Koronavirus on muuttunut tilastojen valossa taas vaarallisempaan suuntaan. Se vie taas todennäköisemmin sairaalaan tai jopa ruumishuoneelle, kuin mitä viime aikoina on ollut. Mutta tähän on täysin looginen selitys. Se on se, että rokotteista ei ole mitään hyötyä - nimittäin silloin, kun niitä ei oteta.
Koska tuplarokotettujen testausta on vähennetty, tilastoista poistuvat oireettomat tai hyvin lieväoireiset tapaukset, jotka eivät sairaalaan joudu, saatika menehdy saitauteensa. Jäljelle jää rokottamattomia ja vain kertaalleen rokotettuja, joilla vakavampi taudinkuva on paljon toddnnäköisempi. Siksi tilastollisesti sairaalaan joutuvia ja kuolleita tulee taas suhteessa paljon enemmän.
Epidemia todennäköisesti myös todellisuudessa pahenee kaiken aikaa. Vaikka testauksia on vähennetty tuplarokotettujen kohdalla, niin havaitut tartunnat näyttäisivät olevan taas vähän kasvussa. Tämä tarkoittaa sitä, että tauti etenee rokottamattomien keskuudessa kiihtyvällä voimalla.
Tein yksi päivä huvikseni pienen laskuharjoituksen sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Arvioin, että miten nykyisellä rokorusvauhdilla, rokotteiden arvioidulla suojausteholla ja eri R0-luvuilla tulisi ihmisiä sairastumaan, jos rajoitukset puretaan marraskuun alussa. Laskenta oli puhtaasti viihteellinen, joten tämä on vain ja ainoastaan karkeaa pohdintaa. Jos R0-luku jäisi noin 3:n paikkeille, mitään suurta aaltoa ei tulisi. Sen sijaan R0-luvun ollessa neljä tai viisi, mitä on asiantuntijoiden toimesta esitetty delta-variantille, sairastuneita tulisi talvella hyvinkin runsaasti, ja noista korkeammalla tauti tavoittaisi suunnilleen kaikki rokottamattomat. No, näinhän se ei tietenkään käytännössä mene, kuten ei ole mennyt Britanniassakaan. Oma veikkaukseni on, että Suomen oloissa R0-luku jää alle neljän, ja saamme kohtuullisen rajun rokottamattomien aallon jonnekin vuodenvaihteen tienoille. Se tulee kuormittamaan sairaaloita sekä näkymään vaatimuksina palauttaa rajoituksia, kiroiluna Jatkoajan palstalla, lisääntyvänä kiinnostuksena rokotteisiin ja jonkinlaisena lievänä häiriönä monissa palveluissa.