Long Covidista. Iltalehdessa oli juttua lasten tehohoitojaksoista koronan vuoksi ja samassa uutisessa oli juttua myös long covidista. Tapiaiselta ihan mielenkiintoinen kommentti:
Suomesta saatu data viittaa siihen, että korona vie lapsia sairaalahoitoon hyvin harvoin. Toistaiseksi edes deltavariantti ei ole muuttanut tilannetta.
www.iltalehti.fi
Tätä tukee myös nuorten ihmisten hieman laiskanpulskea rokottautumisinto Euroopassa. Jos long covid olisi merkittävä ongelma, eurooppalaiset nuoret tuntisivat useita long covid -potilaita, jolloin rokottautumisinto olisi toista luokkaa.
Nyt näyttää myös siltä, että tämä kroonista väsymystä ja neurologisia oireita aiheuttava "long covid" sekoitetaan autuaasti kaikkien hengitystieinfektioiden yleisiin jälkioireisiin, kuten n.s. pitkittyneeseen flunssaan (eli pitkittyneet hengitystieoireet, kuten jatkuva yskä ja helppo hengästyminen) sekä harvinaisempiin, mutta tavanomaisiin jälkioireisiin, kuten esimerkiksi myokardiitti eli sydänlihaksen tulehdus, joka voi seurata niin covidia, kuin muitakin flunssia.
Näistä kaikista vielä pari kommenttia, joiden tulisi vähentää tuota "long covidin" mystifiointia:
1. Ensin mainittu, eli väsymys ja neurologiset oireet, on olemassaololtaan erittäin kiistelty, mutta ei sekään ole mikään pelkästään covidiin yhdistetty juttu. Kyseisiä jälkioireita on yhdistetty myös useaan muuhun virussairauteen, mukaan lukien influenssa. Niiden yhteyttä virusinfektioon ei olla kaiketi yksiselitteisesti voitu näyttää toteen, vaikka asiaa on melko paljon tutkittu. Kyseistä oireyhtymää on aiemmin kutsuttu nimellä viruksen jälkeinen CFS (post-viral chronic fatigue syndrome).
2. Toiseksi mainitsin varsinaisten oireiden pitkittymisen. Tämä on erittäin tavallista käytännössä mille tahansa hengitystieinfektiolle. Itselläni esimerkiksi oli viime syksynä 1-2 kuukauden ajan hengenahdistusta jo hyvin rauhallisessa liikunnassa (esim. kävely jyrkkään ylämäkeen). Minulle kestävyysliikuntaa harrastavana tuo oli hyvin ikävää, koska se täysin esti kunnollisen treenaamisen. Tuon takia minulta otettiin myös keuhkokuva, jonka pohjalta lääkäri arvioi sen virustaudin jälkioireiksi. Hän sanoi, että mahdollisesti kyseessä oli koronavirus - ei SARS-CoV-2, vaan ihan semmoinen vanhan liiton flunssaa aiheuttava korona. Melko usein myös hengitystieinfektioiden aiheuttama yskä pitkittyy useiden kuukausien mittaiseksi, jolloin myös hengenahdistus on normaalia. Eli jälleen kerran, covid voi aiheuttaa tämmöistä oireiden pitkittymistä, mutta niin voi mikä tahansa muukin flunssa.
3. Kolmanneksi mainitsin tuon ikävimmän, eli sydänlihastulehduksen. Koronavirus voi semmoisen aiheuttaa, ja se voi olla ilman lepoa jopa hengenvaarallinen. Tunnetuimpana esimerkkinä, covidin jälkitautina tulleen myokardiitin takia Marco Rossin NHL-kausi jäi kokonaan väliin. Tässä kyseessä oli ammattilaisurheilussa harvinainen, mutta - ikävä kyllä - kuntourheilijoille tavanomainen virhe. Myokardiitti on yleensä aivan oireeton, mutta se voi silloinkin aiheuttaa erittäin vaikeita komplikaatioita, mikäli sen aikana harrastaa kuormittavaa urheilua. Vaan ei tämäkään jälkioire ole mikään koronaviruksen yksinoikeus, vaan lienee melkolailla yhtä tavanomainen esimerkiksi influenssan jälkeen eikä aivan tavaton muidenkaan hengitystieinfektioiden jälkeen. Myokardiitin aiheuttamien komplikaatioiden osalta kuntourheilija voi minimoida riskejä yhdellä tavalla: kun olet parantunut itse taudista, odota 3 päivää, ennen kuin menet urheilemaan.
Pointtini siis se, että long-covidissa (tarkoitettiin sillä sitten taudinoireiden pitkittymistä, jälkitaudin aiheuttamia komplikaatioita tai tuota kroonista väsymystä) en näe edelleenkään mitään erityisen mystistä. Toki on mahdollista, että a) myokardiitti voi olla jonkin verran yleisempi covidin jälkeen (ei nähtävästi kuitenkaan mitenkään selkeästi - se tiedetään jo näin kahden vuoden jälkeen) ja b) CFS jonkin verran yleisempi covidin jälkeen (tämä koko CFS on toki lääketieteessäkin jo itsessään kiistelty asia, kuten jo kirjoitettuakin). Lisäksi covidilla on joitakin "erityisoireita", kuten haju- tai makuaistin menetys, jotka voivat pitkittyä siinä missä yskä flunssan jälkeen.
En vain millän näe koko "long-covid" -asiassa mitään semmoista, jolla voitaisiin perustella jotakin viivästyksiä pandemianhallintatoimenpiteissä. Kyseessä on aivan normaalit ja vanhat tutut asiat, mistä virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden kohdalla on puhuttu jo vuosia tai vuosikymmeniä. Covidin seurauksena tulleen informaatiofloodauksen vuoksi nämä asiat ovat vain vasta nyt tulleet osaksi julkista keskustelua.