Suurten ikäluokkien kuolemat tulevat pikku hiljaa vuosi vuodelta kasvavana määränä ja sitä kautta tilastot reagoivat niihin. Ne eivät muodosta ylikuolleisuutta vertailuissa, jos ei sitten yhtäkkiä tapahdu jotain (jälleen) yllättävää, kuten yhteiskuntamuodon ja hoidon romahdus tai pandemia.
Mutta miksi nyt sitten kuolema joita on koronan takia tullut se reilu kaksi keskimäärin päivässä on iso ongelma?
Miksi Korona on se ainut syy mihin ei saa kuolla kun se Koronaan kuolleiden mediaani-ikä on vielä reippaasti päälle 80v, joten niitä laadukkaita elinvuosia ei ole menetetty oikeasti kovinkaan paljoa.
Sen sijaan rajoitusten takia on jo menetetty ja tullaan menettämään enemmän elinvuosia, mutta koska Korona niin millään ei ole mitään väliä.
Näyttää siltä, että - ilmeisesti tahallaan - ollaan ymmärtämättä mikä on yllättävä olosuhde (pandemia) verrattuna tavallisiin verrokkivuosiin. Yllättäviin olosuhteisiin yhteiskunnan pitää reagoida. Mistä tartuntatautiviranomaiset voivat vaikkapa tuntemattomasta viruksesta tietää surmaako se vaikkapa 0.3%, 1.1% vai 5% vai 7.8% tartunnan saaneista?
Ei vaan tätäkään asiaa ei voi ajatella pelkästään terveydenhuollon kannalta.
Tämän hetken testimäärät taitavat olla välillä 5-10 kertaiset viime kevääseen nähden ja käytännössä kaikki testataan, jännästi myös tartuntamäärä ovat samassa suhteessa isompia.
Ei tarvitse ihmetellä miksi niitä tartuntoja silloin tulee, mutta jännästi en itsekkään tiedä yhtään varmaa tapausta jolla olisi korona ollut kun heitä joilla se viime keväänä todennäköisesti oli ei testattu.
Viime keväänä ihmisten oli helppo ymmärtää rajoitteet kun kyse oli uudesta asiasta nyt se ei ole sitä. Sen sijaan kokoajan on uhkailtu kuinka ollaan veitsen terällä mutta missään vaiheessa ei ole oikeasti niin käynyt.
Hallitus on tyynyt keväästä rajoittamaan maan sisällä sitä tätä ja tuota, mutta yhdenkään rajoituksen kohdalla ei ole oikeasti arvioitu kuinka se vaikutta on vain tehty jotain.
Kunnallisvaalitkin siirrettin, jonkin laskuharjoituksen perusteella josta näki suoraan ettei se voi toteutua kuten ei ole yksikään noista THL:n ennusteista toteutunut.
Kaikkia kuolemia ei vaan voida estää niin, että siinä olisi kansantaloudellisesti tai koko valtion kannalta mitään järkeä nyt ollaan Koronan suhteen viimeistään siinä pisteessä kun isoimmat riskiryhmät on kohta rokotettu.
Saati sitten, että tietäisimme nyt millaisia jälkivaikutuksia covid-19-taudin sairastamisella on pitkässä juoksussa. Jo nyt näyttää siltä, että jälkivaikutuksia näyttää olevan monimuotoisesti (ja useissa elimissä) ja niitä on monilla lievänkin version sairastaneille. Tarvitsemme lisää tutkimusta ja oikeaa tietoa, emmekä voi odottaa, että tauti rynniin vapaasti kaikkialle ja mutatoituu esimerkiksi vielä vakavempiin muotoihin. Rokotus on nyt se oikea exit plan, jota kohti pitää pyrkiä samalla varovaista asennetta noudattaen. Tämän pitää saada vielä toimimaan globaalisti, että taudin vaikutus todellisuudessa saadaan työnnettyä pois meitä häiritsemästä.
Jokaisesta taudista tulee, joillekin jälkiseurauksia mutta ei se voi olla syy koko maan sulkemiseen kun kuolleita on noin vähän.
Emme voi odottaa, että kaikkea saadaan tutkittua kun nämä THL:n laskuharjoitukset ja puheet menevät ihan ristiin.
Tauti voi mutatoitua ties kuinka monta kertaa mutta ei ole enää varaa sulkea sitten loppuu rahat, työt yms. ja silloin loppuu rajoitteiden noudattaminen.
Suomessa ei ole missään vaiheessa ollutkaan mitään EXIT-planiä on tehty kaikkea mutta oikeasti ei olla tehty mitään.
Millekkään toimelle ei ole ollut varsinkaan tämän vuoden puolella todellisia perusteita kun kaikki laskelmat millä toimia on perusteltu on osoittauneet vääräksi.
Ainoat alueet missä nuo ennusteet ovat, joten pitäneet paikkansa on Itä-Helsinki siellä asuu paljon maahanmuuttajia joiden kulttuuri on erilainen -> siellä nuo muun maailman ennusteet jotenkin toimivat.
Suomalaiset sen sijaan pitävät jo oletettuna väliä sukulaisiinkin, miksi ei siis pitäisi vieraisiin. THL suorastaan yritti lähentään suomalaisia viime keväänä kun ehdotti vain metrin väliä.
Paljon on kirjoiteltu tuosta Ruotsin kuolleisuudesta ja useissa lähteissä on hyvin erilaisia tilastoja. Esim. tuore SCB:n tilasto piirtää vuoden 2020 kuolleisuuden 2000-luvun korkeimmaksi ja Linkki SCB:n sivuille:
Döda i Sverige
SVT:n komeaa kuolleisuusgraafia voi katsella täältä:
Överdödlighet under coronakrisen
Toki esim. aiemminhan mm. Emanuel Karslsten ihmetteli kuolleisuuden alhaisuutta suhteessa korkeisiin koronakuolleisuuslukuihin. Syitä löytyi etenkin ihmisten varovaisista elintavoista, influenssan ja muiden tautin rauhallisuudesta yms. Linkki vie Karlstenin reportaasiin:
Number of deaths in Sweden during the pandemic – compared to previous years’ mortality
Niin no Ruotsissa on
ylikuollut ihmisiä enemmän vuosina 2002, 1993, 1988, 1985 kuin viime vuonna.
Kun katsoo prosentin mitä Ruotsissa on kuollut niin viime vuoden luku on täysin vertailukelpoinen koko 2010 lukuun, itseasiassa ainut poikkeava vuosi 2019.
Tuo vuosi 1988 on Ruotsissa ollut kaikista pahin kun asukkaita oli vajaa vähemmän 2M mutta kuolleita 400 vähemmän kuin viime vuonna ja silloin ei ollut Korona eikä mitään muuta.
Ilman niitä viime kevään muutamaa viikkoa, jolloin Koronaa pääsi hoitokoteihin niin kuolleita olisi Ruotsissakin ollut ihan normaalin verran.
Se iso ero Suomen ja Ruotsin tilastoissa on, että Ruotsissa väkiluku kasvaa maan sisäisesti jolloin kuolemien määrä suhteessa pienempi.
Suomessa kasvua ei ole maan sisällä vaan se suurten ikäluokkien luonnollinen poistuma vaikuttaa jo reippaasti sitä ei vaan uskalleta tunnustaa kun seuraavan 20v aikana Suomessa kuolee ihmisiä enemmän kuin koskaan.