Jospa nyt sitten taas kommentoisi vähän, kun on tenttikausikin vihdoin taakse jäänyttä elämää... hiljaa hyvä tulee? Olkoon tämä sitten vaikka Samu Sirkan joulutevehdykseni palstalle.
Viestin lähetti varjo
rapster:
En miellä itseäni sodan kannattajaksi varsinaisesti ( kuten sanoin, ymmärrän syyt sodalle mutta en pidä niitä liberaalidemokraattisen valtion oikeusajatteluun sopiviksi) mutta sota on aina lähellä sydäntäni ja sodankäynnin seuraaminen harrastus l.
"Oletko ollut tyytyväinen sodan kulkuun?"
Sotahan meni teknisesti miltei liiankin helposti osittain vastustajan nopean luovuttamisen ja toisaalta selkeän teknismateriaalisen ylivoiman ansiosta. Sotahan oli periaatteessa miltei täydellinen koska tappiot molemmilta puolilta jäivät pieneksi (vrt. Somme, Verdun), miehitysvaihe sitten onkin eri asia.
Teknisesti (eli siltä teikäläiselle tutummalta ja mieleiseltä/mieluisalta kannalta) näin ilman muuta varmasti onkin, vaikka eteneminen loppua kohden jonkin verran hidastuikin. Mahdolliset mielipide-erot selittyvät lähinnä eroilla siinä, miten käsite "sota" määritellään. Sinä määrität teknispainottuneesti sodan käsittävän vain varsinaiset sotatoimet, aika moni muu (?) taas sisällyttää käsitteen alle mm. tuossa yhteydessä kulloinkin kyseessä olevan konfliktin sosiaaliset, historialliset, psykologiset ja poliittiset, kansalliset sekä kansainväliset syyt ja seuraukset; sekä ei vähiten tärkeimpänä ns. inhimillisen näkökulman siviiliuhreineen (niitä oli taas paljon huolimatta "täsmäaseiden" runsaasta käytöstä) sekä sodan vaikutuksista sen jalkoihin jääneisiin siviileihin.
Kysymykseni oli siten tarkoitettu kattamaan koko sodan kulkua eikä vain sodankäyntiä, varsinaista sotaoperaatiota, joka oli viikoissa ohi. Pointtini on lähinnä se, että vaikka kuinka kehittelemme täsmäaseita, ohjuksia jotka voi lähettää teksasilaisen Budin takapihalta ja silti väitetysti osuvat Saddamin vasempaan sieraimeen Bagdadissa, sodista seuraa välillistä ja välitöntä kärsimystä ihmisille molemmilla puolilla. Siviiliuhreja ei tietenkään nyt ole syntynyt niin paljon kuin vaikka Vietnamin aikoihin tai ennen (koska jenkit ovat oppineet kv. painostuksesta olemaan käyttämättä KAIKKEIN likaisimpia varastossa olevia temppujaan) tai I maailmansodassa (sodan nimi selittää aika paljon tätä), mistä päästäänkin näppärästi tuohon Somme ja Verdun -läppään... no EN TAKUULLA vertaa noita taisteluita Persianlahti kakkoseen - ja tiedän ettet sinäkään fiksuna, sodankäyntiin perehtyneenä ihmisenä sitä tee. Sodan luonne (kun pitää mielessä sodan laajemman merkityksen) on muuttunut viime Persianlahden sodasta vähän, Vietnamista hitosti, toisesta maailmansodasta aivan älyttömästi ja vuosista 1914-18 niin paljon, että tuntuu mahdottomalta kuvitella noista ajoista kuluneen vasta vähän alle sata vuotta. Tiedämme molemmat ihan hyvin, että tuolloin puolustusaseet olivat huomattavasti hyökkäysaseita tehokkaampia, josta johtuen huomattavan suuri osa koko ensimmäisestä maailmansodasta käytiin poteroista ja juoksuhaudoista käsin - tämä selittää myös käsittämättömän suuret sotilastappiot kaikilla puolilla. Tätäkään sotaa ei muuten käyty ilman siviiliuhreja... Lisäksi Somme ja Verdun eivät oikein sovi kuvioon ihan senkin takia että olivat yksittäisiä taisteluita (vaikkakin todella "suuria") ja Persianlahti II yksi sota.
Viestin lähetti varjo
"Onko se edennyt niin kuin olisit kuvitellut, vai onko jokin yllättänyt - ehkä laajamittaisin kansainvälinen vastustus sitten Vietnamin, siviiliuhrien määrä tai vastarinnan jatkuminen ja jopa koveneminen Irakissa...? "
Mitenkäs tuo vastustus on sotaan vaikuttanut? Ei mitenkään, muutama hippi heiluu ihmiskilpinä, wuuhuu.
