Sm-liigan kurinpito on niin kuralla johdonmukaisuuden ja rangaistusasteikon osalta, että mitään maalaisjärjellä perusteltua ja linjallisia tuomioita on turha liigassa tapahtuvien ylilyöntien osalta odottaa. Täksi kaudeksi annettiin ymmärtää että 1.9 tapahtuneet toimeenpiteet olisivat jonkinmoisia ennakkotapauksia, joista voisi jotain yhdenmukaista linjaa vetää. Sen jälkeen on otettu sieltä sun täältä vertauksia rangaistusasteikkoon ja lopulta kaikki leviää käsiin.
Ensinnäkin Sm-liigan pitäisi erotella:
1) Tappelu - Spontaani/ei sponttaali. Kaksi pelaajaa ottavat yhteisymmärryksessä toisistaan mittaa kunnes tuomari heidät erottaa, viimmeistään kun toinen kaatuu jäähän. Pelirangaistus, aloittajalle mahdollinen 2 min. Ei jatkotoimen piteitä.
Esimerkki tappelusta.
1.5) Melkein tappelu - Tappelu jossa ei saada kontaktia, joko tuomareiden väliintulon takia tai toisen haluttomuuden. Tilanteen mukaan 10 min tai aloittajalle 2+10.
Esimerkki tälläisestä.
2) Yksipuolinen tappelu(unfair) - Tappelu, jossa toinen on halukas ja toinen ei. Pelaajalla on haluja antaa muistutus toiselle, vastasi toinen tai ei. Mitään vahingoittamis tarkoitusta ei ole, vaan antaa vain muistutus tai herätellä joukkuetta. Pelirangaistus aloittajalle. Ei jatkotoimenpiteitä/1 ottelu pelikieltoa.
Esimerkki yksipuolisesta tappelusta.
3) Sucker Punch - Ei enään tappelu, vaan jokin täysin yllättäen tuleva isku. Kädellä/hanskalla tapahtuva päähän kohdistuva lyönti. Pelirangaistus. Tilanteen mukaan 1-3 ottelua pelikieltoa.
Esimerkki lyönnistä jota toinen ei voi odottaa
4) Cheap shot - Virallisissa termeissä osa sucker puncheista ja taklauksista menee tämän kategorian alle, mutta koska tilanteet elävät, näen parhaaksi typistää tämän omaksi kategoriaksi. Jokin täysin yllättävä isku päähän, polviin tai genetaali-alueelle. Jokin harkittu "teloitus" yritys tai muu vastaava. Pelirangaistus. 2-XX ottelua pelikieltoa.
Esimerkki cheap shotista.
5) Taklaukset - Päähän- Polviin- selkäänkohdistuneet taklaukset. En näitä lähde sen enempää erittelemään, koska nämä ovat kotoisassamme liigastamme sen verran tuttuja.
Kaikki linkit vievät youtubeen ja sisältävät pää-asiassa NHL:sta otettuja esimerkkejä. NHL:sta ensinnäkin sen takia että olen pyrkinyt kirjoittamaan mahdollisimman puolueettomalta kannalta ja myös siksi että videoiden saatavuus oli runsaampaa. Muutamalle termille en ole kuullut suomalaista vastiketta, joten kirjotin ne englanniksi missä ne ovat ihan yleisesti käytettyjä jääkiekkotermejä.
Lyhyellä yhteenvetona pyrin tuomaan esille sitä seikkaa, että liigamme ei voi pitää mitään yhteistä linjaa jos kaikki tilanteet ovat saman korin alla. Jokainen erottaa kohdan 1 ja 1.5 kohdista 2-5. Myös ainakin itselle kohta kaksi on aika selkeä, missä ei suurempia tulkinta kysymyksiä pitäisi tulla. Kohdat 3 ja 4 pystytään erottelemaan päähänkohdistuneista taklauksista. Lähinnä kohdissa 3 ja 4 pyrin erottelemaan iskujen laatua ja kuinka vakavat seuraamukset pahimmassa tapauksessa voisivat olla, kummassakaan esimerkki videossa tälläkertaa vältyttiin suuremmilta vahingoilta. Jokainen kuitenkin varmasti huomaa kuitenkin eron iskun tekotavassa ja siinä että 3:ssa se on enempi kuittausta/muistutusta, kun taas nelosessa haetaan ihan puhtaasti kostoa.
Tämä on vain minun näkemykseni elämäni aikana nähdyistä ja seuratuista jääkiekko-otteluista, virallista totuutta en esitellyt. Koin vaan tarpeelliseksi tuoda näitä esiin Kantola-Ohtamaa episodin jälkipyykeissä, missä tuntu menevän puurot ja vellit sekaisin. Ja loppuun totean että Kantola-Ohtamaa tilanteen vakavuuden vuoksi, antaisin Kantolalle yhden ottelun pelikieltoa.