Sinänsä EU toimi kuitenkin varsin fiksusti, että se hankki rokotteita laajalta rintamalta, jolloin yhden tai kahden kandidaatin perseelleen meno ei vielä kaada koko pakkaa. Itse uskon, että tällä on varmistettu se, että rokotteita tulee kuitenkin tarvittavat määrät kohtuullisessa ajassa. Varmistelevampi tapa on toki osoittautunut vähemmän tehokkaaksi kuin Briteillä, mutta kuten totesit, siellä on menty varsin kovalla arpapelillä.
Ei nyt ihan noinkaan, pikemminkin päinvastoin. UK on hankkinut (pl. CureVac) kaikkia samoja rokotteita kuin EU, samat tai isommat määrät per capita (pl. Moderna) ja tehnyt sopimukset kuukausia aiemmin (pl. Moderna). Lisäksi UK on jo alkusyksystä tehnyt sopimukset Novavaxin ja Valnevan kanssa sekä näiden rokotekokeet ovat käynnissä brittiväestössä. EU on aloittanut näiden kahden kanssa neuvottelut 2-5 viikkoa sitten.
Molemmilla on ihan oikea strategia kyllä, mutta briteillä enempi sellainen myöhäisillan rulettipöydästä tuttu "matto".
***
EU on usein helppo moitteiden kohde. Mutta yhteishankinta ja yhteishyväksyntä ovat ainakin minun mielestäni täysin oikeita päätöksiä ja sellaista missä EU on parhaimmillaan. Se taas että oltaisiin erityisen nopeita liikkeissä, otettaisiin riskiä ja joku takuuvarmasti vastaisi valmistusprosessin päälle katsomisesta, ovat heikkouksia.
Se että EU vastasi yhteishankinnasta ja kaikki siihen sitoutuivat, ei tietysti pitänyt tarkoittaa sitä, että kukaan ei voi mitään muuta tehdä kuin odottaa käsiensä päällä istuen.
Tässähän olisi voinut Krisse Kiuru ottaa huhtikuussa yhteispohjoismaisen Zoomin. "Hej alla, vi ska diskutera nu...". Muut olisivat kuunnelleet vartin Krissen horinoita ja huutaneet "Få det att sluta!" ja sitoutuneet ihan mihin vaan.
Sitten Krisse olisi voinut soittaa EU-Guidolle.
"Kuule, homma on nyt sellainen, että pistetään nämä rokotehommat kuntoon. Soitat jollekin lääkefirmalle, että täällä on kaikki valmiina ja aletaan ensi viikolla pistää kansalle piikkiä. Meidän koeihmiset on kaikki kyllä valkoisia, sinisilmäisiä blondeja, mutta mummoja meillä on loppumaton luonnonvara.
Sanna lupaa niille vappusatasen ja ämpärin, niin terveyskeskuksen ala-aula näyttää sedulan tanssilattialta klo 02. Pohjanmaalla olivat joutuneet sitomaan Tyynen jo pihakoivuun, kun joku oli mennyt kertomaan sille. Hussi-Lasse hoitaa kaikille PCR-testit. Mette lupasi analysoida verikokeet - tai sitten se puhui jotain Kim Wallin murhasta, eihän se tanska ole edes oikea kieli. Anders takasi, että tuloksia kertyy ja ruotsalaisen sanaan voi luottaa.
Ostettiin Wishistä myös kaikille sellaiset biopöntöt, kun oli tarjous neljä viiden hinnalla. Nohynek alkoi jo jotain keitellä siellä, mutta nyt Meikusta nousee savua, joten sanotko sille lääkefirmalle että lähettävät kanssa tänne pari tyyppiä, jotka osaa ajaa näitä. Heippa!"
Tämä nyt on täysin teoreettista (ja ehkä hieman humoristista), mutta näinkin olisi voinut käydä ja olisikin keulapaikka jonkun toimivan rokotteen kanssa, minkä valmistukseen löytyisi kapasiteettia ihan paikallisesti. Ei Suomessa ja EU:ssa vaan noin toimita, kun toimintamallit on kiveen hakattu. Vaatisi että joku olisi kanavoinut sisäistä elonmuskiaan.
Ja rokotehan pitää käsittääkseni noin vuoden välein uusia, jotta suoja pysyy yllä. Jatkokysymyksenä voikin esittää, onko ajatus pidemmän päälle se, että suuret massat myös uusivat rokotteen aina vuosittain. Näinhän pitäisi tapahtua, jos tauti on riittävän vaarallinen. Mutta onko se realismia?
Ei rokotteen suojan kestosta ole vielä tietoa. Eikä tietysti vielä voikaan olla.
Niistä 95 % luvuista tullaan toki hiljalleen ajan kuluessa alas, mutta ei immuunisuojan muisti kuitenkaan yleensä katoa ihan noin nopeasti. Rokotteen suoja voi hyvin toimia esimerkiksi niin, että taudista voi kyllä tulla oireellinen useammalle, mutta sairaalahoitoa estävä vaikutus säilyy liki täydellisenä.
Influenssarokotustenkin kohdalla niiden tehoa olisi liki varmuudella saatu ruuvattua ylöspäin, jos kaikille niitä aina annettaisiin kaksi annosta kuukauden välein. Tätä ei ole sitten vaan nähty tarpeellisena niin kustannus- kuin terveyssyistä, ja toisaalta kaikkien kahdelle piikille saaminen olisi varmasti hankalaa. Nyt tämä kahden annoksen protokolla useimpien rokotteiden kohdalla todennäköisesti pidentää suojan kestoa koronarokotteiden osalla.