Vaimo on duunimatkalla, joten mulla oli hyvä syy tehdä äyriäisistä ruokaa. Se kun ei niistä diggaa. Päädyin surf n' turfiin pienellä twistillä. Laitan reseptin silläkin uhalla ettei se kiinnosta ketään.
Surf n' turf pikkelöidyillä vihanneksilla ja olutsiirapilla (kahdelle):
- 400-500g entrecote-pihvi
- 6 kpl jättikatkaravunpyrstöjä
- 0,5l stout olutta (myös muu tosi tumma olut käy)
- 1dl balsamicoa
- puolikas kiinankaali
- 2 porkkanaa
- 0,5dl valkoviinietikkaa
- tuoretta rosmariinia
- valkosipulin kynsiä
- suolaa ja mustapippuria
- sokeria
- oliiviöljyä ja voita paistamiseen
Ota liha huoneenlämpöön n. 2-3 tuntia ennen paistoa. Muotoile pihvistä käsillä painellen pyöreä. Voit käyttää apuna vaikka tuorekelmua tai paistonarua. Tällä toimenpiteellä varmistetaan, että liha paistuu mahdollisimman tasaisesti.
1. Kaada kasariin stout ja balsamico. Mausta suolalla ja ripauksella sokeria sekä todella suurella määrällä rouhittua mustapippuria. Kiehauta. Varo ettei kiehu yli. Laske levyn lämpötilaa niin, että kiehuminen jatkuu kevyenä. Älä laita kantta!
2. Laita uunivuoka uuniin ja aseta uuni 170-180 asteeseen.
3. Kuori ja raasta karkeimmalla terällä porkkanat. Pilko kiinankaali porkkanaraasteen kanssa samankokoiseksi raasteeksi. Laita kulhoon ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Kaada sekaan valkoviinietikka ja sekoita. Jätä pikkelöitymään.
4. Mausta entrecote reilusti suolalla ja pippurilla molemmilta puolilta. Kummenna paistinpannu aivan helvetin kuumaksi (saa savuta) ja kaada siihen pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Paista pihviä kummaltakin puolelta n. minuutin ajan. Paista pinnat kiinni myös pihvin reunoilta.
5. Murskaa kevyesti pari kolme valkosipulin kynttä (älä kuori tai pilko, ei tarvitse) ja lisää ne pannulle. Kallista pannua ja lusikoi valkosipulilla maustunutta öljyä paistuvan pihvin päälle. Käännä pihviä puolen minuutin välein ja lusikoi öljyä varsinkin pihvin rasvakohtiin, jotta ne sulavat ja ovat helpommin syötävissä. Kun olet paistanut pihviä n. 5-6 minuuttia lisää pannuun pari rosmariinin oksaa ja parin tulitikkuaskin kokoinen pala voita. Lusikoi rasvaa pihville vielä muutaman kerran.
7. Ota uunivuoka uunista ja nosta pihvi alumiinifolion päälle vuokaan. Laita folioon myös valkosipulit ja rosmariinit sekä lähes kaikki paistorasva (osan voi jättää rapujen paistoa varten). Älä sulje foliota, vaan jätä se täysin avoimeksi. Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia riippuen siitä, kuinka kypsäksi haluat lihasi paistaa (15 min on medium plus, joten älä paista sitä pidempään!).
Tässä välissä on hetki aikaa siemailla olutta ja viiniä. Sekoittele samalla kastiketta, jonka pitäisi alkaa pikkuhiljaa olla keittynyt jonkin verran kasaan.
8. Ota liha uunista. Nosta se toiseen folioon. Sulje folio tiukasti ja peittele patalapuilla, pyyhkeillä, villasukilla ja sen semmoisilla. Anna levätä siellä vähintään viisi, mutta mieluummin kymmenen minuuttia. Kaada ensimmäisestä foliosta paistonestettä olutkastikkeen sekaan parin ruokalusikallisen verran. (Säästä loput paistorasvat seuraavaa kertaa varten, kun keittiöstä löytyy pelkkiä perunoita ja on nälkä. Ei tarvinne sanoa, miksi.)
9. Kuivaa jättikatkaravunpyrstöt talouspaperilla. Mausta ne lautasen päällä hennohkosti suolalla ja pippurilla. Murskaa päälle myös pari kynttä valkosipulia ja lourauta sekaan oliiviöljyä ja sekoita niin, että valkosipulimurskaa on tasaisesti rapujen päällä.
10. Kuumenna paistinpannu uudelleen (vanhat rasvat edelleen pannussa). Kun pannu on riittävän kuuma, aseta ravut pannulle ja kaavi maustolautaselta loputkin valkosipulimurskat rapujen päälle. Paista reilu puoli minuuttia ja käännä. Paista vielä puoli minuuttia toiseltakin puolelta kunnes rapujen väri on tasaisen mattavaalea tai hieman vaaleanpunertava (Jos käytät kypsiä pyrstöjä, paista vain n. 15 sekuntia per puoli). Nosta heti pois pannulta, tämän ainesosan voi pilata vain ylikypsentämällä!
11. Purista pikkelöitynyt kaali-porkkana-seos huolellisesti käsillä niin kuivaksi kuin mahdollista. Leikkaa pihvi kuudeksi paksuksi viipaleeksi. Tarkista olutsiirapin maku: on todennäköistä, että suolaa joutuu vielä lisäämään, sitä menee tuohon kastikkeeseen aika paljon. Seivästä ravut grillitikkuihin.
12. Aseta lautaselle ensin porkkana-kaali-lisäke. Nosta sen päälle nojalle lihaviipaleet ja rapuvarras. Lusikoi lopulta varovasti rapujen ja lihan päälle olutkastiketta, jonka pitäisi olla tässä vaiheessa kiehunut kasaan n. desilitraksi siirappia.
Avot. Täällä tuoksuu edelleen ihan helvetin hyvältä vaikka itse sanonkin. Lisäksi sanon itse, että lihasta tuli saatanan mureaa.
Tossa on muutama aika nopea ja hektinen vaihe, joten kaikki ainesosat kannattaa ottaa esille ennen kokkaamisen aloittamista, ettei mene sitten sormi revaan, kun ravut paistuu, eikä valkosipulimurska ollutkaan valmista jne.
Olutsiirappi on oma reseptini, joten jos joku nyt joskus päättäisi sitä kokeilla, kuulisin mielelläni mielipiteitä. Sen olisi tarkoitus olla keskisuolainen, erittäin pippurinen ja tasapainoinen, joskin hieman hapanimelän suuntaan kallellaan. Makea se ei saa olla, eli sokerin kanssa ei saa liioitella. Samoin balsamicoa ei saa olla liikaa suhteessa stoutiin.
edit. Kuva tekemästäni annoksesta