Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 981 088
  • 81 131

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei se sitä silti olisi estänyt, koska AVI:lla on lain suoma viranomaisoikeus. Mikä laki olisi tunnustanut nyrkin? ....
Oletko tietoinen kuka suomessa tekee lakiehdotukset ja säätää käytännössä lait? Tiedän toki, että nykyhallitus on hyvin pitkälle kyvytön, mutta noin lähtökohtaisesti ne voi tehdä minkä lain vain ja jos se on hyvin perusteltu, niin oppositiokin tukee, niin voi tehdä isojakin muutksia helposti. Tai ei niin helposti, pitäisi ymmärtää lainsäätämisestä jotain, mutta ei sattunut hallitukseen sellaista osaamista.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Oletko tietoinen kuka suomessa tekee lakiehdotukset ja säätää käytännössä lait?

Tiedän. Tiedän myös sen, että lakeja ei tehdä noin vain, vaikka Twitteristä ja persujen puoluekokouksesta saattaa saada toisenlaisen kuvan. Täytyy muistaa, että Niinistön ehdotus sai kritiikkiä ihan oikeusoppineilta.

Perustuslakimuutos taas vaatii useamman vuoden, koska sen hyväksyminen edellyttää kahden eri eduskunnan hyväksynnän.
 

Nickelback

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL yleisesti
Ministeri Kurvinen lupailee juuri iltasanomien uutisessa, että lohkoamisesta ja 2m turvavälistä luovutaan tapahtumissa. Eli esim. yleisötilaisuuksissa.
Nooh, onhan Pääministerikin sanonut että lapsiin ei kohdistu rajoitustoimia. Mitens se menikään?
 

MaV

Jäsen
Näinpä. Teknisesti aivan nobrainer ja varmaan jonkun EU-maan jo tekemän softan voi kääntää suomeksi, jos tuo sveitsin englanninkielinen ei toimi. Maksaa varmaan muutaman tonnin käännättää toi ja jos se on open sourcea niin ihan ok tehdä oma versio. En tosin löytänyt mitään lisenssitietoja tosta softasta.
SAP ja T-Systems tekivät EU:n komissiolle tuon systeemin arkkitehtuurin ja backendin ja myös referenssiaplikaation, joka on saatavina open sourcena Githubista: eu-digital-green-certificates

Tuo sertifikaatti tosiaan verifioidaan taustajärjestelmästä ja niiden gatewayiden on ilmeisesti tarkoitus olla maakohtaisia. Tuohon tarvittaisiin muutakin kuin tarkistusaplikaatio laitteeseen. Teknisesti asiassa ei kuitenaan pitäisi olla mitään erikoista tai ongelmaa. Eri juttu on sitten se, että kun tätä ei ole valmisteltu lakien puolelta, viraomaisten osalta tai teknisesti jo keväällä, niin nyt sitä ei kyllä saataisi aikaan ennen kuin homma tulee jo täysin tarpeettomaksi.
 

#76Sally

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Vähän teennäisen oloista joku 75 % käyttöasterajoitus esim. Jäähallissa. Eihän ne muutenkaan juuri ikinä ole noin täynnä. Ja jos penkeillä istutaan niin, että kolme istuu vierekkäin ja sitten tyhjä, niin mikä käytännön merkitys tällä sitten taas on? Aivan, ei mikään. Käytävillä silti ruuhkaa, vaikka käyttöaste olisi 50%.

Helvettiin vaan teennäiset rajoitukset.
Juuri näin. Viime kauden alussakin, kun sai ottaa vielä yleisöä halleihin niin eihän niillä rajoituksilla käytännössä ollut mitään merkitystä. Siis muutoin kuin yleisömäärän osalta. Hallissa oli n. 1500 katsojaa ja erätauoilla sitten pakkauduttiin ravintolaan jonottamaan juomaa/syötävää. Siellä ei turvavälejä käytännössä pystynyt pitämään ja ihmisiä lappasi edestäkaisin jonojen välistä. Ja maskit luonnollisesti pois naamalta, kun muutoin on hankala juoda tai syödä.

Eli rajoituksia voidaan noudattaa ja valmistella asiat niin, että periaatteessa kaikki on huomioitu käytäntö vain on sitten toinen asia. Mutta sehän riittää, että jotain on tehty joka taas osoittaa sen, kuinka turhia nämä ovat.
 

