Hyviä wokki-ohjeita kaipailisin.
Ohje yhdelle:
120-150g sisäfilepihvi (ulkofilepihvi käy hyvin myös)
100g hyvää riisiä
puolikas punainen paprika
sipuli
tuoretta korianteria
lime
soijakastiketta
kalakastiketta (se aasiahyllystä löytyvä ruskea liemi, ei kalafondi)
- Ota liha ulos jääkaapista vähintään tuntia ennen kokkaamisen aloittamista. Sitten viipaloi se pikkurillin paksuisiksi ja mahdollisimman pitkiksi suikaleiksi. Suolaa hennosti ja pippuroi ronskisti (kala- ja soijakastikkeet maustavat suolalla myös, joten suolaa ei tarvita kovin paljoa)
- Helvetin kuuma wok-pannu, johon mieluiten seesamöljyä ja toiseksi mieluiten jotain kuumuutta hyvin kestävää öljyä kuten avokado- tai pähkinäöljyä. Näiden puutteessa myös tavallinen rypsiöljy käy ok.
- Ripottele lihasuikaleet vähän kerrallaan pannuun ja ruskista. Tähtäin on, että jokainen suikale jäisi edes hieman mediumiksi, joten toisella kädellä kannattaa olla kääntämässä heti kun on saanut ruskistettua. Sen takia vähän kerrallaan, ettei pannu jäähdy liikaa (wok-pannussa on pieni pinta-ala hellaa vasten) ja liha ala kiehua omassa nesteessään.
- Kun lihat ovat ruskistuneet, lorauta pannun reunoja pitkin loraus soijakastiketta ja nosta suikaleet lautaselle lepäämään.
- Tähän mennessä aikaa pitäisi olla kulunut n. minuutti, mieluummin hieman alle, eli nopeaa toimintaa kyseessä.
- Lisää pannuun paprika- ja sipulisuikaleet (sipulia ei tarvitse pilkkoa, suikalointi tosiaan riittää). Pippuroi kunnolla; paprika tykkää mustapippurista. Sekoita jatkuvasti.
- Lisää riisi ja puolisen desiä vettä.
- Kun sipuli on ottanut kauniisti vaaleanruskeaa väriä (puhutaan n. minuutin kypsentämisestä), lisää n. teelusikallinen kalakastiketta ja sekoita.
- Nosta pois liedeltä ja lisää silputtu korianteri ja kolmasosa limen mehusta. Sekoita kevyesti ja anna hautua pari minuuttia kannen alla.
- Sekoita lihat takaisin wokkiin ja nosta ruoka lautaselle. Raasta limen kuori annoksen päälle ja viimeistele korianterin oksalla.
Tärkeintä wokkaamisessa on, että pannu pysyy koko ajan mahdollisimman kuumana. Jos pannu jäähtyy liikaa, kypsentäminen hidastuu ja maut sekä rakenteet muuttuvat. Tähtäin on rapeissa vihanneksissa ja raikkaissa mauissa, eli ns. pataruokamaisuudesta mahdollisimman kaukana. Tuon ylläolevan reseptin laittamiseen menee kokonaisuudessaan aikaa alle vartti, itse kokkaamiseen vain 6-7 minuuttia.
edit. Jos korianteri maistuu sinusta saippualle, niin sen voi korvata vaikka sitruunamelissalla ja kirvelillä. Kirveli tehostaa hienosti happamia ja karvaita makuja, itsessään se on melko hmv.