Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 015 986
  • 81 135

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sinällään koko tilanne on absurdi kun näistä kuolleista uutisoidaan siksi että kuolevat koronaan, mutta jos syy olisi influenssa, niin nuo samat kuolemat olisivat about normaalia elämisen kiertokulkua.
Taisi olla joku italialainen lääkäri, joka kommentoi koronakuolemia, että varsin monen iäkkään potilaan kohdalla olisi pitänyt sanoa, että he kuolivat ja heillä oli koronavirus, eikä suoranaisesti, että he kuolivat koronaan. Monilla yli kasikymppisillä elämänlanka on valmiiksi sen verran ohut, että jo joku tavallinen rs-virus tai norovirus korjaa satoa runsaasti joka vuosi. Tämä siis mitenkään vähättelemättä sitä, että korona vaikuttaisi olevan pirun viheliäinen sairaus monelle hyväkuntoisellekin.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Ei riitä. Eikä se tilanne Uudellamaalla ole hirveästi vakavampi kuin muualla Suomessa. Enemmän ihmisiä ja liikkuvuutta muiden maakuntien välillä siellä toki on huomattavasti enemmän, mutta se ei kelpaa perusteeksi jos uskomme perustuslakiasiantuntijoita, jotka Suomessa tuntuvat päättävän asiasta kuin asiasta.

Itsellekin täysin sama jatkuuko sulku vai ei. Mielelläni itseasiassa toivon, että jatkuu niin ei ainakaan tarvitse lähteä Helsinkiin työpaikalle.
Tämä on kyllä jännää, että tuijotetaan vain jotain tartuntojen määrä väestöön nähden (joka sekin siis on Uudellamaalla selvästi Suomen korkein). Käsitin, että alkuperäisen sulun tarkoitus oli estää/hidastaa epidemian siirtyminen Uudeltamaalta muualle Suomeen. Tällöin pitäisi ottaa kaikki leviämistä edistävät tekijät huomioon. Yksistään se, että Uudenmaan rajan yli oleva liikenne on monikymmenkertaista esim. Länsi-Pohjaan verrattuna, pitäisi riittää siis eron tekemiseen.

Henk. koht. oon sitä mieltä, että kyllä tarvittaessa Länsi-Pohjan ja Kainuunkin voisi eristää. Näiden alueiden ulkorajat kiinni ja sisämaan rajoille poliisivartiointi pääteille. Pikkuteille satunnaisia ratsioita, mutta liikenne niiden kautta nyt niin vähäistä on, ettei merkittävää vuotoa tulisi.

Sinänsä jännää, että tämä maakuntasulku nähdään kaikkein järeimpänä toimena. Joo, kosketaan perusoikeuksiin, mutta lopulta haittaa elämää paljon vähemmän kuin kokoontumiskiellot, koulujen sulkeminen ym. Esim. minun elämää ei Pohjois-Pohjanmaan sulku haittaisi ollenkaan, kun matkoille en kuitenkaan tässä tilanteessa ole lähdössä. Itse asiassa pärjäisin vallan hyvin vaikka Oulun kaupunki suljettaisiin täysin muusta valtakunnasta, kunhan rahti kulkisi.
 
Viimeksi muokattu:

Eikka86

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei absoluuttinen kuolemien määrä ole ongelma vaikka niitä olisi muutamia tuhansia vaan taudin vaatimat resurssit terveydenhuollossa. Jos en nyt ihan ole väärin ymmärtänyt niin keskiarvon mukainen influenssaan kuoleva on vanhemman saapumiserän edustaja ja käy korkeintään jokusia vuorokausia vuodeosastolla ennen kuolemaansa, todennäköisesti iso osa kuolee jossain laitoksessa juuri rasittamatta terveydenhoitohenkilöstöä.

Voisi kuvitella sairaanhoitopiirien saaneen tähän mennessä hyvää dataa kokonaismäärästä resurssien tarpeesta kun väistämättä osa kuormituksesta (onnettomuudet yms) on vähentynyt ja tuolta osin rajoituksia on mahdollista poistaa määrän X terveydenhoidon kuormitukseen sopivaksi.

Vamhempi väestö saanee pysyä kotosalla ja liikkumista availlaan suojavälineiden kanssa toukokuun aikana, yleisötilaisuudet pysynee kiellettynä ainakin alkukesän ajan.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ja itselle täysin saman tekevää jatketaanko Uudenmaan sulkua vai ei. Tai no veronmaksajana koen, että Poliiseille olisi parempaakin käyttöä kuin moottoritien varressa seisottaminen.

Juuri näin. Tänään taas raportoitu yli 30min jonoista etelän suuntaan, kun poliisit ratsanneet työmatkaliikennettä joista 99,9% menee läpi joka tapauksessa. Tämä siis kolmostiellä kun ihmiset siirtyneet Kanta-Hämeen Riihimäeltä (38.17 tapausta per 100t asukasta) Uudenmaan Hyvinkäälle (23.65 tapausta per 100t asukasta) ja jatkaneet työpaikoillensa.

Voisin kuvitella tärkeämpääkin tekemistä poliiseille tai jos saartaa halutaan saartamisen ilosta niin renkaan muodostamista johonkin muualle.

edit: Vertailun vuoksi vaikka Oulu, jossa tapauksia 39,4 per 100t asukasta. Tampere karvan alle 39.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
KalPa
Hmmm saisikohan kuvaajan jatkoaikaan tähän tai muihin koronaketjuihin kirjoitetuista viestien määrästä päiväkohtaisesti? Onko samanlainen käppyry kuin epidemia?
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Valtaosalla nyt täällä unohtuu, ettei se riitä uudenmaan eristämisen perusteeksi, että siitä on hyötyä. Onko eristämisestä hyötyä? On varmasti. Mutta kun se tulee olla välttämätöntä. Eli uudenmaan avaaminen tulisi johtaa niin rajuun epidemian nousuun muualla Suomessa, että terveydenhuollon kantokyky romahtaisi, ja tähän en itse ainakaan usko, enkä ole nähnyt perusteita että näin tulisi käymään.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Mitä haittaa tuosta Uudenmaan sulusta olisi jos se jatkuisi? Nytkin onnistuu liikkuminen niillä keillä se on tarpeellista.

Näin kai se muissa maissa menisikin mutta meillä on tuo perustuslaki.

Mutta ei kai tuo liikenne nyt ala Uudenmaan ja muun Suomen välillä kun ohje on pysyä kotona. Kai uusmaalaiset tuon ymmärtää yhtälailla?
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Kummastelen kyllä, kun ilmeisesti monilla aikuisillakin tekee tiukkaa nykyisillä rajoituksilla ja pitää jotain grillijuhlia ym. järjestää. Eihän tässä ole kuin muutama viikko mennyt. Ulkona on ollut lähinnä hyvät kelit, joten ulkoiluun yksin/oman talouden kesken on ollut hyvät mahdollisuudet.

Tässä ulkoilussakin silti ihmettelen, miksi pitää vaivautua kansallispuistoihin yms., missä varmasti muutkin ovat ja reitit osin ahtaampia. Turussa näin eilen erään kävelyreitin varrella paljon autoja parkissa. Nyt voisi koittaa hyödyntää ihan niitä kadunvarsien reittejä, niissä tilaakin paremmin. Turussa välttelen Ruissaloa, joenvarren reittejä ja esim. Kuhankuonoa, koska noihin saavutaan naapurikunnistakin. Takataskussa paikallistuntemuksellani pari vaihtoehtoa, jonne ei muut helposti eksy.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitä haittaa tuosta Uudenmaan sulusta olisi jos se jatkuisi? Nytkin onnistuu liikkuminen niillä keillä se on tarpeellista.

Olennaisempi kysymys on se, että kuinka suuri olisi oletettava hyöty ja mikä olisi laillinen peruste sulun jatkamiseen?

Koko sulku ollut hölmöläisten puuhaa alusta asti. Poliiseilta ei ole vuosikausiin riittänyt mukamas resursseja normaaliin liikentenvalvontaan (tarkoitan punaisia pain ajon kitkemistä, suojateiden kunnioittamista ym. oikeasti liikenneturvallisuuden suhteen tärkeää valvontaa), mutta nyt on sitten irronnut satamäärin poliiseja valvomaan yhden maakunnan eristämistä.
 

Ylläpito

Administrator
Hmmm saisikohan kuvaajan jatkoaikaan tähän tai muihin koronaketjuihin kirjoitetuista viestien määrästä päiväkohtaisesti? Onko samanlainen käppyry kuin epidemia?

Ketjukohtaista viestimäärää päiväkohtaisesti ei suoraan saa ulos. Mutta tässä ketjun sivunkatselumäärät 8.3.-13.4. Isoin piikki on 16.3.
 

Liitteet

  • covid-ketju.png
    covid-ketju.png
    13,6 KB · kertaa luettu: 234

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Mitä haittaa tuosta Uudenmaan sulusta olisi jos se jatkuisi? Nytkin onnistuu liikkuminen niillä keillä se on tarpeellista.

Mitäpä haittaa perusoikeuksien rajaamisesta noin yleisesti ottaen on. Oikeusvaltio on oikeusvaltio erityisesti poikkeusoloissa, ja ei tämä niin päin mene, että perusoikeuksia pitäisi perustella, vaan niiden rajaamiselle on jokaisella yksittäisellä kerralla oltava välttämättömyysperuste. Ei siis ole niin, että "jatketaan jollei ole perusteita purkaa", vaan juuri päinvastoin. PeVin käyttämien asiantuntijoiden mukaan perusteet olivat ontuvia jo edellisellä kerralla saati nyt, kun tilanne on muualla noin sillä tasolla kuin Uudellamaalla eristystä aloitettaessa.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Kuolinlukujen ja pelkkien sairaalaresurssien kuormittamisen lisäksi kannattaa huomioida myös itse COVID-19 sairaudesta selvinneet. Minulla on nyt neljä läheistä "toipunut" taudista ja kaikilla kunto edelleen erittäin huono. Kaikki työikäisiä, ns. perusterveitä, ja kaikilla työkyky taudin jälkeen edelleen olematon, vaikka virallisesti toipumisesta on aikaa 3-5 viikkoa (henkilöstä riippuen).

Sanoisin paskamaiseksi taudiksi ja näyttää kuormittavan näitä parantuneitakin erittäin kovalla kädellä. En lähtisi tällä hetkellä kovin moniin muihin kiertolaissairauksiin vertaamaan.

Toivottavasti tässä itse selviää ilman (ainakin vakavampaa) tautia, vaikka joutuu erittäin korkeasta varovaisuudesta huolimatta jatkuvasti töiden ja puolison töiden vuoksi riskien kanssa elämään.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Itsellekin täysin sama jatkuuko sulku vai ei. Mielelläni itseasiassa toivon, että jatkuu niin ei ainakaan tarvitse lähteä Helsinkiin työpaikalle.

Näillä asioillahan ei pitäisi olla yhtään minkäänlaista korrelaatiota.
 

Sphinx

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Täältä Böndeltä on uuuhana huudella tuosta Uudenmaan eristämisestä, mutta kuinka montaa siellä asuvaa se on nyt niinkun oikeasti haitannut?
Suurella osalla varmaan perhe ja koko elinpiiri ovat maakuntarajojen sisäpuolella ja heille sululla tosiaan ei ole ollut merkitystä. Tämä porukka olisi suurella prosentilla toki muutenkin pysynyt maakunnassa, joten sulun merkityksettömyys heidän osalta tarkoittaa myös sulun hyödyttömyyttä. Mökeilleen Uudenmaan ulkopuolelle pidemmäksi ajaksi asettuneet olivat myös siirtyneet mökeilleen jo ennen sulkua, osa jopa kuukausia aiemmin.

Pääosinhan ne ovat yksittäistapauksia, jotka sulusta kärsivät. Yhdestä onnettomasta opiskelijasta luin, joka asuu yksin Helsingissä ja oli katkaissut jalkansa ja koko perhe ja kaikki tuttavat asuvat toisella puolella rajaa, eikä kukaan päässyt avuksi arjessa tai jalkansa katkaissut perheensä luo. Opiskelijan äiti oli yrittänyt tulla avuksi ja melkein jo saanut sakot rajalla.

Nyt kun sulku kohta loppuu niin en usko tapahtuvan mitään suurta ja välitöntä ryntäystä rajan yli.

Korona on kyllä paljastanut pinnan alla kytevän ihmisten ahdistuksen valtavan määrän, jota ilmentää se miten vaaditaan kaikkia mahdollisia rajoituksia, jotka eivät niinkään itseä koskisi, mutta joista aiheutuisi joillekin muille edes vähän harmia.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kuolinlukujen ja pelkkien sairaalaresurssien kuormittamisen lisäksi kannattaa huomioida myös itse COVID-19 sairaudesta selvinneet. Minulla on nyt neljä läheistä "toipunut" taudista ja kaikilla kunto edelleen erittäin huono. Kaikki työikäisiä, ns. perusterveitä, ja kaikilla työkyky taudin jälkeen edelleen olematon, vaikka virallisesti toipumisesta on aikaa 3-5 viikkoa (henkilöstä riippuen).

Sanoisin paskamaiseksi taudiksi ja näyttää kuormittavan näitä parantuneitakin erittäin kovalla kädellä. En lähtisi tällä hetkellä kovin moniin muihin kiertolaissairauksiin vertaamaan.

Itselläni lähipiirissä mitä ilmeisimmin myös 4-5 tuttua, joiden toipumisesta on noin kolme viikkoa. Kahdella tosin vain varmistettu korona, koska testausvaje. Normaalisti käyvät juoksulenkeillä ja toipuneet sinänsä hetkellisen rajusta ripulista ja hengitysoireista + sahaavasta korkeasta kuumeesta täysin.

Ja ei, tämä ei ole vähättelyä, mutta tämä on osoitus siitä, kuinka huonoja anekdootit tällaisessa asiassa ovat perusteina mihinkään.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Pääosinhan ne ovat yksittäistapauksia, jotka sulusta kärsivät. Yhdestä onnettomasta opiskelijasta luin, joka asuu yksin Helsingissä ja oli katkaissut jalkansa ja koko perhe ja kaikki tuttavat asuvat toisella puolella rajaa, eikä kukaan päässyt avuksi arjessa tai jalkansa katkaissut perheensä luo. Opiskelijan äiti oli yrittänyt tulla avuksi ja melkein jo saanut sakot rajalla.

Jonkin verran kuulostaa kyllä urbaanilegendalta tai tämä "melkein saanut sakot" äidin omalta suurentelulta. Muu välttämätön syy on ollut peruste ylittää maakuntaraja, eikä poliisi ole saanut estää sellaiseen - todelliseen tai keksittyyn - vetoavan ylitystä.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mitä haittaa tuosta Uudenmaan sulusta olisi jos se jatkuisi? Nytkin onnistuu liikkuminen niillä keillä se on tarpeellista.
No on siitä monenlaista haittaa. Erityisesti lähellä rajaa asuville, jotka eivät pääse käyttämään ns. normaalipalveluita vaan joutuvat ajamaan kauemmaksi kauppoihin (esimerkki tässäkin ketjussa sivuttu Hausjärven Monni). Lisäksi on tuolla ihan varmasti taloudellista vaikutusta, kun hidastaa ja vaikeuttaa kaikenlaista liiketoimintaa rajan yli. Töissähän rajan yli saa kyllä kulkea, mutta varmasti mäntsäläläisellä putkifirmalla on korkeampi kynnys lähteä tekemään remonttia Orimattilan puolelle kun rajan ylitykseen menee ylimääräistä aikaa ja pitää jotain selitystä keksiä mennessä ja tullessa.
Ja kyllä sitä orimattilalaista rakennusmiestä varmaan ketuttaa kun työmaalla hajoaa porakone ja joutuu Mäntsälän K-raudan sijasta lähteä ajelemaan Lahteen. Pieniä ja ei-välttämättömiä asioita, mutta kiusa se on pienikin kiusa ja mielestäni pitää olla erittäin perusteltua että näitä rajoituksia ylläpidetään.

Uudenmaan sulun alkuperäinen tarkoitus oli hidastaa taudin leviämistä koko Suomeen. Minun on vaikea nähdä että Uudenmaan sulku olisi enää perusteltua; tautia esiintyy jo sen verran kaikissa maakunnissa, että se kyllä etenee siellä omin voimin jos on edetäkseen.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Mutta ei kai tuo liikenne nyt ala Uudenmaan ja muun Suomen välillä kun ohje on pysyä kotona. Kai uusmaalaiset tuon ymmärtää yhtälailla?

Aika moni uusmaalainen on kirjoittanut tähänkin ketjuun että ei ole mitään hinkua vielä mökille. Ja vaikka raja olisi auki niin ei välttämättä lähde. Tai jos lähteekin niin järkeä käyttäen. Sitten jostain muualta (päin Suomea?) on kirjoiteltu että pidetään se sulku kun ne kaikki lähtee niille mökeilleen ja käy ostamassa siitä ainoasta lähikaupasta ne hyllyt tyhjäksi. Ja lyövät vähintään kirveellä polveen. Vaikka osa mökkikuntienkin kunnanjohtajista toivoisi että se kunnan kesäkausi alkaisi, koronasta huolimatta, järkeä käyttäen.

Mulla on vähän sellainen tuntuma että kyllä ne Uudellamaallakin osaa ajatella. Sitten toisaalta sielläkin on niitä, jotka käyvät hesestä hakemassa matkamätöt ja heittävät hylsyt ikkunasta maanteillä mäkeen 80kmh vauhdissa. Ja kyllä kai niitä idiootteja riittää maakunnissakin kun Oulusta asti lähdetään rajaa ihailemaan. Tiedä sitten mistä tuo retkikunta hankki ostoksensa ja mihin roskat lopulta päätyivät.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Noniin, tämänhetken tieto oli tuo ja se voi näköjään muuttua vielä aika paljonkin, kun päivä pikkuhiljaa etenee
1397 testiä näytti olevan lopullinen lukema 12.4.

Tänään ilmoitetut uudet tapaukset testipäivän mukaan, verrattuna eiliseen.
31.3 -1
6.4 -2
7.4 -1
8.4 +1
9.4 +3
10.4 +3
11.4 +15
12.4 +28
13.4 +53
=99
Ilmeisesti päiväkohtaiset luvut ovat pienentyneet myös kauempaa kuin 31.3, koska THL ilmoitti kokonaislukeman kasvaneen 97:llä. Valitettavasti screenshotissani ei näy tuota 31.3 pidemmälle, joten en tiedä miltä päivältä nuo muut 2 muuta tapausta on vähennetty.
 

Jeffrey

Jäsen
Vaikea oli tuon sulun hyötyjä nähdä silloin kun se tehtiin, vielä vaikeampi niitä hyötyjä onnähdä nyt.

Ilmeisesti jonkinsortin viestiä rajoitustoimien purkamisesta on jo nyt lähtenyt toimijoille. Ainakin Palloliitto alkaa varautumaan kilpailukauden alkuun ainakin meillä mutasarjoissa.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Kuolinlukujen ja pelkkien sairaalaresurssien kuormittamisen lisäksi kannattaa huomioida myös itse COVID-19 sairaudesta selvinneet. Minulla on nyt neljä läheistä "toipunut" taudista ja kaikilla kunto edelleen erittäin huono. Kaikki työikäisiä, ns. perusterveitä, ja kaikilla työkyky taudin jälkeen edelleen olematon, vaikka virallisesti toipumisesta on aikaa 3-5 viikkoa (henkilöstä riippuen).

Sanoisin paskamaiseksi taudiksi ja näyttää kuormittavan näitä parantuneitakin erittäin kovalla kädellä. En lähtisi tällä hetkellä kovin moniin muihin kiertolaissairauksiin vertaamaan.

Toivottavasti tässä itse selviää ilman (ainakin vakavampaa) tautia, vaikka joutuu erittäin korkeasta varovaisuudesta huolimatta jatkuvasti töiden ja puolison töiden vuoksi riskien kanssa elämään.
Avaatko hieman mitä oireita edelleen?
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Kuolinlukujen ja pelkkien sairaalaresurssien kuormittamisen lisäksi kannattaa huomioida myös itse COVID-19 sairaudesta selvinneet. Minulla on nyt neljä läheistä "toipunut" taudista ja kaikilla kunto edelleen erittäin huono. Kaikki työikäisiä, ns. perusterveitä, ja kaikilla työkyky taudin jälkeen edelleen olematon, vaikka virallisesti toipumisesta on aikaa 3-5 viikkoa (henkilöstä riippuen).

Tämä itseäkin eniten kiinnostaa. Olen itse yhdellä vtun sairaudella varustettu ja moni viruksen sairastanut on perusterve. Telkkarissa piipahti tervehtyneet Baba Lybeck ja Jari Hedman, jotka kuntojensa puolesta eivät ole lähelläkään riskiryhmää. Tosin oireiltaan kuulostivat siltä, etteivät pahimmasta päästä olleet.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös