Oma lähtöpainoni viime tammikuussa 131kg - luulin tosin painavani 10 kiloa vähemmän. En ollut käynyt pitkään aikaan vaalla ja itsekusetus päällä. Olo heikko varsinkin ruokailun jälkeen. Liikunnasta ei tietoakaan. Käynti lääkärissä ja testeissä varmisti epäilyt: olin hyvää vauhtia saamassa II tyypin diabeteksen. Sokerit, kolesterolit ym. koholla. Kaksi vaihtoehtoa: jatkaa samaan malliin ja alkaa popsimaan lääkkeitä (alle nelikymppisenä) tai tehdä se oikein ruokavaliomuutoksena yhdistettynä liikuntaan.Yksi mistä en ole päässyt eroon on iltasyöminen. Toki nyt tulee katsottua mitä tulee laitettua suuhun, mutta silti rutiinit vievät abaut joka ilta jääkaapille. Samoin aamupalaa en ole oppinut syömään, ei ole pentunakaan kuulunut päivärytmiin, joten ei ole koskaan iskostunut meikäläiselle. Töihin lähtöön kuluu n. 3min + suihku ja hampaiden pesu, joten jotain todella nopeaa pitäisi keksiä tai sitten vetäistä aamiainen duunissa. Se olisi varmaan se helpompi nakki. Nyt vaan pitäisi keksiä mitä sitä napsisi, karppaksen linjojen mukaan kuitenkin.
Valitsin jälkimmäisen. Nyt paino pudonnut 25 kiloa ja voin paremmin kuin koskaan. Sokerit, kolesterolit ym. palautuneet normaaleiksi.
1. Ruokavalio
Katsoin aiemmasta viestistäsi että painosi oli samaa luokkkaa kuin itselläni aloittaessa. Älä ajattele muutosta dieettinä vaan pysyvänä ruokailutottumusten muutoksena. Simppeli ohje: pyri syömään kuin kivikauden ihminen (lihaa, kalaa, kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia) lisättynä maitotuotteilla (juusto, maito, maustamaton jogurtti jne). Unohda kaikki mahdolliset kevyttuotteet - täyttä kusetusta varsinkin erilaiset kevytlevitteet ja -rasvat. Ovat muunneltuja transrasvoja jotka vaan sotkee aineenvaihdunnan. Ihminen tarvitsee rasvoja, siis oikeita rasvoja eli eläinkunnan rasvoja. Niitä saat lihasta, maitotuotteista ja etenkin kalasta (lohi, sardiinit, silakat, sillit jne. rasvakalat). Käytä ruoanvalmistuksessa oliiviöljyä (ei rypsi tai kevytrasvoja) ja kermaa (kohtuudella). Tummaa leipää jos syöt kuidun takia, päälle sulatejuustoa tai vähän voita. Älä syö mitään valmisruoka-eineksiä. Pumpattu täyteen teollisuuden lisäaineita jotka ei pidä nälkää ollenkaan mutta tuovat kaloreita.
Itse aloitan aamun maustamattomalla jogurtilla jossa ripaus tavallista maustettua jogurttia antamassa makua sekä kaurakuitua ja pellavansiemeniä.
Lounaalla lautaselle yli puolet kasviksia ja salaattia. Suosi paljon kuitua sisältäviä kaalia ja sipulia joiden syönti kuluttaa enemmän kuin tuovat energiaa :-) Loppuosa lautaselle lihaa, kanaa tai kalaa.
Välipalaksi joku hedelmä esim. omena on hyvä tai pala tummaa suklaata. Päivällisenä sama juttu, kasviksia/vihanneksia ja lihaa mutta ei niin paljon kuin lounaalla tai sitten keitto on hyvä vaihtoehto. Sanoit että iltasyöminen on ongelma. Itselläni oli aivan sama ongelma. Hyvää naposteltavaa ovat pikkuporkkanat, viinirypäleet, vähän juustoa ja pähkinät. Juo vihreää teetä ennen nukkumaanmenoa - se nopeuttaa aineenvaihduntaa joka muutenkin on vilkaammillaan yöllä.
Muista pitää myös yksi "mässypäivä" viikossa vaikka viikonloppuna - litra tai puoli kermajäätelöä auttaa jaksamaan viikon :-)
2. Liikunta
Pelkällä ruokavalion muutoksella saat helposti kymmenen kiloa pois muutamassa kuukaudessa, mutta mitä pidemmälle mennään alkaa liikunnan merkitys korostua. Itselläni ajankäytöllisiä ongelmia yhdistettynä toimistotyöhön jolloin hyötyliikunta puuttuu käytännössä kokonaan. Nykyään teen joka päivä vähintään puoli tuntia jotain liikuntaa. Käytännössä se tarkoittaa juoksulenkkejä (alkuun pystyin vain kävelemään) tai sitten kotona käsipainojen nostoa sekä vatsojen ja selkien tekemistä. Jos käyt salilla, polje paljon pyörää tai juokse matolla. Lihasten treenaamistakin tarvitaan, mutta painonpudotuksessa aerobinen liikunta on tärkeintä. Pidä syke korkealla mutta vaihtele tempoa välillä.
Itse syön lisäksi ravintolisiä eli kalaöljyjä sekä erilaisia vitamiineja. Niistä kannattaa ottaa netistä selvää, mutta kyllä niistäkin selkeästi hyötyä on. Esim. rasvaliukoista D-vitamiinia saa Suomen oloissa luonnostaan ihan liian vähän.
Tsemppiä ja muista että painonpudotuksessa tulee välillä takapakkia vaikka minkä tekisi. Pääasia ettei luovuta.