Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 959 011
  • 81 126
F

Flonaldo

Eli onko tästä todettava että tämä koronapaska ei ehkä lopu ikinä, ainakaan näillä nykyisillä ”humpuuki” rokotteilla.
Korona ei katoa maailmasta mihinkään. Sen haikailu oli jo alunperin erittäin optimistista. Kyse ei ole siitä, että rokotteiden teho olisi erityisesti hiipunut, vaan virus on muuntunut. Jos Suomessa kiertäisi tällä hetkellä alkuperäinen villivirus, eikä delta-variantti, olisi rokotteen tehon ja suomalaisten kollektiivisen immuunisuojan vaikutus se kuuluisa laumasuoja. Eli hyvin todennäköisesti virus kiertäisi vain alle 12-vuotiaissa tai jossain alueellisesti / yhteiskunnallisesti matalamman rokotusasteen ryhmissä.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Mikäs täällä on kirjoittajien mielipide koronapassista? Omasta mielestäni asian olisi voinut hoitaa kerralla kuntoon, eikä tehdä sinne päin suhmuroiden kuten tämä hallitus yleensä.

Tässähän hyvin pitkälti mentiin, tai ainakin koetettiin mennä, lain asettamissa rajoissa. Toisaalta se on ihan ok, että mennään "by the book", mutta kyllähän tuo aika surullisen kuvan jätti toiminnasta. Helvetisti saatiin käytettyä aikaa. Koko passi homman olisi voinut jo vajaa vuosi sitten lyödä lukkoon. Ja toi oli sitten ns. sarkastisesti sanottu. Ihan vinkki jos joku haluaa "ulista". Pointtini varmaan jengi tajusi.

Mutta oma mielipiteeni tuosta passista on, että hyvä homma. Itse sen kävin lataamassa. Baareissa ei kyllä tule käytyä kun on 3/4 viikonloppua kuukaudesta töissä, yölläkin, Tai tässä lokakuussa 4/5 niin ei oikein huvita mennä.
Mutta josko siitä passista olisi noissa yleisötapahtumissa hyötyä. En pitäisi sitä huonona asiana jos vaikka liigapeleihin pääsyynkin se vaadittasiin ?

@Moses no onhan tuo koronapassin käyttöönotto mennyt kokonaisuudessaan aika päin helvettiä. Itselle ei ole avautunut miksi sen käyttöönotto kesti näin kauan ja miten siinä on juurikin noita mainitsemiasi ongelmia. Noh kai nuo saadaan pian kuntoon.

Mutta onhan tuo aika paljon huumoria tarjonnut, kun tietty roskajengi rähjää pitkin somea aiheesta. Toki alan kyseenalaistamaan Suomen koulutusjärjestelmän toimivuutta, kun kymmenet ellei sadat idiootit saavat jotenkin tämän BAARIIN sisäänpääsyn vahvistavan passin rinnastettua holokaustiin.

On kyllä jotenkin "sairasta", millaisen paskamyrskyn tää rokotushomma ja rokotuspassi on saanut aikaan. Ei vittu ihan oikeesti jengi vaahtoo tosissaan somessa ja ihan kadullakin kuinka kamalaa se on kun vaaditaan "passia" että pääsee baariin. Ensin jengi itki pitkin kesää kuinka kamalaa se on kun ei pääse baariin kun ne on kiinni. Se oli suorastaan yksilövapauden riistämistä kun ei saanut mennä vetään kaljaa. Sitten vainoharhaiset keksi ja loi aikaan rokotuspassin. Nyt sekin on yksilövapauden riistämistä kun vaaditaan passia että pääsee juomaan sitä kaljaa. Näille valittajille pari sanaa: Hankkikaa elämä....

Tässä maassa on aina ollut ja tulee olemaan "rajoituksia ja lakeja"... Niiden avulla tätäkin maata koetetaan pyörittää? Ne voi joskus olla ikäviä jne, Mutta kun niiden kanssa on vaan elettävä. Sama jengi varmaan vaahtoisi moraalittomuudesta ja vastuusta jos vaikka tota kaljaa myytäisiin 15 vuotiaille ihan laillisesti. Siinä olisi kauppiaat syyllisiä lasten alkoholiongelmiin...

Alan kallistuun pitkälti siihen, että viimekin aikaisten "tapahtumien" osalta, tää maa vajoaa entistä syvemmälle, Näitä mielensä pahoittajia on jo aika paljon... Heidän todellisuuden kuva, oikeasta elämästä on utopiaa. Heidän mielestä sähkö tulee töpselistä, ruoka kaupasta ja raha seinästä. Ja kun yhteiskunta ei toimi, kuten he haluavat, ovat kaikki heitä vastaan. Valitettavan usea heistä kasvattaa vielä tulevaa sukupolvea joiden pitäisi maksaa meidän nykyään oikeissa töissä käyvien ihmisten eläkkeet....
 

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Nykyisillä rokotteilla korona ei varmasti katoa minnekään, vaikka kaikki ihmiset rokotettaisiin. Suoja uudempien helpommin tarttuvien koronavarianttien tartuntoja vastaan on liian huono. Tai no en tiedä sitten, jos rokotteita tykitettäisiin riittävän monta annosta, niin ehkä sitten. Järkevillä annosmäärillä ei kyllä tauti täältä poistu, vaan tarvitaan joku paremmin tartuntoja estävä rokote. Toisaalta, onko väliä vaikka tauti täällä onkin, jos rokote pitää sairastuneiden oireet riittävän lievinä, ettei merkittävää haittaa tule. Sekin on näillä nykyisillä rokotteilla vähän siinä ja siinä. Riippuu siitä, kuinka paljon vakavia sairastumisia pidetään hyväksyttävänä tasona.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Koronaan on myös tulossa lääke. Luin jostain, mitä en nyt jaksa kaivaa tai muistaa, että testeissä yksikään lääkettä ottanut ei ole kuollut.

Silti, koska koronapassi on osoittanut kykynsä paljastaa yhteiskunnan urpoimman kansanosan keskuudestamme, siitä voisi tehdä pysyvän. Sitä voitaisiin vaatia myös äänestyspaikoilla ja fattan jonossa, niin asiat olisivat kertaluokkaa paremmin maailmassa.

Edit: no tuossahan siitä puhutaan. Lupaavia tutkimustuloksia suun kautta otettavasta koronalääkkeestä – lääkeyhtiön edustaja: Suomessa potilaskäytössä ehkä lähikuukausina

" Kun kolmannen vaiheen kokeessa oli mukana 775 potilasta, 7,3 prosenttia lääkettä saaneista kuoli tai joutui sairaalaan. Lumelääkkeen saaneista osuus oli 14,1 prosenttia. Lääkettä saaneista potilaista yksikään ei kuollut, kun taas lumelääkettä saaneista kahdeksan kuoli. "

On kyllä pätevästi sanottu, mutta ymmärrän, että 7,3% joutui sairaalaan mutta yksikään ei kuollut kun vertailuryhmässä tuplat joutui sairaalaan ja noin 1% kuoli.
 
Koronaan on myös tulossa lääke. Luin jostain, mitä en nyt jaksa kaivaa tai muistaa, että testeissä yksikään lääkettä ottanut ei ole kuollut.

Silti, koska koronapassi on osoittanut kykynsä paljastaa yhteiskunnan urpoimman kansanosan keskuudestamme, siitä voisi tehdä pysyvän. Sitä voitaisiin vaatia myös äänestyspaikoilla ja fattan jonossa, niin asiat olisivat kertaluokkaa paremmin maailmassa.

Hienoa logiikkaa: kurmuttakaa oikeuksiani, jotta pieni joukko hörhöjä kärsii. Ja samalla suuri joukko ihmisiä, joiden elämänhallinta ei ole täydellä tolalla.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: juba

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Mikäs täällä on kirjoittajien mielipide koronapassista? Omasta mielestäni asian olisi voinut hoitaa kerralla kuntoon, eikä tehdä sinne päin suhmuroiden kuten tämä hallitus yleensä.

Helsingissä asuvilla henkilöillä, jotka sairastivat koronan yli 180pvä sitten ei ole mahdollisuutta saada koronapassia mitenkään muuten, kuin käymällä PCR-testeissä tai sairastamalla koronan uudestaan. Tämä johtuu Helsingin kaupungin käytännöstä, jonka johdosta koronan sairastaneille annetaan vain yksi rokote, sillä tällöin henkilöllä on vähintään yhtä hyvä suoja kuin kahdesti rokotetuilla. Tämä on hyvä veto, sillä miksi sitä ottaisi turhaa rokotusta, kerran suojaustaso saadaan hyvälle tasolle jo yhdellä.

Tämä ei kuitenkaan riitä koronapassiin, sillä koronapassin lukija ei hyväksy passia, ellei siinä ole kahta rokotetta.
Kuulin myös anniskeluravintoloissa käyneeltä rokotetulta kaveripiiriltäni, että ihmisillä oli ollut ongelmia koronapassin kanssa, jos heidän saamansa rokote oli kertaluontoinen kuten esim. Johnson & Johnson. Tästä minulla ei tosin ole antaa vahvistettua lähdettä, joten liian suurta painoarvoa en tälle väittämälle vielä antaisi.

Soitin kyllä tänään Helsingin kaupungin koronaneuvontaan tarkistaakseni olenko ymmärtänyt asian oikein, ja puhelimessa oleva työntekijä tämän myös vahvisti. Muistaakseni hän myös mainitsi tästä Johnson & Johnson -esimerkistä, mutta kuten sanoin, en voi sitä varmaksi vannoa.

Sehän se tässä kaikkein älyttömintä on, että tuota koronapassia on ollut aikaa valmistella vaikka kuinka pitkään. Lakiluonnokset olisi voitu tehdä huolellisesti valmiiksi jo aikaa sitten koronapassin käyttöönoton varalta ja samoin valmistella tekniset järjestelmät kuntoon. Näin ei kuitenkaan ole toimittu, vaan ensin vitkuteltiin todella pitkään ja sitten yhtäkkiä laki runnottiin kiireellä ilman kunnollista valmistelua läpi. Voimaantulleeseen lakiin sitten jäi jälleen kerran näitä ongelmakohtia. Myöskään tekniset järjestelmät eivät ole taaskaan ihan ajan tasalla ja ongelmia ilmeni niissäkin.

Tällaisessa poikkeustilanteessa, mikä tämä koronaviruspandemia on, pitäisi tehdä vaihtoehtoisia suunnitelmia, joita sitten otetaan tarvittaessa käyttöön. Valmistelua pitää myös tehdä ajoissa näiden vaihtoehtojen käyttöönoton suhteen. Ei sitten jouduta jatkuvasti kiiretilassa tekemässä juosten kusten ratkaisuja kun tilanne muuttuu johonkin suuntaan, vaan kaikki on jo pitkälle valmista jonkun ratkaisuvaihtoehdon käyttöönoton suhteen.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Koronaan on myös tulossa lääke. Luin jostain, mitä en nyt jaksa kaivaa tai muistaa, että testeissä yksikään lääkettä ottanut ei ole kuollut.
Et varmaan tarkoittanut sitä, miten viestin ensin ymmärsin. Sain kuvan, että lääke on turvallinen, koska kukaan ei ole vielä kuollut siihen :D
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään siis 580 tartuntaa. Viikko sitten 622 ja 2 viikkoa sitten 583.

Kiva että 14pv:n - ja 7pv:n tartuntamäärät kääntynyt laskuun.

14pv:n ilmaantuvuus nyt 138,5. Eilisestä 137,6 pientä nousua.

Aika vakiona testimäärät pysynyt, kun kattoo THL:n koronakartasta muutamia viimeisimpiä tiistai päiviä.
12.10. rekisteröity 14 908 testiä.
5.10. rekisteröity 15 424 testiä.
28.9. rekisteröity 14 866 testiä.

Jotain havaintoja:

1. Satakunnassa - ja Varsinais-Suomessa kivasti ilmaantuvuudet laskussa.
2. Keski-Suomessakin ja Päijät-Hämeessäkin pitkästä aikaa 7pv:n tartuntamäärät kääntyneet laskuun.
3. Pohjois-Savossakin kääntynyt ilmaantuvuus kohtuulliseen laskuun. Pirkanmaassakin kääntynyt ilmaantuvuus laskuun.
4. HUS:ssa edelleen pienoinen kasvu jatkuu.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Linkatun tilaston mukaan siellä on yksi tehohoitopaikka käytössä, joten viisitoista on vapaana. Sinne mahtuu kolarin uhrejakin.


Kannattaisi pysyä faktoissa, jotta ihmiset eivät menettäisi luottamustaan. Nyt julkisesti saatavilla oleva tieto on niin ristiriitaista, että ainakin minulta menee luottamus sekä poliitikkoihin että lääkäreihin.

Miksi ihmeessä heihin kannattaisi uskoa, kun on täysin selvää, että he käyvät kamppanjaa eivätkä puhu kuin puolitotuutta?

Ei kannattaisi huutaa sutta niin kuin sadussa, koska siinä käy vain niin, että sitten kun susi tulee, ihmiset eivät enää usko sen tulevan.
@Byvajet Miten tämä nyt meni? Selvisikö noista linkkaamistasi tiedoista se, minkä verran tehohoitopaikkoja kaiken kaikkiaan on käytössä? Vai jotain muuta tietoa?

Kannattaisi pysyä faktoissa, jotta ihmiset eivät menettäisi luottamustaan.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ei ainakaan vielä ole tulossa rajoituksia pääkaupunkiseudulle. Vaikka HUS:n johtajaylilääkäri Petäjä viime viikolla niillä uhkailikin jo. Taitaa Petäjää harmittaa, kun rajoituksia heti tulekaan. Varsinais-Suomessakaan ei nähdä tarvetta rajoituksille, vaikka Pietilä ja Rintala välillä ihankuin maailmanloppua julistavatkin.


Juuri nyt ei koronaepidemian kokonaistilanne ole pääkaupunkiseudulla niin huono, että uusia rajoituksia olisi syytä ottaa vielä käyttöön.

– Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia ei ole välttämättömiksi arvioitu, eikä siis valmisteilla. Tilannetta seurataan täällä valppaasti alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Merja Ekqvist.

Parin viikon päästä tilanne voi jo olla toinen, arvioi HUSin Jari Petäjä. Petäjä on niin sanotun alueellisen koronanyrkin eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja.

– On hyvin todennäköistä että kahden, kolmen viikon sisällä joudumme toteamaan joitain uusia rajoituksia välttämättömiksi, Petäjä sanoo.


Viime viikkojen sairaalakuormituksen piikki onkin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan taittumassa, vähintään hetkellisesti.

Näköpiirissä ei ole tällä viikolla uusia rajoituksia, mutta tilanne voi muuttua nopeasti jo ensi viikolla.

– Alueilla voi olla edessä varsinainen tulikaste koko kotimaassa, mikäli koronatilanne oikeasti vaikeutuu, Pietilä pohtii yleisellä tasolla mahdollista tilannetta, jossa aikaisemmin turvauduttiin valtakunnallisiin, hallitukseen määräämiin rajoituksiin.





