Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 026 197
  • 81 135

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) keskustelee koronarokoteannosten välien lyhentämisestä huomenna aamupäivällä pidettävässä kokouksessaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek STT:lle.

 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Sellainen asia, mistä ei juurikaan ole ollut keskustelua, on sairaalapotilaiden määrän kehitys. Suomessa on nyt viimeisen kahden viikon aikana ollut sairaalassa keskimäärin noin 292 potilasta. Neljä viikkoa sitten kahden viikon keskiarvo oli 248 potilasta. Kasvua noin 17.7%. Samassa ajassa viikon viiveen huomioiva ilmaantuvuusluku kasvoi 82.4%.

Kahden viikon takaiseen verrattuna tilanne on jopa mielenkiintoinen: ilmaantuvuusluku on kasvanut 34.2%, mutta sairaalapotilaiden keskiarvo on jopa pudonnut hieman (n. 5%).

Selitys taitaa olla se, että koronaa esiintyy nyt nuorilla ja rokotetuilla enenevissä määrin, mutta vakavia taudinkuvia tulee vähemmän.
Eikös tämän pitänyt olla juuri se luku, mitä seurataan ja joka määrittää rajoitusten tarpeellisuuden? Ei tuo sairaalalukujen kasvu nyt tosiaan kovin räjähtävältä näytä, mutta kun mediaa seuraa niin tässä pitäisi olla nyt suunnilleen maailmanloppu menossa tai ainakin tulossa. Tämän ja eilisen päivän otsikoista bongattuja termejä ovat mm. Kaaos, hyökyaalto, musertava, julmettu, räjähdysmäinen. Ja sitten kun katson ikkunasta ulos, ei siellä mikään harmageddon ole käynnissä. Joku mummeli ylittää tietä ja varoo liukastumasta .
 

Oadie

Jäsen
Kavereiden päiväkodissa Espoossa koronapositiivinen, mutta jäljitys kuulemma niin tukossa, että ehkä tammikuun alussa ovat yhteyksissä.

Ja sitten se pakollinen kysymys, miksi koko jäljitystä enää tehdään? Aivan turhaa resurssien kuluttamista.

Yhtälailla tuo omikronin pysäyttäminen rajalla testaamisen avulla on lähes yhtä paska idea kuin jäljittäminen, jossa ollaan altistuneisiin 3 viikkoa myöhemmin yhteydessä.

Jämäkkähän painii juuri näiden asioiden kimpussa tällä hetkellä. Täysin hyödyttömään jäljitykseen lisää resursseja ja rajoille lisätestausta O:n varalle. Arvelisin että kaksi viikkoa ja homma on kunnossa.

Ja näille muutamille, jotka täällä julistavat että Kiurun lausuntojen kyseenalaistaminen jämäkkyydestä huolimatta johtuu vain henkilöstä niin ei. Se johtuu siitä että omasta mielestäni nämä ovat vähien resurssien haaskausta.
 

MadSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Habs
No, Aino-Kaisa, voidaanhan se maskiteatteri taas aloittaa. Itseäni ei kyllä voisi vähempää kiinnostaa, käyttääkö joku vaiko ei. Itse hyppään junaan kolmen tunnin päästä, en käytä, koska eiköhän se tie ole kuljettu loppuun.
Voi vittu. Sen tien kulkemista ei ole kunnolla yhdessä edes koskaan aloitettu. Maski, turvavälit, käsihygenia, yleinen järjenkäyttö. Kun näitä "pieniä" asioita osattaisiin porukalla toteuttaa niin tilanne olisi aivan toinen. Vastenmielinen asenne.
 
F

Flonaldo

Selitys taitaa olla se, että koronaa esiintyy nyt nuorilla ja rokotetuilla enenevissä määrin, mutta vakavia taudinkuvia tulee vähemmän.
Luulen että tässä vanhusten ja riskiryhmien kolmansilla annoksilla on oikeasti suurempi rooli. Sama ilmiö on toistunut muualla maailmassa myös. Varsinaisesti siis levinnäisyyden ikäryhmäjakauma ei itsenäisesti ole muuttunut mitenkään, mutta suurinta sairaalahoitoon joutumisen riskiä edustavat ovat paremmin suojassa.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Sen tien kulkemista ei ole kunnolla yhdessä edes koskaan aloitettu.
Ei ole aloitettu? Kaupoissa maskilliset edelleen selvä enemmistö, maskipakkoja ollut siellä täällä, joka paikassa on käsidesiä tarjolla. Etätöihin kykenevät ovat niissä myös pitkälti olleet kohta kaksi vuotta, kontaktimäärät myös vapaalla romahtaneet jne.

Tietysti jos haaveilee täyssulusta, ei mikään riitä.
 

Rommeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Pale Knuckles - EASHL, Україна
Ei ole aloitettu? Kaupoissa maskilliset edelleen selvä enemmistö, maskipakkoja ollut siellä täällä, joka paikassa on käsidesiä tarjolla. Etätöihin kykenevät ovat niissä myös pitkälti olleet kohta kaksi vuotta, kontaktimäärät myös vapaalla romahtaneet jne.

Tietysti jos haaveilee täyssulusta, ei mikään riitä.

Jos olisi joskus ihan oikeasti aloitettu, niin silloin käytännössä kaikilla olisi ne maskit.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@K.A.H kun rokotekattavuudessa saavutettiin tuo 80 % (yli 12v) Suomessa ja samaan aikaan muutettiin testausstrategia niin oli jokseenkin selvä asia, että tuo sairastumismäärän suhde sairaalahoitoon häiriintyy pahasti. Ongelma on se, että esim. YLE vaan kerää erilaisia statistiikkoja ja näissä tartuntamäärissä on säilynyt sama muoto koko ajan. Tartuntamäärä on erittäin ongelmallinen luku, koska tuo rokottamisen vaikutus ja sairaalahoidon määrä eivät enää ole vastaavassa synkassa kuin aikaisemmin.

Mediahan tekee omaa hommaansa: se kirjoittaa siitä, mikä myy ja mitä ihmiset haluavat lukea. Uutisten peruslogiikka ei koronapandemiassa muutu - mitä shokeeraavampaa sitä parempaa se on. Ei ole yllätys, että mediaa ei kiinnosta ylipäätään mikään, mikä näyttää hyvältä. Esim. toistuva malli, jossa jonkun maan pahentunut tilanne ilmoitetaan päivittäisellä tarkkuudella, mutta parantunut tilanne ei, sopii tähän hommaan hienosti.

Keltainen media tuo vielä oman *askansa mukaan leikkiin. Olen jonkin verran tänne kasannut havaintoja Saksasta ja kaikista rajoituksista huolimatta Saksassa meininki on aika rauhallinen. Normaali elämä on aika pitkälle ROKOTETULLE mahdollista, mutta testejäkin pitää jaksaa tehdä. Samalla kuitenkin rajoituksissa vallitsee jonkinlainen tiedeperusta: esim. maski ihan oikeasti vapauttaa tarpeesta välimatkojen pitämiseen. Saksan tilanne jaksaa Suomessa kiinnostaa sen lyhyen hetken, kun kaikki näyttää pahalta, mutta esim. Saksassa luvut ovat (toki rajoitustoimien ansiosta) nyt taas tulossa kovaa kyytiä alaspäin.

Saksa on sillä tavalla erilainen, että se on pitänyt testauskoneistonsa kovalla kuormituksella koko ajan. Täällä testataan valtavasti, jolloin käytännössä melkein kaikki tapaukset myös löydetään. Saksalaisen tavan mukaan karanteenista ei lipsuta vaan se on 14 päivää ja siitä ei vapauduta millään. Ei ole mitään tapauskohtaista harkintaa, jossa lääkäri sanoo, että olet jo sairastanut esim. 7 päivää, joten nyt karanteeni vaan 7 päivää.

Yhteiskuntaa polarisoi totta kai täälläkin, mutta toisaalta siinä, kun saat negatiivisen tuloksen niin ainakin niin kauan elämääsi ei juurikaan rajoiteta mitenkään. Ainakaan täällä Länsi-Saksassa. Münchenin ja Saksenin osavaltioiden tilanne toki on niin karmaiseva, että siellä on ihan viisasta riskin hallintaa pitää paikat laajemmin kiinni. Joissain asioissa olen sitä mieltä, että nämä on ihan pähkähulluja, mutta toisaalta argumentointia ja logiikkaa jaetaan Suomea paremmin. Esim. junissa on INFOTAULUT siitä, miten maski (FFP2) hyödyttää sinua ja muita. Ja nämä on ihan asiallisia lähdekelpoisia tieteellisiä juttuja eikä mitään "käytäthän maskia tai soitetaan Antti Tuiskua!" Ihmisten on helpompi ymmärtää erilaiset asiat, kun ne perustellaan loogisesti. Suomessa on enemmän kulttuuri, jossa vaan sanotaan "tee näin!" ja sitten toivotaan parasta.

Toki media on samanlaista *askaa täälläkin. Ihan samalla tavalla joka päivä ilmoitetaan kauheimmat luvut ensin ja sen jälkeen kerrotaan, mutta tällä alueella kuitenkin ilmaantuvuus laskee kuin lehmän häntä. Saksaa ei voi toki verrata, kun rahaa on ja hevosella pääsee. Suomen on sitten priorisoitava vähän enemmän.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Tämän lisäksi en ollenkaan väheksy terveydenhuollon tekijöiden kiirettä ja haastetta.

Mutta mietitäänpä rauhassa onko 300 henkilöä sairaalassa paljon? Siis 300/5500000. Meillä on äärimmäisen ikääntynyt väestö, runsaasti rokottamattomia ja ylipainoisia monisairaita. Tässä hommassa on tietty suhteellisuudentaju karannut jo aikoja sitten.
Eihän tuota vertailua voi noin tehdä? Tuo luku 300 täytyy suhteuttaa olemassa oleviin sairaalapaikkoihin. Niitähän tässä terveyden kantokyvyn turvaamisessa pyritään suojelemaan? Sellainen tilannehan on sula mahdottomuus että kaikki suomalaiset olisivat yhtä aikaa sairaalahoidon tarpeessa. Sen sijaan on ihan mahdollista joskaan ei todennäköistä että kaikki sairaalapaikat ovat käytössä. Silloin koronan aiheuttamat kasvavat sairaalahoidot olisivat erittäin merkitsevässä osassa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Voi vittu. Sen tien kulkemista ei ole kunnolla yhdessä edes koskaan aloitettu. Maski, turvavälit, käsihygenia, yleinen järjenkäyttö. Kun näitä "pieniä" asioita osattaisiin porukalla toteuttaa niin tilanne olisi aivan toinen. Vastenmielinen asenne.
Ehkä nyt vain keskityt rauhassa elämiseen siellä ihanassa Espanjassa ja jätät Suomen asiat kommentoimatta. Ainoa vastenmielisyys herää lähinnä sinun kommenteistasi, jotka ovat samaan aikaan täysin todellisuudesta irtaantuneita että myös aika lapsekkaita.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuo luku 300 täytyy suhteuttaa olemassa oleviin sairaalapaikkoihin.

Tästä olen eri mieltä. Ongelma ei muutenkaan ole sairaaloissa oleva tila vaan henkilökunta. Käytettävissä oleva henkilöstä on vähän kuin politiikan budjetti - nollasummapeli. Vaikka se kuinka ikävältä kuulostaa niin kyllä - Suomen täytyisi laittaa panostusta sinne sairaalaan ihan rahan muodossa. Tarvitsemme jopa oman koronasairaalan, jolla on oma henkilöstö jne. Jotta voisi tehdä edes vähän objektiivista arviota niin täytyisi tietää, miten paljon ennen tätä koronasekoilua näistä varoista on säästetty. Todennäköisesti normaalitilanteessa mitään resurssia ei edes ollut ja sitä on nyt edes hiukan luotu. Kannattaa muistaa, että 2020 keväällä rakennettiin ns. kenttäsairaala koronapotilaille, joka 2 kk myöhemmin purettiin käyttämättömänä. Se oli ihan ok varautumista, mutta sen jälkeen tuollaista ei enää ole haluttu tehdä. Ja miksi tehtäisiin, koska sitä ei tarvita koko ajan?

Ja on sitten taas politiikkaa väittää, etteivät päättäjät tästä tiedä. Tiedossa on ollut, että jatkuva kilpailuttaminen, tehostaminen ja leikkaaminen ovat johtaneet jo aiemmin terveydenhuollon näivettymiseen. Suomessa kyllä hoidetaan, mutta vasta usein, kun tilanne on jo paha. Jos tilanne on jollakin muulla tavoin hoidettavissa niin totta kai se hoidetaan niin eli mahdollisimman halvalla. Toki eivät päättäjät halua uskoa yhtä vähän kuin minäkään, että tästä tulee pysyvä riesa. Kuitenkin maailman esimerkit nyt ikävä kyllä osoittavat sen, että juu ja kyllä - on tulossa pysyvä riesa ja kapasiteettia sairaalaan tarvitaan tämän yhden viruksen hoitoon semmonen 50-100 paikkaa pysyvää hoitoa varten ja jatkuvaluonteisesti omalla henkilökunnalla. Kyllä kaikki tietävät, että se on todennäköisesti halvempaa verorahoilla hoitaa yhdessä kuntoon kuin se, että jatkuvasti laitetaan koko talous alas.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Tästä olen eri mieltä. Ongelma ei muutenkaan ole sairaaloissa oleva tila vaan henkilökunta. Käytettävissä oleva henkilöstä on vähän kuin politiikan budjetti - nollasummapeli. Vaikka se kuinka ikävältä kuulostaa niin kyllä - Suomen täytyisi laittaa panostusta sinne sairaalaan ihan rahan muodossa. Tarvitsemme jopa oman koronasairaalan, jolla on oma henkilöstö jne. Jotta voisi tehdä edes vähän objektiivista arviota niin täytyisi tietää, miten paljon ennen tätä koronasekoilua näistä varoista on säästetty. Todennäköisesti normaalitilanteessa mitään resurssia ei edes ollut ja sitä on nyt edes hiukan luotu. Kannattaa muistaa, että 2020 keväällä rakennettiin ns. kenttäsairaala koronapotilaille, joka 2 kk myöhemmin purettiin käyttämättömänä. Se oli ihan ok varautumista, mutta sen jälkeen tuollaista ei enää ole haluttu tehdä. Ja miksi tehtäisiin, koska sitä ei tarvita koko ajan?

Minne tämmöinen kenttäsairaala on Suomessa tehty? Minulta mennyt ihan ohi
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
(1)
  • Tykkää
Reactions: Lert

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
500 päivää menty virusta ja edelleen tietyissä piireissä luullaan, että rajallehan tämä pysähtyy. Miten jengi voikin olla edelleen näin pihalla?

Noh, nyt Kiurua pidetään nerona. Kaikki nähty.

varmaan kohta alkaa taas sama laulu kun kesällä futisfanien kanssa. Muuten olisi ollut hyvä tilanne mutta joulun reissaajat toivat taudin maahan.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
varmaan kohta alkaa taas sama laulu kun kesällä futisfanien kanssa. Muuten olisi ollut hyvä tilanne mutta joulun reissaajat toivat taudin maahan.

Kerrankin pääsee syytettyjen pöytään! Johan tätä on odottanutkin.
"Vastuuton suomalainen lähti marraskuun lopussa Saksaan tienaamaan edes hieman rahaa opintojaan varten. Toi mukaan koronan!" T: Suomeen 23.12.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Tästä olen eri mieltä. Ongelma ei muutenkaan ole sairaaloissa oleva tila vaan henkilökunta. Käytettävissä oleva henkilöstä on vähän kuin politiikan budjetti - nollasummapeli. Vaikka se kuinka ikävältä kuulostaa niin kyllä - Suomen täytyisi laittaa panostusta sinne sairaalaan ihan rahan muodossa. Tarvitsemme jopa oman koronasairaalan, jolla on oma henkilöstö jne. Jotta voisi tehdä edes vähän objektiivista arviota niin täytyisi tietää, miten paljon ennen tätä koronasekoilua näistä varoista on säästetty. Todennäköisesti normaalitilanteessa mitään resurssia ei edes ollut ja sitä on nyt edes hiukan luotu. Kannattaa muistaa, että 2020 keväällä rakennettiin ns. kenttäsairaala koronapotilaille, joka 2 kk myöhemmin purettiin käyttämättömänä. Se oli ihan ok varautumista, mutta sen jälkeen tuollaista ei enää ole haluttu tehdä. Ja miksi tehtäisiin, koska sitä ei tarvita koko ajan?

Ja on sitten taas politiikkaa väittää, etteivät päättäjät tästä tiedä. Tiedossa on ollut, että jatkuva kilpailuttaminen, tehostaminen ja leikkaaminen ovat johtaneet jo aiemmin terveydenhuollon näivettymiseen. Suomessa kyllä hoidetaan, mutta vasta usein, kun tilanne on jo paha. Jos tilanne on jollakin muulla tavoin hoidettavissa niin totta kai se hoidetaan niin eli mahdollisimman halvalla. Toki eivät päättäjät halua uskoa yhtä vähän kuin minäkään, että tästä tulee pysyvä riesa. Kuitenkin maailman esimerkit nyt ikävä kyllä osoittavat sen, että juu ja kyllä - on tulossa pysyvä riesa ja kapasiteettia sairaalaan tarvitaan tämän yhden viruksen hoitoon semmonen 50-100 paikkaa pysyvää hoitoa varten ja jatkuvaluonteisesti omalla henkilökunnalla. Kyllä kaikki tietävät, että se on todennäköisesti halvempaa verorahoilla hoitaa yhdessä kuntoon kuin se, että jatkuvasti laitetaan koko talous alas.
Minä taas olen sinun kanssasi koko tekstistäsi samaa mieltä. En ihan täysin ymmärrä mistä olemme eri mieltä?
Otin kantaa vertailuun jossa sairaalahoidossa olevien lukumäärää vertailtiin Suomen asukaslukuun. Minusta niitä kahta vertailemalla ei saada minkään näköistä osviittaa miten tulevan Omikron-epidemian vaikutusta sairaalahoitoon pitäisi ennakoida. Sen sijaan tulis pohtia sairaalassa nyt olevien koronapotilaiden määrää verrattuna hoitopaikkojen kokonaismäärään, ja miten omikron mahdollisesti vaikuttaa tähän. Ja sitä kautta muun syyn takia sairaalahoitoa tarvitsevien avun saantiin.

Terveydenhoitokapasiteettia tulee lisätä niin pian kuin mahdollista, se lienee selviö. Se ei nyt ehdi kuitenkaan enää tähän tilanteeseen, joka ei silti saa tarkoittaa että se olisi mikään syy olla sitä lisäämättä.
 

Pallister

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Missä vaiheessa päätettiin palata tähän kauhuotsikointiin x-määrää tartuntoja päivässä?
Eikö järkevämpi olisi katsoa tuota sairaalakuormituksen määrää kun rokotukset ovat kuitenkin aika pitkällä.
Varsinkin kun testaus on ajettu osin alas niin kukaan ei edes oiketa
Tämä kauhuskenaarioiden jatkuva pyörittely johtaa lopulta viimeistään tammikuussa siihen että kaikki lyödään jälleen kerran kiinni kaikilta, ainakin osin ilman mitään perustetta.

Nämä Kiurun ”virus pysäytetään rajalle”- jutut ovat kyllä melkoista tuuleen huutamista.
Ei järjen häivääkään.

Tämä uusi muunnos taitaa olla niin tarttuva että tulee käymään koko väestön läpi, ei tuota oikein millään enää voi estää.
Jos sen jälkeen päästäisiin elämässä eteenpäin.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kerrankin pääsee syytettyjen pöytään! Johan tätä on odottanutkin.
"Vastuuton suomalainen lähti marraskuun lopussa Saksaan tienaamaan edes hieman rahaa opintojaan varten. Toi mukaan koronan!" T: Suomeen 23.12.

Senkin ryökäle! Miksei vaan voi olla kotona? Kyllä aikuinen mies nyt pari viik, kuukaut, vuotta jaksaa kotona olla. Kuulemma kehonpainoilla hyvä treenata ja konsertteja ym kiva katsella netin kautta.
 

SgtMarkov

Jäsen
Jos sen jälkeen päästäisiin elämässä eteenpäin.

Lol, kuka pääsee ja kuka ei. Tää virus tekee juuri sitä mitä kaikki virukset ovat tehneet aikojen alusta lähtien. Muuntautuvat mahdollisimman tarttuvaksi ja samalla lievenevät. Mutta jollain ihmeen kaupalla niistäkin ollaan selvitty ilman 24/7 paniikkia ja uutisointia.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Voi vittu. Sen tien kulkemista ei ole kunnolla yhdessä edes koskaan aloitettu. Maski, turvavälit, käsihygenia, yleinen järjenkäyttö. Kun näitä "pieniä" asioita osattaisiin porukalla toteuttaa niin tilanne olisi aivan toinen. Vastenmielinen asenne.
Saksassa ovat nämä kaikki käytössä, eipä ole tartuntalukuihin kamalasti vaikuttanut, pienentävästi ainakaan. Just said.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Oli ensimmäinen huomioimani pandemia-ajan lausunto Pekoselta, joka ei parin ministerivuotensa aikaan näkynyt yhtään missään.
Eikös tämä Pekonen ole peräti sosiaali- ja terveysministeri eli STM:n ylin henkilö? Luulisi tuossa asemassa olevalla ihmisellä olevan pikkusta vaille paljon näkyvyyttä ja tehtäviä näinä aikoina. Käviköhän niin, että hänet siirrettiin tietoisesti syrjään eturivistä joidenkin tahojen toimesta heti pandemian alkumetreillä?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös