Eikö kuulosta yhtä uskottavalta, että on olemassa "tyhjästä" syntynyt jumala, joka loi kuudessä päivässä "maailmankaikkeuden" ja seitsemäntenä lepäsi. Tosin kuten tiedämme, se jumalan luoma "maailmankaikkeus" on häviävän pieni verrattuna todelliseen maailmankaikkeuteen ja jumalan luoman maailmankaikkeuden luomisjärjestys on kovin nurinniskainen ja kaiken lisäksi sotii kaikella tapaa empiirisiä havaintoja vastaan. Mutta kaikkihan on uskottavissa ja uskoteltavissa.
vlad.
Olet vlad varmasti palstan mielenkiintoisimpia ja arvostetumpia kirjoittajia. Nyt täytyy todeta, että varovaisesti leimakirveen kanssa.
Empiirisesti todennettava on hypoteettinen termi, niin kuin kaikki tiede nykyisestä postmodernista näkökulmasta. On useita vuosikymmeniä siitä, kun tiedeyhteisö vielä oletti viimeisenä luonnontieteisessä päästävän lopullisiin totuuksiin. Tieteen tehtävänä on korjata itseään, koko ajan. Empiirisesti maailmaa toimii arkitasolla Newtonin lakien mukaan. Einstein kumosi kulmakivenä toimineen Newtonin ja avasi suhteellisuusteoriallaan aivan uudet maailmat, jotka kuitenkin arkielämässä jäävät Newtonin varjoon.
Muistan lukioajoilta fysiikanopettajan todistelleen naureskellen, kuinka radiohiiliajoitus on todistanut Jeesuksen ylösnousemuksen olevan satua. Hän viittasi Torinon kääriliinoihin, jotka silloin 1980-luvun lopulla, oli ajoitettu tutkimuksessa 1200- luvulla tehdyiksi. Itsekin asiaa vähän naureskelin luokkamme helluntailaiselle opiskelijalle, joka totesi ettei asia vaikuta hänen uskoonsa Jumalan olemmassaolosta. Viime vuosina kääriliinoja on tutkittu uudelleen ja on todettu aiemmissa mittauksissa saatujen tuloksien olevan virheellisiä. Oulun yliopiston kulttuuriantropologian dosentti Juha Hiltunen olettaa kääriliinojen olevan aidot Jeesuksen kääriliinat. Pitäiskö johdonmukaisuuden nimissä entisen fysiikanopettajani todeta Jeesuksen ylösnousemuksen olevankin totta?
Raamatusta löytyy erilaista mielenkiintoista aineistoa, kuten Pietarin toteamus, että "yksi päivä on Herran edessä niinkuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä". Pietari on tässä Einsteinin hengenheimolainen, aika on suhteellista. Kannattaa myös lukaista 1.kor.3, jossa puhutaan paljon tämänkin keskustelun teemasta, tiedosta ja uskosta, hieno teksti myös nykypäivään.