Sinulle tuntuu riittävän vaan että toimitaan. Ihan sama, onko toimien hyötyjä edes mietitty. Puhumattakaan haitoista. No ei siinä mitään, sama logiikka Kristalla ja kumppaneillakin on.
Minulla ei riitä kompetenssi arvioimaan onko hyötyjä mietitty vai ei. Hoitoalalla meidän taloudessa työnteko muuttui viime vuonna aika raskaaksi. Toki näkökulma on tällöin vähän värittynyt. Ymmärrän silti täysin sen näkökulman, miksi rajoituksille ei tällä hetkellä ole kunnollista etupainoitteista perustetta.
Lainaan nyt osan tuosta IL:n ravintolarajoitusjutusta, en haluaisi olla päättämässä asian tiimoilta mitään. Tuskin Kiurukaan yksin näitä päättää ja miettii.
"Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC varoitti ennen juhannusta, että deltamuunnoksen leviämiseen liittyy hyvin suuri riski epidemiatilanteen nopeaan heikentymiseen ja sairaalahoidon tarpeen voimakkaaseen kasvuun, jos rajoitustoimenpiteitä puretaan.
ECDC:n mallinnuksen mukaan sairaalahoidon tarve ja kuolemantapausten määrä vastaisivat jopa vuoden 2020 syksyn tilannetta.
Syynä on se, että deltamuunnos leviää 40–60 prosenttia tehokkaammin kuin alfamuunnos eli niin kutsuttu brittivariantti, joka puolestaan on levinnyt noin 50 prosenttia nopeammin kuin alkuperäiset covid-19-viruskannat.
Delta-muunnos on myös johtanut sairaalahoitoon noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin brittimuunnos. ECDC ennustaa, että elokuun alkuun mennessä jo 70 prosenttia ja elokuun loppuun mennessä 90 prosenttia EU- ja ETA-alueen koronatartunnoista on deltamuunnosta.
Suomi on haavoittuvaisessa asemassa deltamuunnoksen edessä moniin muihin Euroopan maihin verrattuna, koska Suomessa on pyritty antamaan ensimmäinen rokoteannos mahdollisimman monelle ja pidennetty rokoteannosten väliä 12 viikkoon.
Deltamuunnos kuitenkin väistää edeltäjiään paremmin rokotesuojaa. Rokotteiden ensimmäisen annoksen teho oireista deltamuunnoksen aiheuttamaa tautia vastaan on vain noin 33 prosenttia.
Molemmat rokoteannokset on saanut vain noin 25 prosenttia suomalaisista, kun EU:ssa keskiarvo on 47 prosenttia."