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
Tytär soitti juuri tuossa. 14-vuotias, rokotuspisteeltä. Äidin varaama rokotusaika. Myös isältä haluttiin varmistus, että saa rokottaa. Sitten puhelussa ei kuitenkaan mitenkään varmistettu henkilöllisyyttäni. Puhelu oli kaiuttimella, tytär kysyi, että saahan rokottaa. Minä sanoin, että "Joo, olen selittänyt rokotuksen hyödyt ja mahdolliset haitat". Rokotustätioletettu sanoi "kiitos". Kovasti ollaan varpaillaan ja varovaisia, mutta sitten ei kuitenkaan olla.

Vai soittivat? Mielenkiintoista. Mä varasin omalle 14-vuotiaalleni rokotusajan ja menin hänen mukanaan piikityspaikalle. Kukaan ei ollut paskankaan kiinnostunut äidin mielipiteestä, ja ihan hyvä niin. Siis periaattellisella tasolla hyvä, vaimollani on ihan yhtä terve suhtautuminen rokotteisiin kuin minullakin, eli luvan olisi toki antanut jos olisi joku kysellyt.

Niin ja muuten mitä tiedän tuttavapiirin alaikäisten rokottamisista, niin ei kenenkään kohdalla ole kukaan soitellut yhtään kenellekään. Toisen vanhemman varaama aika ja lapsi piikille, that’s it.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE
Jälkikäteen voi nähdä, että kokenut ja kattava nyrkki olisi tosiaan tarvittu. Se olisi todennäköisesti pysytynyt hyödyntämään oikeustieteilijöiden ja virkamiesten osaamista, ja saanut aikaan paremman lopputuloksen lakien ja ohjeiden sekä johtamisen osalta.

Juurikin tämä, jokainen viranomainen olisi voinut tuoda ryhmään oman osaamisensa ja ymmärryksensä, jonka pohjalla olisi voitu valita järkevin tapa edetä.

Ei se sitä silti olisi estänyt, koska AVI:lla on lain suoma viranomaisoikeus. Mikä laki olisi tunnustanut nyrkin? Nyrkki olisi ollut ehkä poliittisesti hyvä ratkaisu, mutta juridisesti perusteeton näin pitkäksi aikaa. Sitä paitsi, jos meillä olisi ollut nyrkki, olisi poliitikot joutuneet silti mahdollisesti tekemään vastakkaisia ratkaisuja esimerkiksi talouden takia. Poliittinen vastuu on sitä, että tehdään päätöksiä, jossa kuullaan näkemyksiä monelta kantilta, ei vain yhdeltä.

Tiedätkös että tällaisessa ryhmässä olisi voitu haarukoida mahdollisesti myös tällaisia asioita? Eihän tämä ryhmä olisi voinut Suomen lakien yli kävellä, eikä eduskunta voisi säätää lakeja päivän varoitusajalla. Hallitus voisi kuitenkin tuoda ongelmia esille ja pyytää ratkaisuvaihtoehtoja, jolloin se että joku toimi on lainvastainen nousisi esiin keskustelussa. Nyt hallitus linjaa tai sanoo jotain ja viikon päästä ihmetellään kun AVI tekee jotain ihan muuta.

Marin ja Kiuru olivat keväästä 2020 koko ajan tilanteen päällä. Nyrkki olisi tarjonnut heille jatkuvan tilannekuvan ja mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja. Hallitus olisi voinut myös ohjata Nyrkin toimintaa haluamaansa suuntaan, eli linjata että elinkeinoelämä tai lapset / nuoret huomioidaan. Viranomaisten yhteistyö ja läsnäolo olisi vähentänyt ns. rikkinäinen puhelin ilmiötä ja tätä nykyistä kaaosta, kun tehdyt päätökset eivät vaikutakaan halutulla tavalla.

Samalla olisi voitu seurata asiantuntijoiden johdolla mitä maailmalla on tehty hyvin ja mitä huonosti. Onko koronapassi järkevä vaihtoehto, mitä teknisiä ratkaisuja olisi käytetty ja olisiko tämä Suomessa vaihtoehto. Ei tekninen porukka olisi koko aikaa mukana, vaan asiantuntijat tuotaisiin mukaan, kun ko. alueen asiantuntijoita tarvitaan. Olettaisin että Suomessakin aika iso osa terveys- ja viranomaissektorista on hallituksen tavoin keskittynyt viimeiset puolitoista vuotta koronatilanteeseen, nämä ihmiset olisi voitu koota yhteen ja koittaa ratkaista ongelmaa yhdessä. Hallitus olisi tehnyt tarvittavat linjaukset ja päätökset.

