No, itse en näe kuitenkaan luomiskertomuksen mukana oloa uskonnonopetuksessa minään kreationistien salaliittona vaan yhtenä osana Raamattuun sisältyvien asioiden läpikäyntiä.
Kyse ei ensisijaisesti ole kreationistien salaliitosta, vaan uskovien salaliitosta uskontonsa levittämiseen. Mikään kovin salainen tuo tosin ei ole.
Enkä minä osaa nähdä hirvittävän huonona asiana sitä, että lapsille muodostuu esimerkiksi kuva siitä, että maailman takana on Jumala
Tämä onkin mielenkiintoinen asia, sillä asiaa voidaan tarkastella monilla tasoille lähtien yksilöstä ja päätyen yhteiskunnalliseen tasoon.
Joku aika sitten oli uutinen tutkimuksesta, että lapset jotka uskovat jumalaan ovat muutoinkin kyvyttömämpiä erottamaan faktaa fiktiosta eli olivat alttiimpia kaikenlaisille huijauksille. Onko tämä sitten hyvä vai huono asia onkin toinen juttu. Jos huijaamisen ajatellaan olevan nollasumma-peliä, niin fiksummat yksilöt pystyvät todennäköisesti allokoimaan rahat yhteiskunnankin kannalta ajateltuna tuottavammin kuin vähemmän fiksut. Valitettavasti en usko, että kyseessä olisi nollasumma-peli, vaan tällaisella toiminnalla on negatiivisia kerrannaisvaikutuksia.
Jos taas ajatellaan yhteiskunnallista tasoa, niin kansakunnat, joissa uskonnon rooli on vähäisin ovat pärjänneet yhteiskunnallisessa kilpailussa parhaiten. Niissä tieteen merkitys on suurin mikä edistää taloudellista hyvinvointia ja toisaalta uskonnon valtarakenteet eivät aiheuta kärsimystä. Maallinen uskonto on toki parempi kuin fundamentalistinen. Samalla tavalla kuin ykköskalja on vähemmän vahingollista kuin raaka pirtu.
Toki uskonnoilla on myös oma subjektiivinen tunnearvonsa yksilöille, mutta on mahdotonta laskea, että onko näiden summa negatiivinen vai positiivinen. Ja vaikka summa olisikin negatiivinen, niin onko yksilöille kuinenkin syytä jättää valinnan mahdollisuus toisinkuin esim huumeiden käytön kanssa.
Vaikea kysymys siis kaikkinensa ja tässä raapaisin sitä vain pintapuolisesti ja hyvin kevyellä miettimisellä.
Se on sitten maailmankatsomuksellinen asia, mitä mieltä kukin tästä henkilökohtaisesti on. Uskonnonvapauteen kuuluu myös se, että kirkkoon kuuluvat saavat uskonnonopetusta.
Uskonnon vapaus ei edellytä, että verovaroin kustannettu peruskoulu tarjoaa tuon opetuksen. Uskonnonvapaus ei siis tarkoita, että ateistit joutuvat kustantamaan uskonnon opetuksen, pikemminkin päinvastoin.
Ihmiset ovat kykeneviä, jos heillä on pohjatietoa ja halua tieteelliseen ajatteluun. Kreationistit ovat kristittyjä, mutta he ovat selkeä vähemmistö. Ja tuskin myöskään väität, että kouluopetus olisi syynä heidän uskomukseensa.
Suomessa onneksi koulutustaso on sen verran korkea, että kyseessä on selkeä vähemmistö, mutta kyllä tuollainen avausviestissä mainittu 21% kuulostaa ihan järkyttävältä määrältä. Tottakai kouluopetuksella on oma roolinsa tähän kierteeseen, mutta en pysty faktana osoittamaan että mikä sen prosentuaalinen painoarvo on.