Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 182 078
  • 81 139
4

444

”Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä.” Tai no, ainakin hyvin mielenkiintoisia. Keskustelu käy kiivaana ja taistelupareja löytyy joka puolelta. Kuitenkin vaikuttaisi, että taustalla on niinkin yksinkertainen syy kuin ymmärtämättömyys toisen kannasta. Johtuu se sitten siitä, että sitä ei haluta kuulla tai siitä että sitä ei osata pukea ymmärrettävään muotoon. Ja sitten on ne täysin absurdit kannat, joita on vaikea ymmärtää, kun ne eivät lipaise edes läheltä realismia.

Ymmärrän, että korona on yhä tänäkin päivänä maailmanlaajuinen pandemia ja porukkaa kuolee etenkin köyhemmissä maissa tähän valtavia määriä. Mistä seuraakin ikävä kysymys: mitä sitten? Ei meitä (yleistämistä, ei suinkaan kosketa kaikkia) ole tähänkään mennessä kiinnostanut suuressa määrin Afrikassa jylläävät epidemiat muutamaa uutisotsikkoa pidemmälle. Miksi siis jeesustellaan juuri koronan takia? Jossain Senegalissa, Nigeriassa tai Botswanassa ei tulla koskaan pääsemään samanlaisiin rokotemääriin (väestöön suhteutettuna) kuin länsimaissa, ellei niitä piikkejä laivata sinne miljardeja ja taas miljardeja. Ja kun näin ei olla tekemässä, niin huolemme heidän terveydestään on lähinnä tekopyhää ja selittelyä.

Tähän maailmanlaajuiseen pandemiaan on kuitenkin olemassa hoitokeino, joka tunnetaan nimellä rokotteet. Jo nyt voidaan huomata, että vaikka vallalla jylläävä variantti tarttuu aiempia herkemmin ihmisten välillä, niin sairaaloissa hoidettavien määrät ovat hyvinkin matalat. Ja ymmärtääkseni hoidettavista valtaosa on rokottamattomia; joko omasta valinnastaan tai siksi, että eivät ole vielä saaneet siihen edes mahdollisuutta. Täysin rokotettujen määrä koronan vuoksi sairaaloissa on käsittääkseni hyvin pieni ja ko. virukseen kuolleiden täysin rokotettujen määrä sitäkin pienempi. Ei pitäisi olla vaikea nähdä, mitä rokottamattomien olisi syytä tässä vaiheessa tehdä, mikäli mahdollisuus todella on tarjolla.

Mikä jengiä sitten tällä hetkellä riepoo? Se että hallitukselta ja terveysviranomaisilta ei saada selkeää viestiä siitä, mikä strategia tällä hetkellä on. Kukaan ei tunnu tietävän, mikä se todellinen exit-strategia on. Onko sellaista? Ketä halutaan suojella? Alkuun rajoitustoimet tuntuivat järkeviltä, sillä viruksen käyttäytymisestä oli niukalti tietoa, mutta sen tiedettiin olevan etenkin riskiryhmille hyvin vaarallinen. Hienoa, suojellaan siis riskiryhmiä. Nyt taudin etenemistä on seurattu maailmanlaajuisesti reilut puolitoista vuotta ja sille on olemassa ennaltaehkäisevä rokote. Suomessa lähes kaikki sellaiset riskiryhmäläiset on rokotettu kahteen kertaan, keille tämä rokote ylipäänsä voidaan antaa. Ketä siis suojellaan? Sairaanhoitokapasiteetista on puhuttu paljon, mutta viruksen kourissa on 5,5 miljoonan väestöstä sairaaloissa n. 100 ihmistä. Onko terveydenhuolto siis vaarassa? Ymmärrän, että jokainen koronapotilas teholla vie sen paikan, joka voisi jonkun katastrofin iskiessä olla tarpeen jollekin toiselle. Samalla tavalla käy jokaisen muunkin taudin kohdalla, jos tehohoitoon joudutaan turvautumaan. Tai edes ”vain” sairaalahoitoon. Onko siis niin, että sairaanhoitokapasiteetti on luokkaa ”kehitysmaa”, kun tällaisessa tilanteessa ollaan sillä kuuluisalla veitsen terällä? Lääkärikommentaattoreiden mielestä kyllä, mutta se ei anna objektiivista kuvaa. Ja toisaalta hallitushan ei ole missään vaiheessa linjannut, että juuri tästä olisi kyse. Eli keitä tai mitä tässä yritetään suojella?

Mikä siis mättää? Päivästä toiseen kauhistellaan tartuntojen määrää, mutta unohdetaan mainita, että siinä missä tartuntojen määrät ovat jopa kymmenkertaistuneet parissa kuukaudessa, niin sairaaloissa on ehkä kaksinkertainen määrä ihmisiä koronan vuoksi. Mutta koska ilmaantuvuusluku ja tartuntojen määrät, niin määrätään lisää rajoituksia. Ja siltikään missään ei anneta selkeitä suuntaviivoja, että milloin niitä rajoituksia voitaisiin alkaa poistaa. Tai heitetään ilmoille lukema ”80 % rokotuskattavuus lokakuun alkuun mennessä”, jonka tiedetään jo tässä vaiheessa olevan täysin utopistinen tavoite. Operaatio Loppukiri lanseerattiin helmikuussa. Puoli vuotta sitten. Sillä valettiin kansaan uskoa, toivoa ja rakkautta. Siitä puhuminen lopetettiin suunnilleen seuraavana päivänä. Silloinkaan ei annettu konkretiaa, vaan ainoastaan maalailtiin kuvia. Samaa mitä tehdään nyt. Puhutaan rokotepasseista, puhutaan lokakuun alusta, ja sitten rajoitetaan lisää, vaan ei edelleenkään kerrota, miksi rajoitetaan. Puhutaan maskeista, turvaväleistä, käsideseistä, yleisörajoituksista. Mutta kukaan ei kerro, miksi. Tiedetään, että tautia ei saada tukahdutettua. On ennustettu, että tauti tulee jossain muodossa jäämään ”iloksemme” pysyvästi. Mutta silti halutaan rajoittaa, koska päiväkohtaiset tartuntaluvut ovat kovat. Kuinka pitkään nämä rajoitukset kestävät? Jossain sanotaan, että seuraavan kuukauden ajan. Fine. Mitä tapahtuu sen jälkeen? Mitkä ovat ne kriteerit, joita tarkastellaan kuukauden päästä? Kyllähän ne pitää tiedossa olla viranomaisilla ja hallituksella, jotka näitä linjoja vetelevät. Jos ovat, niin miksi niitä ei voi kertoa muillekin? Jos ihmisiä ihan todella halutaan patistaa rokotettaviksi, niin miten olisi sen kepin sijasta vaikka sellainen porkkana? Annettaisiin selkeitä tavoitteita, konkreettisia raja-arvoja, joihin päästyämme rajoituksia voitaisiin poistaa. Annettaisiin ihmisille sellainen signaali, joka kannustaisi kantamaan se oma korsi yhteiseen kekoon.

Ja sitten pitäisi ihan korkealta taholta tulla myös se signaali sille, että tietty määrä koronakuolemia tulee jatkossakin olemaan hyväksyttävää. Sitähän se on muidenkin tautien, alkoholismin ja vaikka liikalihavuudenkin kohdalla. Kaikkia ei voida pelastaa, mikäli he eivät halua pelastua. Meillä tulee aina olemaan ihmisiä, jotka eivät syystä tai toisesta halua rokotetta. Heidät tulee hoitaa siinä missä muutkin, mutta heidän vuokseen muiden vapautta ja elinkeinon harjoittamista ei tule enää rajoittaa. Nykyisenkaltaisella rempomisella ja sinne tänne sohlaamisella saadaan vain ihmiset hermostumaan ja vauhkoamaan. Selkeitä linjoja, selkeitä lukuja, selkeitä päivämääriä. Ja mielellään se selkeä strategia, jolla on realistinen tavoite. Ei selittelyä, ei ympäripyöreyksiä, ei latteuksia. Eikä vittu todellakaan mitään veitsen teriä.
 

Hexa

Jäsen
Li Andersson juuri tiedotustilaisuudessa, että 2m turvaväleista pyritään luopumaan terveysturvallisesti. Ai että on kivoja kommentteja, tän kaiken rajoitusrallin keskellä.
Mitähän tuo tarkoittaa käytännössä. Pitääkö olla rullamitta mukana ja vähä vähältä pienentää väliä parantuvan koronatilanteen mukaan. Ensin 1.80m, sitten 1.60m jne.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
HJK:n peli täälläkin suuntana. Lohkovaihetta sen jälkeen odotellessa. Noin muuten, aika samaa mieltä kuin Pauli Rautiaisen twiitit:


"Yhteiskunnassa moraalipaniikki on levinnyt. Kunnat tekevät laittomia rajoituspäätöksiä. Koulujen johtokunnat asettavat lapsille lainvastaisia ehtoja rokotteiden saamiselle. Sairaanhoitopiirit asettavat lainvastaisia ehtoja tapahtumien turvallisuussuunnitelmille. Miksi ketään ei kiinnosta laittaa oikeusvaltiollisuudesta karannutta toimintaa takaisin ruotuun?"

Hyvä kysymys Rautiaiselta.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomi erottuu kyllä päivä päivältä rajoitusten tiukkuudessa suhteessa tartuntatilanteeseen. Siinä missä useimmissa länsimaissa porukka on isolta osin vähintään henkisesti matkalla kohti vanhaa normaalia, tuijotetaan täällä edelleen päivittäisiä tartuntalukuja pitkälti samaan malliin, kuin vuosi sitten rokotekattavuuden ollessa tuolloin ~0%.

Urheiluväen "lammasmentaliteetti" eroaa kovasti myös ainakin pohjoisamerikkalaisesta. Siinä missä NHL-kausi ollaan aloittamassa pitkälti normaaliin tapaan täysine halleineen, ollaan Suomessa laittamassa "valoja pois päältä", vaikka välttämätöntä se ei todellakaan ole. Ravintola- ja tapahtuma-alan kurittamisesta onkin tullut ikävä patenttikeino, jolla hillitä hysteerikkojen ja "eroon korononasta"-jengin raivoa. -Jokaisen kiristystoimen pitäisi olla kunnon kansalaiskeskustelun takana.

AVI:en merkittävä ongelma on lisäksi, että heille on nyt suotu massiivinen valta ilman demokraattista oikeutusta. USA:n alueellisista rajoituksista (mitä siis ei käytännössä nyt ole) sentään päättävät vaaleilla valitut poliitikot ja viranhaltijat.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Korona-aikaa alkaa takana olla se puolitoista vuotta. Rajoituksia on ollut, rajoituksia on mennyt. Viranomaisia on tässä ehditty useampaan otteeseen moittimaan epäselvästi perustelluista rajoituksista. Moitteita on tullut epäselvästä, aika ajoin suorastaan ristiriitaisesta viestinnästä. Sitten viranomaiset lähtevätkin vetämään ihan uutta kania hatusta. Mitä pienistä epäselvyyksistä, kun voidaan luoda täysin päätön rajoitushimmeli. Keksivät sitten rakentaa tällaisen himmelin tapahtumien rajoittamiseksi:
HS:n tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä ja THL:ssä on työstetty mallia, jossa erilaiset tilaisuudet on pisteytetty sen mukaan, kuinka todennäköisesti niissä ilmenee koronavirustartuntoja.

Pisteytyksessä on otettu huomioon muun muassa asiakasprofiili.

Se tarkoittaa, että esimerkiksi vanhemman ja jo kaksi rokotetta laajasti saaneen asiakaskunnan suosimaa oopperaa tai teatteria ei pidetä niin riskialttiina kuin vaikkapa laajoja sisätilojen musiikkitapahtumia, joissa yleisö tanssii ja puhuu kesken konsertin.

Ei siinä. Voidaanhan asiaa ajatella posin kautta. Ainakin hetkellisesti näyttää, että "kielletään kaikki" ei ole enää ainoa työkalu viranomaisten arsenaalissa. Ei se paljon ole, mutta on se jotakin.

Silti... Onkohan nämä nyt ihan tosissaan? Uskooko kukaan enää tässä vaiheessa, että viranomaiset saisivat tällaisen himmelin toimimaan jotenkin tasapuolisesti? Uskooko enää kukaan, että tällainen riskijaottelu onnistuttaisiin laatimaan riittävän kestävin perustein? Itse olen hieman skeptinen sen suhteen. Tottakai luokittelu aikaan saataisiin, mutta eiköhän se jossain määrin mielivaltainen olisi. Se ei oikein ole hyvä asia, kun lähdetään toisten elinkeinoa rajaamaan. Ei yhtään hyvä. Ei voida mielivaltaisesti päättää, että artisti X saman tapahtumatalon lavalla on vaarallisempi kuin artisti Y. Joku klassinen musiikki tai ääripäänä joku selkeästi nuorten suosikki voisi asiakasprofiililtaan olla selkeästi perusteltavissa suuremman tai pienemmän riskin tapahtumaksi. Mutta miten jotkut enemmän keski-ikäisiä vetävät tapahtumat, tai tapahtumat, joissa ikähajonta on merkittävä? Ei se rokotekattavuus niin selkeä mittari ole.

En tiiä taas. Ei käy tapahtumien järjestäjiä kateeksi vieläkään. Ei tämä touhu vieläkään kuulostaa siltä, että he olisivat ennustettavuutta saamassa toimintansa tueksi.

Noh. Ehkä pienistä epäloogisuuksista ei enää pitäisi yllättyä. Kai tää joskus loppuu...
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Winnipegissä kaksi kertaa rokotetut pääsevät halliin, mutta Suomessa täytyy katsomot sulkea. Suomi kait ainoa maa joka enää seuraa tartuntojen määriä tehdessään näitä päätöksiä.
 

Oadie

Jäsen
HJK:n peli täälläkin suuntana. Lohkovaihetta sen jälkeen odotellessa. Noin muuten, aika samaa mieltä kuin Pauli Rautiaisen twiitit:


"Yhteiskunnassa moraalipaniikki on levinnyt. Kunnat tekevät laittomia rajoituspäätöksiä. Koulujen johtokunnat asettavat lapsille lainvastaisia ehtoja rokotteiden saamiselle. Sairaanhoitopiirit asettavat lainvastaisia ehtoja tapahtumien turvallisuussuunnitelmille. Miksi ketään ei kiinnosta laittaa oikeusvaltiollisuudesta karannutta toimintaa takaisin ruotuun?"

Hyvä kysymys Rautiaiselta.
Täälläkin on erään nimimerkin kertomana tullut ilmi ettei minkäänlaista paniikkia ole havaittavissa. Omaan silmään tässä juuri muuta olekkaan ja vielä päättävällä tasolla. Se huolestuttaa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
B) Yhteiskunnan on pidettävä huolta myös niistä niin kutsutuista heikommista, joille koronavirus on vaarallinen. Kaikki riskiryhmäläiset eivät ole vielä saaneet toista koronarokote-annostaan
Linkki? Vai puhutko nyt heistä, jotka olisivat sen saaneet, mutta eivät ole jostain syystä ottaneet?
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Katselin muuten koronabotin rokotetilastoa, niin 80% rokotekattavuus 1.rokotteen osalta on 40-vuotiaista ylöspäin, joten kyllä se tavoitteeseen 80% pääseminen on nyt nuorison homma, tokihan alle 12-vuotiaiden rokottamattomuus vaatii sen, että vanhemmissa ikäluokissa pitää päästä yli 80%.

Mutta kuitenkin: pallo on nyt rokottamattomilla
Ei kai alle 12- vuotiaita voi laskea tilastoihin, koska heitä ei voi rokottaa.

Nyt on annettu noin 3,8 miljoonaa ykköspiikkiä. Tarve on noin 4,1 miljoonaa, jolloin ollaan 80% viivalla niiden osalta, joille piikki voidaan antaa iän puolesta. En näe tuota eroa kiinni kurottavaksi ihan mahdottomana seuraavan parin kuukauden aikana. Joskin valistavaa työtä olisi hyvä tehdä asioiden sujumiseksi.
 

Heitinga

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tarkoittanet vanhuksia ja riskiryhmiä tällä pienellä ryhmällä ihmisiä? Minulle ainakin jokainen ihmisryhmä on yhtä arvokas, olkoonkin työtön tai eläkkeellä oleva, eli niin sanotusti "rasite" yhteiskunnalle. Mitenköhän teidänkin kello muuttuisi, jos koronavirus olisi vaarallinen nuorille + työssäkäyville ihmisille.

Itse lasken kuuluvani tuohon "nuoriin + työssäkäyviin" osastoon ja vaikka itselläni onkin kaksi rokotetta, niin ainakaan oma asenteeni ei rajoituksien suuntaan muutu yhtään sen myönteisemmäksi.

Täälläkin jo olen aiemmin maininnut siitä, että tällaisen yksinelävän, keikoilla ja lätkäpeleissä käyvän sekä salibandya harrastavan yksilön mielenterveys on ollut aika koetuksella viimeiset 1,5 vuotta. Sen verran hyvin on viety kaikki muu tekeminen ja sisältö elämästä paitsi se työnteko, että jos tätä on se minun elämäni hautaan asti niin vittuako sen väliä jos korona päättäisikin päiväni aiemmin.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Ja kausi-influenssaan meillä on olemassa jo rokote, jota päivitetään joka vuosi, joten sitä vastaan ei tarvitse asettaa rajoituksia. Varmasti näin käy myös koronaviruksen kohdalla ajansaatossa.
Kausi-influenssan takia TAYS:ssa oli muutama vuosi sitten sairaalassa yli 100 henkeä Koronan suhteen on ollut sama tilanne koko Suomessa.

