En tiedä nykypäivän juniorikiekon valmennusmetedoista juurikaan mitään, mutta kyllä itse ainakin muistan, kuinka taklausten vastaanottamista harjoiteltiin aivan järkyttävä määrä omassa juniorijoukkueessani sekä samalla päähän koitettiin iskoistaa, että katsetta ei hyökkäysalueella voi pitää jäässä, varsinkaan Kivenmäen kaltaisessa tilanteessa. Minun juniorivuosista aikaa n. 10-15 vuotta.
Missään nimessä tämä ei koska vain Otto Kivenmäkeä, vaan kyllä siellä kaukalossa muutkin nykypäivän juniorit vetävät itsemurha-tyylillä pelistä toiseen. Taklauspeliin sekä sen mahdollisuuteen olisikin nyt syytä paneutua enemmän ja enemmän juniorikiekkoilussa, vaikka peli itsessään onkin aivan hirveästi muuttunut omista ajoista selkeästi kiekollisempaan suuntaan. Kuitenkin niin kauan kun jääkiekkokaukalossa on taklaaminen sallittua, niin sitä tulee harjoitella aivan samalla intensiteetillä kuin maalien tekemistäkin. Olen itsekin pelannut useasti vanhempia, sekä samalla kookkaampia ja voimakkaampia vastaan, niin jonkinlainen käsitys on pelivalmiudesta sekä mitä se vaatii.
Näen juuri nykypäivän suurimpana ongelmana puutteet kontakti harjoittelussa junioreista lähtien.
Mitä itse taklaukseen tulee niin eihän se ollut mitenkään erityisen törkeä tekona eikä Nemecek selvästikkään yrittänyt vahingoittaa vaan suorittaa omaa rooliaan, pelasi kovaa peruspuolustajan roolia. Mutta koska siellä pääkontakti tapahtui on se 5-6 peliä kohdillaan. Vaikea sanoa oliko osuma suoraan päähän vai saaton jälkeen vai törmäyksen (päänretkahdus) jälkeen. Taju kuitenkin lähtee jo ennen osumista jäähän.
Teko siis ei omissa papereissa täytä törkeyden rajaa vaikka jälkiseuraukset kammottavat onkin. Seurauksesta ei voida rangaista vaan teosta, muuten lähtee homma lapasesta.
Mielestäni myös turha käydä sen enempää keskustelua eipäs juupas- tyyppisesti taklauksesta vaan ensisijaisesti energia tulisi käyttää Oden toipumiseen ja sen jälkeen miten nämä saadaan jatkossa kitkettyä.
Se että "junnuja" ei pidä tuoda miesten peleihin on vähä löyhä väite. Kyllä ne tuolla pärjää ja pelaa paremmin kuin monet konkarit. Heitä vain tulisi valmistaa ja opettaa aikuisten lain alaisuuksiin paremmin.
Täällä olleista keskusteluista molemmat ääripäät sinällään oikeassa mutta sokeita näkemään sen kultaisen keskitien.
Mielestäni heti kun junnut oppivat luistelemaan pitäisi alkaa painottamaan ympäristön havannointia. Ihan pienestä harjoitellaan katse ylhäällä pelaamista ja niin että havainnoitset mitä ympärillä tapahtuu. Mitä enemmän tulee ikää niin harjoitusta siirretään myös fyysiseen kontaktiin, kaatumiseen sekä taklauksien vastaanottoon. Kokoajan muistaen tilanteiden tunnistaminen sekä havainnointi. Kun pienestä alkaen tätä käydään niin se alkaa olemaan selkärangassa ja nopeissa tilanteissa vaistot ohjaavat. Kuinka moni teistä esimerkiksi ylittäessä yksisuuntaista katua katsoo molempiin suuntiin? Pienenä opetettu kadunylitys ja edelleen vaistomaisesti jopa turhaan katsoo molempiin suuntiin.
Lisäksi ensisijaisesti pelaajan oma vastuu varusteista (remmit), toiseksi valmentajan/huoltajien vastuu joukkueestaan ja viime kädessä tuomareiden vastuu pelaajien terveydestä. Tuomareilla on ne helvekon liput ja laput niin ensiksi huomautus remmistä ja numero ylös. Jos edelleen löysä niin 2min.
Sama homma taklaajan vastuussa kun opetetaan tunnistamaan tilanteita eli tarvittaessa jättämään taklaamatta jos näkee toisen tulevan "pää munissa".
Kun kahdella tai vähintään toisella pelaajalla näissä tilanteissa on tutka päällä niin nämä tapaukset vähenee. Sillä että "nostetaan" liigan ikärajaa ei palvella ketään.