Entäs mitä tehdään muutaman vuoden päästä kun viikatemies alkaa niittää suuria ikäluokkia kunnolla maa kiinni kokonaan ettei tule ylikuolleisuutta?
Tuo laskelma on täysin irti todellisuudesta jos nyt vuoden aikana on koronaan kuollut se n.800 ihmistä niin miten nyt tulisi lyhyessä ajassa noin paljon kun riskiryhmät on kohta suurelta osin rokotettu?
Ruotsinkaan viime vuoden kuolleisuus ei ollut maailman sotien jälkeisen ajan korkeinta ei lähellekkään.
Suurten ikäluokkien kuolemat tulevat pikku hiljaa vuosi vuodelta kasvavana määränä ja sitä kautta tilastot reagoivat niihin. Ne eivät muodosta ylikuolleisuutta vertailuissa, jos ei sitten yhtäkkiä tapahdu jotain (jälleen) yllättävää, kuten yhteiskuntamuodon ja hoidon romahdus tai pandemia.
Näyttää siltä, että - ilmeisesti tahallaan - ollaan ymmärtämättä mikä on yllättävä olosuhde (pandemia) verrattuna tavallisiin verrokkivuosiin. Yllättäviin olosuhteisiin yhteiskunnan pitää reagoida. Mistä tartuntatautiviranomaiset voivat vaikkapa tuntemattomasta viruksesta tietää surmaako se vaikkapa 0.3%, 1.1% vai 5% vai 7.8% tartunnan saaneista? Virukset on tunnettu vasta reilun vuosisadan ajan ja tiedämme niistä todella vähän. Tutkimus laahaa kaukana siitä tilanteesta missä meidän tulisi olla. Emme tunne kunnolla edes tartuntamekanismeja tai mutaamiomekanismeja. Meillä ei ole edes kunnon kategorioita ontologisesti että mitä ne ovat. Saati sitten, että tietäisimme nyt millaisia jälkivaikutuksia covid-19-taudin sairastamisella on pitkässä juoksussa. Jo nyt näyttää siltä, että jälkivaikutuksia näyttää olevan monimuotoisesti (ja useissa elimissä) ja niitä on monilla lievänkin version sairastaneille. Tarvitsemme lisää tutkimusta ja oikeaa tietoa, emmekä voi odottaa, että tauti rynniin vapaasti kaikkialle ja mutatoituu esimerkiksi vielä vakavempiin muotoihin. Rokotus on nyt se oikea exit plan, jota kohti pitää pyrkiä samalla varovaista asennetta noudattaen. Tämän pitää saada vielä toimimaan globaalisti, että taudin vaikutus todellisuudessa saadaan työnnettyä pois meitä häiritsemästä.
Paljon on kirjoiteltu tuosta Ruotsin kuolleisuudesta ja useissa lähteissä on hyvin erilaisia tilastoja. Esim. tuore SCB:n tilasto piirtää vuoden 2020 kuolleisuuden 2000-luvun korkeimmaksi ja Linkki SCB:n sivuille:
Döda i Sverige
SVT:n komeaa kuolleisuusgraafia voi katsella täältä:
Överdödlighet under coronakrisen
Toki esim. aiemminhan mm. Emanuel Karslsten ihmetteli kuolleisuuden alhaisuutta suhteessa korkeisiin koronakuolleisuuslukuihin. Syitä löytyi etenkin ihmisten varovaisista elintavoista, influenssan ja muiden tautin rauhallisuudesta yms. Linkki vie Karlstenin reportaasiin:
Number of deaths in Sweden during the pandemic – compared to previous years’ mortality