B) Yhteiskunnan on pidettävä huolta myös niistä niin kutsutuista heikommista, joille koronavirus on vaarallinen. Kaikki riskiryhmäläiset eivät ole vielä saaneet toista koronarokote-annostaan, joten rajoituksille on sen kohdilta perusteet. + Koronavirus voi olla vaarallinen myös perusterveille ja viedä myös heitä teho-osastolle --> Tämä siis pointtina, että koronavirus ei ole pelkästään vaarallinen riskiryhmäläisille ja vanhuksille.
Ne riskiryhmät on rokotettu käytännössä lähes täysin jo kahdesti kyse on niin pienestä vähemmistöstä, että ei koko yhteiskuntaa voi heidän takia rajoittaa.
Influenssa voi viedä perusterveen teho-osastolle tämä pointtina, ettei influenssa ole pelkästään vaarallinen riskiryhmille.
Kun keino aiheuttaa enemmän haittoja kuin hyötyjä se ei ole perusteltu ja näin käy taas näiden uusien rajoitteiden kanssa.

"Pakkorokottaminen" on aika jyrkkä termi, tokkopa tässä puoskarit ovat kiertelemässä ovelta ovelle ja väkisillä painamassa piikkiä ranteeseen. Tuo 90% on se lukema millä mahdolliset delta-ongelmatkin saataisiin pidettyä aisoissa, en ole missään vaiheessa sanonut että se tulisi tapahtumaan yhdessä yössä, mutta se olisi se ultimaattinen tavoite.

Ongelma on vaan se että osaa ihmisistä ei yksinkertaisesti saa ottamaan piikkiä vaikka homma tehtäisiin kuinka helpoksi, eikä täälläkin lietsottu negatiivisuus aiheen tiimoilta edesauta asiaa sitten tippaakaan. Tilanne on vittumainen kaikille, mutta ilmapiiriä ei saisi silti päästää sellaiseksi että rokotuksia ja suojauksia aletaan pitämään ensin pakollisena pahana, ja pahimmillaan jopa turhanpäiväisenä asiana. Vastarinnin kiiskit ovat täälläkin samantien kimpussa vaikka pitäisi ymmärtää että tässä on nyt kyse yhteisestä hyvästä, eikä mistään poliittisesta väännöstä tai sananvapauden rajoittamisesta, mihin aihe halutaan joidenkin toimesta väkisillä lokeroida.
Mitenkään muuten kuin pakolla ei päästä tuohon 80% lukuun ja sen takia osa porukasta tulee jättämään sen toisen rokotuksen ottamatta kun tajutaan, ettei hallitus mitään rajoituksia edes halua lopettaa.
70% olisi ollut vielä saavutettavissa oleva lukema ja siihen olisi päästy mutta 80% ei tulla pääsemään ja siitä ei ole sairaanhoidon kannalta mitään hyötyä.

Ei tule ottamaan ja tämä uusi raja lisää sitä porukkaa, joka ei tule ottamaan toista piikkiä saati edes sitä ensimmäistä kun rajoituksista ei päästä eroon vaikka piikit on otettu ja sairaalassa on vähemmän porukkaa kuin pahimpien influenssa epidemioiden aikana.

Ihan neutraali kysymys heille ketä nämä rajoitukset ottavat pattiin ihan tosissaan: Millä tavoin lähtisitte itse purkamaan tilannetta juuri nyt jos saisitte täysin vapaat kädet tehdä päätöksiä?
Jäljitys samantien loppu, kaikki vapautuvat ja soveltuvat henkilöt rokottamaan ja tekemään pikatestejä.
Muiden asioiden suhteen kaikki auki ja heti.
Jos jotain tarvitaan niin koronapassi, jonka saa kahdella rokotteella, alle 48h vanhalla testillä myös pikatesti riittää tai sairastetulla Koronalla.



Katselin muuten koronabotin rokotetilastoa, niin 80% rokotekattavuus 1.rokotteen osalta on 40-vuotiaista ylöspäin, joten kyllä se tavoitteeseen 80% pääseminen on nyt nuorison homma, tokihan alle 12-vuotiaiden rokottamattomuus vaatii sen, että vanhemmissa ikäluokissa pitää päästä yli 80%.

Mutta kuitenkin: pallo on nyt rokottamattomilla
Osa vanhuksista ei ota rokotetta kun ei koe olevan siitä heille hyötyä kun elinvuodet on heidän itsensä mielestä täynnä. Samoin osan hoitokotipotilaiden suhteen on tehty päätöksiä ettei rokotetta kannata ottaa kun parempi kuolla koronaan kun päällä oleva sairaus tappaa kuitenkin.
Pallo on nyt hallituksella rajojen tulee olla sellaisia, että niihin päästään järkevillä toimilla 80% ei tulla pääsemään mitenkään.



Kaikista älyttömintähän tässä on se, että lapsia rokotetaan kouluissa ympäri Suomen mutta samaa ei voida tehdä työterveyden osalta. Tuo olisi yksi keino saada nostettua halukkuutta ottaa rokote.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Näillä tavoiteluvuilla tämä maa ei aukea missään vaiheessa. Pääministeriltäkin on mopo karannut käsistä pahemman kerran.

”Kyllä me näemme, että noin 80-90 prosenttia väestöstä pitäisi olla rokotettu yli 12-vuotiaista.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Näillä tavoiteluvuilla tämä maa ei aukea missään vaiheessa. Pääministeriltäkin on mopo karannut käsistä pahemman kerran.

”Kyllä me näemme, että noin 80-90 prosenttia väestöstä pitäisi olla rokotettu yli 12-vuotiaista.
Eli toisin sanoen rajoitukset ja tasot ovat tulleet jäädäkseen. Jotain tällaista osasin odottaakin, kun olen seurannut tätä maalitolppien siirtelyä puolitoista vuotta. Ollaan tultu aika kauaksi siitä riskiryhmien suojelemisesta, sairaalakapasiteetin turvaamisesta ja rajoitusten välttämättömyysvaateesta tähän pisteeseen.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näillä tavoiteluvuilla tämä maa ei aukea missään vaiheessa. Pääministeriltäkin on mopo karannut käsistä pahemman kerran.

”Kyllä me näemme, että noin 80-90 prosenttia väestöstä pitäisi olla rokotettu yli 12-vuotiaista.
Tämä on poliittinen lausunto, jonka tarkoitus on vain ja ainoastaan saada ihmiset ymmärtämään, että ne rokotteet pitää käydä ottamassa.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Näillä tavoiteluvuilla tämä maa ei aukea missään vaiheessa. Pääministeriltäkin on mopo karannut käsistä pahemman kerran.

”Kyllä me näemme, että noin 80-90 prosenttia väestöstä pitäisi olla rokotettu yli 12-vuotiaista.
Vihdoin siirrettiin maalitolppa saman tien sellaiseen paikkaan, että sitä on teoriassakin mahdotonta saavuttaa. Ei tarvitse enää kenenkään masentua siirroista.

Noista lasten liikuntakielloista helsingissä, tämä uusi kaikkitietävä Mikko Valkonen on nyt senkin vahvistanut: Rajoitukset | Pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoitukset kiristyvät – Avi: Koskee myös lasten harrastuksia


HS kysyi avilta, koskeeko määräys myös lasten harrastustoimintaa.


Aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen avista vastasi tekstiviestitse, että määräyksen ulkopuolelle jää oppilaitosten toiminta, varhaiskasvatus, ammattiurheilu sekä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluva toiminta.


”Kaikki muu myös lasten harrastustoiminnan osalta kuuluu määräykseen piiriin”, Valkonen sanoi.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Jos joku olisi sanonut minulle 1,5 vuotta sitten, että vielä 2021 syksylläkin lapsilta estetään pääsy harrastuksiin, niin olisin kyllä nauranut epäuskoisesti päälle, mutta tottahan se on. Kyllä tässä väkisinkin tulee ajatuksia, että kuinka pysyvästi tämä dystopia on tullut jäädäksen. Onko oikeuksista tulossa etuoikeuksia.
Mieleen tuli Benjamin Franklinin sitaatti joka meni jotakuinkin seuraavanlaisesti:

Ihmiset, jotka ovat valmiita luopumaan olennaisesta osasta vapauttaan saadakseen vähän turvallisuutta, eivät ansaitse kumpaakaan ja menettävät lopulta molemmat.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Eikös tällä hetkellä yli 12 vuotiaista ykköspiikin ole saanut jo noin 80%? Eli on tuo 80% kattavuus ihan mahdollista niin kauan kun kriteeerinä on tuo juuri yli 12v. 90% kattavuus lienee sitten jo utopiaa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Long Covidista. Iltalehdessa oli juttua lasten tehohoitojaksoista koronan vuoksi ja samassa uutisessa oli juttua myös long covidista. Tapiaiselta ihan mielenkiintoinen kommentti:




Tätä tukee myös nuorten ihmisten hieman laiskanpulskea rokottautumisinto Euroopassa. Jos long covid olisi merkittävä ongelma, eurooppalaiset nuoret tuntisivat useita long covid -potilaita, jolloin rokottautumisinto olisi toista luokkaa.

Nyt näyttää myös siltä, että tämä kroonista väsymystä ja neurologisia oireita aiheuttava "long covid" sekoitetaan autuaasti kaikkien hengitystieinfektioiden yleisiin jälkioireisiin, kuten n.s. pitkittyneeseen flunssaan (eli pitkittyneet hengitystieoireet, kuten jatkuva yskä ja helppo hengästyminen) sekä harvinaisempiin, mutta tavanomaisiin jälkioireisiin, kuten esimerkiksi myokardiitti eli sydänlihaksen tulehdus, joka voi seurata niin covidia, kuin muitakin flunssia.

Näistä kaikista vielä pari kommenttia, joiden tulisi vähentää tuota "long covidin" mystifiointia:

1. Ensin mainittu, eli väsymys ja neurologiset oireet, on olemassaololtaan erittäin kiistelty, mutta ei sekään ole mikään pelkästään covidiin yhdistetty juttu. Kyseisiä jälkioireita on yhdistetty myös useaan muuhun virussairauteen, mukaan lukien influenssa. Niiden yhteyttä virusinfektioon ei olla kaiketi yksiselitteisesti voitu näyttää toteen, vaikka asiaa on melko paljon tutkittu. Kyseistä oireyhtymää on aiemmin kutsuttu nimellä viruksen jälkeinen CFS (post-viral chronic fatigue syndrome).

2. Toiseksi mainitsin varsinaisten oireiden pitkittymisen. Tämä on erittäin tavallista käytännössä mille tahansa hengitystieinfektiolle. Itselläni esimerkiksi oli viime syksynä 1-2 kuukauden ajan hengenahdistusta jo hyvin rauhallisessa liikunnassa (esim. kävely jyrkkään ylämäkeen). Minulle kestävyysliikuntaa harrastavana tuo oli hyvin ikävää, koska se täysin esti kunnollisen treenaamisen. Tuon takia minulta otettiin myös keuhkokuva, jonka pohjalta lääkäri arvioi sen virustaudin jälkioireiksi. Hän sanoi, että mahdollisesti kyseessä oli koronavirus - ei SARS-CoV-2, vaan ihan semmoinen vanhan liiton flunssaa aiheuttava korona. Melko usein myös hengitystieinfektioiden aiheuttama yskä pitkittyy useiden kuukausien mittaiseksi, jolloin myös hengenahdistus on normaalia. Eli jälleen kerran, covid voi aiheuttaa tämmöistä oireiden pitkittymistä, mutta niin voi mikä tahansa muukin flunssa.

3. Kolmanneksi mainitsin tuon ikävimmän, eli sydänlihastulehduksen. Koronavirus voi semmoisen aiheuttaa, ja se voi olla ilman lepoa jopa hengenvaarallinen. Tunnetuimpana esimerkkinä, covidin jälkitautina tulleen myokardiitin takia Marco Rossin NHL-kausi jäi kokonaan väliin. Tässä kyseessä oli ammattilaisurheilussa harvinainen, mutta - ikävä kyllä - kuntourheilijoille tavanomainen virhe. Myokardiitti on yleensä aivan oireeton, mutta se voi silloinkin aiheuttaa erittäin vaikeita komplikaatioita, mikäli sen aikana harrastaa kuormittavaa urheilua. Vaan ei tämäkään jälkioire ole mikään koronaviruksen yksinoikeus, vaan lienee melkolailla yhtä tavanomainen esimerkiksi influenssan jälkeen eikä aivan tavaton muidenkaan hengitystieinfektioiden jälkeen. Myokardiitin aiheuttamien komplikaatioiden osalta kuntourheilija voi minimoida riskejä yhdellä tavalla: kun olet parantunut itse taudista, odota 3 päivää, ennen kuin menet urheilemaan.

Pointtini siis se, että long-covidissa (tarkoitettiin sillä sitten taudinoireiden pitkittymistä, jälkitaudin aiheuttamia komplikaatioita tai tuota kroonista väsymystä) en näe edelleenkään mitään erityisen mystistä. Toki on mahdollista, että a) myokardiitti voi olla jonkin verran yleisempi covidin jälkeen (ei nähtävästi kuitenkaan mitenkään selkeästi - se tiedetään jo näin kahden vuoden jälkeen) ja b) CFS jonkin verran yleisempi covidin jälkeen (tämä koko CFS on toki lääketieteessäkin jo itsessään kiistelty asia, kuten jo kirjoitettuakin). Lisäksi covidilla on joitakin "erityisoireita", kuten haju- tai makuaistin menetys, jotka voivat pitkittyä siinä missä yskä flunssan jälkeen.

En vain millän näe koko "long-covid" -asiassa mitään semmoista, jolla voitaisiin perustella jotakin viivästyksiä pandemianhallintatoimenpiteissä. Kyseessä on aivan normaalit ja vanhat tutut asiat, mistä virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden kohdalla on puhuttu jo vuosia tai vuosikymmeniä. Covidin seurauksena tulleen informaatiofloodauksen vuoksi nämä asiat ovat vain vasta nyt tulleet osaksi julkista keskustelua.
 
Viimeksi muokattu:

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä on poliittinen lausunto, jonka tarkoitus on vain ja ainoastaan saada ihmiset ymmärtämään, että ne rokotteet pitää käydä ottamassa.
Valitettavasti en pysty luottamaan tähän.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eikös tällä hetkellä yli 12 vuotiaista ykköspiikin ole saanut jo noin 80%? Eli on tuo 80% kattavuus ihan mahdollista niin kauan kun kriteeerinä on tuo juuri yli 12v. 90% kattavuus lienee sitten jo utopiaa.
Uusimaalla näyttää olevan esimerkiksi 78 prosenttia, muualla 75-78 prosenttia. Valtaosa 12-15 vuotiaista vielä rokottomatta eli ykköspiikin saaneiden määrä nousee lähipäivinä/-viikkoina yli 80 prosentin.

Eli taitaa nyt mopo karata käsistä tällä palstalla. Eiköhän se 80 prosenttia ihan mahdollista ole kahdelle piikille muutaman kuukauden sisään. Se, että voisiko yhteiskuntaa avata jo aiemmin on sitten oma keskustelunsa.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eli toisin sanoen rajoitukset ja tasot ovat tulleet jäädäkseen. Jotain tällaista osasin odottaakin, kun olen seurannut tätä maalitolppien siirtelyä puolitoista vuotta. Ollaan tultu aika kauaksi siitä riskiryhmien suojelemisesta, sairaalakapasiteetin turvaamisesta ja rajoitusten välttämättömyysvaateesta tähän pisteeseen.
Kyllä tässä viimeistään syksyllä alkaa tulla kovaa painetta yhteiskunnan avaamiselle. Jos valtaosa ykkösrokotteen ottaneista ottaa myös toisen annoksen, rokotuskattavuus on loppusyksystä päälle 70%. Ei 70% ihmisistä ole halukkaita elämään rajoitetusti, jotta "en ota rokotetta, koska Bill Gates, NWO ja 5G" -porukka välttyy tartunnoilta. Jos hallitus tällaista vaatii, sen kannatus putoaa kuin lehmän häntä eivätkä poliitikot tietenkään tällaista halua.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja kausi-influenssaan meillä on olemassa jo rokote, jota päivitetään joka vuosi, joten sitä vastaan ei tarvitse asettaa rajoituksia. Varmasti näin käy myös koronaviruksen kohdalla ajansaatossa.

Sinun "ajansaattosi" oli kuitenkin mielestäni aika pitkä kun haluat odottaa koko pandemian päättymistä ennen kuin Suomessa voidaan rajoitukset poistaa.

Tämä siis pointtina, että koronavirus ei ole pelkästään vaarallinen riskiryhmäläisille ja vanhuksille.

Ei mikään tauti ole täysin vaaraton yhdellekään ryhmälle.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Näillä tavoiteluvuilla tämä maa ei aukea missään vaiheessa. Pääministeriltäkin on mopo karannut käsistä pahemman kerran.

”Kyllä me näemme, että noin 80-90 prosenttia väestöstä pitäisi olla rokotettu yli 12-vuotiaista.
Pari tuntia siinä meni, niin nostettiin 80% --> 90%.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös