@Nilkkarallia ja miksipä ei myös
@T-aika
Kannattaa lukea niitä kurinpitopäätöksiä (ja sääntöjä) kokonaisuutena, eikä pelkästään poimia tiettyjä paloja. Toki joskus se poimintakin on oleellinen, mutta esim. Törökin tapauksessa poimimasi ei ole (minusta) se kurinpitopäätöksen oleellinen pointti.
Lainaan vähän pidemmän pätkän tuosta päätöksestä:
Liigan kurinpitopäätös kirjoitti:
Vaikka säännöt kieltävät päähän kohdistuneet taklaukset, voi taklaus, jossa aiheutuu kontakti taklatun pelaajan päähän, olla myös ei-rangaistava. Päähän kohdistuvan taklauksen tapauksessa ns. taklatun vastuu arvioidaan sillä perusteella, olisiko taklauksen osuminen päähän ollut vältettävissä. Sääntöjen mukaan esimerkiksi silloin, jos taklaavalla pelaajalla ei ollut mahdollisuutta reagoida taklatun pelaajan viime hetken asennon muutokseen, ei taklausta ole pääkontaktista huolimatta rangaistava säännön 48 mukaan päähän kohdistuneena taklauksena.
Tämän tilanteen osalta kurinpitodelegaatio toteaa videotallenteen perusteella, että Kangasniemen antaman syötön tullessa kohti Killistä on tämä vielä ns. normaalissa pystyssä peliasennossa. Tässä vaiheessa puolestaan tilanteeseen liukuva Török lähtee aloittamaan taklausta. Vastaanottaessaan syötön Killinen on muuttanut peliasentoaan erittäin merkittävästi matalammaksi ja etukumaraan.
Kurinpitodelegaatio katsoo, että Killisen peliasennon muutos tapahtuu niin äkillisesti ja viime hetkellä samalla kun Török on jo taklaamassa Killistä, ettei Török enää pysty välttämään taklauksen osumista Killistä päähän.
Tilanne kokonaisuutena arvioiden kurinpitodelegaatio toteaa Törökin taklauksen olleen pelitilanteen mukainen kiekolliseen vastustajaan suoritettu taklaus. Edelleen delegaatio on kiinnittänyt huomiota siihen, että Törökin taklaus on edellä kuvatusti teknisesti puhdas ja pelitilanteen mukainen. Edellä todetut seikat sekä Killisen viime hetken asennon muutos ja pelitilanne huomioiden kurinpitodelegaatio toteaa, että Törökin taklauksesta Killiseen ei ole perustetta määrätä pelikieltoa.
Kyllä tuolla minusta kerrotaan yhtenä hyvin painavana perusteena ei pelikieltoa -päätökselle se, että Killisen peliasento muuttuu juuri ennen (teknisesti puhdasta) taklausta ja siksikin taklausta, joka osuu päähän, ei pidetty sääntöjenvastaisena taklauksena päähän.
Nykyisessä sääntökirjassa päähän kohdistuneen taklauksen sääntö on nimeltään
Sääntöjenvastainen taklaus päähän tai niskaan/kaulaan. Säännöissä myös erikseen kerrotaan tuossa kurinpitopäätöksessäkin mainittu asia:
Mikäli taklaavalla pelaajalla ei ole mahdollisuutta reagoida taklattavan pelaajan äkilliseen aseman muutokseen juuri ennen taklausta ja vaikka taklaus osuisikin päähän, ei taklausta rangaista sääntöjenvastaisena taklauksena päähän.
Onhan tämä tietysti aikamoista sanoilla ja termeillä kikkailuakin, mutta nimen omaan ero on siinä, että suorittaako (sääntöjenvastaisen) taklauksen päähän vai osuuko taklaus päähän (lieventävien asianhaarojen vallitessa). Teknisesti puhdas taklaus (tarkoittaa myös käsien alhaalla pysymistä, mutta ei vain sitä) voidaan tietyissä tilanteissa tulkita niin, että kyseessä ei ole sääntöjenvastainen taklaus päähän.
Rohkenen siis edelleen väittää, että ei Rönn eikä kukaan muukaan Liiga-organisaatioon kuuluvista ole sanonut, että toista pelaajaa saa taklata päähän. On taas varsin todennäköistä, että Rönn ja joku muukin on sanonut, että taklaus saa (joissain tilanteissa) osua päähän ja sitä ei silti pidetä sääntöjenvastaisena taklauksena päähän. Ihan näillä sanoilla asiaa ei ilmaista SM-Liigan kauden alla julkaisemassa
uutisessa, mutta kyllä tuota samaa ideaa on sieltä luettavissa. Uutisessa täsmennetään kurinpitolinjaa päähän kohdistuvista taklauksista.
Jos joku linkkaa tänne sen haastattelun, uutisen, tiedotteen tms., jossa Rönn onkin sanonut, että päähän saa taklata, uskon väitteen. Sitä ennen väite "
Rönnin mukaan päähän saa taklata..." on mielestäni paskapuhetta ja perinteistä palstatotuudeksi muuttunutta uskomusta. Ei myöskään kannattane ihan totuutena aina lähteä pitämään esim. selostajan kertomaa väitettä, siellä voi olla yhtä lailla väärin ymmärrystä asian suhteen.