Jussi Saramo (vas.) väisteli eilisessä A-talkissa ansiokkaasti hallituksen vastuuta tartuttavampien virusvarianttien saapumisessa ja leviämisessä, kun entinen oikeusministeri Häkkänen (kok.) kritisoi hallituksen saamattomuutta ulkomailta tulevien pakko-/ennakkotestauksen ja oikeiden karanteenien aikaansaamisessa. Sellaiset olisivat Häkkäsen mukaan (mitä Saramo ei kiistänyt) olleet mahdollisia koko ajan, mutta hallitus ei saanut vuoden aikana lupauksistaan ja saamistaan korjausehdotuksista huolimatta eduskuntaan asti sellaisia pykäliä, jotka olisi voitu kelpuuttaa. Ehkä tämän vuoden huhtikuussa sitten.
Saramo muisti jälleen korostaa Suomen kansalaisten oikeutta lähteä maasta ja palata maahan (sitä ei kai ole kiistänyt kukaan muu kuin hallitus itse jo viime keväänä). Kuulemma kaikki kulkutaudit tulevat aina joka tapauksessa kaikkialle maailmaan rajojen yli, ja tällä hetkellä vain noin 1 prosentti Suomen tartunnoista tulee ulkomailta, joten rajoituksilla ja testauksilla ei asiaa ratkaista, kun "maito on jo maassa". Varmasti näin, ja siitä saamme kiittää hallitusta ja viranomaisia.
Syksyllähän tilanne oli Suomessa hämmästyttävän hyvä, mutta tartuntoja alkoi "vahvoista suosituksista" ja ”kaikkien matkustajien testiin ohjaamisesta" huolimatta taas tulla ulkomailta, ja ennen todellisia matkustusrajoituksia (vain kriittisten alojen työntekijät) ja Viron-liikenteen vähenemistä ulkomailta tulevien tartuntojen osuus oli oleellisesti tuota yksinäistä prosenttia suurempi. Ennakkotestivaatimus olisi epäilemättä pitänyt tapausmäärät kaiken aikaa pienempinä, hidastanut hallituksenkin tiedossa ollutta toisen aallon tulemista ja myös vähentänyt brittivarianttia kantavien maahantuloa vuodenvaihteen tuntumasta lähtien.
Saramoa ei tuntunut juuri harmittavan se, että brittivariantit ja muut eivät alkaneet levitä Suomessa vaikka kuukautta tai kahta toteutunutta myöhemmin. Silloinhan vain etanan lailla matava rokotekattavuus olisi saman verran pidemmällä, lisärajoitusten suunnittelutarve oleellisesti pienempi ja maan avautuminen kaiken kaikkiaan lähempänä. Myös kuntavaalien pitäminen olisi varmasti onnistunut, mutta mitäpä noista, kun maito on jo maassa.