 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei ainakaan vielä ole tulossa rajoituksia pääkaupunkiseudulle. Vaikka HUS:n johtajaylilääkäri Petäjä viime viikolla niillä uhkailikin jo. Taitaa Petäjää harmittaa, kun rajoituksia heti tulekaan. Varsinais-Suomessakaan ei nähdä tarvetta rajoituksille, vaikka Pietilä ja Rintala välillä ihankuin maailmanloppua julistavatkin.

Näkemykseni mukaan nyt ollaan koronaepidemian (tai pandemian) vaikeimmassa vaiheessa. 1,5 vuoden ajan erilaisia rajoitustoimia myytiin kansalaisille pääsääntöisesti ajatuksella, että rokotteiden saapuessa & toimiessa vähitellen palataan normaaliin kunhan rokotteita vain otetaan riittävästi. Toki näin jälkiviisaana on helppo huudella ja varmaan jokaisella olisi nyt lista asioita, jotka olisi tehnyt paremmin.

Keskustelu ylikuumenee näkemykseni mukaan herkästi muutamaan toistuvaan teemaan:
  • pitkään elettiin asiantuntijoita myöten hieman ruusuisessa käsityksessä, että koronavirus tulee poistumaan jotenkin eli voisimme nujertaa sen - tällöin keskustelu koronaviruksen mahdollisesta muuntumisesta endeemiseksi ei saavuttanut juurikaan kannatusta
  • nyt kun koronavirus on saavuttamassa endeemisen vaiheen eli se on pysyvästi riesanamme, alkuperäinen 2020 vuoden lockdown puhe on edelleen se kaikista eniten totuutta sisältävä: hidastamme viruksen etenemistä, kunnes on hoito, resurssit sekä sopiva rokote - alussa ajateltiin, että tähän riittäisi kuukaudet, mutta menikin 1,5 vuotta
  • nyt viimein viimeisetkin maat ovat alkaneet myöntää, että virus on pysyvä riesa. Mallioppilaat kuten Uusi-Seelanti ja Australiakin ovat viimein myöntäneet, ettei heillä tule olemaan mitään keinoa pitää endeemistä virusta yhteiskunnan ulkopuolella
Ongelmalliseksi keskustelun tekee tähän päälle vielä se, että koronavirusrokote näyttää selvästi hyödyttävän merkittävästi tavoitetta ja rokottamattomien osuus sairaalahoidossa antaa viitteitä epidemian pysymistä kontrolloitavalla tasolla, jos rokotekattavuus nousee johonkin 90 % luokkaan. On mielestäni järjen köyhyyttä edes väittää, että rokottamattomat edes nykyisellään saavat keskenään aikaan tuollaisen epidemian - kyllä ongelma on siinä, että rokotetut muodostavat ihan samanlaisen riskin tuoda rokottamattomalle virusta.

Koronaviruksen ilmaantuvuus siis toisin sanoen tulee pysymään ehkä lyhyitä kausia lukuun ottamatta todella korkeana väestössä. Nyt yhteiskunnalliset toimijat ovat aiemmin valittujen strategioidensa vuoksi ajautuneet totaaliseen pattitilanteeseen:
  • oikeudellisesti on mahdotonta rajata rokottamattomia täysin kaiken toiminnan ulkopuolelle, jolloin heidän riskinsä kaatuu yhteisen sairaalahoidon harteille lopulta, koska joillekin yksilöille tämä tulee olemaan fataali tauti
  • koska rokotteita on jo olemassa riittävästi ja ne ovat tehonsa näyttäneet, tulisi kaikkien rajoitteiden ensisijaisesti tähdätä viruksen kierron vähenemiseen väestössä - ainoastaan viruksen kiertoa hillitsemällä voidaan sairaalahoidon kokonaiskuormaa saada alas
  • noidankehä syntyy siitä, että rajoitteiden asettaminen ainoastaan monistaa ja pidentää ongelmaa. Esimerkiksi lockdown tarkoittaa sitä, että tapausmäärät saadaan aiempien arvioiden mukaan tiputettua n. 200 per päivä (joka on nykyisellään jo hyvä) erittäin kovin toimenpitein - näitä ovat esimerkiksi koulujen siirtäminen etäkouluun sekä etätyön 100 % suosiminen kaikissa ammateissa aiempien lockdownien tapaan, lisäksi vaadittaisiin ravintoloiden ja massatapahtumien sulkemista jälleen kerran sekä uutta tukipakettia. Tällöin lockdownin ajallinen kesto täytyy venyttää 6-8 viikkoon - jonka jälkeen ihmisten kontaktit jälleen lisääntyvät ja virus alkaa uudestaan kiertää väestöä, aivan kuten tälläkin kertaa
  • kohdistettujen rajoitusten, jotka saavuttaisivat jotain oikeaa tehoa tässä tilanteessa, vaikka STM yrittää edelleen kaataa likasankoa ravintola-alan niskaan niin todellisuudessa nämä tartuntamäärät eivät tule muuttumaan yhtään mihinkään parin tunnin ravintolakikkailuilla. Aiemmat lockdownit todistavat, että merkittävää tiputusta tapausmäärissä saavutetaan ainoastaan, jos ihmisten koko kohtaaminen poistaminen - tämä tarkoittaa asiakasmäärän tuntuvaa rajoitusta eli käytännössä kokoontumisrajaa johonkin 10 ihmisen luokkaan
Säälittäväksi tämän koko homman tässä kohtaa tekee se, että todellisuudessa on hyvä sanoa asiat kuten ne nyt ovat. Rajoitusten pandoran lipas kumisee tyhjyyttään, koska mitään sellaista tehokasta rajoitetta ei ole, joka merkittävästi parantaisi tilannetta esimerkiksi kuuden kuukauden tähtäimellä. Kyllä - voimme kovilla rajoituksilla siirtää epidemialle uuden polttopisteen esimerkiksi keväälle, mutta ei se mitään muuta. Sairaaloiden kapasiteetti tulee jälleen kerran silloin vastaan. Ikävä tosiasia on se, että epidemian hallinnassa Länsimaissa ei ole kuin kaksi keinoa tarjolla:
  • pakkorokutus - vapaaehtoisuus on poistettava. Tarvitsemme niin korkeaa rokotekattavuutta, että vapaaehtoiset eivät tule sinne meitä viemään nyt, ei ensi vuonna eikä edes ensi vuosikymmenellä. Tämä on poliittinen ja valtakunnallinen keskustelu.
  • hyväksyä pysyvästi koholla oleva sairaalahoidon tarve ja laajentaa henkilökuntakapasiteettia vastaamaan nykyistä tarvetta. Koronavirukselle täytyy luoda omat pysyvät osastonsa ja siihen valmiuteen täytyy pystyä pysyvästi, ei väliaikaisesti. Tämä ei toki ole nopea ratkaisu ja ihmisiä kuolee matkan varrella, mutta ikävä kyllä ne eivät ole nyt estettäviä kuolemia.
Päätän vuorisaarnani tähän. Paljon isoja ongelmia ja nyt täytyy vaan sitten valita ruton ja koleran väliltä. Tämä tilanne ei tule muuttumaan lockdowneilla mihinkään ja ongelman kestoa voidaan paisuttaa vielä useammalla vuodella. Koronavirus ei poistu järjestelmästä.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Erinomainen kirjoitus arvon @peterra , bravo!

Kyllähän näistä viimeisimmistä uutisista ja haastatteluista läpi mediakentän paistaa aika kirkkaasti läpi se, että rokottamattomiin koitetaan jälleen vaikuttaa uusilla rajoituksilla uhkailemalla sekä syyllistämisellä.

Tässä Taneli Puumalaisen haastattelu Iltalehdestä:


SUOMEN rokotekattavuus on tällä hetkellä vajaat 76 prosenttia. Puumalainen kuitenkin muistuttaa, että rokottaminen on edelleen kesken.

– Tämän hetken arvio on, että lokakuun lopulla tai marraskuun puolivälissä voidaan sanoa, että kaikilla on ollut mahdollisuus saada rokote.

Hän ennakoikin, että hallituksen tavoittelema 80 prosentin rokotekattavuus saavutetaan marraskuun alkupuolella lähes joka puolella Suomea.

Kyllähän tästäkin sen kuvan saa, että edelleen on lähtökohtana se, että kun kaikilla on ollut mahdollisuus rokote saada, rajoitukset tullaan purkamaan. Silloinko terveydenhuollon kuormitus ei enää olekaan uhattuna?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Virus ei ole häviämässä, enkä itsekään enää usko lockdownien positiivisten vaikutusten (siis Suomen mittakaavassa) enää ajavan niiden taloudellisen tuhon ja yleisen toimeliaisuuden latistavan voiman edelle. Itse ainakin olen erittäin optimistinen lääketieteen voittoon. Vielä noin sata vuotta sitten ~10 000 suomalaista kuoli vuosittain tuberkuloosiin, mutta niin vain tauti ei ole aikoihin ollut yhteiskunnallinen ongelma, vaikkei itse taudinaiheuttaja ole hävinnyt mihinkään. Vaikea uskoa, etteivät koronarokotteet ja taudin hoito ottaisi merkittäviä harppauksia eteenpäin jo lähivuosina, yksistään jo tutkimukseen laitettujen ennennäkemättömien resurssien ansiosta. 2022->2023... uskon palaavamme vuosi vuodelta kohti tuntemaamme yhteiskuntajärjestystä.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Erinomainen kirjoitus arvon @peterra , bravo!

Kiitos :) Tulihan pitkästä aikaa taas tähänkin tolkun ketjuun kirjoitettua.

Kyllähän tästäkin sen kuvan saa, että edelleen on lähtökohtana se, että kun kaikilla on ollut mahdollisuus rokote saada, rajoitukset tullaan purkamaan. Silloinko terveydenhuollon kuormitus ei enää olekaan uhattuna?

Tässä kierretään taas kuin hullu puuroa sitä itse ongelmaa. Ihan samaa mantraa hokevat myös HUSin lääkärit mm. Eeva Ruotsalainen, viimeksi tänään A-studiossa. Rokotteetkaan eivät anna 100 % suojaa tuolta vakavalta tautimuodolta, joten koronaviruspotilaiden tietynlainen perusmäärä säilyy samana. Jos katsoo nyt meidän nykyistä tartuntamäärää vrt. viiveeseen sairaalahoitoon ja eri lähteiden mukaan n. 40 % (otan nyt tämän varovaisen 40 %) sairaalaan joutuneista on saanut molemmat rokotteet niin esimerkiksi tuosta nyt ilmoitetusta koko maan 36 tehopotilaasta se tarkoittaa n. 14 potilasta sairaalassa. Jos tuo 14 vielä sattuu väkirikkaaseen pääkaupunkiseutuun niin varovaisinkin arvio olisi se, että maan laajuisesti tuo 15 tehohoitopaikkaa pitäisi 100 % rokotekattavuudellakin pystyä järjestemään pysyvästi koronapotilaille. Jos tähän otetaan vielä hitusen realismia mukaan ja lopullinen rokotettujen määrä jää johonkin 85 % paikkeille niin se tarkoittaa, että tuo määrä voidaan pysyvästi tuplata, jolloin maahan tarvitaan koronapotilaille varattua hoitokapasiteettia lyhyitä kausivaihteluita lukuun ottamatta jatkuvasti se n. 30 paikkaa.

Nyt ollaan tuon määrän ylitse kuusi ja siellä ollaan laittamassa ravintoloita kiinni. Tässä on käymässä ikävä kyllä juuri niin, että tarve rajoittaa kroonistui, mutta tarve ratkaista ongelma ei kadonnut. Jos näitä vapautuneita resursseita testaamisesta olisi ylipäätään käytetty järkevästi ja varauduttu tähän endeemiseen vaihtoehtoon (joka on ollut nähtävillä kuitenkin ihan epidemian alkuajoista lähtien ja esimerkiksi pahamainen Ruotsi varoitti siitä koko Eurooppaa ihan ensimmäisenä, että suurin todennäköisyys on endeemiselle viruskehitykselle.) Jos tätä vaihtoehtoa olisi pidetty realistisempana niin tässä 1,5 vuodessa olisi voinut tehdä henkilökunnan koulutuksessa sekä hoidon keskittämisessä pienimuotoisen loikan. Poliittista halua olisi ollut merkittävästi satsata rahaa tähän ylöspäin skaalautuvaan tehohoidon tarpeeseen, joka tulee kaiken aiemman tehohoidon päälle. Kuitenkin tilanne oli sellainen, että hieman salaliittoteoreettisesti tässä edeten, että fokus on ollut aktiivisen kriisin ratkaisussa koko tämän 1,5 vuotta ja on ollut niin kiire miettiä rajoituslainsäädäntöä & nykykapasiteetin optimointia, ettei ole ehditty tätä pidempiaikaisen kriisiytymisen skenaariota oikein edes miettimään. Iso-Britannia ja Yhdysvallat ottivat jo ajat sitten ns. lusikan kauniiseen käteen ja rupesivat skaalaamaan terveydenhuoltoaan ylöspäin pysyvästi.

Suomessa tätä samaa halua ei valitettavasti ole ollut ja nyt sitten yritetään mitä ihmeellisimmillä kepulikonsteilla päästä sinne (ilmeisesti n. 10 tuntumaan) koronaviruspotilaita tehohoidossa ja se lysti maksatetaan vuosien rajoitus- ja vapautusrallilla. Kansa ei enää osta ja ensimmäistä kertaa kuulin tänään A-studiossa, kun koko maailman rakentanut Eeva Ruotsalainen uskalsi myöntää, että tällä hetkellä rajoitteiden palauttaminen tuntuu aika ylivoimaiselta, koska lainsäädäntö vaatii poikkeusoloja ja suomalaisten kansan mandaatti repesi syyskuussa liitoksistaan, koska eri elinkeinonharjoittajat ovat kyllästyneitä (ymmärrettävästi) patoamaan yhtä flunssaa koko toimintansa kannalta.

Jos mennään muihin hassuihin sivuseikkoihin:
  • pyhä maski, joka edelleen pelastaa kaikki, mutta kuitenkin maskeilla ei näytä olevan sairaalakapasiteetin käyttöön minkäänlaista vaikutusta. Ei ole ollut nyt eikä ole ollut oikeastaan koko epidemian aikana. Toinen on sitten se, että todellisuudessa työpaikoilla viranomaissuositusten pohjalta rakennellaan täysin pähkähulluja maskisuosituksia - omalla työpaikalla esim. ilmoitettiin, että saa istua vierekkäin töitä tekemässä neljä henkilöä samassa loossissa ja silloin ei tarvitse pitää maskia, mutta jos poistuu työpisteeltä tai liikkuu toimistossa niin maski pitää olla naamalla
  • käytännössä koronapassi ja nimenomaan muodossa rokotepassi on ainoa varmennettu keino, jolla yksilön (rokottamattoman) riskiä voidaan rajata. Tämä tosin vaatisi sen, että koronapassia aidosti vaaditaan joka paikassa. On jälleen kerran eräänlainen pähkähulluuden ja hassun sekoitus kuvitella, että se korona ei varmaan tartu siellä opiskelijaravintolassa, jossa on 100 ihmistä yhtä aikaa, kun siellä on kaikilla rokote.) Totta helvetissä se tarttuu ihan joka paikassa, ei sillä ole merkitystä oletko kaupassa 100 ihmisen kanssa vai jääkiekkopelissä 100 ihmisen kanssa - ja edelleen, jos lähipiirissäsi on rokottamattomia niin sinä tuot sen tartunnan sinne
  • koronariski rokotetulla on ihan yhtä suuri kuin rokottamattomalla - tai lähes yhtä suuri. Nyt meitä tuplarokotettuja ei edes enää testata tai aseteta karanteeniin, joten käytännössä levitämme sairastaessamme virusta ihan samoin eteenpäin. Karanteenit ulottuvat rokottamattomiin, mutta ketä noilla rokottamattomien karanteeneilla tällä hetkellä suojella? Jos olet jo tartunnan saatuasi rokottamattomana karanteenissa niin riskisi on jo realisoitunut. Rokotetut elävät jo nyt yhteiskunnassa riskinsä kanssa ja kun meitä ei aseteta karanteeniin tai testata niin siellähän se endeeminen virus meidän mukana pyörii kuten kaikki muutkin flunssat
Olisi edelleen paljon helpompaa ottaa se lusikka kauniiseen käteen ja myöntää se, että terveydenhuoltoa on skaalattava pysyvästi ylöspäin ja yhteiskunta ei voi suojella yksilöä, jos tämä ei halua ottaa rokotetta. NÄITÄ KOHTIA EI VOI RATKAISTA MILLÄÄN MUULLA KUIN LAINSÄÄDÄNNÖLLÄ JA PAKOLLA, vapaaehtoisvoimin tätä ei voiteta.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Rajoituspuheet kuumenevat. Toki virankin puolesta on pakko olla huolestunut 24/7, mutta tosiaanko tästä ikuisuuteen nyt jotkut näitä rajoituksia haluavat? Rokotuskattavuus ei tule enää dramaattisesti nousemaan. Ihan hyvillä mielin siis halutaan rangaista kaikkia ihmisiä, jos pieni osa ei halua rokotusta ottaa. Tämä ei ratkaise mitään, siirtää ”ongelmaa” vaan vähän eteenpäin. Mutta mihin sitä siirretään? Keskelle influenssakauttako? Vaiko ensi kesään? Vai sitä seuraavaan?

Varhila haluaa iltasanomissa lyhytaikaisia täsmäiskuja alueille. Kuten etätyösuositukset. Mitä vittua? Ihan kuin firmat, jotka vihdoin ovat näitä purkaneet, lähtisivät tähän pikavauhtia uudestaan. Varsinkaan lyhyeksi aikaa. Toki mikään rajoitus ei ole lyhytaikainen. Ei edes kolmen viikon loppukiri.

Oikeasti tehokkaita täsmärajoituksia ei valittettavasti ole olemassa. Jos halutaan rajoittaa kontakteja etenkin tokotekriittisen kansanosan keskuudessa, tulee aika rajulla kädellä rajoittaa kaikkea. Siihen ei ryhdytä enää, sen tietää jokainen. Saa nyt nähdä, lähtevätkö alueet johonkin kosmeettisiin rajoittamisiin vain sen takia että voidaan sanoa, että tehtiin jotain. Tekemisen ilosta.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Oikeasti tehokkaita täsmärajoituksia ei valittettavasti ole olemassa. Jos halutaan rajoittaa kontakteja etenkin tokotekriittisen kansanosan keskuudessa, tulee aika rajulla kädellä rajoittaa kaikkea. Siihen ei ryhdytä enää, sen tietää jokainen. Saa nyt nähdä, lähtevätkö alueet johonkin kosmeettisiin rajoittamisiin vain sen takia että voidaan sanoa, että tehtiin jotain. Tekemisen ilosta.

Valitettavasti nämä alueelliset koronanyrkit toimivat virkavastuulla eli heidän on pakko tehdä jotain jo virkansa puolesta. Eli he eivät voi olla tekemättä mitään, joten ainakin jonkinlaisiin lumetoimenpiteisiin lähdetään. Nyt kannattaisi vaan rehellisesti lyödä kaikki paukut samaan koriin ja viedä kahta asiaa eteenpäin:

a) pakollinen täysi rokotesarja
b) sairaalahoidon resurssien ja tehohoito-osastojen keskittäminen pikaisesti yhteen paikkaan ja tälle osastolle pysyvän kapasiteetin takaaminen, joka kattaa n. 50 tehohoitopotilaan pysyvän tarpeen


