Katsoin tuon THL:n viikottaisen tiedoitustilaisuuden ja kovasti siinä asiantuntijat yrittivät vielä kierrellä ja kaarrella, ettei tarvitsisi myöntää, että Omikron on todellakin osoittautumassa selvästi lievemmäksi versioksi kuin esim. Delta. Ei kuulemma vielä nuo Etelä-Afrikasta tulleet tiedot tästä riitä. Kuitenkin sanoivat, että myös Britanniasta on saatu samansuuntaisia viestejä, että Omikron olisi lievempi oireiltaan kuin esim. Delta.
Ja mitä tartuntalukuihin tulee, niin nythän niihin on hyvä tarttua, kun ovat huidelleet pitkälti yli tuhannen päiväkohtaisesti. Sen sijaan se tosiasia, että sairaalahoitoa vaativien määrä ei ole lähtenyt ollenkaan yhtä kovaan nousuun, vaikka se kuuluisa kaksi viikkoa on jo mennyt näiden kohonneiden tartuntalukujen kanssa, ei ole ollenkaan niin suurten otsikoiden asia.
Itse en katsonut tiedotustilaisuutta, mutta olen osittain samaa mieltä. THL ja päättäjät yleensäkin viestivät asiasta positiivisimmillaankin niin, että omikron ei välttämättä aiheuta vakavampaa taudinkuvaa. On kuitenkin Etelä-Afrikan datan perusteella jo täysin selvää - mikäli dataa ei ole manipuloitu, ja tuota pidän käytännössä mahdottomana - että taudinkuva ei ole vakavampi. Ei edes yhtä vakava, vaan keskimäärin paljon lievempi.
Puheet siitä, että tämä ei välttämättä päde Eurooppaan, koska Etelä-Afrikassa on niin nuori väestö, ovat myös minusta jokseenkin erikoisia. Ero aiempaan Etelä-Afrikan dataan on niin selvä ja suuri, että olisi hyvin outoa, jos samanlainen suuntaus ei olisi totta myös muualla. Ja kun huomioidaan, että meillä on rokotettuja paljon enemmän, vanhempi väki jopa kolmesti, on meillä siinäkin selkeä etu puolellamme, vaikka omikron pystyykin suojaa kiertämään. Britannian havainnot ovat hyvä osoitus siitä, että sama havainto lievemmistä taudinkuvista näyttää pätevän myös täällä Euroopassa.
Toki ymmärrän huolen omikronista. Jos se on oikeasti noin tarttuva kuin puhutaan (Norjan ja Britannian kauhuluvut unohdan tästä), niin kyllä se kykenee terveydenhuollon sotkemaan ja saa yhteiskunnan hetkeksi pysähdyksiin, kun porukkaa sairastuu massoittain. Tämän vuoksi ymmärrän, että päättäjillä on halua hidastaa omikronin kulkua yhteiskunnan läpi. Pysäyttää ja tukahduttaa sitä ei voida.
Noista sairaalaluvuista kirjoitin tänne eilen. Näin se menee. Määrä on enemmänkin jopa laskenut. Syinä todennäköisesti riskiryhmien kolmannet piikit ja se, että tartunnoista valtaosa on nyt rokottamattomilla nuorilla ja lapsilla sekä heidän vanhemmillaan, joilla kyse on etupäässä lievistä läpäisyinfektioista, kiitos rokotekattavuuden.