Ottamatta kantaa itse näihin keskustelussa oleviin rajakäytänteisiin, niin kaksi maata tulee silti mieleen, jotka yrittivät ja hetken onnistuivat.
Uruguay piti kontrollilla koronan pitkään kurissa, mutta on nyt menossa vauhdilla huonoon suuntaan. Rajalla vaadittiin ja vaaditaan yhä 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen testitulos. Pitkään pysyi korona parhaiten koko mantereesta kurissa, mutta nyt brassivariantti on tunkeutunut maahan ja tilanne pahanee vauhdilla. Samoin rokottaminen aloitettiin sangen myöhään vasta viime kuussa ja sitä kautta tilanne ei ole hyvä.
Sveitsi taas kiristi rajusti rajakontrollia kaikista muista Shengen-maistakin ja koronatilanne pysyi sangen maltillisena koko viime kevään, kesän ja pitkälle syksyyn, kunnes sitten lokakuussa tuokin tilanne paheni rajusti. Ja kuolleita se +10.000 ja tilanne jatkui sangen pahana tammikuulle. Nyt rajoilla tarkempi valvonta vain ns. riskimaista tuleville. Mutta Sveitsiinhän ei muuten ole niin helppo tulla esim. auton tai jalankaan, kun kaikesta pitää maksaa.
Uruguay Coronavirus update with statistics and graphs: total and new cases, deaths per day, mortality and recovery rates, current active cases, recoveries, trends and timeline.
www.worldometers.info
Uruguayssa ekat tartunnat rekisteröitiin maaliskuussa, ja 1000 tuli täyteen heinäkuun puolivälissä.
Testatejä on nyt tehty 450t/1milj asukasta. Epäilen, että viime vuonna testaaminen on ollut vähäistä, kuten täälläkin alkuvuodesta. Nyt meillä on testattu pyöreästi 750t/1milj.
Uruguay sulki rajansa 3/-20 maarajoja lukuunottamatta niiden runsaan työmatkaliikenteen vuoksi. Yleisötilaisuudet ja yhteisten mate-kuppien käyttö kiellettiin. PCR-testien vaatiminen aloitettiin 3/-2020 laivoilla ja lentämällä saapuvilta,
Mutta pitkään sinnittelivät maltillisilla lukemilla. Sitä en tiedä, mikä tilastoinnin/testaamisen tilanne on viime vuonna ollut. Nythän tilanne siellä on paha.
Sveitsissä määrättiin 10vrk pakollinen karanteeni ja testit pakollisiksi 3/-20 Karanteenirikkomuksesta 10000Chf sakko.
Sitä en löytänyt, että mitä he työmatkaliikenteelle teki.
50000 tartunnan raja meni siellä rikki syyskuussa, Itävallassa lokakuussa ja meillä helmikuussa.
En nyt oikein osaa tehdä eroa rajatoimien vaikutuksesta pandemian leviämiseen tällä vertailulla. Hyvin leviää.
Norja sulki rajansa 1.2.-21 jolloin tartuntoja oli 63000 Kuukautta myöhemmin 71000 kiihtyvällä trendillä, sillä huhtikuun alussa tartuntoja oli jo 97000 Sitä nyt ei tietenkään tiedä, että paljonko tartuntoja olisi missäkin ollut ilman rajatoimia, mutta mikään ratkaisu ne eivät ole myöskään olleet.
Oma näkemykseni on, että seuraavaa tällaista pandemiaa on turha koittaa rajalle pysäyttää. Etenkään jos se leviää eläimienkin välittämänä. Ainoaksi tavaksi hillitä viruksia näen paikalliset totaaliset liikkumiskiellot, jotka määrätään jätevesitutkimusten perusteella ilman poliittisia painimisia ja kymmeniä toistensa kanssa ristiriitaisia viitearvoja. Kaupunkisissi kusee kukkaruukkuun, mutta ei se sinne kauaa pasko, joten jätevesitutkimuksilla saadaan reaaliaikaista tietoa tautipesäkkeistä, ja silloin siellä kaikki seis. Siis kaikki. Totaalisesti. Lyhyt paikallinen täyssulku on yrityksille, taloudelle ja ihmisille paljon mielekkäämpi, kuin tällainen vuoden löysässä hirressä venyttely.