Kuinka paljon raaka-aineita oli määrällisesti?
Perunoita rapia litra (~20 kpl), 5 porkkanaa, 700g jauhelihaa, ~400g lohta (kilon fileestä meni uunilohena aiemmin yli puolet) ja vakuumirasia (250g?) herkkusieniä. Hyvin riitti leivän kanssa viidelle aikuiselle ja kahdelle muksulle, tosin vain kaksi oli miehiä. Helposti tuon satsin vetäisisi varmasti kolme aikuista miestä keskenäänkin, mutta mulle joukon isoimpana (187/100) tuo riitti päivän ainoaksi lämpimäksi ruoaksi. Uuden sadon porkkanoita olisin toisen jos kolmannenkin syönyt lisää ihan vain maun vuoksi, mutta nyt kävi näin.
---
No knead bread eli vaivaamaton leipä on tuntunut jääneen aika vähälle huomiolle siihen nähden kuinka maukas leipä siitä tulee. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, jos vain yhtään jauhopeukaloa riittää. Voin tähän rykäistä nopeasti ohjeenkin, jos joku on kiinnostunut.
7 dl vehnäjauhoja, 1/4 tl kuivahiivaa ja ripaus suolaa sekaisin kulhoon ja mukaan 4 dl lämpimähköä vettä. Sekoitus siten, että jauhot ja neste sekoittu, mutta älä vaivaa. Mitä vähemmän saat seloitettua, sen parempi. Kansi tai muovikelmu päälle ja tekeytymään vähintään 12 tunniksi. Olen pitänyt joskus liki vuorokauden, eikä se pahaksi mene.
Taikina muuttuu kuravelliksi ja samalla muodostuu loistava sitko. 12-24 tunnin jälkeen jauhota työpöytä reilusti ja kaada koko mälli siihen. Taita taikina pari kertaa kasaan, vähän kuin viikkaisit pyykkiä. Älä edelleenkään vaivaa. Jauhoja päälle ja kelmu tiiviisti taikinan päälle noin vartiksi. Tämän vaiheen merkitystä en tiedosta, mutta en ole viitsinyt kokeilla kiertääkään.
Vartin jälkeen voi taikinaa yrittää muotoilla leivän muotoon, mutta ei sen niin väliä, koska uunissa se kohoaa kuitenkin ja hakee muotonsa. Seuraavaksi pitäisi jauhottaa leivinliina. Nosta leipä liinalle, jauhota leivän päällinen ja taita liina päälle. Anna levätä kaksi tuntia.
1,5 tunnin kohdalla heitä uuniin joku sopivan muikea uuniastia ja laita lämmöt 220-230. Itse käytän ovaalin muotoista lasiastiaa, mutta isot pojat sanovat, että savinen olisi paras. Kansi pitää olla mukana, mutta katso kuitenkin, että korkeus riittää, leipä nimittäin tuplaa korkeutensa. Puolen tunnin jälkeen taikina on venaillut pari tuntia ja astia lämmennyt puoli tuntia. Kippaa taikina pyyhkeeltä kuumaan astiaan. Tässä vaiheessa voi tulla vähän damagea, mutta jos taikina on tarttunut liinaan kiinni niin kaavit vain kaiken mukaan. Älä kuitenkaan sörki taikinaa liikaa.
Leipä uuniin kannen kanssa puoleksi tuntia ja toinen puoli tuntia ilman kanssa, niin pitkää kuitenkin, että pinta on tummahko. Älä ota liian vaaleana pois, koska sisältä leipämys voi olla vielä kostea.
Pieni jäähdytys, pintaan voita ja ah. En ole kertaakaan vielä onnistunut tekemään vehnäleipää, jossa ei olisi loistavaa sitkoa, rapeaa kuorta ja taivaallista makua. Viimeksi eilen leipää eka kertaa maistanut velipoika kysäisi, että kenen leipä on kyseessä. Tuota voi tuunata siemenillä sun muilla, mutta ainoa lievä pettymys oli kerta, jolloin kokeilin taikinaan kaiken maailman leseitä sun muita, eikä ilmavuus ja sitko muodostunut toivotunlaiseksi. Suosittelen siis ihan perus vehna-hiiva-suola-vesi -komboa.
Tässä näkyy vaiheet hyvin:
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
Suosittelen lämpimästi! Vähän sotkuista saattaa eka kerroilla olla, mutta mikäpä nautinnollinen asia ei olisi.