Löytyykö kokkeja?

  • 589 356
  • 2 913

Bulvaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Palermonpasta

Rouvan kovasti kehuma herkku (oli syönyt lounaalla). Elikkäs periaatteessa kanapasta, tarkempaa ohjetta en tiedä enkä löytänyt. Onko jollain ohje takataskussa (tai piirongin laatikossa)?
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet

Bulvaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans

Rinoa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
snaphappy kirjoitti:
Kaveri oli keväällä löytänyt tätä Behnford'silta Kämpin galleriasta.
Nykyisin tätä ei sieltä enää saa, johtuen syystä jotta Stockmann myy sitä : D
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Moskovan pata

Nostetaas taas mitä parhain ketju ylös:

Olen taas parin viikon päästä kutsumassa kavereita kylään syömään hyvää sapuskaa. Tällä kertaa olen päätymässä tekemään Moskovan pataa. linkki

Jos joku on joskus tehnyt tätä pataa niin kaikki ehdotukset ja ideat otetaan vastaan. Mitä olen kuullut niin kuulemma on aika loistava pataruoka.

- tinke.80
 
Viimeksi muokattu:

Dante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Lihapullat

Laitetaas tännekin mitä perinteikkäin ja herkullisin lihapullasoosin ohje. Tämä on yksi meikäläisen bravuureista. Kukaan ikinä ei ole jättänyt santsaamatta.

Paistijauhelihaa n. kilo
Sipulia & valkosipulia
mausteita (itellä pelkkä suola ja reilu pippuri)
2-3 kananmunan keltuaista

Ei nestettä, eikä varsinkaan korppujauhoja, tämä on tärkeää.

Hakkaa sipulit helvetin pieneksi, jos omistat vain paskan puukon tai pilkkominen ei muutenvaan onnistu kandee kokeilla raastinta tai tehosekotinta. Jälkimmäisessä vain hyvin lyhyet sekoittelut. Möyhi jauhista - siis pelkkää jauhista - käsin aika kauan, silleen että se on tasaista mössöä. Sipulit ja mausteet sekaan ja möyhi lisää. Tällä tavoin pullat pysyvät hyvin kasassa. Lopuksi keltuaiset sekaan ja vielä varovaiset möyhentelyt että munat menee sekaisin.

Ota iso paistinastia - valurautakasari on ylivoimaisesti paras - ja sulata siinä niin paljon oikeaa voita kuin kehtaat, levy vitosella on yleensä sopiva. Lusikalla ja kostutetuilla käsillä muotoillut aika reilun kokoiset pullat paistumaan pienissä erissä, n. 6-10 pullaa kerrallaan, pullien ja pannun koosta riippuen. Älä hämmentele turhia, kun pullat ovat tietyssä asennossa tirisseet hetken, pyöräytät kutakin niin että asento muuttuu. Huom! pullien ei tarvitse tulla tässä käsittelyssä kypsiksi. Ideana on että pinta saa nätin värin ja "palaa kiinni" jolloin tulee mehukkaita pullasia. Kun pullat näyttävät hyviltä, niin nostele lautaselle sivuun ja paistele seuraava erä, lisää voita jos tarvii ja vahdi ettei mikään kärtsää ihan mustaksi garreksi.
Kun viimeinen erä on kerran käännetty, heittele joukkoon n. 1-1½ rkl vehnäjauhoja ja kaada loputkin pullat ja erityisesti niistä lautaselle valunut neste pataan. Kääntele varovaisesti hetki, laita levy kakkoselle. Kaada päälle kiehuvaa vettä silleen, että pullat justjust peittyy. Anna pulpahdella n. 3 varttia kannen alla ja hämmennä varovasti välillä. Jos suola ja väri uhkaa jäädä vaaleaksi, niin oikaise soijalla.
Soosi ei mielestäni vaadi kermaa, mutta jos sielu kestää niin sitä voi laittaa. Lisää luonnetta kastikkeeseen saa tipauttamalla ikäänkuin salaa puolikkaan mustapekkajuuston soosiin loppuvaiheessa.
Tarjotaan pottumuusin (reilu voi, maitoa vain malliksi) punajuurien ja kylmän keskioluen kanssa.
 

Vesso

Jäsen
Pizza Tony Sopranon tyyliin

Ensiksikin kiitokset loistavista resepteistä. Esimerkiksi Kempesin kylmäsavulohipastalla pelastettiin tämä päivä + hankittiin hieman rispektiä emännältä. Nice!

Mutta silmä silmästä ja niin edelleen. Tässä mainio Goodfellas-henkinen pizza, jolla olen kestinnyt aika tyytyväistä väkeä useita kertoja, joten kannattaa kokeilla. Ohje on mukailtu Sopranos-keittokirjan ohjeesta. Tekijänoikeuksista kitisevät päätyvä betonikengät jalassa satama-altaaseen!

Ohje on 8-10 hengelle.

Pohja:

- Puoli pakettia hiivaa
- Kolme ja puoli desiä kädenlämpöistä vettä
- 2 tl suolaa
- 9-10 desiä vehnäjauhoja

Duunaa ensin pohja, jotta se ehtii nousta kunnolla ja kuohkeutua. Samaan kulhoon jauhot ja suola. Lisää hiiva ja sitten taikina pehmeäksi. Kippaa taikina alustalle ja vaivaa sileksi ja kimmoisaksi. Lisää tarvittaessa powderia!

Öljyä iso kulho, siirrä taikina kulhoon ja käännä se, jotta myös toinen taikinan puoli peittyy öljyyn. Peitä hela hoito kelmulla ja pistä lämpimään, vedottomaan paikkaan ja anna sen kohota kunnolla, puolitoista tuntia min.

Kun tämä on tapahtunut sivele öljyllä uunipelti. Survo taikina litteäksi nyrkillä ja siirrä pellin keskelle ja siitä sitten levittele se koko pellin pinnalle. Peitä se elmukelmulla ja anna kohota vielä tunnin ajan kunnes se on turvonnut tuplat.

Sitten itse asiaan, eli soossiin!

Ota pari pötikkää tomaattimurskaa, esim. yksi chili, yksi oregano ja yksi tavallinen ja kumoa nämä kattilaan. Lisää tänne helvetisti valkosipulia, oliiviöljyä sekä snadisti suolaa. Sitten keittelet soossia pienellä höngällä ja saksit sekaan tuoretta basilikaa. Ehkä myös mustapippuria!

Sitten väännät uunin 225:een ja otat pohjan esille.

Painele sormella kuoppia parin-kolmen sentin välein pohjaan ja tirskauta oliiviöljyä huolettomasti pohjalle sinne tänne.

Sitten levitä kastike tasaisesti pohjan päälle ja jätä reunoille noin sentin reunat. Paista tätä parikymmentä minuuttia.

Sitten nostat pizzan uunista ja ladot päälle mozzarellasiivuja. Näiden päälle laita runsaasti parmesan-raastetta ja sitten vielä pirskottelet oliiviöljyä. Tämän jälkeen koko hoito uuniin vielä viideksi minuutiksi kunnes juusto on nätisti ruskistunut. Tarjoile kuumana!

Ei lihaa, mutta silti todella jytky ja helvetin hyvä pizza!

Kokeilkaa!

Edit: käsittämättömyyksiä korjattu...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Espoon Tennisseura, Fc Könsikäs
Kolme kriittistä vaihetta onnistuneen pizzan suhteen:

1. Taikinaa tulee vaivata vähintään 20 minuuttia käsin (miksei jopa tunti koneella), jotta rakenne tulee oikeanlaiseksi.

2. Tomaattikastike tulee hienontaa tehosekoittimella. Lisään jonkin verran vettä ja esim. pirkan pahvipaketissa olevaan murskaan joudun lisäämään about 50% vettä sen liiallisen vahvuuden takia. Ei käytetä pirkkaa, paitsi jos ei ole muuta tarjolla.

3. Uunikivi on kovin painava, mutta ah niin tärkeä väline pohjan kannalta.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Milhouse Nixon kirjoitti:
3. Uunikivi on kovin painava, mutta ah niin tärkeä väline pohjan kannalta.
En ole ihan noin perfektionisti, mutta yllättävän toimiva on myös sellainen ohkainen pizzapelti, jossa on reikiä pohjassa. Tomaattikastikkeeseen tapaan sekoittaa tilkan balsamiviinietikkaa ja hitusen välimeren yrttejä. Mitenkään itseäni kehumatta, omat lätyt hakkaavat pepe-pizzat vaikka silmät kiinni ja molemmat kädet selän taakse sidottuina. Vielä kun osaisi heitellä sen pohjan kauniin pyöreäksi.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Ossi kirjoitti:
Vielä kun osaisi heitellä sen pohjan kauniin pyöreäksi.
Täysin turha taito, jonka oppii aika nopeastikin vähän treenaamalla. Pyörällä ne reunat leikataan ravintolassakin. Ja sitä paitsi ei sen pitsan kuulemma edes pitäisi olla pyöreä, sanovat.
 
Milhouse Nixon kirjoitti:
Kolme kriittistä vaihetta onnistuneen pizzan suhteen:

1. Taikinaa tulee vaivata vähintään 20 minuuttia käsin (miksei jopa tunti koneella), jotta rakenne tulee oikeanlaiseksi.

2. Tomaattikastike tulee hienontaa tehosekoittimella. Lisään jonkin verran vettä ja esim. pirkan pahvipaketissa olevaan murskaan joudun lisäämään about 50% vettä sen liiallisen vahvuuden takia. Ei käytetä pirkkaa, paitsi jos ei ole muuta tarjolla.

3. Uunikivi on kovin painava, mutta ah niin tärkeä väline pohjan kannalta.

Neljäs: vehnäjauhojen oltava imenomaan durumvehnää.

---

Jos laiskottaa, niin helpon ja ihan kohtuullisen tomaattisoosiin pizzaan saa sekoittamalla tomaattipyrettä ja oliiviöljyä sopivassa suhteessa. Hieman mustaa pippuria myllystä ja kastike on valmista. Ei tietenkään pärjää "kunnolla" tehdylle, mutta aikaakaan ei juurikaan tuhraannu.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Nännimäinen kirjoitti:
Neljäs: vehnäjauhojen oltava imenomaan durumvehnää.

---

Jos laiskottaa, niin helpon ja ihan kohtuullisen tomaattisoosiin pizzaan saa sekoittamalla tomaattipyrettä ja oliiviöljyä sopivassa suhteessa. Hieman mustaa pippuria myllystä ja kastike on valmista. Ei tietenkään pärjää "kunnolla" tehdylle, mutta aikaakaan ei juurikaan tuhraannu.
Pizzajauhot on ihan käteviä, saa kaupasta. Eikö kukaan muu käytä valmista pastakastiketta pizzan pohjalle? Kahden hengen taloudessa siitä menee puolet pizzaan ja puolet voikin kietaista pastan kanssa.
 

Dante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Reunoihin saa muikeasti asennetta kun sivelee ne valkosipuli-oliiviöljyllä (ohje: murskaa monta valkosipulin kynttä oliiviöljyyn. Käytä öljy.) ennen paistoa. Ja pizzahomma, joka aukeni minulle viikonvaihteessa on juuri tuo yllä mainittu pohjan esipaistaminen. Täytteitä ei ole pakko kuivattaa uunissa niin kauaa, että pohja on bueno..
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pizza a'la Blackie:

-Mene kauppaan
-Osta Saarioisten kumipizza
-Lämmitä mikrossa täydellä lämmöllä noin minuutti
-Ota pois mikrosta ja ateria on valmis

Pakko silti vielä mainita, että näissä pizzoissa on juustoa sen verran heikosti, että oman maun mukaan voi sitä lisätä. Kannata pistää ne pizzan päälle ENNEN kuin pistää sen mikroon, muuten se ei sula siihen päälle. Juustosuikaleita saa kätevimmin käyttämällä siihen tarkoitettua juustohöylää.
 

Troy

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Steelers
Pizzoista tuli mieleen, että onko kukaan käyttänyt kotona pizzan päällä majoneesia tai salaatinkastiketta, jota ainakin turkkilaisissa pizzoissa tapaa useinkin. Pizzeriassa käydessä tulee aina ostettua tuollainen versio, mutta kotona ei ole tullut mieleen kokeilla.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En käsitä. Eihän sitä pohjaa tarvitse esipaistaa, jos sen tekee niin ohueksi, että se valmis, kun juusto on kunnolla sulanut. Pizzapohja on ohut, piirakat erikseen.
 

Dante

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
^ onhan se noinkin. Tää vaan tykkää kunnon pohjasta ja on sitä myöten paska leipuri, että esipaisto rulettaa. Eikä kaikkia täytteitä kyllä kannata grillaa ku ihan pari minsaa, esim paprika ja muut rehut, joitka on parhaita al dente ala Dante.
 

Murmeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Vancouver Canucks
Pikakysymyksenä, minkäslaista kinkkua kannattaa testata pizzan päällä, jos nämä kauppojen suikaleet ei enää innosta ja vaikkapa pancettaa ei ole saatavilla. Niin ja onko pancetta sellaista, mitä tavan marketeista saa? Niin ja mitähän se tarkalleen ottaen tarkoittaa? :)
 

Nikke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sinivalkokeltainen
Murmeli kirjoitti:
Pikakysymyksenä, minkäslaista kinkkua kannattaa testata pizzan päällä, jos nämä kauppojen suikaleet ei enää innosta ja vaikkapa pancettaa ei ole saatavilla. Niin ja onko pancetta sellaista, mitä tavan marketeista saa? Niin ja mitähän se tarkalleen ottaen tarkoittaa? :)
Osta esim ilmakuivattua kinkkua eli prosciuttoa tai sitten serranoa. Ei löydy meikäläisen lähi-Alepasta mutta kyllä esim kolmen koon K-kaupoista, Lidlistä ja Prismoista. Sitten päälle vielä mozzarellajuustoa ohuina siivuina, tuoretta basilikaa (eikä mitään purkkimoskaa) ja päälle ripaus oliiviöljyä. Aijai.

Tulikin sen verran nälkä että voin tulla koemaistamaan.

Niin ja kysymykseesi; pancettahan on käsittääkseni maustettua pekonia eikä kinkkua.

Edit: Roccolta hyvä pointti tuon suolaisuuden kanssa eli mitään kekoja ei tuosta kinkusta kannata tehdä. Riittoisaa ;-)
 

Rocco

Jäsen
Nikke kirjoitti:
Osta esim ilmakuivattua kinkkua eli prosciuttoa tai sitten serranoa. Ei löydy meikäläisen lähi-Alepasta mutta kyllä esim kolmen koon K-kaupoista, Lidlistä ja Prismoista.
Näissä kinkuissa vaan on se huono puoli että ne ovat kohtalaisen suolaisia. Niitä ei kannata tosiaan laittaa pizzaan paljoa. Normaalikokoiseen pizzaan itse olen laittanut vain muutaman siivun, se riittää mainiosti.
 

Ake

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hernekeitto

Arvon kollegat,

Antakaa vinkkejä hernekeiton valmistukseen, periaatteessa helppo homma, mutta muutama asia askarruttaa.

Keitetäänkö keitto veteen jossa herneet on liotettu vai siirränkö liotetut herneet uuteen veteen... Reseptejä löytyy molemmilla vaihtoehdoilla.

Jep, olette oikeassa ei pidä miettiä liikaa...

-A
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ake kirjoitti:
Keitetäänkö keitto veteen jossa herneet on liotettu vai siirränkö liotetut herneet uuteen veteen... Reseptejä löytyy molemmilla vaihtoehdoilla.
-A
Kyllä ne on hyvä ihan liikoja miettimättä siirtää uuteen, raikkaaseen keitinveteen. Liotusveden pinnalla saattaa olla ällöttävännäköistä, sameaa pöperöä …
Sitten kun keität keitostasi niin kuorit keitinvedenkin pinnalta ”vaahdon” pois ennen kuin laitat haluamasi mausteet veteen. Mitä tarkempaan kuorit sitä vihreämpää keittoa, ja mitä pidempään keität sitä vähemmän ilmavaivoja.

Terveisin koo
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Perustomaattisoosi pastalle

Otetaan purkki/tölkki oreganolla maustettua tomaattimurskaa. Lisäksi kaltataan (ristiviilto tomaatin perään ja kiehuvaa vettä päälle. Liotetaan hetki ja kuoritaan tomaatti) about 4-5 kypsää tomaattia ja leikataan palasiksi. Kypsän tomaatin tunnistaa siitä, että se tuoksuu tomaatille. Jos ei löyty kaupasta - ja talvella ei löydy - niin käytä kokonaisia purkkitomaatteja. Luomut ovat parhaita. Lisäksi pilkotaan iso sipuli tai pari salottisipulia pieniksi kuutioiksi ja otetaan tarpeeksi monta valkosipulinkynttä. Huom! Valkosipulia ei saa puristaa vaan kynsi/kynnet lyödään veitsen lappeella hajalle ja pilkotaan.

Ensin sipulikuutiot ja valkosipuliviipaleet kuullotetaan oliiviöljyssä. Eivät saa kärähtää ruskeaksi! Lisätään tomaattikuutiot mukaan ja haudutellaan hetki. Sitten tomaattimurska sekaan, maustetaan suolalla, rouhitulla mustapippurilla ja teelusikallisella sokeria (vie liian happamuuden tomaatista), sekä halutessa vielä kasvisfondilla. Anna pulpahdella ainakin tunnin verran miedolla lämmöllä. Lopuksi mukaan reilusti silputtua tuoretta basilikaa.

Tämä soosi on ehdoton perussoosi, jota voi sitten maustaa vaikka oliivinviipaleilla (suosin itse viipaloitua kalamata-oliivia), sienillä tai millä vaan. Lihansyöjäkavereilleni paistan yleensä oheen lammasjauhelihasta pullia. Ne voi myös keittää tomaattisoosissa frikadellien tapaan. Lammasjauhelihan voi maustaa vaikka mintulla.

Kokeilkaa, suosittelen!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös