kuminansiemeniä. Sekoitetaan hyvin ja jäähdytetään jääkaapissa sen aikaa, kun muut ruoat valmistuvat.
 

Enye

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kesän suosikki ainakin omalla kohdallani ovat uudet perunat/potut sipulivoi-kastikkeessa. Namn.

Kokkailusta sen verta, että sitä tulee harrastettua useasti ihan senkin takia, että joudun paljon ruokaa kotona tekemään. Yksi erinomainen resepti on
Smetanassa haudutettu broilerinsuikela - riisilaatikko

3 dl pitkäjyväistä riisiä
300 g broilerinsuikaleita
1 tl. rouh. mustapippuria
ripaus suolaa
1 dl juustoraastetta
120 g purkki smetanaa (tai sitten ihan vain ruokakermaa)
voita tai öljyä

Keitä riisit kattilassa. Paista broilerinsuikaleet kauniin ruskeaksi ja mausta mustapippurilla, currylla ja suolalla. Sekoita riisi, broilerinsuikaleet, juustoraaste sekä smetana/kerma keskenään ja kaada voideltuun uunivuokaan. Laita päälle voinokareita. Paista 200 asteessa n. ½, sen jälkeen ripottele päälle juustoraastetta ja anna paistua vielä 10 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

Ja tämähän on siitä hyvä ohje, että ruuan voi tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin ja paistaa seuraavana päivänä valmiiksi.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
En nyt varmaksi muista olenko jo tämän tänne laittanut, mutta kun meillä sattuneesta syystä tuota hirven lihaa tuntuu riittävän.

Otamme hirven paistia ja leikkaamme siitä sopivat annospalat n. 150-200g per persoona. Maustamme mustapippurilla ja suolalla. Käärimme palojen ympäri pekonisuikaleita (2 suikaletta yleensä riittää) ja sen jälkeen suljemme paketin folioon. Uuniin miedolle lämmölle (n. 100 astetta) tunniksi.

Sillä aikaa on tehty pottumuusi oikeista potuista ja vähän rakuunaporkkanoita lisukkeeksi.

Ja eikun naamariin muhevan punkun kera hyvässä seurassa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Nostetaas ylös. Tein jetin ohjetta mukaillen vorschmackia ja täytyy sanoa, että jumalaisen makuista. Toimii, toki suorastaan vaatii, että myös vodkaryyppy otetaan :D
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Viestin lähetti bozik
Tänään tyydyin normaaliin tapaan valmistettuun riisiin, kanafileet paistoin valkosipulin, porkkanoiden! ja tilkan oliiviöljyä kera.
Pelkästään noin? Liekö kana kovinkaan maukasta. Itse käytän aina currya kanan kanssa, muuten se ei maistu yhtään miltään. Valkosipuli toki on aika sopiva lisuke myös. Sopii melko moneen ruokaan.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Kas.

Varmasti hyviä eväitä ovat nuo edelliset, mutta nyt pannaan tarjolle retkimuikkukukot, joiden tekeminen joka kodissa vaatii vain muikkujen hankinnan; kaikki muu löytyy peruskodista.

Elikäs muikkuja pitää olla ja ruisleipää, sellaisia retkieväsleipiä + pekonisiipaleita. Avatut leivät voidellaan molemmat ja pohjaleivän päälle pannaan peratut muikut, runsaasti siis. Näiden päälle vielä pekonisiipale ja sitten leivät päällekkäin. Hirmuisen tiukasti folioita päälle ja ensin 250 asteen uunin puoleksi tunniksi, sen jälkeen sadassa asteessa n. 45 min ja eikun naamariin. Mauttoman hyvää.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Viestin lähetti fiftyeight
Varmasti hyviä eväitä ovat nuo edelliset, mutta nyt pannaan tarjolle retkimuikkukukot
Mikä ihme on retkimuikku?

Tässä oman chilisadon valmistumista odotellessa kysynkin asiantuntijoilta, miten tehdään oikeasti tulista ruokaa? Siis sellaista takakireää, hien otsalle nostattavaa. Ei siis mausteista, vaan tulista!
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Viestin lähetti Ossi
Mikä ihme on retkimuikku?
- - -

Retkimuikku on tavallaan city-ihmisen kalakukkoja.

Chiliruoat on sitten erikseen, ja veikkaanpa että niissä jäät kakkoseksi. Voit tulla terassilleni oppiin. Yv:tä peliin.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Heitän tähän väliin lenkkimakkarareseptin joka ilahduttaa meidän suvussa jo neljättä sukupolvea. Kyseessä on ruoka joka muuttaa käsityksen uunimakkarasta ja on helmempi kuin muut.
Sen nimi on joko "the ruoka" tai "makkaraa ja spaghettia"

Ainekset:
1 paketti HK:n sinistä (joku muu lenkki käy jos se on HK:n sininen)
2 purkkia ruokakermaa
Juustoa (emmental mieluiten) muutkin käy
Ketsuppia
Spaghettia

Kuori lenkki, paa vuokaan, viillä melkein pohjaan asti pitkittäin etelästä pohjoiseen. Tunge juustoa sisään niin paljon kuin tykkäät tai uskallat.
Kastike 2 purkkia kermaa ja noin 2 desiä ketsuppia, sekoittele kunnes sotku on miehekkään vaaleanpunaista. Kaatelee vuokaan makkaroiden sivuun, ei hirveesti kannata laittaa makkaroiden päälle koska se palaa helpolla jos unohdat ruoan uuniin.
Tuikkaa vuoka uuniin 200 astetta ja 30-40 min.
Keitä spaghetti siten että se on valmista samaan aikaan.
Syö ja hikoile.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Söin veljeni luona taannoin rokkarin kanapataa eli kai jotain The Crashin Teemu Brunilan viritelmää. Ohjetta ei kukaan muistanut, mutta aineosat oli selvillä, joten olen nyt muutaman kerran kotona väsännyt Temen viritelmään pohjautuvaa kanapataa, ja ai että on ollut hyvää aina.

En lähde arvailemaan alkuperäistä rokkarin kanapadan ohjetta, koska en sitä yksinkertaisesti tiedä, vaan paljastan tässä oman sovennelmani kahdelle hengelle:

250-300 g intilaisittain maustettua kanan fileesuikaleita (tandoori tms)
yksi omena tai banaani (tai vaikka persikka, jos siltä tuntuu)
chilipähkinoitä (tai suolapähkinöitä)
teelusikallinen chilimurskaa tai loraus chiliketsuppia
2 dl kermaa vaahdotettuna

Lisukkeeksi vaikka riisiä.

Paista kanasuikaleet ja pilko omena/banaani. Kypsät (älä kuivuta käristämällä) kanasuikaleet ja hedelmän palat uunin kestävään astiaan ja iloisesti sekaisin chiliketsupin tms. kanssa. Lopuksi vaahdotat kerman ja sotket sen vielä kaiken kaman sekaan. Sitten luomus uuniin pariin sataan asteeseen ja odottelua sen verran, että vaahto kuivahtaa ja saa väriä hiukan (jos astiassa ei kantta) tai alkaa kuohua (jos kannellinen astia). Uunissa pataa ei tarvitse pitkään pitää, joku 10 minuuttia riittää pehmittämään omenankin. Lopuksi koko komeus kruunataan chilipähkinöillä, ronskisti siihen padan päälle (ota kansi pois ensin...) oman maun mukaan.


Touhusta saa nopeamman, jos ostaa valmiiksi grillattuja kanan rintapaloja. Makean hedelmän kanssa sopii mielestäni todella hyvin sinihomejuusto, mutta ainakaan tuo tandoorimarinadi ei sitä vaadi, koska on maukas jo itsessään. Pähkinöitä ei kuitenkaan kannata jättää pois, koska ne yhdessä hedelmän kanssa krunaavat koko ruoan, kermaa unohtamatta. Pisteethän tällä sapuskalla saa paukkumaan iloisesti, mutta mitä siitä. Ei muuta kuin lenkille, jos siltä tuntuu, mutta kyllä ruoan pitää hyvää olla. Ja tämä sitä todellakin on.


P.S. Kokeilkaapa joskus suolapähkinöitä johonkin perus feta-kurkku-tomaatti-jäävuorisalaatti-sipuli -yhdistelmään, toimii mielestäni salaatissakin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös