rapster:
En miellä itseäni sodan kannattajaksi varsinaisesti ( kuten sanoin, ymmärrän syyt sodalle mutta en pidä niitä liberaalidemokraattisen valtion oikeusajatteluun sopiviksi) mutta sota on aina lähellä sydäntäni ja sodankäynnin seuraaminen harrastus l.
"Oletko ollut tyytyväinen sodan kulkuun?"
Sotahan meni teknisesti miltei liiankin helposti osittain vastustajan nopean luovuttamisen ja toisaalta selkeän teknismateriaalisen ylivoiman ansiosta. Sotahan oli periaatteessa miltei täydellinen koska tappiot molemmilta puolilta jäivät pieneksi (vrt. Somme, Verdun), miehitysvaihe sitten onkin eri asia.
"Onko se edennyt niin kuin olisit kuvitellut, vai onko jokin yllättänyt - ehkä laajamittaisin kansainvälinen vastustus sitten Vietnamin, siviiliuhrien määrä tai vastarinnan jatkuminen ja jopa koveneminen Irakissa...? "
Mitenkäs tuo vastustus on sotaan vaikuttanut? Ei mitenkään, muutama hippi heiluu ihmiskilpinä, wuuhuu.
Jos Irak olisi haluttu vallata täydellisesti se olisi ollut jenkkiarmeijan koon takia hankalaa mutta näin Clausewitzilaisesti sota eteni hyvin suunnitelmien mukaan mutta sodanjälkeiset "inhimillisyyden puuskat" estivät voiton viimeistelyn. Miltei varmasti voi sanoa että mikäli USA:n tilalla olisi ollut kaikkien vasemmistolaisten lenpparimaa NL niin lopputulos olisi ollut karumpi...EI en todellakaan ole mikään jenkkifani tai NL:n fanaattinen vastustaja, ko. näkemys on pelkkä huomio.
"Onko sota jo nyt nähtyine ja vielä ajan myötä seuraavine lopputuloksineen ollut kaikkien niiden satojen (ehkä tuhansien?) miljardien dollarien arvoinen, jotka siihen on uhrattu? "
Koska öljyvaroja ei nyt kv. yhteisön takia voi riistää niin sota on ollut varsin turha (minkä suurin osa tämänkin ketjun keskustelijoista osasi kertoa jo ennen sodan alkua).
Nyt jälkikäteen on suhteellisen typerää ruveta enää meuhkaamaan sodan vastuksella tai kannattamisella, koska sota on todellinen tapahtuma joka on jo historiaa.
Aika näyttää oliko sota todellakin positiivinen ilmiö Irakin kansalle (kuten Afganistanin sota, ainakin näytti oleva, Afgaaneille...nyt tilanne taitaa olla siellä lipsumassa taas heimopäälliköiden yms. valtaan).
Sitten jos taas ajatellaan realistisesti, unohtaen vastustushömpötys yms. Mitä vaikutusta sodalle nyt loppujen lopuksi oli maailmanpolitiikkaan?
Hetkinen aikaa USA ja Ranska kiukuttelivat toisilleen yms. ja ranskalaisista perunoista tehtiin freedom friesejä.
En minä, eikä kukaan tuntemani (noh en tosin tunne yhtään kovinkaan vasemmistolaista henkilöä) henkilö ei ole muuttanut tottumuksiaan yhtään antiamerikkalaisemmiksi.
Eli oliko vastustamisesta konkreettisesti mitään hyötyä?
(En jaksa uskoa että Euron vahvistuminen dollaria vastaan johtuisi varsinaisesti sodan vastustamisesta vaikka sodan taloudelliset tappiot ovat osasyy dollarin heikkenemiseen).
Ainakin se hyöty siitä oli että seuraavaa vastustajaa vastaan USA (tai mikään muukaan maa) ei voi lähteä yhtä heppoisin perustein.
Kuitenkin on myös huomioitava se että Jugoslavian operaatiota vastaan ei osoitettu juurikaan mieltä l. oikeitten subjektiivisten elementtien ollessa kunnossa sotia voi yhä täysin vapaasti, ilman pelkoa mielenosoituksista.
Katsotaan keväällä miten vaalit päättyvät ja sitten arvioidaan tilanne uusiksi. Liiallinen spekulointi ja omien arvojen tuputtaminen analyyseihin on tässä vaiheessa aika turhaa.