Kuolemantapaus varuskunnassa

  • 28 479
  • 109

juza

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jeda kirjoitti:
Oli hölmö mennyt leikkaamaan poikki hyvän vyön mihin oli tupakaveri hirttäytynyt.

Huh.. Aika rajua. Onneksi tänäpäivänä välillä ajatellaan sielläkin päin ihan järjellä.

Mutta ei aina..

Vekaranjärvellä kuoli (muistaakseni 2003) palkattuun henkilöstöön kuuluva opistoupseeri Pasi-onnettomuudessa.
Olin katsomassa, kun menehtyneen varusteita palautettiin varusvarastolle.
Varusvaraston hampaaton hoitaja otti ihan hullut pultit verisistä ja repaleisista vaatteista ja kyseli nenäänsä nyrpistellen, että kukas nämä vehkeet korvaa.

Meinasi menehtyneen surevat työtoverit pistää kyseisen hoitajan palasiksi.
 

laredo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sipoon Wolf, Malaga, Barcelona, työväen ampujat
"Palvelin" aikoinani Riihimäellä III/88. "Erikoistuin" AuK:n kirjuriksi missä konstaapelireinikainen-tyyppinen vääpeli kertoi minulle värikkään tapansa mukaisesti pari vuotta aiemmin sattunutta ikävää tapahtumaa jossa AuK:n oppilas oli tyttöystävältänsä pakit saatuaan kadonnut räjähdyspanosten kanssa. Kuului pamaus mestästä ja etsintäpartio suuntasi sinne. Linnut ne vaan kuulemma suolenpätkiä söi puiden oksilta...

Asiaan löyhähkösti liittyen: alokastupani porukasta jokainen seurustelusuhteessa oleva jannu sai tyttöystävältään kenkää palveluksen aikana (pl. naimisissa olleet "vanhemmat miehet"). Omakin vuoroni tuli luonnollisesti. Kyllähän sen siihen aikaan aika raskaasti otti, ei valopilkkua paljon näyttänyt olevan missään. Inttiaika tuntui ikuisuudelta, rahaa ei ollut, nuoren aikuisen ensimmäisiä suuria pettymyksiä ihmissuhteissa, paskaa niskaan joka puolelta jne. Myöhemmällä iällä ei olekaan sitten koskaan ihan niin "down" tullut oltua kun menee suksia ristiin.
 

Koskenkorva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Sodankylän jääkäriprikaatissa 98-syksyllä vähän vastaavanlainen tapaus. Kranaatinheitinkomppanian alikessu oli iltavapailta tullessaan tuumannut apupäivystäjälle, että aukaiskaapa asetelineet kun pitää rynnäkkökivääri putsata. Pikkasen jälestä päi tullu kokelas alko kovastikin ihmettelemään ku alikersantti alkaa laittaa panosta lippaaseen ja lipasta paikalleen. Juoksi paikalle, vei lippaan pois, mutta latausliike oli jo tehty ja toinen panos inessä.

Vaikka en ko. alikersanttia tuntenutkaan, Kosketti se melko syvältä. Naapurikomppaniassa sattuu tällasta, ei hitto.
 

J.Petke

Jäsen
Tuo taitaa aika paljon riippua paikasta ja yksiköstä miten helposti aseet saa käyttöönsä. N. 5 vuotta sitten kun minä olin armeijassa Parolannummella asehuoneen sai avata vain skappari ja edes päivystäjällä ei ollut avaimia huoneeseen. Ja järjestely oli ihan hyvä niin.

Mutta jos joku haluaa tällaisen toimenpiteen tosissaan tehdä niin kyllä hän siihen keinot löytää. Kovia ammuksia on todella helppo viedä ja leireillä aseen vieressä nukutaan ja käydään yöllä kusella. On aseet sitten neljän oven ja kuuden skapparin takana niin jos joku haluaa itsensä sillä tavalla tappaa niin kyllä hän siinä halutessaan onnistuu.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Jeda kirjoitti:
Itsemurhat, liikenneonnettomuudet ja väkivalta ovat nuorten miesten yleisin kuolinsyy. Suhteessa itsemurhia tehdään vähemmän inttiaikana kuin siviilissä, näin ainakin 80-luvulla väitettiin.

Paras postaus tähän mennessä.

En oikein ymmärrä mikä itsemurhan tehneen löytämisestä inttirakennuksesta tekee jotenkin järkyttävämmän kuin sen löytämisen mistä tahansa muualta? Onko "yleinen" paikka kuolemalle eli paikka jossa pyörii "hänen tovereitaan" jotenkin enemmän järkyttävää kuin sellainen jolle voi ummistaa korvansa, josta ei kuullut koska teki sen maalaistalossa? Skandaalilehdistökö vain saa porukan hereille siitä että nuoret ovat masentuneita ja tekevät itsemurhia?

"Kamalaa...se teki itsemurhan navetassa ja meidänkin perheessä juodaan maitoa!"

"Se poika naapurikylästä oli hirttänyt itsensä ja meillä oli tarkotus pitää köydenvetokilpailu ens viikolla!"
 

Cactus

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks
Traagista!!

Todella inhottava tapaus, ei voi muuta sanoa.

Omana palvelusaikana I/06 Hyrylässä ei aseita saanut kaapeista ulos enään illalla skappareiden lähdettyä kotiinsa. Edes päivystäjällä ei ollut avainta.

Mutta kuten mainittua niin ei olisi vaikeata ottaa kovaa ammunnoista taskuunsa ja seuraavalla leirillä esim mennä yöllä kuselle rynkyn kanssa ja PAM.

Ei muuta kuin jaksamista omaisille ja etenkin palvelustovereille.

-Cactus-
 

Siren

Jäsen
Suosikkijoukkue
Man City, Bolts
Mahtoiko PeteX olla KymJP:n Hokissa ja koska, itse tuli käytyä 86 lokakuusta TaistK:n EJ:hin siirtymiseen asti ja eipä tuolloin oltaisi asetta telineestä omin luvin otettu. Päivystäjä/apupässitilanteessa korkeintaan.

Mitään omaehtoisia aseenputsauksia ei todellakaan ollut aihettakaan tehdä, johtuen silloisesta, lähes päivittäisestä ohjatusta hinkkaamisesta.

Tosin, mikäli jollakin olisi ollut tahtoa ja se yksikin 7.62x39 olisi saattanut kerrotunlainen tragedia olla mahdollinen.
 

Miguel

Jäsen
Arttu#29 kirjoitti:
Aika hämmentävä tapaus, en ole kyllä kuullut vastaavasti Suomen Armeijassa.

Armeija on tähän asti onnistunut pitämään mediahiljaisuutta varusmiesten itsemurhista. Niitä nimittäin tapahtuu kohtalaisen paljon, kuten tämäkin ketju osoittaa. Siksi ihmettelenkin vähän, miten juuri tämä tapaus on yhtäkkiä ylittänyt uutiskynnyksen. Ehkä joku omaisista tai tuttavista on vinkannut lehteä?

Morrow10 kertoikin jo Parolassa vajaat kolme vuotta sitten tapahtuneesta itsemurhasta. Kovapanosammunnoista yksi patruuna talteen, seuraavissa sulkeisissa nopea pyrähdys nurkan taakse ja kuula omaan kalloon.

Puoli vuotta myöhemmin olin itse palvelemassa, ja eräänä alokaskauden päivänä ambulanssi- ja poliisipartiot tulivat häärämään joukkoyksikkömme pihalle. Seuraavan päivän sulkeisissa kouluttajamme kertoivat, että naapurikomppaniassa eräs varusmies oli yrittänyt itsemurhaa mutta jäänyt henkiin. Kyseisen komppanian varusmiehiä oli kielletty kertomasta tapauksen yksityiskohtia eteenpäin, mutta tottahan toki puheet levisivät varusmiesten kesken. Kuivaushuoneessa oli vetänyt partaterillä ranteensa auki.

Ja taas noin vuotta myöhemmin tapahtui Parolassa. Alokas karkasi siivouspalvelun aikana, olikohan roskienvientireissulla, ja onnistui livahtamaan ulos varuskunta-alueelta. Juoksi moottoritielle auton alle ja pääsi hengestään. Pitkäaikainen kaverini (jonka kertomuksen totuudenmukaisuutta minulla ei ole syytä epäillä) oli alikessuna ja huomasi ensimmäisenä, että kaveri puuttuu. Pienellä porukalla lähtivät etsimään kadonnutta alokasta varuskunta-alueelta, ja vaikka häntä ei ymmärrettävistä syistä löytynyt, etsintäpartiolaiset saivat kuntsarin oikeaoppisesta valppaudesta.

Noin määrätietoisia tekoja on mahdoton estää. Tässä Säkylän-tapauksessa voi tietysti hieman jossitella, että rynkyn kanssa ei pitäisi pystyä huseeraamaan yksinään missä tahansa, mutta kohtuullisella oveluudella hyvänkin kontrollin voi tilaisuuden tullen kiertää.
 

Arttu#29

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Moderaattorit kirjoitti:
Ensi kerralla sitten uutta, jooko?
Sain!

Ohmi kirjoitti:
Käsittääkseni aika harvalla suomalalaisella on RK 62:n piippu mennyt vahingossa suuhun ja lennättänyt aivot takaraivosta ulos. Sinulla taitaa kuitenkin olla jotain faktaa, joka tukisi tällaisia "Aina sattuu ja tapahtuu kun ollaan tekemisissä aseiden ym kanssa."-väitettä.
Tarkoitin enemmän että aseet aiheuttavat ikäviä tapauksia, mutta kai se vaarallisuus johtuu henkilöstä eikä itse aseesta. Hyvä ettei mennyt ainakaan herne nenään.

Miguel kirjoitti:
Armeija on tähän asti onnistunut pitämään mediahiljaisuutta varusmiesten itsemurhista. Niitä nimittäin tapahtuu kohtalaisen paljon, kuten tämäkin ketju osoittaa.

Hyvä että tämäkin ilmiö nousee esiin, meinaan tuo mediahiljaisuus jota armeija harjoittaa. Onhan olemassa muitakin osa-alueita joissa pyritään olemaan hiljaan vaaratilanteista jne mutta armeijalla on kyllä aikamoisen "kunniallinen" asema Suomessa. Onko armeija sitten niin pyhää ettei siitä saa kritisoida, jos puhuu niin on kommari, maanpetturi, hippi jne.

Tuli mieleen vaaratilanne joka johtui siitä että kommunikointi epäonnistui. Kesken asutuskeskustaistelun alikessu N.N kävi vaihdattamassa ammutut ilmapallot huoneessa. Yhtäkkiä ovi potkaistiin auki ja jääkäri N.N alkoi silmittömästi tulittaa ilmapalloa joka oli alikessun kädessä, ei siinä muu auttanut kuin SEIS TULI SEIS ja syöksyminen maahan. 2 kuntsariahan siitä irtosi alikessulle "henkisistä" kärsimyksistä. Tottakai vaaratilanteet kuuluvat armeijaan mutta jonkinlainen vastuu on armeijalla. Mikä sitten olisi ollut se "oikea korvaus" alikessulle, tiedä häntä mutta 2 kuntsaria siitä että meinasi kuolla on aika naurettavaa.

Mutta kuten sanottua on vain hyvä että julkisuuteen tulee näitä tapauksia, ikävää että jonkun pitää aina kuolla jotta näihin puututaan. Tarkotan nyt turvallisuudesta armeijasta. Itsemurhahimoista ihmistä on kyllä mahdotonta estää, totta.
 
Viimeksi muokattu:

Miguel

Jäsen
Arttu#29 kirjoitti:
Hyvä että tämäkin ilmiö nousee esiin, meinaan tuo mediahiljaisuus jota armeija harjoittaa. Onhan olemassa muitakin osa-alueita joissa pyritään olemaan hiljaan vaaratilanteista jne mutta armeijalla on kyllä aikamoisen "kunniallinen" asema Suomessa. Onko armeija sitten niin pyhää ettei siitä saa kritisoida, jos puhuu niin on kommari, maanpetturi, hippi jne.

Mutta kuten sanottua on vain hyvä että julkisuuteen tulee näitä tapauksia, ikävää että jonkun pitää aina uhrata henkensä jotta näihin puututaan.

Olen kyllä eri mieltä tästä. Kun itsemurha varuskunnassa päätyy julkisuuteen, armeija saa kantaa vastuuta yksilön henkilökohtaisten ongelmien purkautumisesta. Lähes aina kun armeija nousee negatiivisessa mielessä julkisuuteen, joku on vaatimassa tarkempaa kuria ja asevelvollisuuden lakkauttamisesta. Jokainen armeijan käynyt tietää, että kuri pitää olla, mutta täydellisen sotilaallisen kurin pitäminen on mahdotonta ilman varusmiesten oikeuksien järjetöntä rajaamista. Määrätietoista itsemurhakandidaattia on vaikea estää, kuten jo moneen kertaan on todettu.

Simputukset ovat tietysti asia erikseen ja niitä on syytäkin paheksua julkisesti. Kunhan ei vain tule sellaista trendiä, että huomiohakuiset kapinalliset käräyttelevät kouluttajiaan silkan piruilun vuoksi. Kantahenkilökunnallakin on oikeasti noin miljoona paskantärkeää sääntöä, joita rikotaan jatkuvasti. Olisikohan jopa riittänyt kurinpitotoimiin, jos olisin kannellut siitä, kun esimieheni esikunnassa sanoi minua "saakelin puusilmäksi".
 

nufc

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ketterä,Newcastle United
Miguel kirjoitti:
Armeija on tähän asti onnistunut pitämään mediahiljaisuutta varusmiesten itsemurhista. Niitä nimittäin tapahtuu kohtalaisen paljon, kuten tämäkin ketju osoittaa. Siksi ihmettelenkin vähän, miten juuri tämä tapaus on yhtäkkiä ylittänyt uutiskynnyksen. Ehkä joku omaisista tai tuttavista on vinkannut lehteä?

Eipä mediassa liiku paljon tietoa siviilissäkään tapahtuvista itsemurhista mikä on ymmärrettävää ja suotavaa.Meidän paikalliseen koskeen hypänneet eivät ole onneksi "saaneet" minkäänlaista julkisuutta ainakaan pariinkymmeneen vuoteen.
Inttiaikana tehdyistä itsemurhista taitaa kuitenkin lopulliset syyt löytyä siviiliasioista.
 

Grohl

Jäsen
Lisätään listaan vielä tapaus Sodankylästä. Joskus 20-30 vuotta sitten varusmies ampui itsensä hengiltä, tapauksen taustoja en tiedä, ainoastaan sen ettei ampunut ohi.

Ainahan näitä yksittäisiä tapauksia löytyy ja ei siinä mitkään pällitestit pahemmin auta, kun suuri osa tekee ne ihan päin helvettiä kahdesta syystä: a) Se on niin hauskaa ja b) AUK:in pelossa. Vaikea sieltä on sitten seuloa ne oikeasti vaikeuksissa olevat.

Oman loppusotani aikaan eräs varusmies vain sai tarpeekseen metsässä olosta ja alkoi sohia aseen kanssa ympäriinsä. Kuulemma oli lyhyt pinna ja alkoi pari viikkoa ennen kotiutumistaan saamaan tarpeekseen sotaleikeistä, kun öisin ei saanut nukkua ja koko touhu ketutti. Keitti yli ja alkoi osoittelemaan ja uhittelemaan aseellaan. Vietti loppusodan viimeiset päivät leirisairaalassa ja kotiutuimisesta en sitten tiedäkään, kun oli eri varuskunnan heebo kyseessä.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Sellainen tuli vielä mieleen, että kun ainakin itse on saanut räiskiä paukkupatruunoita ja koviakin aivan järkyttäviä määriä ja mitä ihmeellisimpiä ammuntoja. Viettänyt monet marssit ja leirit sen saatanan pyssyn kanssa, heitellyt sitä yms, ei se tunnu edes enää miltään aseelta. Ei sitä enää kunnioita samalla tavalla. Näissä tilanteissa varmaan juuri tulee eniten vaaratilanteita..
 

Armoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Orman Mollis kirjoitti:
Eräänä sunnuntaina lomilta palatessaan kaveri oli päivystäjän pöydän luona, jossa apupässi tuli ilmoittamaan päivystäjälle, että yksi ase on hävinnyt. Päivystäjä totesi että jääkärille on tullut laskuvirhe ja kuittasi asian sillä. Kaverini meni purkamaan kamppeitaan kaappiin ja kohta kuului ulkoa pamahdus. Vilkaisu ulos, ja tupakka paikalla joku pyörii maassa ja huutaa!! Ei muuta kun auttamaan, itse asiassa ensimmäisenä kaverini kanssa meni yksi lämäri, mutta tämä lämäri jäätyi täysin, kun näki häiskän.. Mahaan oli itseään jannu ampunut, eli tuskin kyseessä oli välttämättä itsariyritys, mutta jonkun sortin hätähuuto..

Tapahtuiko tämä Mikkelissä? Sillä kaverini kertomus vaikuttaa identtiseltä. Hän oli myös kuullut laukauksen ja huutoa päälle. Laukaus mahaan.
 

Rosoh

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Leijonat, Mikko Rantanen, Colorado
JypFabu kirjoitti:
Kommenttisi oli varsin syväluotaava ja pohtivainen, varsinkin vastuukysymysten osalta,

Armeija on kuitenkin valtion laitos, eikä valtiolle voi olla samantekevää, minkälaisessa henkisessä tilassa sieltä tullaan jatkamaan elämää tuottavina yhteiskunnan osasina.

, jonka henkinen hyvinvointi on yhdentekevä?

Mihin tekstissäni mahdoit viitata tuolla Venäjä kommentilla?


Parahin JypFabu, kiitos vastauksesta. Arvostan todella paljon kommenttiasi.

Alkuun on sanottava etten tietenkään toivo kenenkään tappavan itseään.

Mutta jos puu on kasvanut kieroon 18-19 vuotta sitä ei 6kk:ssa saa oikaistua vaikka rautakangella yrittäisi. Tai jos puu ei ole juurtunut maahan kunnolla niin vaikea sitä on saada yhtäkkiä kasvamaan.

Ongelmat ovat valitettavasti aivan jossain muualla kuin armeijassa. Koti, yhteiskunta onnistuvat pilaamaan monta nuorukaista ennen kuin heidät lähetätään armeijan vihreisiin. Tosin sinnekkin nykyään entistä harvempi - vähentää myös näitä tapauksia.

Armeija on laitos jossa opetataan tappamaan toisia ihmisiä, ei joku kiva-kiva nam-nam yhteisö josta tullaan valaistuneena ulos kun on löydetty oma sisäinen voittaja/hyvinvoija/menestyjä/aura/etc...

Onneksi suurempi osa nuorukaisista jotka menevät armeijaan myös kasvavat henkisesti ja tulevat armeijasta takaisin henkisesti paljon valmiimpina kuin sinne lähtiessä. Tosin monet eivät huomaa sitä heti TJ 0:n jälkeisenä aamuna, mutta myöhemmin kylläkin.

Vastuun ottaminen itsestään, muista, materiaalista, tehtävän täyttäminen etc... opettavat pari kymppistä pojan kollia.

Venäjä tulee aina olemaan oleellinen osa keskustelua kun puhutaan Suomen armeijasta. Oli meillä ydinase tai ei tai kuuluimme NATOon tai emme.
 

Viljuri

Jäsen
Miguel kirjoitti:
Olen kyllä eri mieltä tästä. Kun itsemurha varuskunnassa päätyy julkisuuteen, armeija saa kantaa vastuuta yksilön henkilökohtaisten ongelmien purkautumisesta. Lähes aina kun armeija nousee negatiivisessa mielessä julkisuuteen, joku on vaatimassa tarkempaa kuria ja asevelvollisuuden lakkauttamisesta. Jokainen armeijan käynyt tietää, että kuri pitää olla, mutta täydellisen sotilaallisen kurin pitäminen on mahdotonta ilman varusmiesten oikeuksien järjetöntä rajaamista. Määrätietoista itsemurhakandidaattia on vaikea estää, kuten jo moneen kertaan on todettu.

Näinhän tämä on. Erilaiset onnettomuuksilla ratsastajat saavat moraalisesti varsin kyseenalaisen huvinsa aina mistä haluavat, mutta todellisuus on usein toista kuin asiasta mitään tietämättömän mutu.

Nuorten miesten itsemurhatodennäköisyyden kannalta on täysin ratkaisevaa tutkimusten mukaan se, että miten sen asevelvollisuuden suorittamisen kanssa käy.

Tehdyt itsemurhat ovat kertaluokkia yleisempiä niiden joukossa, jotka on jo etukäteen vapautettu armeijasta tai käyvät siellä vain kääntymässä.

Korrelaatiot syrjäytymisriskin kanssa ovat vielä vakuuttavampia. Toisin sanoen kelvollisesti läpikäyty asepalvelus on mitä suurin terveysvakuutus, jonka asiantuntevat ihmiset osaavat ottaa myös armeijan ulkopuolella huomioon, jos vaan eivät ideologista syistä olisi täysin sokeita ja kuuroja...

Puolustusvoimathan on jo pitkään tehnyt täysin korvaamatonta työtä nuorten miesten parissa näiden asioiden ja laajemmin mielenterveysongelmien parissa. Toiminta ei todellakaan ole enää JypFabun kuvaamissa kantimissa, jossa siellä ei olisi ulkopuolista henkilökuntaa tarjolla ongelmien käsittelyyn, vaan tarjolla on eri instansseja varusmiestoimikunnasta, sielunhoitajista/diakoneista aina psykologeihin saakka... (vaikka on myös otettava huomiooon, että aiemmasta ns. "kovemmasta kurista" huolimatta monet kantaupseerit taisivat tietää elämästä enemmän kuin nykyiset teoreettisemmin suuntautuneet plantut, mikä muuten osaltaan johti aivan äskettäin tähän aliupseeristouudistukseen)

Jos ja kun asevelvollisuus aikanaan lakkautetaan, on täysin selvää, että nyky-yhteiskunnan rakenteilla itsemurhien määrä nuorten miesten parissa kääntyy kasvuun. Voitaisiin jopa argumentoida, että sosiaali- ja terveysministeriön momentilta olisi armeijalle osoitettava määrärahoja, on se vain tehokkaampi, kuin monet ammattiauttajat ja näiden varaan luodut instanssit/verkostot siviilissä.

Ja tämä ihan jokaisen henkilökohtaisista kokemuksista ja/tai anekdooteista riippumatta. Tilastot ja tutkimukset osoittavat kiistatta, että mielenterveyden ja siihen liitännäisten asioiden (syrjäytyminen, itsemurhat) kannalta yleinen asevelvollisuus ja armeija on mitä hyödyllisin nuoren miehen kannalta.

Muutoin haluaisin vielä tuoda julki sen, ettei Suomen suuret itsemurhatilastot aivan niin kauheita ole verrattaessa muihin maihin kuin aluksi saattaisi luulla. Muualla maailmassahan itsemurhat mielellään "tilastoidaan" onnettomuuksiksi tjsp., erityisesti katolisssa maissa.
 

Orman Mollis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Armoton kirjoitti:
Tapahtuiko tämä Mikkelissä? Sillä kaverini kertomus vaikuttaa identtiseltä. Hän oli myös kuullut laukauksen ja huutoa päälle. Laukaus mahaan.

Kyllä, Karkialammella. 2005 syksyllä, en tarkemmin muista kuukautta.
Ei mikään mukavin lomaltapalaaminen..
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Rosoh kirjoitti:
Parahin JypFabu, kiitos vastauksesta. Arvostan todella paljon kommenttiasi.

Alkuun on sanottava etten tietenkään toivo kenenkään tappavan itseään.

Mutta jos puu on kasvanut kieroon 18-19 vuotta sitä ei 6kk:ssa saa oikaistua vaikka rautakangella yrittäisi. Tai jos puu ei ole juurtunut maahan kunnolla niin vaikea sitä on saada yhtäkkiä kasvamaan.

Ongelmat ovat valitettavasti aivan jossain muualla kuin armeijassa. Koti, yhteiskunta onnistuvat pilaamaan monta nuorukaista ennen kuin heidät lähetätään armeijan vihreisiin. Tosin sinnekkin nykyään entistä harvempi - vähentää myös näitä tapauksia.

Armeija on laitos jossa opetataan tappamaan toisia ihmisiä, ei joku kiva-kiva nam-nam yhteisö josta tullaan valaistuneena ulos kun on löydetty oma sisäinen voittaja/hyvinvoija/menestyjä/aura/etc...

Onneksi suurempi osa nuorukaisista jotka menevät armeijaan myös kasvavat henkisesti ja tulevat armeijasta takaisin henkisesti paljon valmiimpina kuin sinne lähtiessä. Tosin monet eivät huomaa sitä heti TJ 0:n jälkeisenä aamuna, mutta myöhemmin kylläkin.

Vastuun ottaminen itsestään, muista, materiaalista, tehtävän täyttäminen etc... opettavat pari kymppistä pojan kollia.

Venäjä tulee aina olemaan oleellinen osa keskustelua kun puhutaan Suomen armeijasta. Oli meillä ydinase tai ei tai kuuluimme NATOon tai emme.

Kiitos vastauksesta.

Minunkin on alkuun todettava, että ei meillä tunnu kovinkaan suurta näkemyseroa asioihin olevan.

En todellakaan vaatinut armeijalta mitään kaikkivoipaisuutta po.asiaan, päin vastoin, ensimmäisen postaukseni kirjoitin niiltä vuosi kilpi ja miekka kokemuksilta nähden, joita itselläni oli ja ilokseni saanut lukea, että muutoksia parempaan on tapahtunut.

Uskon kuitenkin, niin vähäpätöiseltä kun se tuntuukin, että oikea tuki juuri tuossa itsenäistymisen ja aikuisuuden kynnyksellä voi antaa valtavasti eväitä myöhempään elämään, jo pelkästään se, että avautumalla saa apua, verrattuna siihen umpimieliseen "suomalainen mies pärjää, mutta ei puhu" perinteeseen verrattuna.
Mitään nam nam ja kiva kivaa en mesenoinut kirjoituksellani, oikeastaan päinvastoin, kovassa paikassa kasvaa, mutta oikein tuetusti kasvaa paremmin.

Oikein kiinnitit huomiosi tuhon ennakkoseulontaan, senkin osa-alueen toimivuus on välttämätöntä. Oma muistikuvani kutsuntalääkärin tarkastuksesta on kuin halvasta sketsiviihteestä: aikani jonotettuani tuli viimein vuoroni(siihen aikaan lääkärintarkastus suoritettiin kutsuntojen yhteydessä samaan aikaan) ja astuessani sisään tämä vanha veteraani(lääkäri) otti sattumoisin naukkua kosanderi pullostaan ja lainkaan häiriintymättä laittoi juotuaan pullon kiinni asettaen sen takaisin roskikseen, jossa sitä nähtävästi säilytteli. Hetken se siinä mumisi ja kaivoi papereitani, joissa oli tietysti merkintä pahasta selän revähtämisestä edelliskevään lätkä peleistä (mm.vuoden puntinnostokielto, toispuolisen rasituksen kielto, joka tarkoitti, että koulussakin piti käyttää reppua jne.). Vahvasti viinalta lemahtaen se sitten kyseli miltä selkä nyt tuntuu ja onko ollut vaivoja ym. kunnes kesken lauseen ponkas pystyyn, repäisi minut hartioista myös ylös, riepotti vähän aikaa ämistynyttä allekirjoittanutta ympäri huonetta, kunnes työnsi minut takaisin tuoliin sanoen: se on renaalista A2, kelpaa palvelukseen (silmälasit). Hyvät naurut siitä sitten lohkesi, mutta olihan tuo siihen aikaan kohtalaisen ylimalkaista touhua niin henkisen kuin fyysisenkin valmiuden tutkimisen osalta.

Vastuun ottaminen kyllä varmasti opettaa ja tässä sen merkitys piileekin, samaan aikaan kuitenkin pitäisi kouluttajien muistaa palautteessaan, ettei täydellistä ole ja virheitäkin tekee jokainen joskus, itsensä äärimmäisen vakavasti ottava loppi ei osaa käsitellä epäonnistumistaan, varsinkaan jos on taipumusta tunnollisuuteen, muillahan se menee kuin vesi hanhen selästä ja tässä oli korjaamisen varaa ainakin entisaikaan armeijassa, ehkäpä myös nykyään.

Niin, kaikki ympäröivä turvallisuustodellisuushan kuuluu armeijalle, niin venäjä ruotsi, kuin vaikkapa ympäristöktastrofit tai terrorismi, mutta en sen yhteyttä tässä keskustelussa oikein honannut.

Yhtä kaikki hyvin kirjoitit ja monesta ollaan samaa mieltä.

Edit. Lisätä vielä täytyy, että kun puhun tuosta tukemisesta, mielestäni yksi käyttökelpoinen tapa olisi oikeanlainen perehdytys, niin kuin työelämässäkin, nuorten kohdalla, jotka saavat tehtäväänsä ja firman tapoihin oikeanlaista perehdytystä, ovat tulokset viihtyvyyden ja työtehon kannalta kiistattomat. Voisi olla palvelus siviilelämällekin, jos ikäluokasta jotkut saisivat armeijalta koulutuksen perehdyttäjiksi, saisivat työharjoittelun armeijassa ja siviiliin tullessa olisi yksi arvokas lisäpalikka työn hakuun olemassa, samalla apu tulevien saapumiserien sopeutumiselle tulisi kohtuullisin kustannuksin raiteilleen armeijassa.

Perehdytys sisällöltään ei ole siis pelkkää työn opastusta (harha, joka vieläkin vallitsee monessa isossakin työyhteisössä) vaan sisältää tavallaan kotoutuksen yhteisöön, antaen palikoita uuteen ympäristöön sopeutumisessa ja samalla tietysti sen ensimmäisen tositärkeän uskotun ja ei esimiessuhteen uudessa paikassa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
TPS
Arttu#29 kirjoitti:
Hyvä että tämäkin ilmiö nousee esiin, meinaan tuo mediahiljaisuus jota armeija harjoittaa.

Kyllähän tuolla armeijassa sattuu kaikennäköstä ja ihan vaan hyvä ettei kaikkea kerrota. Jos aamupaskalla lukiessaan lehteä huomaisi että on meinannut karussa oleva ohjus posauttaa pienen kraaterin kotikaupungin keskelle, voisi vainoharhaisimpia ruveta pelottamaan. Joten pidetään vaarallisuudet salassa ja kerrotaan vain osatotuuksia.

Itse ketjun tapaus on ikävää, mutta itsemurha on aina itsemurha, tapahtui se missä hyvänsä. Paskamaisinta se on muille ko. komppaniassa.
 

Selänne 8#

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, KalPa ja Anaheim Ducks
Ihme, että näitä toisten varusmiesten ampumisia ei ole tapahtunut enempää, jos jotain on kiusattu ja jos on vähän mielenvikainen niin luulisi että veisi mukanaan kiusaajansa hengen. Samalla lailla niin kuin Full metal jacketissa se mies ampui komentajansa joka simputti. Suomessa nämä ovat harvinaisia mutta esim. venäjällä näitä varmaan tapahtuu.

Kertokaas viime aikoina armeijan käyneet oliko se niin vastenmielistä? Että pitäisi itseltään henki viedä.
 

Genesis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Selänne 8# kirjoitti:
Ihme, että näitä toisten varusmiesten ampumisia ei ole tapahtunut enempää, jos jotain on kiusattu ja jos on vähän mielenvikainen niin luulisi että veisi mukanaan kiusaajansa hengen. Samalla lailla niin kuin Full metal jacketissa se mies ampui komentajansa joka simputti. Suomessa nämä ovat harvinaisia mutta esim. venäjällä näitä varmaan tapahtuu.

Kertokaas viime aikoina armeijan käyneet oliko se niin vastenmielistä? Että pitäisi itseltään henki viedä.

itse palvelin saapumiserässä 2/05 juurikin Porin prikaatissa. Omasta mielestäni elämäni tähän asti ehdottomasti mielenkiintoisin ajanjakso. Takaisin menisin paskasta siviilistä heti. Asiaan saattoi vaikuttaa että olin AuK:n apukki, joka on ehkä helpoimpia ( mukavimpia) hommia koko läävässä.
 

Orman Mollis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Selänne 8# kirjoitti:
Kertokaas viime aikoina armeijan käyneet oliko se niin vastenmielistä? Että pitäisi itseltään henki viedä.
Eiköhän tässä ja muissakin palvelusaikana tapahtuneissa itsemurhissa ole ollut ongelmia jo ennen inttiin menoa, tai armeijan aikana tapahtuu jotain ikävää esim.kotirintamalla tai muissa henk.koht. asioissa. En usko että kukaan Suomessa pelkästään inttiin joutumisen takia itseltään henkeä riistää, sieltä kun on aikamoisen helppo lähteä pois jos ei aseellinenpalvelus maistu!!

Tottakai intissä vituttaa jokaista joskus, mutta aika pieniä nämä vitutuksen aiheet yleensä ovat, loppujen lopuksi kinesit ja pikku vastoinkäymiset (teltan poltot yms.) vain naurattavat. Ja kun pois on päässyt, niin miltei toivoo että jossain vaiheessa kertauksiin kutsu tulisi ja pääsisi tapaamaan kavereita joita muuten ei näe,vaikka itselläni ei ole kotiutumisesta kuin vajaa pari vuotta aikaa!! Itselläni ei jälkeenpäin ole kuin hyviä muistoja, vaikka joskus hajotti!!!
 
Viimeksi muokattu:

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Selänne 8# kirjoitti:
Kertokaas viime aikoina armeijan käyneet oliko se niin vastenmielistä? Että pitäisi itseltään henki viedä.

Kyllähän nyt takana pitää olla jotain suurempaa. Ei armeija mieheltä henkeä riistä kuin onnettomuudessa.

Itselläni oli syvimmällä talvella triplakines ja sen jälkeen velvi, jolloin akka lähti läiskimään ja menin takaisin tuplakinekseen. Olin siis seitsemän viikon periodilla kaksi päivää lomilla ja niiden kahden päivän aikana henkilökohtainen ihmissuhde-elämäni meni ihan päin helvettiä ja vitutti ihan vitusti, mutta kyllä siitäkin vain jotenkin selvittiin.

Oli muuten saatanan kiva käyskennellä pitkin veksin tyhjiä käytäviä lauantai-iltana kineksessä ja päässä pyörii vain se, että vuoden kestänyt ihmissuhde aivan järkyttävän ihanaan ihmiseen oli juuri loppunut. Lopulta kelaan vieläkin joskus, että miten on mahdollista, etten ottanut mitään nappeja.

Ei armeija itsessään vielä mitään itsetuhoajatuksia luo, mutta jotkin lieveilmiöt armeijan mukana toki voivat moisia aiheuttaa. Niistä en ala sanomaan mitään, kun se on jo niin spekulatiivista ja hyvin yksilökohtaista.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Selänne 8# kirjoitti:
Kertokaas viime aikoina armeijan käyneet oliko se niin vastenmielistä? Että pitäisi itseltään henki viedä.

Ei todellakaan. SatTR II/03 ja palvelusaika oli, kuten monet muutkin ovat sanoneet, todella mukava kokemus. Kuria ja särmäystä toki oli, mutta simputukseen en törmännyt kertaakaan, eikä muutenkaan vastaan heitetty mitään, mistä ei olisi venymisellä suoriutunut.

Toisaalta oli siellä meilläkin tyyppejä, joilta mikään ei onnistunut eikä kiinnostanut edes yrittää vaan katsottiin paremmaksi aloittaa heti alusta vittuiluoperaatio. En yhtään epäile, etteikö sellaisella jätkällä olisi ollut aika ankea intti.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Kuka muistaa tykkimies Murasen? Äijähän vei rynkyn ja panokset varuskunnasta surullisenkuuluisin seurauksin. Jossain oli jokin aika sitten juttua, että Muranen olisi vapautumassa, mutta ilmeisesti kuitenkin on edelleen "hoidossa".

Tuolla tapahtumasarja tiivistettynä:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mika_Muranen
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös