Viestin lähetti dana77
Tai sitten Saddam tiesi, että USA ja hyvän akseli hyökkää jokatapauksessa, eikä tarkastuksista ole hyötyä maalle missään tapauksessa. Niinhän tämän hyvän akselin johtajat myönsivätkin. Hyökkäyshän tapahtui nimenomaan silloin kuin se edullisinta oli riippumatta tarkastuksien kulusta. Edellisellä kerralla tarkastuksia pidettiin Irakissa vain vakoiluna ja sitä ne silloin uskoakseni olivatkin. Tällä kertaa pidin näitä tarkastajia puoluettomina, mutta mistäpä minä senkään varmaksi tietäisin.
Edellisellä kerralla osa asetarkastajista toimi vakoilijoina, varsinkin CIA'n (ja Yhdysvaltojen hallituksen) taholta kohdistettiin huomattavankin voimakasta painostusta asetarkastajia kohtaan. Tuolloin tarkastajien johto syytti suoraan Yhdysvaltoja painostuksesta ja vakoilusta - mikä sittemmin on todettu paikkansapitäväksi syytteeksi. Ei siis ihme, että asetarkastajien - joiden tuli toimia YK'n alaisuudessa - maine meni ja irakilaiset suhautuivat heihin hyvin epäluuloisesti, jopa vihamielisesti. Hankala tietty sanoa olisiko irakilaisten suhtautuminen muuttunut miksikään jos asetarkastajilla olisi ollut puhtaat jauhot pussissa. Jokatapauksessa tuolloin tarkastajien maine meni ja tähän Saddam saattoi vedota karkottaessaan tarkastajat maasta, eli ehkäpä Yhdysvaltojen liika aktiivisuus kostautui tuolloin.
Nyt tarkastajat taasen toimivat hyvinkin (tai ainakin kohtuullisen) puolueettomasti, tämä taasen ei oikein näyttänyt sopivan tietyille piireille Yhdysvaltojen hallinnossa. Jos tarkastukset olisi saatu viedä loppuun saakka, olisi Yhdysvallat ehkäpä menettänyt väkevimmän oikeutuksen sodankäynnille, tai sen kortin jonka varaan he olivat ensisijassa laskeneet, kun joukkotuhoaseita ei olisikaan löytynyt tai löydöt olisivat olleet häviävän pieniä määriä. Tuolloin maailmalle olisi konkreettisella tavalla paljastunut se kuinka Yhdysvaltojen hallintoelimet liioittelivat Irakin muodostamaa uhkaa. Enpä sitten tiedä onko tämä nykyinen tilanne sen parempi, Saddam on tosin syrjäytetty, mutta onhan se hivenen noloa jäädä kiinni valehtelemisesta ja vieläpä näin selkeästi.
Tähän mennessä löydöt ovat olemattomat, ja itseasiassa pääosa epäillyistä tuotteista (mm. laboratoriorekat) on ilmeisesti toimitettu Irakiin Iso-Britanniasta.
Paul Wolfowitz'han lausui jotakuinkin seuraavaa kun häneltä tiedusteltiin syytä sille miksei Yhdysvaltojen politiikka Pohjois-Korean suhteen ole yhtä aktiivista, "Katsokaa karttaa, siinä missä irakilaiset uivat öljyssä ei Pohjois-Koreassa ole mitään". Onko lausuma totta vai väritettyä totuutta - siihen en ota kantaa.
Jälkikäteen voi tietty hurskastella sillä, että sodalle olisi pitänyt alunperin esittää joku muu syy kuin Irakin joukkotuhoaseet, koska näyttää siltä, että CIA'ssa tiedettiin ettei Irakissa niitä ole.
vlad#16.