Jos Irak olisi haluttu vallata täydellisesti se olisi ollut jenkkiarmeijan koon takia hankalaa mutta näin Clausewitzilaisesti sota eteni hyvin suunnitelmien mukaan mutta sodanjälkeiset "inhimillisyyden puuskat" estivät voiton viimeistelyn. Miltei varmasti voi sanoa että mikäli USA:n tilalla olisi ollut kaikkien vasemmistolaisten lenpparimaa NL niin lopputulos olisi ollut karumpi...EI en todellakaan ole mikään jenkkifani tai NL:n fanaattinen vastustaja, ko. näkemys on pelkkä huomio.
Kevyttä kenttävähättelyä liikkeellä... "Muistatkos" mitä tapahtui Vietnamissa? Enisisijaisesti kansallisella ja seuraavaksi kansainvälisellä painostuksella ON merkitystä. Suurinpiirtein kaikki jenkkien viimeisen 50 vuoden aikana saamat "inhimillisyyden puuskat" ovat suoraa seurausta kv. lobbauksesta ja "hippeilystä", siis siitä, että he tietävät olevansa jatkuvan tarkkailun ja kuumotuksen alla. Jenkkien hallitushan on horjuttamaton monoliitti, mutta Tony Blairin työväenhallitus oli hyvin vähällä kaatua kokonaan sotkun seurauksena. Neuvostoliitossahan tämä ei tietenkään olisi edes mahdollista, en oo kommari :)
Viestin lähetti varjo
"Onko sota jo nyt nähtyine ja vielä ajan myötä seuraavine lopputuloksineen ollut kaikkien niiden satojen (ehkä tuhansien?) miljardien dollarien arvoinen, jotka siihen on uhrattu? "
Koska öljyvaroja ei nyt kv. yhteisön takia voi riistää niin sota on ollut varsin turha (minkä suurin osa tämänkin ketjun keskustelijoista osasi kertoa jo ennen sodan alkua).
Nyt jälkikäteen on suhteellisen typerää ruveta enää meuhkaamaan sodan vastuksella tai kannattamisella, koska sota on todellinen tapahtuma joka on jo historiaa.
Aika näyttää oliko sota todellakin positiivinen ilmiö Irakin kansalle (kuten Afganistanin sota, ainakin näytti oleva, Afgaaneille...nyt tilanne taitaa olla siellä lipsumassa taas heimopäälliköiden yms. valtaan).
En tuosta meuhkaamisesta sitten tiedä. Tämä kaikki on vain nähty jo niin moneen kertaan, että luulisi jonkun päättäjän joskus jostain jotain oppineen... Afgaaneillahan ei tunnetusti mene hirveän lujaa taas tällä hetkellä; jenkithän ovat siellä taas vaihteeksi jättäneet paskansa kansainvälisen yhteisön korjattavaksi, eikä sekään mitenkään ennennäkemättömän suunnattomalla tarmolla afgaanien tilannetta ole ollut sodan jälkeen parantamassa. Esimerkiksi jälleen alkanut unikoiden viljely on osoittautunut lyhyemmällä tähtäimellä kannattavammaksi kuin maanviljely, ja osittain tämän takia afgaanit näkevät edelleen nälkää. Heimojen välinen kärhämöinti ja segregaatio jyllää, eikä Karzaista ole ilmeisesti sekalaisen kansan silmissä legitiimiksi johtajaksi.
Toki molemmista sodista on varmaan ollut jotain oikeaa hyötyäkin, mutta on sinisilmäistä ajatella tuollaisen "vapautussodan" aina sataprosenttisesti ja vain ja ainoastaan parantavan tilannetta "vapautetuissa" maissa (en toki ole väittämässä, että sinä, varjo, näin ajattelisit). Kun tähän lisätään vielä nykysodan automaattinen, ultimaattinen sotakorvaus eli vapaa, globaali markkinatalous joka istahtaa leveällä perseellään tuskin sodasta nousseiden maiden rintakehän päälle, saattavat ah niin vapauttavan sodan seuraukset olla usein luokkaa "plusmiinus nolla" vapautetun maan kansalaiselle - tässä painottaisin sanaa "saattavat". Lopulliset vaikutuksethan näissä asioissa näemme kuitenkin ehkä vasta 10-20 vuoden päästä.
Ihmistä ennen suurin kärsijä sodassa on muuten tietysti joka kerran luonto, ja luulisin varjonkin luonnon ystävänä (?) pitävän tätä pahana asiana.
Viestin lähetti varjo
Sitten jos taas ajatellaan realistisesti, unohtaen vastustushömpötys yms. Mitä vaikutusta sodalle nyt loppujen lopuksi oli maailmanpolitiikkaan?
Hetkinen aikaa USA ja Ranska kiukuttelivat toisilleen yms. ja ranskalaisista perunoista tehtiin freedom friesejä.
En minä, eikä kukaan tuntemani (noh en tosin tunne yhtään kovinkaan vasemmistolaista henkilöä) henkilö ei ole muuttanut tottumuksiaan yhtään antiamerikkalaisemmiksi.
Eli oliko vastustamisesta konkreettisesti mitään hyötyä?
(En jaksa uskoa että Euron vahvistuminen dollaria vastaan johtuisi varsinaisesti sodan vastustamisesta vaikka sodan taloudelliset tappiot ovat osasyy dollarin heikkenemiseen).
Lyhyesti suurin yksittäinen vaikutus on se, että yhdysvaltain hallinnon ja sen ajaman politiikan vastustus on todella lisääntynyt maailmassa selvästi - eikä ihme, sehän perustuu aivan avoimesti maailman hallintaan. Mutta vastustus myös kotimaassa on lisääntynyt kohtalaisen paljon. Sääli vain on, kuten täälläkin kai on mainittu, että jenkkien kaksipuoluejärjestelmä vaalitavastaan puhumattakaan on auttamattoman epädemokraattinen, eikä niille ole aivan heti näkyvissä varteenotettavaa vaihtoehtoa.
Vaikea sanoa oliko vastustamisesta mitään hyötyä (ja miten määritteletkään "hyödyn"?), mutta veikkaanpa, että jos koko muu maailma olisi tyytynyt kiltisti peesailemaan jenkkien sotahuuman mukana, olisi sota ollut paljon julmempi (tai molemmat sodat), se kestäisi paljon pidempään ja leviäisi paljon laajemmalle alueelle. Uusia saattaisi myös olla helpompi sytyttää (kuten mainitsitkin).
Tartkoitatko, että mitään ei kannata tehdä, jos ei ole ennalta varmaa, että siitä olisi jotain hyötyä? Tätä logiikkaa noudattamallahan esimerkiksi Suomen olisi ehdottomasti kannattanut luopua itsenäisyydestä jo ennen Mainilan laukauksia, sillä Neuvostoliitto vaikutti melkoisen voittamattomalta viholliselta... myös Bobrikov olisi jäänyt hekiin, muualla taas mustien ei olisi kannattanut marssia Washingtoniin, ranskalaisilta olisi jäänyt vallankumous tekemättä jne. Tätä kutsutaan "idealismiksi". Ei tunneta saatika esiinny jääkiekkopalstoilla.
Viestin lähetti varjo
Katsotaan keväällä miten vaalit päättyvät ja sitten arvioidaan tilanne uusiksi. Liiallinen spekulointi ja omien arvojen tuputtaminen analyyseihin on tässä vaiheessa aika turhaa.
Tämä on tavallaan totta, mutta spekulointiahan suorastaan huutavat vastakysymyksesikin. Kuten mainittua, sinun arvosi paistavat läpi esimerkiksi siinä, miten määrittelet "sodan" ja "hyödyn" käsitteet ja missä arvossa pidät esimerkiksi ihmishenkiä tai ihmisten hyvinvointia - ja kärjistyneimmillään myös sodan viihdearvoa. Minun ja muiden tässä ketjussa turinoideiden vastauksissa näkyvät taas aivan luonnollisesti minun ja jokaisen muun kirjoittajan arvot. Koska sota vaikuttaa niin moneen asiaan, joista ihmisillä on vahvoja ja hyvinkin henkilökohtaisia mielipiteitä, ei täysin objektiivinen keskustelu aiheesta tule onnistumaan, eikä varmaan tarvitsekaan onnistua. Täysin objektiivinen konsensus voitaisiin ehkä saavuttaa M-16:n ja Kalashnikovin ominaisuuksia vertailemalla (tosin tuohonkin keskusteluun 99,9% todennäköisyydellä sisältyisi arvoja keiden tahansa välillä), mutta se olisi helvetin tylsää eikä sillä olisi mitään tekemistä todellisuuden, sen mitä oikeasti tapahtuu, kanssa. Voi pojat - kun puhutaan asioiden hyödyllisyydestä - juuri tämänhän takia meillä on lätkäfoorumeita, joissa tavalliset pulliaiset voivat jauhaa näistä pientä ihmistä suuremmista asioista :)
Vähän sekavaa oli taas, mutta tämä selittynee lomatunnelmillani... Lähden nyt joululomalle, joten joudun ja pyrinkin unohtamaan tämän ikävän aiheen muutamaksi päiväksi (jota muuten suosittelen kaikille, joilla siihen mahdollisuus on), joten voi mennä tovi ennen kuin taas pääsen tänne höpäjämään. Joten mukavaa ja
rauhallista joulua kaikille.