Vaikka kuinka halutaan ajaa rajoitekeskustelua ja jatkaa nykykapasiteetilla niin se ongelma siellä kolkuttelee keväällä sitten uudestaan ovelle, jos sitä ei nyt ratkaista siten, kun sen voi ratkaista.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Tulee vähän sellainen fiilis, että koronapassin suurin hyöty on siinä, että tätä riehuvaa öyhöttäjäporukkaa on paljon vähemmän baareissa.
Ainakin aikoinaan ihmiset pariutuivat (myöhemmin lisääntyivät) baaritutustumisista, joten tätä ajatuskulkua mukaillen voisi toivoa koronapassin olevan käytössä useammankin vuoden...
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tehohoitokapasiteetin nostaminen juurikin jollain 15% nykyisestä ei uskoisi olevan ylitsepääsemätön kustannus. Luonnollisesti kyse investointina jostain sadasta (?) miljoonasta ja vuositasolla isosta menoerästä henkilökunnan tarpeen vuoksi, mutta jos tämä on ratkaiseva tekijä kutakuinkin normaalin arjen ja jonkinasteisen lockdownin välillä, luulisi hankkeelle löytyvän kaikkien puolueiden kannatus, tietäen kuinka löysää raha tiukassakain taloustilanteessa usein on.

Ainakin itseäni ottaa päähän tälläkin palstalla säännöllisesti päätään nostava rokotteiden tehon väheksyminen. Piikkejä saa pelätä ja sivuvaikutuksista saa olla huolissaan, mutta tämänkinhetkisten nopealla aikataululla kehitettyjen rokotteiden teho nimenomaan vakavaa sairastumista vastaan on kuuluisa tieteellinen fakta. Vaikka joku 95% rokotusaste aikuisissa olisikin suotavaa, ei tarvitse katsoa Baltiaa kauemmaksi, mikä on ero rokoteasteen ollessa ~75% vs ~50%.
 

Byvajet

Jäsen
Rokotuskattavuus ei tule enää dramaattisesti nousemaan. Ihan hyvillä mielin siis halutaan rangaista kaikkia ihmisiä, jos pieni osa ei halua rokotusta ottaa.

Neljäsosa sairaalapotilaista on kuitenkin rokotettuja. Ja kohta lähdetään taas uudelle kierrokselle, kun ensimmäisten joukossa rokotusten saaneiden rokotteiden teho rupeaa hiipumaan.

Tämän vuoksi minäkin olen (teho)hoitokapasiteetin noston puolesta. En ainoastaan nykytilannetta vaan myös tulevia vuosia silmällä pitäen.

En usko, että hommaa saadaan kokonaan rokotteilla kuriin. Se olisi mahdollista, jos rokotteet pitäisi ottaa kerran kymmenessä vuodessa, mutta jos piikki tulee saada puolen vuoden välein, homma ei onnistu. Siksi täytyy valita malli, jossa reagoidaan seurauksiin sen sijaan että haaveiltaisiin mahdottomasta.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
En tiedä, kuuluisiko enemmän matkailuketjuun, mutta Viro iski aika tiukan linjan, kun negatesti ei kelpaa 25.10.-10.1. käytännössä mihinkään, vaan vain rokotussarja tai sairastettu tauti kelpaa. Voi aika moni suomalainen huoletta alkaa perua marraskuun Viron-reissujaan, kun ei ehdi saada sitä syystä tai toisesta ottamatta jäänyttä rokotusta kaksine piikkeineen.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
En tiedä, kuuluisiko enemmän matkailuketjuun, mutta Viro iski aika tiukan linjan, kun negatesti ei kelpaa 25.10.-10.1. käytännössä mihinkään, vaan vain rokotussarja tai sairastettu tauti kelpaa. Voi aika moni suomalainen huoletta alkaa perua marraskuun Viron-reissujaan, kun ei ehdi saada sitä syystä tai toisesta ottamatta jäänyttä rokotusta kaksine piikkeineen.
Siellä kohta nettisome huutaa, kuinka Viro on natsivaltio ja on kuin keskitysleirille joutuisi, kun suomalainen itsemääräämisoikeuteen uskova ei saa vapaasti Viroon matkustaa, vaikka haluaisi. Tarvii perkele kaksi passia sinne päästäkseen. Paitsi ei tarvikaan, kun henkilökortti käy normipassin sijaan.
 

Moses

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä, kuuluisiko enemmän matkailuketjuun, mutta Viro iski aika tiukan linjan, kun negatesti ei kelpaa 25.10.-10.1. käytännössä mihinkään, vaan vain rokotussarja tai sairastettu tauti kelpaa. Voi aika moni suomalainen huoletta alkaa perua marraskuun Viron-reissujaan, kun ei ehdi saada sitä syystä tai toisesta ottamatta jäänyttä rokotusta kaksine piikkeineen.

Olisiko heittää jotain linkkiä, mistä tämän voisi vielä varmistaa? Pikaisella googlauksella en ainakaan löytänyt, ja haluisin tälle vielä varmistuksen.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Nyt tuli varmasti joillekin ehkä ensimmäistä kertaa vastaan tilanne, jossa rokotevastainen ideologia konkreettisesti rajoittaa omaa elämää ja siinä nämä ravintolat ja kahvilat ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi, pohtii Jaakkola.

– Rajoitusten vastustaminen ja koronapassi ovat olleet monelle järjestelmäkritiikkiä ja kansalaisoikeuskeskustelua. Nyt massojen lait ovat tulleet voimaan, jolloin rokottamattomana ei saakaan enää samoja palveluja kuin ennen, arvioi puolestaan Timonen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös