Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 933 597
  • 81 126

TJ MACKEY

Jäsen




Nyt on sitten sellaiset sekopäät saatu samaan studioon, että heitin television jo valmiiksi parvekkeelta.

Mikäli tällä nelikolla ei saada joulua peruttua ja rokotesuojaa netralisoitua niin on kumma. Pakkohan tämä on omin silmin nähdä. Mieli mustana, tietenkin.

Ehkä tuohon olisi voinut ympätä vielä penkiltä Ruotsalaisen Eevan ja Varhilan..

Ottelun selostaa Annika Damström.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ja nyt sitten luetaan tarkasti. Jokainen joka tietää mistä minä tulen Korona-aiheisten viestieni kanssa, tietää mitä ajattelen salaliitoista ja denialismista. Se vaan on tullut mieleen, onkohan tämän viruksen liikkeelle lähtö tapahtunut suoraan esim. lepakosta ihmiseen, tai torilla sitten ulosteperäisen kontaminaation kautta. Vai voiko sittenkin olla kyseessä jonkinlainen vahinko tutkimuskeskuksessa, missä virusta on tutkittu ja mahdollisesti muokattu.

Eikös se lähtenytkään siitä liikkeelle kun Randy Marsh pani lepakkoa?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Sen verran villejä väitteitä ja sekavaa tietoa Omikronista pyörii mediassa ja täälläkin, että tähän väliin pieni faktatarkastus.

Väite 1: Etelä-Afrikan tartuntamäärät ovat jo nyt laskussa.

Tämä on yksiselitteisesti fiktiota. Kuka tahansa toimittaja pystyisi tarkistamaan vaikkapa Worldometeristä muutamalla klikkauksella Etelä-Afrikan tartuntamäärien tilanteen. Valitettavasti tämä tuntuu ainakin ilta-pulujen toimittajille olevan ylitsepääsemätön haaste.


Tartuntamäärä 7-päivän liikkuvalla keskiarvolla on edelleen jyrkässä nousussa. Todennäköistä toki tämän myötä on, että myös laskukäyräkin tulee olemaan jyrkkä sen jälkeen kun huippu on saavutettu, koska törmätään tietynlaiseen (tilapäiseen) laumaimmuniteettiin, jossa virus on jo käynyt läpi enemmistön populaatiosta. Mutta vielä tämä "piikkaus" ei ole tapahtunut.

Etelä-Afrikan yhdessä provinssissa (Gauteng), jossa tartunnat lähtivät ensimmäisenä eksponentiaaliseen kasvuun, saattaa olla tilanne, jossa tartuntamäärien huippu olisi jo takanapäin. Tätäkään ei kuitenkaan voi vielä varmuudella sanoa. Gautengissa asuu n. 15 miljoonaa ihmistä ja koko Etelä-Afrikassa n. 60 miljoonaa ihmistä, joten tilanne on ehkä verrattavissa Suomeen ja Uusimaahan. Jos Uusimaassa Omikron alkaa leviämään kovalla vauhdilla, sama tilanne tullaan hyvin todennäköisesti näkemään muissa maakunnissa viiveellä.

Väite 2: Omikron ei aiheuta Etelä-Afrikassa ongelmia sairaalakuormitukselle eikä lisää kuolemia.

Tämä pitää tällä hetkellä paikkansa, mutta sekä sairaalatapaukset että koronakuolemat ovat kuitenkin nousussa, joten kannattaa odotella mitä lähipäivinä ja -viikkoina tapahtuu.

Väite 3: Koska Etelä-Afrikassa on hyvä tilanne, Omikron on harmiton variantti.

Tätä johtopäätöstä ei voi vetää. Etelä-Afrikan tilanne on toki juuri nyt hyvä, mutta tähän voivat vaikuttaa monet muut asiat kuin se, että Omikron itsessään olisi lievempi kuin vaikkapa Delta:

- Vakavien tapauksien kehittyminen tartunnan toteamisesta kestää jonkin aikaa, minkä myötä uusimmat kymmenien tuhansien tartuntojen päivät eivät vielä näy sairaalaluvuissa tai koronakuolemaluvuissa juuri mitenkään. Etelä-Afrikassakin on vielä alle kuukausi aikaa Omikron-epidemian alkamisesta, joten ei kannata mennä asioiden edelle.
- Etelä-Afrikassa on ollut jo aiemmin kolme laajaa korona-aaltoa, joiden tuottama aiempi immuniteetti vaikuttaa siten, että uudet infektiot iskevät heikompina. Gautengissa yli 70% on tutkimusten mukaan saanut infektion jo aiemmin. Lisäksi rokotusaste on nyt myös siellä parempi kuin aiempien aaltojen kohdalla. Koko maassa on siis hyvin pieni osuus sellaisia ihmisiä, jotka olisivat samaan aikaan rokottamattomia ja eivät olisi aiemmin saaneet tartuntaa.
- Etelä-Afrikassa on kesä, joka voi esim. d-vitamiinitasojen ja muun terveystilanteen kautta aiheuttaa sen, että tartunta kehittyy pienemmällä todennäköisyydellä vakavaksi. Suomessakaan Delta ei aiheuttanut kesällä juuri mitään ongelmia, mutta nyt talvella tilanne on ollut toinen, vaikka rokotekattavuus on parempi.

Väite 4. Omikron on lievempi variantti viruksesta kuin Delta.

Tähän ei vaan yksinkertaisesti voi antaa vielä varmaa vastausta. Kannattaa muistaa, että huolelliset tieteelliset tutkimukset vaativat aikaa ja tarkkuutta. Vieläkään ei ole täysin varmaa tietoa edes siitä, onko Delta vakavampi kuin aiemmat variantit. Kysymys on vaikea jo senkin takia, että edes koko maailman väestöstä on vaikea löytää sellaista populaatiota tutkimuskohteeksi, joka ei olisi rokotettu tai muuten millään tavalla altistunut virukselle jo tähän asti. Uudelleeninfektioiden tapauksessa on hyvin paljon todennäköisempää, että Omikron-infektio on lievempi kuin aiempi Delta-infektio, mutta tämä johtuu todennäköisemmin tartunnan saaneen henkilön immuunipuolustuksen terävöitymisestä eikä siitä, että varianttien vakavuudessa olisi eroa. Voi hyvin olla, että joulukuussa saatu Omikron-infektio olisi puolestaan vakavampi kuin vaikkapa seuraavan vuoden elokuussa saatu Delta-infektio. (Tämä hypoteettisena esimerkkinä, koska tuolloin Deltaa tuskin enää kierrossa on.)

Pitääkö Omikronin leviämisestä nyt sitten olla huolissaan?

- Rokotettujen perusterveiden: ei, yhtään sen enempää kuin tähänkään asti.
- Rokottamattomien tai riskiryhmäläisten: sikäli kyllä, että koronavirukselle altistuminen tulee todennäköisesti Suomessa lähiviikkoina olemaan todennäköisempää kuin koskaan aiemmin (jos ei nyt jotain isoja rajoituksia yhtäkkiä laiteta pystyyn). Tuoreen rokotuksen hankkiminen on varmasti näille ryhmille erinomaisen hyvä idea ja sitä odotellessa kannattanee vähentää kontaktit minimiin.
- Populaatiotasolla: Jos koko Suomi altistuisi Omikronille vaikkapa 2-3 viikon sisällä, tulisi tästä todennäköisesti massiivinen kuormitus sairaaloille, mitä varmaankin on järkevää pyrkiä estämään joillakin kevyillä rajoitustoimilla. Onneksi tätä estämään tulee jo muutenkin vuodenvaihde ja koulujen lomat. Jos taas tartunnat hajaantuvat vaikkapa parin kuukauden ajalle, niin jopa Suomen surkeilla terveydenhuoltoresursseilla pitäisi pystyä hoitamaan tilanne kunnialla. Ja pitkällä tähtäimellä tosiaan Omikron voi olla hyvinkin positiivinen asia sekä Suomelle että globaalisti. Kokonaan ei Omikron-aallon myötä varmastikaan koronasta eroon päästä, mutta pitäisin aika todennäköisenä että tämän talven ja ensi kevään suurimmat koronaharmit tulevat aika pitkälti keskittymään siihen, mitä lähiviikkojen aikana tapahtuu.
 

Oadie

Jäsen




Nyt on sitten sellaiset sekopäät saatu samaan studioon, että heitin television jo valmiiksi parvekkeelta.

Totaali repeäminen. Huikeaa settiä tulossa. Ruotsalaisen ja Rintalan kun tuonne vielä saisi. Ja jotta saadaan jutun juurta lisää niin @SFedo :lle ja muutamalle muulle tiedoksi, että panikointia tiedossa. Siis meidän kirjoittajien osalta tietenkin, ei studion viilipyttyjen.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Kunnon Allstars-kokoonpano. Itse olisin laittanut Pohjolan tilalle vasempaan laitaan Tuomas Aivelon ja pakiksi sen Twitter-naisen (Lappalainen tms).

Kiuru maaliin.

Oli pakko googlettaa tuo Twitter-nainen ja Lappalainenhan se oli. Suhteellisen sakeaa tavaraa. Viittaamatta tähän nimenomaiseen henkilöön, koska en häntä tunne, mutta jos joku tuttuni tuollaista tekstiä alkaisi yhtäkkiä suoltamaan, niin olisin aivan aidosti huolissani hänen henkisestä tasapainostaan.


Aivan järjetön määrä viestejä päivässä lähinnä itsensä toistoa ja aggressiivista tukahduttamisstrategian vaatimista, vaikka se on todettu ihan kaikkialla maailmassa täysin utopistiseksi malliksi. Mikä hemmetin järki tuossa vauhkoamisessa oikein on? Jos tuollaisella kansantaloutta mitään ymmärtämättömällä ihmisellä olisi minkäänlaista vaikutusvaltaa tehdä näitä päätöksiä, niin tämä yhteiskunta olisi ajettu konkurssiin jo ensimmäisen pandemiavuoden aikana.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Totaali repeäminen. Huikeaa settiä tulossa. Ruotsalaisen ja Rintalan kun tuonne vielä saisi. Ja jotta saadaan jutun juurta lisää niin @SFedo :lle ja muutamalle muulle tiedoksi, että panikointia tiedossa. Siis meidän kirjoittajien osalta tietenkin, ei studion viilipyttyjen.
Juu. Onneksi media ja "asiantuntijat" eivät panikoi yhtään. Me kirjoittajat vain, koska oikeasti pelkäämme koronaa ja puramme sen tätä kautta tänne. Uutisointikin on helvetin positiivista kaikin puolin, mutta meillä on vain todella negatiivinen asenne.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Oli pakko googlettaa tuo Twitter-nainen ja Lappalainenhan se oli. Haluatteko nähdä miltä koronapsykoosi näyttää? Aivan aidosti, jos joku tuttuni tuollaista tekstiä suoltaisi, niin olisin aidosti huolissani hänen puolestaan.


Aivan järjetön määrä viestejä päivässä lähinnä itsensä toistoa ja aggressiivista tukahduttamisstrategian vaatimista, vaikka se on todettu ihan kaikkialla maailmassa täysin utopistiseksi malliksi. Mikä hemmetin järki tuossa vauhkoamisessa oikein on? Jos tuollaisella kansantaloutta mitään ymmärtämättömällä ihmisellä olisi minkäänlaista päätäntävaltaa tehdä näitä päätöksiä, niin tämä yhteiskunta olisi ajettu konkurssiin jo viime vuoden aikana.
Olikos se juuri tämä Lappalainen kenen arvostelua ei joku täällä jatkoajassa ymmärtänyt, vaan piti häntä suurena järjen äänenä ja asiantuntijana. Eiköhän nuo vieläkin tukahduttamista vaativat voi jo jättää mouhoamaan omaan kuplaansa.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
Olikos se juuri tämä Lappalainen kenen arvostelua ei joku täällä jatkoajassa ymmärtänyt, vaan piti häntä suurena järjen äänenä ja asiantuntijana. Eiköhän nuo vieläkin tukahduttamista vielä vaativat voi jo jättää mouhoamaan oman kuplaansa.
Kyllä tässä korona-altaassa tuntuu olevan kaksi syvää päätyä. Eroon koronasta -ryhmittymä menee ihan samaan kastiin rokotedenialistien ja salaliittohörhöjen kanssa. Vaikka näkövinkkeli on eri, niin molempien yhteinen päämäärä tuntuu olevan yhteiskunnan rampauttaminen.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Olisin toivonut, etten joudu kirjoittamaan tällaista viestiä enää uudestaan millekään foorumille, mutta nämä viimeisimmät linkkaukset taas avasivat tarpeeni kommentoida asiaa laajasti. Tiedän, että mielipiteeni ei välttämättä ole kovin populaari enkä aio tähän laitella lähdeviitteitä enkä edes täysin pysy aiheessa, koska median roolista voisi puhua laajemminkin tiedon levittämisessä, mutta Suomessa media on tietyissä perusasioissa aivan mielettömän yksipuolinen aina Yleen asti.

Asiantuntija ei ole aina varmasti oikeassa kaikista näkökulmista
Henkilökohtainen tarina alkuun. Tapparan omalta keskustelupalstalta sain vastaavasta kirjoituksesta vuonna 2020 kahden viikon bannin, koska tämä mielipide sisälsi disinformaatiota paikallisten moderaattorien mukaan. Olen edelleen sitä mieltä, että seuraavaksi kirjoittamani asia ei ole disinformaatiota.

Asiantuntijat Suomessa tuntuvat jakautuvan "julkisuuden" perusteella kahteen erilaiseen ryhmään, jotka tuntuvat vielä kaiken päälle kilpailevan keskenään totuudesta. Toki asiantuntijan tehtävä ei ole tieteen tavalla kulkea kohti totuutta, koska keskeneräisissä asioissa usein käy niin, että jopa asiantuntija voi joskus olla väärässä. Media on antanut valtavan ilmatilan näille asiantuntijoille, mutta itse asiantuntijoista ei ole melkein vuoteen jaksettu kirjoittaa enää mitään. Mika Salmisen asema otetaan annettuna, mutta esim. Krista Kiuru (ollen yksi eniten asiantuntijainformaatiota saava henkilö) tuntuu suoltavan aivan toisenlaisten asiantuntijoiden viestiä kuin Mika Salminen. Ulkokehältä olen kehittänyt päätelmän, että asiantuntijat jakautuvat Suomessa kahteen eri osastoon.

Tukahduttajat
Näkyvimmän tämän näkemyksen edustajat ovat olleet koko pandemian ajan Eeva Ruotsalainen sekä Mäkijärvi, jotka molemmat tunnetaan HUS-lääkäreinä. He saivat oman tähtihetkensä vuonna 2020, kun syksyllä näytti pitkään siltä, että Australian ja Uuden-Seelannin kova tukahduttaminen tuottaisi tulosta ja koronavirus saataisiin kokonaan katoamaan. Tätä viestiä he jaksoivat rummuttaa jakamattomalla mediatilalla aina kevääseen 2021 asti kunnes delta-variantti ja rokotukset löivät kovat kiilat heidän eteensä. Jokaisen kannattaa huomioita, että nämä asiantuntijat loistivat poissaolollaan koko kesän melkein syksyyn asti. Nyt yllättäen loppuvuodesta ilmatila on mediassa palannut heidän alleen ja tutut taustahenkilöt rummuttavat iloviestiään, kuinka tämä on kuin onkin tukahdutettavissa. Näiden taustalta löytyy iso kasa virologeja ja viimeisempänä Aivelo näyttää liittyen tähän porukkaan.

Ryhmän tunnistaa hienosti noista pitkistä twiitti-ketjuista, joissa keihäänkärki osuu vastapuolelle.

Hidastajat
Kilpaileva ryhmä tukahduttajille on noussut Salmisen ja Nohynekin johdolla pandemia-ajan voittajaksi. Hidastajat ei ole yhtä hyvin kuvaava nimitys kuin tukahduttajat, koska tämän ryhmän sisällä ei ole tapahtunut vastaava totaalista maan katoamista jalkojen alta kuten tukahduttajilta. Toisin kuin tukahduttajat tämän ryhmän edustajat tuntuvat omasta näkökulmastani näkevän hieman paremmin koronan taakse ja mihin tässä kaikessa pyritään. Tämä porukka sai oman mediatilansa heti pandemian alussa, mutta heidän näkökulmansa vahvistui melkein voittoon saakka, kun pitkään näytti siltä, että rokotuksilla oikeasti päästään yhteiskunnan kannalta melkoisen vapaata yhteiskuntaa muistuttavaan tilanteeseen. Tässä porukassa tunnutaan suhtautuvan virukseen pääsääntöisesti hieman rauhallisemmin - se nähdään osana normaalia arkea ja ainoa vaihtoehto on hidastamisen jälkeen alkaa sopeutua muuttuvaan tilanteeseen.

Omikron pilaa molempien suunnitelmat
Omikron saapuu Suomeen - se lienee asia, josta nämä meidän molemmat aktiiviset ryhmät ovat yksimielisiä. Kaikesta muusta he ovatkin sitten suunnilleen vastapäistä mieltä. Mielenkiintoa keskusteluun luo se, että kumpikaan yllä mainituista ei oikein suostu sanomaan ääneen, mikä se tavoite lopulta on. Tosiasia on kuitenkin se, että varmaa vastausta tuskin kukaan voi antaa. Omikron kuitenkin leviämisestään huolimatta ei näytä ainakaan toistaiseksi siinä ainoassa maassa, jossa se on syrjäyttänyt Deltan (Etelä-Afrikka) tiputtaneen taivasta niskaan. Itse asiassa on erittäin suuri mahdollisuus siihen, että Omikron on jopa jonkinlainen pelikentän muuttaja, koska tällä näytöllä siihen näyttävät purevan vakavan taudin osalta sekä rokotteet että väestön immuniteetti aiemman sairastamisen kautta. Jos näin on niin ONKO oireisen infektion ESTÄMINEN ylipäätään realistinen tavoite ja kuuluuko sen olla tavoite?

Palataan kuitenkin tämän postaukseni pihviin: on käsittämätöntä, että Suomessa media ei edelleenkään julkaise edes hieman taustaa, millaista lippua haastatteluihin valitut henkilöt kantavat matkassaan. Yrittääkö Yle esim. edes hakea muita näkemyksiä asiasta kuin vain yhden? Esim. A-talkissa tänä iltana näyttää olevan luja pläjäys pelottelevia tukahduttajia, joilla ei ole pienintäkään aikomusta kertoa tilanteesta mitään positiivista. Tulee varmasti villi keskustelu, kun on jälleen paikalla neljä asiantuntijaa, joista kaikki selvästi jo ennakkoon ovat sitoutuneet perumaan kaiken kunnes yhtään koronavirusta ei kulje missään. Ovatko Suomen kansalaiset oikeasti niin "järjettömiä", että nyt vaaditaan yksi viesti, yksi totuus, jota kaikkien on noudatettava? Eikö olisi pelkästään hyvää mediatyötä, että viimein tuodaan nämä tukahduttajat ja hidastajat yhden pöydän ääreen, jotta voitaisiin saada yleisölle edes kahdenlaisia mielipiteitä aiheesta?
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Oli pakko googlettaa tuo Twitter-nainen ja Lappalainenhan se oli. Suhteellisen sakeaa tavaraa. Viittaamatta tähän nimenomaiseen henkilöön, koska en häntä tunne, mutta jos joku tuttuni tuollaista tekstiä alkaisi yhtäkkiä suoltamaan, niin olisin aivan aidosti huolissani hänen henkisestä tasapainostaan.


Aivan järjetön määrä viestejä päivässä lähinnä itsensä toistoa ja aggressiivista tukahduttamisstrategian vaatimista, vaikka se on todettu ihan kaikkialla maailmassa täysin utopistiseksi malliksi. Mikä hemmetin järki tuossa vauhkoamisessa oikein on? Jos tuollaisella kansantaloutta mitään ymmärtämättömällä ihmisellä olisi minkäänlaista vaikutusvaltaa tehdä näitä päätöksiä, niin tämä yhteiskunta olisi ajettu konkurssiin jo ensimmäisen pandemiavuoden aikana.

Ihan järkyttävän raskasta vaahtoamista korkeasti koulutetulta ihmiseltä. Ja tämä mielipuoli vaatii siis maskeja pienten lastenkin naamalle? FFP se olla pittää, ei saatana noiden kanssa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Väite 1: Etelä-Afrikan tartuntamäärät ovat jo nyt laskussa.

Tämä on yksiselitteisesti fiktiota. Kuka tahansa toimittaja pystyisi tarkistamaan vaikkapa Worldometeristä muutamalla klikkauksella Etelä-Afrikan tartuntamäärien tilanteen. Valitettavasti tämä tuntuu ainakin ilta-pulujen toimittajille olevan ylitsepääsemätön haaste.


Tartuntamäärä 7-päivän liikkuvalla keskiarvolla on edelleen jyrkässä nousussa. Todennäköistä toki tämän myötä on, että myös laskukäyräkin tulee olemaan jyrkkä sen jälkeen kun huippu on saavutettu, koska törmätään tietynlaiseen (tilapäiseen) laumaimmuniteettiin, jossa virus on jo käynyt läpi enemmistön populaatiosta. Mutta vielä tämä "piikkaus" ei ole tapahtunut.

Kyllä. Tämä, että tartunnat olisivat jo kovassa laskussa, on melko yleinen väite. Jopa minun tulkittiin virheellisesti kertoneen niin, vaikka todellisuudessa olen ainoastaan todennut, että kasvuvauhti on hidastunut. R-luku oli pahimmillaan noin 2.4, kun nyt se on 1.4, mikä sekin on vielä aivan helvetillinen kasvuvauhti.

Väite 2: Omikron ei aiheuta Etelä-Afrikassa ongelmia sairaalakuormitukselle eikä lisää kuolemia.

Tämä pitää tällä hetkellä paikkansa, mutta sekä sairaalatapaukset että koronakuolemat ovat kuitenkin nousussa, joten kannattaa odotella mitä lähipäivinä ja -viikkoina tapahtuu.

Koronakuolemat ovat tällä hetkellä nousussa. Viimeisen 14 vuorokauden aikana maassa on tilastoitu 359 koronakuolemaa, kun viikkoa aiemmin vastaava luku oli 289. Kasvua on tullut sellaiset 23%. Jos oletetaan, että tuona aikana kuolleet olivat sairastuneet noin kaksi viikkoa aiemmin, niin tartunnoissa oli tuona aikana kasvua huomattavasti enemmän. Ilmaantuvuusluku kasvoi tuona aikana 355%.

Eli kyllä, tartunnat kasvavat, mutta todella hitaasti. Jopa epätodellisen hitaasti.

Aiemmissa aalloissa vastaavilla tartuntamäärillä kahden viikon viive huomioiden on tullut 14 vuorokauden aikana noin 1000, 1300 ja 1200 kuollutta. Eli 2.7-3.6 -kertaa enemmän.

Väite 3: Koska Etelä-Afrikassa on hyvä tilanne, Omikron on harmiton variantti.

Tätä johtopäätöstä ei voi vetää. Etelä-Afrikan tilanne on toki juuri nyt hyvä, mutta tähän voivat vaikuttaa monet muut asiat kuin se, että Omikron itsessään olisi lievempi kuin vaikkapa Delta:

- Vakavien tapauksien kehittyminen tartunnan toteamisesta kestää jonkin aikaa, minkä myötä uusimmat kymmenien tuhansien tartuntojen päivät eivät vielä näy sairaalaluvuissa tai koronakuolemaluvuissa juuri mitenkään. Etelä-Afrikassakin on vielä alle kuukausi aikaa Omikron-epidemian alkamisesta, joten ei kannata mennä asioiden edelle.
- Etelä-Afrikassa on ollut jo aiemmin kolme laajaa korona-aaltoa, joiden tuottama aiempi immuniteetti vaikuttaa siten, että uudet infektiot iskevät heikompina. Gautengissa yli 70% on tutkimusten mukaan saanut infektion jo aiemmin. Lisäksi rokotusaste on nyt myös siellä parempi kuin aiempien aaltojen kohdalla. Koko maassa on siis hyvin pieni osuus sellaisia ihmisiä, jotka olisivat samaan aikaan rokottamattomia ja eivät olisi aiemmin saaneet tartuntaa.
- Etelä-Afrikassa on kesä, joka voi esim. d-vitamiinitasojen ja muun terveystilanteen kautta aiheuttaa sen, että tartunta kehittyy pienemmällä todennäköisyydellä vakavaksi. Suomessakaan Delta ei aiheuttanut kesällä juuri mitään ongelmia, mutta nyt talvella tilanne on ollut toinen, vaikka rokotekattavuus on parempi.

Etelä-Afrikassa on ollut yllättävän hyvä yhteys tartuntojen määrällä ja kuolemilla, kun verrataan molempien yhteismäärää 14 vuorokauden ajalta, ja huomioidaan kahden viikon viive. Tuo on pätenyt aiemmissa aalloissa, ja niihin verrattuna erot ovat jo näkyvissä. Eli on totta, että nämä viime päivät eivät vielä näy luvuissa, mutta joulukuun alun 10 000 tartunnan päivien pitäisi jo näkyä, etenkin kun niitä edelsi vain paria viikkoa aiemmin päättynyt melko pitkä jakso, jolloin tartuntoja oli vain muutama sata päivässä.

Harmittomaksi en silti kutsuisi omikronia. Se on sen verran ärhäkkä leviäjä, että kykenee kyllä aiheuttamaan rajun aallon. Ja varmasti isoja ongelmia terveydenhuollolle. Kuolleiden määrä tulee varmasti nousemaan, vaikka kuolleiden määrä suhteissa sairastuneisiin putoaisikin nykyisestä.

On totta, että Etelä-Afrikassa on vastustuskykyä aiemmista aalloista. Meillä taas on vastustuskykyä rokotteista. Vaikka ne eivät suojakaan omikronilta niin hyvin kuin deltalta, antavat ne kuitenkin samalla tavalla suojaa vakavilta taudinkuvilta kuin sairastettu infektio, tai käsittääkseni jopa parempaa suojaa.

Aiemmat aallot Etelä-Afrikassa ovat olleet noin puolen vuoden välein. Edellisin huippu oli heinäkuussa, tätä edeltävä tammikuussa. Tartuntojen huippu oli suunnilleen yhtä voimakas, kuolleisuus oli tammikuussa, eli paikallisen kesän aikana voimakkaampi. En laskisi vuodenajoilla olleen juurikaan merkitystä.

Väite 4. Omikron on lievempi variantti viruksesta kuin Delta.

Tähän ei vaan yksinkertaisesti voi antaa vielä varmaa vastausta. Kannattaa muistaa, että huolelliset tieteelliset tutkimukset vaativat aikaa ja tarkkuutta. Vieläkään ei ole täysin varmaa tietoa edes siitä, onko Delta vakavampi kuin aiemmat variantit.

Tämä vie aikaa. Kuitenkin nämä kaksi asiaa antavat vahvoja viitteitä, että näin olisi:

1. Kuolleisuus on pudonnut noin 60-70% aiemmista aalloista.

2. Sairaalassa olon kesto on ollut keskimäärin alle kolme vuorokautta. Aiemmissa aalloissa se oli yli kahdeksan vuorokautta.

Lisäksi havainnot siitä, että tauti aiheuttaa tyypillisemmin ylä- kuin alahengitysteiden oireita, viittaa siihen, että tauti on kehittynyt kohti perusnuhaa (ei kuitenkaan ole vielä sellainen). Siksi se myös leviää niin tehokkaasti. Ja siksi vakavat oirekuvat ovat jääneet suhteessa vähemmälle.

En minäkään mitään varmaa osaa sanoa. Mutta kyllä nuo merkit lievemmästä taudinkuvasta alkavat sen verran selviä olla, että pidän tätä paljon todennäköisempänä kuin yhtä vakavaa saati vakavampaa. Mutta ikävän tästä tekee tuo leviämiskyky, joka saattaa hyvin aiheuttaa sen, että jälki tulee olemaan rumaa. Rumempaa kuin deltan kanssa olisi tänä talvena tullut.
 
Viimeksi muokattu:

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Totaali repeäminen. Huikeaa settiä tulossa. Ruotsalaisen ja Rintalan kun tuonne vielä saisi. Ja jotta saadaan jutun juurta lisää niin @SFedo :lle ja muutamalle muulle tiedoksi, että panikointia tiedossa. Siis meidän kirjoittajien osalta tietenkin, ei studion viilipyttyjen.
Kiitos kun yrität pitää minut ajan tasalla siitä mitä tuleman pitää. Tosin en ole kyllä mitään paniikkia missään vaiheessa kenenkään osalta tähän asti havainnut enkä usko että tämän illan A-studiokaan tarjoaa sitä. Kaiken varalta lupaan laittaa popparit mikroon.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Kiitos kun yrität pitää minut ajan tasalla siitä mitä tuleman pitää. Tosin en ole kyllä mitään paniikkia missään vaiheessa kenenkään osalta tähän asti havainnut enkä usko että tämän illan A-studiokaan tarjoaa sitä. Kaiken varalta lupaan laittaa popparit mikroon.

Suosittelen erityisesti kiinnittämään huomiota kahden HUS-kaverin, Mäkijärven ja Lindenin peliesityksiin. Ja noista ehkä erityisesti Lindenin suorittamiseen. Odotan vahvaa pel….ööh.. panikoitumista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös