Kyseenalaiset taklaukset Liigassa 2019–2020

  • 727 412
  • 4 986

Hoitsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Oikeassa siitä että suurin osa ei varmasti tiedä muuta kuin mitä on googlannut. Mutta ei se terveydenhuollon ammattilaisuus tee siltikään kypäräexperttiä.
Ei tietenkään, mutta sen se ammattilaisuus tekee että ymmärtää ettei Kivenmäen aivovamman ja kypärän päässäpysymisen kanssa ole tässä keississä varsinaisesti mitään väliä. Aivovamman se olisi saanut joka tapauksessa, mutta sekundäärinen isku jäähän todennäköisesti pahensi sitä.

Tuolla jo kerrottiin aikaisemmin lähes totena, että Kivenmäki ei olisi edes loukkaantunut, jos kypärä ei olisi irronnut ja se on ihan puhdasta paskapuhetta. Primäärikontakti Nemecikiltä on niin kova, että aivovamma on selviö, riippumatta kypärästä. Ja se puolestaan johtuu ihan siitä (kuten joku tuolla aiemmin melko ansiokkaasti jo kertoikin) että aivovamma syntyy useimmin aivojen heiluriliikkeestä kovan luisen kallon sisällä, ei niinkään itse ulkoisesta iskusta. Kallonmurtumalta ja muilta "ulkoisilta vammoilta" kypärä toki ansiokkaasti suojaa, mutta aivokudoksen ruhjevaurioilta ei.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Nemecekiltä tuo oli kutakuinkin oppikirjamainen avojään taklaus. Jalat maassa, kädet alhaalla, ei liian kovalla vauhdilla, ei kuolleesta kulmasta. Tuossa oli kaikki lähtökohdat kovaan ja puhtaaseen avojään pommiin. Valitettavasti taklattava hoiti oman ruotunsa taas ihan ala-arvoisella tavalla eli pää alhaalla, ei minkäänlaista valmiutta kontaktiin ja vielä kypäräkin huonosti päähän kiinnitettynä.

Liigan kurinpidon tuntien tästä varmaan napsahtaa noin kymmenen pelin kakku, vaikka mitään törkeää tuossa taklaussuorituksena ei todellakaan ollut.
 

MSU

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Koko viesti säännöistä
Tuo on Suomen jääkiekkoliiton versio kyseisestä säännöstä. Liiga käyttää siitä omaa tulkintaa jonka mukaan myös ne taklaukset joissa ensimmäinen kontakti on vartalossa, ja toinen kontakti päässä ovat päähän kohdistuneita taklauksia.

Suora lainaus Liigan selityksestä asiaan:
Päähän kohdistuneena taklauksena pidetään kaikki taklauksia, joissa ensimmäinen kontakti tapahtuu taklatun pelaajan päähän. Lisäksi päähän kohdistuneena taklauksena pidetään taklauksia, joissa ensimmäisenä vartaloon kohdistuvan taklauksen jälkeen taklaus kohdistuu myös taklatun pelaajan päähän.

Lähde: Liigan kurinpito julkisti linjauksiaan alkavalle kaudelle
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lukko
Kallonmurtumalta ja muilta "ulkoisilta vammoilta" kypärä toki ansiokkaasti suojaa, mutta aivokudoksen ruhjevaurioilta ei.
Olen itse kahdesti saanut kaatuessa niin kovan iskun päähän että remmit kiristän aina maksimiin. Ja väitän että ilman kypärää en tässä kirjoittelisi, kypärän kanssa ei jälkikäteen oireita ollut. Kerran kun pään jäähän kolauttaa kypäränkin kanssa tietää kyllä mistä puhutaan. Että kyllä se kypärä vaimentaa aikalailla.
Mutta kai mä oon väärässä ja mun kokemus x2 on vaan joku poikkeama, muilla samat säännöt ei päde.

Kaippa se nyrkkeilykin kiellettäis ammattilaisena jo joka iskusta päähän tulis päävamma. Tärähtää varmasti lujempaa kuin kaatuminen kypärän kanssa.
 

Remy Martin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kelailin taklausta hieman edestakaisin ja tarkemmin katsoen taklauksen kohdistuminen pääasiassa päähän ei näytäkkään enää ihan niin selvältä kuin ensimmäisellä kerralla. Kivenmäen rintamasuunta on sellainen että mikäli taklaus kohdistui päähän niin jäljet luulisi olevan näkyvissä lärvissä. Onko porilaisilla tietoa että onko raportoitu hampaiden lähteneen tai kasvojen luiden murtuneen?
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
Nemecekiltä tuo oli kutakuinkin oppikirjamainen avojään taklaus. Jalat maassa, kädet alhaalla, ei liian kovalla vauhdilla, ei kuolleesta kulmasta. Tuossa oli kaikki lähtökohdat kovaan ja puhtaaseen avojään pommiin. Valitettavasti taklattava hoiti oman ruotunsa taas ihan ala-arvoisella tavalla eli pää alhaalla, ei minkäänlaista valmiutta kontaktiin ja vielä kypäräkin huonosti päähän kiinnitettynä.
Tästä äärimmäisen nolosta postauksesta ei puutu kuin se "toivottavasti Kivenmäelle ei kuitenkaan sattunut pahemmin".
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
@LuKi veti kyllä toistaiseksi parhaan analyysin mitä on Luvian toispuolelta kuulunut. Olisi pitänyt ruveta laskemaan pelillistä tasoa, koska vastustajalla oli paha mieli, mutta nyt Lukko hävyttömästi painoi tallan pohjaan, josta päävalmentaja Selin sitten pahoitti mielensä.

Kaikkea sitä kuuleekin.
Luulen, että asun sinusta (Rauma?) katsottuna ihan samalla puolella Luviaa, tosin muutaman tuhannen kilometrin päässä. Olisin jotenkin ymmärtänyt insentiteetin ylläpitämisen jos kyseessä olisi vaikka finaalisarja. Mutta kuten sanoin, ehkä olen vanha ja liikaa jo työssänikin väkivaltaa ja vammautumisia nähnyt. Ässien joukkueessa tapahtui totaalinen järkyttyminen "perheenjäsenen" loukkaantuessa erittäin vaarallisen näköisesti, todennäköisesti pahin loukkaantuminen, joka on joukkueen jäsenten kohdalle sattunut. Sen jälkeen peli oli aluksi selviytymistä sitten vastustajan rummutuksen jatkuessa typerää kostamista. Ässien nuori joukkue ei ollut yhtään balanssissa, peli oli vaarallista pelaajille fokuksen ollessa ihan muualla. Olisin vain toivonut kokeneemman Lukon ymmärtävän tämän, ihan urheiluhengen puitteissa. Olisi lopun ylilyönnit jääneet tekemättä ja kolme pistettä silti matkannut Raumalle. Lopputulos ei harmita, en edes syytä Nemecekiä taklauksesta, koska tilanteet reaalisesti tulevat jäällä niin nopeasti ja mukana oli paljon huonoa tuuria, mutta kylläkin välinpitämättömyydestä taklauksen tulokseen. Tuomarille valittaminen ei pitäisi olla ensimmäisenä mielessä. Mutta kukin tyylillään. Arvostukseni, jopa toiveeni Lukon menestyksen puolesta tämän vuoden dream teamillaan suli kuin lumi Länsirannikolla. Joukkue pelaa ja toimii tietyillä arvoilla, kuten Peltosen Ville totesi arvostellessaan Jokereiden kokeneita pelaajia Ben Amour- tapauksen jälkeen. Ehkä Virta oli kuin Lämsä, pesi pilatusmaisesti kätensä julkisesti, mutta Selin ei ostanut tätä.

Tämä jääköön osaltani tähän. Mielipiteitä mahtuu, mutta vaikka Ässät olisi käänänyt pelin (mikä oli kyllä 99,99% epätodennäköisyys jokaiselle joka ymmärtää ryhmäpsykologiasta jotain) 10-1 voitoksi, niin erittäin synkin mielin olisin kävellyt hallilta pois. Nyt kävelin myös surullisena, empatiakyvyn puute yllätti, niin Lukon joukkueen kuin raumalaisen yleisön kohdalta. En olisi uskonut, että jääkiekko tai porilaisten nöyryyttäminen on niin tärkeää. Toisessa tilanteessa, toisella kertaa olisin juhlat ymmärtänyt, kuten Lukon viralliset twiitit.
 

sivurauta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, sympatiat ylipäätään tamperelaiselle jääkie
Mielenkiintoisia tuomioita tulossa. Pitkänen osuu kaikenvärisillä laseilla katsottuna suoraan päähän. Suomi ei loukkaannu tilanteessa ja juttelevat lähes leppoisasti pelin jälkeen. Nemecekin isoin oma synti on tarpeettoman kova vauhti ja taklauksen lievä kohdistaminen ylävartaloon. Osuma tulee olkapään kautta päähän (ei suoraan päähän) ja muutaman epäonnisen sattuman kautta Kivenmäen käy niinkuin käy. Änärissä oli juuri hieno avojään taklaus kun Martinook taklasi Kamenevia. Sitä voisi monesta eri syystä pyörittää oppivideona. Taklaaja tulee lievästi perse edellä sekä taklattava on varautunut, että taklaus voi tulla.

Mielenkiinnolla odotan tuomioita ja toivon ettei mediahuomio nosta tosta tarpeettoman kovaksi. Liigan säännöillä 5-7 ottelua molemmista on oikea tuomio
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mize

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Sait katsomaan uudelleen. Tilanne on vahinko Pitkäseltä eli liiga ampuu itseään jalkaan minimikiellollaan. Olisi huolimattomuudessaan 2 pelin arvoinen, mutta tullee tuo 5.
 

Hupsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Miksei? Onhan vastaavista se viis peliä jaettu ihan järjestään.

Ei ole tullut yhtäkään pelikieltoa törmäyksestä, jossa taklattava pelaaja tulee "taklaajan" luistelulinjalle. Päähän toki osuu, siitä ei kahta sanaa.

Ja tämä aiempi kommenttini ei siis perustu omaan kalpalasinäkemykseeni tilanteesta, voisi tehdä Pitkäselle ihan hyvääkin huilata jonkun aikaa. Totesin vain, että kurinpito ei anna tuosta pelikieltoa.
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Pitkänen saa pelikiellon, puhdas päähän kohdistunut taklaus. Vahinko, mutta silti.
Kaikkea hyvää Suomelle, Pitkäselle, Kivimäelle ja muillekkin.
Ei jäänyt kaunaa, Pitkänen on rehti pelaaja, jolle sattui vahinko. Sattui kuitenkin ja huomenna kuultanee seuraamukset.

Kannattaa katsoa tilanne, josta Mieho aikoinaan sai pelikieltoa. Linja on selkeä.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En olisi uskonut, että jääkiekko tai porilaisten nöyryyttäminen on niin tärkeää.

En nyt lainaa kokonaista viestiäsi, vaan ainoastaan yhden pätkän, mikä kuitenkin on samalla vastaus koko viestiin. Jos toisen joukkueen psyyke ei selvästikään kestä pelata ottelua loppuun saakka, niin sitten olisi pitänyt heittää kotijoukkueen toimesta valkoinen pyyhe kentälle sekä samalla keskeyttää ottelu ja jakaa pisteet sen tuloksen mukaan mitä digitaalit sillä hetkellä näyttivät.

Loukkantumiset, jopa ne erittäin ikävät, valitettavasti kuuluvat jääkiekkoon ja niitä silloin tällöin tapahtuu. Kuitenkin on erittäin kaukaa haettu sekä samalla valitettavaa lukea tälläistä, että Lukko osoitti empatian puutetta, kun ei lähtenyt vain pelaamaan loppuaikaa pois pelikellosta. Kyse on kuitenkin lopuksi kilpa- sekä tulosurheilusta, jolloin pyritään suorittamaan parhaalla mahdollisella tavalla ja Lukko joukkueena halusi jättää kentäälle kaiken, varmasti myös sille satapäiselle kannattusryhmälle, joka oli saapunut peliä katsomaan Raumalta.

Tietenkin olisit voinut myös omassa viestissäsi huomioida sen faktan, että Ässät joukkueena yritti lisätä fyysistä peliä ja käsky oli tullut ajaa jokainen mahdollinen tilanne loppuun, mutta hauskemmalta kuullostaa kirjoittaa tänne pelkästään Lukosta.

Loukkaantumiset on valitettavia, mutta ei se ole peruste ottaa jalkaa pois kaasulta, eikä missään nimessä tee joukkueesta empatiakyvytöntä jos jättää tapahtumista huolimatta kaiken itsestään kentälle.

Minun osaltani tämä on tässä, sillä tämä palsta on muutenkin ollut aivan vitun raskasta luettavaa viimeiset 24 tuntia.

Otto Kivenmäelle pikaista parantumista.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Jos toisen joukkueen psyyke ei selvästikään kestä pelata ottelua loppuun saakka, niin sitten olisi pitänyt heittää kotijoukkueen toimesta valkoinen pyyhe kentälle sekä samalla keskeyttää ottelu ja jakaa pisteet sen tuloksen mukaan mitä digitaalit sillä hetkellä näyttivät.
Useimmat ymmärtävät olla lyömättä valmiiksi polvillaan olevaa. Kärpät löysää kierroksia tuon tuostakin runkosarjapeleissä ottelun jo ratkettua. No joo, se ei kuulu tähän. Tässä tilanteessa kyse on tilannetajusta, ymmärryksestä ja kunnnioituksesta. Nuo kolme käsitettä olivat Porin lauantai-illassa hukassa, kuten monelta lukkolaiselta tällä palstalla, sinä mukaan lukien.
 

Linjatuomari

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En näe, miten noita kahta tilannetta voidaan verrata keskenään. Allen taklaa (vaikkakin todella hiljaa), Pitkänen törmää.

Mutta turhapa näistä on täällä vääntää, ollaan kaikki viisaampia kun tuomiot tulee.

En tuota sen kummemmin verrannolliseksi tarkoittanutkaan. Liigan linjan mukaan molemmat kuitenkin viiden pelin arvoisia, vaikkakin kaukana mistään sikailuista.
 

Tifosi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Home Box Office
Tässä tilanteessa kyse on tilannetajusta, ymmärryksestä ja kunnnioituksesta. Nuo kolme käsitettä olivat Porin lauantai-illassa hukassa, kuten monelta lukkolaiselta tällä palstalla, sinä mukaan lukien.

Ei Lukolta puuttunut mitään näistä. Se on vaan teikäläisen metsässä olevaa mielikuvitusta aivan kuten voimasuhdearviosikin.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös