Ilta-Sanomissa harvinaisen hyvä artikkeli, jossa Olli Vapalahti avaa syitä Euroopan koronatilanteeseen ja käsittelee myös Suomen tilannetta. Ei mitään uhkakuvien maalailua, vaan asiat kerrotaan selkeästi argumentoiden.
Koronapandemian kasvu näkyy nyt ympäri Eurooppaa. Muun muassa Saksassa ja Ranskassa otetaan käyttöön voimakkaita rajoituksia. Asiantuntija kertoo, miksi koronatilanne on pahentunut ja mitä Suomessa voidaan oppia muiden maiden virheiltä.
www.is.fi
Tässä muutamia hyviä pointteja:
Saksassahan tilanne on parempi kuin esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa, mutta siellä pyritään toimimaan hieman enemmän etuajassa, ja lienee tarkoitus, että tämä kuukausi riittää ja sen jälkeen saksalaiset pystyisivät viettämään joulua normaalimmin, kertoo virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.
– Saksassa tartuntojen määrä on kasvanut sen verran kovasti, että jos ei nyt toimita, niin sitten ollaan samassa tilanteessa kuin Ranskassa, Vapalahti jatkaa.
Tässä viitataan siihen, mistä täälläkin on käyty keskustelua. Kun tilanne alkaa selvästi pahentua, pitää reagoida nopeasti ja tiukasti, niin tilanteen eskaloituminen on mahdollista välttää. Vaasassakin toimittiin näin, pienemmässä mittakaavassa.
On varmaan yhdistelmä sitä, että kokoontumisrajoituksia purettiin vähän ylioptimistisesti liian aikaisin ja sitten toisaalta suosituksia ei ole noudatettu. Euroopassa hengähdettiin vähän liian aikaisin tämän koronatilanteen kanssa.
– Samantyyppinen ongelma on kaikissa Euroopan maissa, että nuorten ikäluokkien tapausmäärät ovat kasvaneet ensin ja sitten kun tartuntamäärät kasvavat riittävän isoiksi, niitä kaikkia tartuntaketjuja ei pystytä kontrolloimaan ja silloin tartunnat valuvat riskiryhmiin.
Tämä on niin ikään hyvä pointti. Hybridistrategia voi kyllä toimia hyvin, ja se on varmasti kaikkein paras yhteiskunnan ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta, kunhan ollaan valmiita myös kiristämään rajoituksia tarvittaessa. Valitettavasti tämä on hyvin vaikeaa, koska poliittinen paine vaikeuttaa reagointia ennen kuin tilanne eskaloituu selvästi jolloin toimenpiteistä tulee selvästi tiukempia ja pitkäkestoisempia.
Tämä on hyvä esimerkki, mitä emme halua Suomeen ja minkä takia lievemmät rajoitukset ja kontrollitoimet ovat tärkeitä. Näillä estetään se, ettemme joudu samaan tilanteeseen.
– On aina hyvä, jos voi oppia muiden virheistä, niin ei tarvitse tehdä niitä itse. Ja tässä tilanteessa meillä on tämä etulyöntiasema, että me tullaan vähän jäljessä, ja että Suomi on harvaan asuttu maa.
Tämä on hyvä pointti, ja kyllähän meillä tämä etu on puolellamme. Me olemme jo nähneet, että Ruotsin alkuperäinen strategia ei toiminut. Ja nyt näemme sen, mitä rajoitusten liian aikainen höllentäminen sai aikaan monessa Euroopan maassa. Silti näitä tunnutaan kannattavan jonkin verran täällä Suomessakin, mikä on minusta hämmästyttävää.
Sveitsissä tartuntojen liukuva viikkokeskiarvo oli nyt n. 6900/vrk. Kuukausi sitten luku oli reilu 300/vrk. Tartunnat yli 20-kertaistuneet kuussa. Tuossa kohtaa lausuttu "kaksi viikkoa" olisi ollut aika karua...