Toki nyt on helpompi siirrellä vastuuta ja ihmetellä kun viranomaiset eivät toimikaan halutulla tavalla, jos tällainen nyrkki olisi luotu niin tämä vaihtoehto olisi ollut pois pöydältä. Lisäksi tiedotustilaisuudessa kaverina olisi ollut joku paikallinen "Fauci", joka olisi ottanut osan median huomiosta ja yleisestä sankaruudesta.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
....
Tuo sertifikaatti tosiaan verifioidaan taustajärjestelmästä ja niiden gatewayiden on ilmeisesti tarkoitus olla maakohtaisia
...
Suomella toi on, koska oma certifikaatti upposi tuohon sveitsin softaan ja näytti oikein. Luonnollisesti, koska tuo on EU laajuinen systeemi. Toi sovellus mihin se certi tallennetaan, niin sehän pitää sen ihan vaan paikallisesti tallessa. Certi lisätään scannaamalla ja niitä voi lisätä useita. Sattumalta oli käsissä myös tuore testitulos certifikaatti ja sekin upposi ja näyttää vihreää.
 

PatrickKane95

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, St. Louis Blues, LFC
Siksi niitä tartuntoja ei pitäisi enää edes laskea, sillä jokainen tulee koronan joskus saamaan. Ihan järjetöntä ja täysin mielipuolista puhua tartunnoista, kun on kansa rokotettu.

Jep, pahoin vaan pelkään että tuota laskemista ei pystytä lopettamaan ja tartuntojen kasvu johtaa taas jäljittämisen lisääntymiseen ja sitten taas voivotellaan veitsenterällä kun hoitajat ovat uupuneita jäljittämisestä
 

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
Eihän 14 vuotias tarvitse vanhempien lupaa rokotukseen. Hämmentävää jos sellaista edes kysytään, sehän on suorastaan laitonta, ellei lapsi ole itse pyytänyt.

Naulan kantaan. Se on mielenkiintoinen ilmiö, että todennäköisyys outoihin juttuihin törmäämiseen kasvaa yhteismitallisesti rokoteskeptisyyden kanssa. Eli mitä enemmän rokotetta vastustaa, sitä kummallisempiin juttuihin törmää. Hiukan kriittisen lapsesta soitellaan, paksun foliohatun omistava todistaa vakavia rokotehaittoja ja jopa kuolemia.

Esimerkkinä edellisestä vaikkapa tuo Ano ”Hönö” Turtiaisenkin jakama twiitti, jossa joku Jalosen Kaija tietää kertoa, että tamperelaisesta koulusta oli viety 20 lasta suoraan rokotuksesta ambulanssilla hoitoon. Ja kun tämän Kaijan Twitteriä vilkaisi, niin eihän siellä paljon muuta ollut kuin rokotekriittistä paskaa.

Mä tunnen henkilökohtaisestikin muutaman jotka suhtautuu skeptisesti näihin rokotteisiin. Ja kuinka ollakaan, juuri nämä samat henkilöt ovat kaikki tienneet kertoa, miten jonkun kaukainen sukulainen tai kaverin naapurin pappa on saanut vakavia haittoja. Keneltäkään muilta ei tuollaista kuule. Omituista. Vai onko sittenkään?
 

SlamDunk71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Otin molemmat koronarokotetta ja sairastuin silti - keskellä Lapin erämaata

Iltiksen toimittaja kertoo kokemuksestaan. Ollaan siis yhä "veitsenterällä".
Luin saman jutun ja tiivistelmä siitä jokseenkin näin: "Sairastuin reissulla mahdollisesti jalkojen kastumisen ja vilustumisen vuoksi flunssaan. Kävin kuitenkin VARMUUDEN vuoksi testissä ja shokkina tästä positiivinen tulos. Karanteenin jälkeen käyn ostamassa lapion, kaivan poteron ja lähetän AVI:lle viestin - Suomi säppiin, emme ole valmiita"

Pääpoimintana itselle tuli että piikit lihaan ja paikat auki.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Tiedätkös että tällaisessa ryhmässä olisi voitu haarukoida mahdollisesti myös tällaisia asioita?

Eli olisi otettu esimerkiksi Mara ja Tapahtumateollisuus mukaan nyrkkiin riitelemään tiukkoja rajoituksia vaativien virologien ja ylilääkärien kanssa? Tai sen yhden sietämättömän tilastotieteilijän, jolle jokainen tartunta on pelkkä numero ja koko yhteiskunta olisi pitänyt sulkea, jotta tartuntoja olisi nolla.

Nythän näillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa ministeriöiden kautta, mutta ei sekoittaa pakkaa yhtään enempää vain, koska on osa jotain epähallinnollista ja -demokraattista keskuskomiteaa.

Edelleen: Niinistön ehdottama nyrkki olisi ollut aivan alussa varmasti hyvä ratkaisu kartoittamaan asiaa, mutta ei enää tässä vaiheessa, jossa epidemiaa on eletty 1,5 vuotta. Ja toistan taas: en usko presidentin tarkoittaneenkaan ehdotustaan pitkäkestoiseksi ratkaisuksi.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Juurikin tämä, jokainen viranomainen olisi voinut tuoda ryhmään oman osaamisensa ja ymmärryksensä, jonka pohjalla olisi voitu valita järkevin tapa edetä.

Kyllä. Tällöin olisi löytynyt todennäköisesti sen verran järkeä, että lakiesitykset olisi valmisteltu kunnolla ja otettu avuksi ryhmän ulkopuolelta Rautiaisen tapaisia valtiosääntöosaajia. Yksittäisten ministerien ja muiden sooloilu olisi vaihtunut pätevään lakipohjaiseen johtamiseen. Tästä olisi hyötynyt koko Suomi. Lapset, nuoret, aikuiset. Urheilu- ja tapahtuma-ala myös.
 
Tästä tuli ensimmäisenä mieleen, että kuinka paljon mahtaakaan tulla vääriä positiivisia, jos vilustuminen ulkoilmassakin on jo korona.

Tämä on kymmeniä kertoja käsitelty tässäkin ketjussa. Ei tapahdu, koska flunssasta ja influenssasta ei saa koronavirusta nokkaan.

Toisinpäin voi, virheet ovat käytännössä aina olleet false negative, jos näyte on otettu huonosti tai viljely kontaminoitunut.

Mikä on niin vaikeaa ymmärtää, että flunssa ja influenssa eivät ole mitään sukua koronalle?

Vaikka olisi kaikki maailman flunssapöpöt ja influensavariantit samaan aikaan kropassa, niin ei sieltä löytyisi koronaa tai sen vasta-aineita.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Suoranaisen rokotevastaisuuden kasvaminen on äkkiseltään ajateltuna aivan käsittämätön ilmiö. On vaikea ymmärtää perusteet sille, kun koko ajan on käynyt vain selvemmäksi ja selvemmäksi, että rokotteet ovat sekä erittäin hyödyllisiä että erittäin turvallisia, ja että niiden avulla normaaliin elämään palaaminen on ollut jo pitkään mahdollista.

Syvemmin ajateltuna tuo ilmiö ei olekaan niin outo. Se on vain yksi merkki lisää yhteiskunnan polarisoitumisesta. Tässä tapauksessa rokotusvastainen ja kulkutautimyönteinen logiikka menee niin, että "eliitti ja järjestelmä tyrkyttää rokotuksia, joten niitä pitää vastustaa".

On vain ajan kysymys, että eräästä populistisesta suuntauksesta alkaa kuulumaan entistä taajempaan rokotusvastaisuudella flirttailevia kannanottoja.
 
Viimeksi muokattu:

Numero 1080p

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO H
Rokotevastaisuuden kasvaminen on äkkiseltään ajateltuna aivan käsittämätön ilmiö. On vaikea ymmärtää perusteet sille, kun koko ajan on käynyt vain selvemmäksi ja selvemmäksi, että rokotteet ovat sekä erittäin hyödyllisiä että erittäin turvallisia, ja että niiden avulla normaaliin elämään palaaminen on ollut jo pitkään mahdollista.

Syvemmin ajateltuna tuo ilmiö ei olekaan niin outo. Se on vain yksi merkki lisää yhteiskunnan polarisoitumisesta. Tässä tapauksessa rokotusvastainen ja kulkutautimyönteinen logiikka menee niin, että "eliitti ja järjestelmä tyrkyttää rokotuksia, joten niitä pitää vastustaa".

On vain ajan kysymys, että eräästä populistisesta suuntauksesta alkaa kuulumaan entistä taajempaan rokotusvastaisuudella flirttailevia kannanottoja.

Näkisin, että yhä lisääntyvässä rokotekriittisyydessä ei ole kyse niinkään polarisoitumisesta, vaan on kyse yksinkertaisesti siitä, että monet ihmiset ovat herkkiä uskomaan melkein mitä tahansa, kun sen joku osaa esittää uskottavalla tavalla. Ja uskottaviahan nuo korkean profiilin rokotevastaista propagandaa levittävät tahot on. Hämäävän valheellisia titteleitä, virallisen näköisiä linkkejä ja sitä rataa. Ja kun liian monella on aivan liiian kehno medialukutaito, niin siinä se sitten on.

Siksihän niitä nigerialaishuijauksiakin esiintyy vuodesta toiseen. Vaikka suurin osa nauraa niille, niin aina löytyy paljon niitä, jotka lankeavat ansaan. Tai no makuasia mikä on paljon, mutta liikaa joka tapauksessa.

Se mikä tekee ilmiöstä huolestuttavan, on se, että kulkutautimyönteisyyteen ei suinkaan hurahda pelkästään täydelliset idiootit, vaan paljon myös ihan tavallisia, fiksuja ja elämässä menestyviä ihmisiä. Eihän esimerkiks nämä juhakärkkäiset ja anoturtiaiset tyhmiä ole, päinvastoin.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jaa, natsikortti peliin.

Jos olisit yrittänyt saada kiinni siitä mitä tarkoitin, oli kyse siitä, mihin kansalaistottelemattomuutta voi käyttää, missä on se raja.

Onko tämä se sorto minkä vuoksi mennään barrikadeille? Minun mielestä ei.
Tänään aamulla tuli taas yhdestä keikasta viesti: "peruttu". Taas meni monta sataa euroa siinä. Mä oon saanu olla töissä kolmena päivänä tän vuoden aikana, muuten tätä rumbaa. Kiinnityksiä on mutta mitään ei päästä pitämään.

Että aika vähällä saa ihmisiltä elinkeinon viedä jos sellaisesta ei saa barrikadeille nousta.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Näkisin, että yhä lisääntyvässä rokotekriittisyydessä ei ole kyse niinkään polarisoitumisesta, vaan on kyse yksinkertaisesti siitä, että monet ihmiset ovat herkkiä uskomaan melkein mitä tahansa, kun sen joku osaa esittää uskottavalla tavalla. Ja uskottaviahan nuo korkean profiilin rokotevastaista propagandaa levittävät tahot on. Hämäävän valheellisia titteleitä, virallisen näköisiä linkkejä ja sitä rataa. Ja kun liian monella on aivan liiian kehno medialukutaito, niin siinä se sitten on.

Siksihän niitä nigerialaishuijauksiakin esiintyy vuodesta toiseen. Vaikka suurin osa nauraa niille, niin aina löytyy paljon niitä, jotka lankeavat ansaan. Tai no makuasia mikä on paljon, mutta liikaa joka tapauksessa.

On siellä toki uskottavan oloisiakin tahoja edistämässä rokotevastaista propagandaa, mutta totuuden puolella on aivan valtava määrä maailman parhaiden yliopistojen ja kaupallisten toimijoiden tutkimustietoa, jota käytännössä kaikkien valtioiden hallitukset, viranomaiset ja media levittävät. Se, miksi siitä huolimatta pitää uskoa joidenkin yksittäisen henkilöiden kannanottoja (joita levitetään joissain blogeissa ja valemedioissa), johtuu nähdäkseni juuri tuosta polarisaatiosta ja siitä, että jotkut ihmiset ovat eliittivihassaan suistuneet niin pahasti raiteiltaan suoraan syviin vesiin, etteivät usko enää mihinkään "viralliseen".

Nigerialaishuijauksissa kyse on mielestäni eri ilmiöstä. Niissä hyödynnetään ihmisen yleistä taipumusta sokaistua itseen kohdistuvista hyvistä asioista ja haaveiden toteutumisesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös