Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 955 999
  • 81 126

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuo sama kommentti on toistunut joka ikinen kerta, kun yleisvaarallisuudesta on Puumalaiselta kysytty.

Korona-aika toi Suomessa esiin mielenkiintoisen lieveilmiön virkamiehistä: laissa on juuri sen takia usein laitettu niitä mielivaltaa vähentäviä kohtia, ettei voida varmuuden vuoksi tehdä mitään päätöntä. Kovin mielellään terveysviranomaiset olisivat käyttäneet pakkotoimia ja varmuuden vuoksi lainsäädäntöä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Atooppisen ihottuman uhrina ei vielä tällästä neuvoa ihotautilääkäri olekkaan mulle sanonut kun käski vain olla tamppaamatta mattoja (tämä on muuten totta) joten jos sitä koronaa kokeilisi seuraavaksi. Ainut "ongelma" tässä on vain se että se korona ei meikäläiseen näytä iskevän kuten ei myöskään mitkään muutkaan pöpöt koska taitaa olla 5 vuotta siitä kun olen viimeksi ollut kipeä mutta sitten kun joku pöpö iskee niin olen myöskin tosi kipeä.

Minuunkin se iski vasta nyt, ja aika harvoin olen nykyään ollut muutenkaan flunssainen. Edellisen rajumman flunssan sairastin reilu kolme vuotta sitten, ja 38 asteen kuumeen rajan ylitin edellisen kerran 15 vuotta sitten ollessani influenssan kourissa. Kyllä se korona melko väkisin sinuunkin jossain kohtaa iskee.

2 rokotetta otettu ja ilman maskia menty koko tämä aika eläen täysin normaalia elämää ja koronaa sairastavan kanssa ollut lähikontaktissa ties kuinka monta kertaa ja koko lähipiiri on muistaakseni kertaalleen sairastanut ja osa kahteen kertaan ja muutamalla olisi seuraavaksi tiedossa jo neljäs kerta. En todellakaan halua koskaan olla kipeä (eikä varmaan ketään muukaan) on se tauti sitten mikä vaan mutta jos tämäkin nyt täytyisi sairastaa niin lievänä kiitos koska oma yleiskunto ei ole mikään maailman paras.

Pidetään peukkuja. Onhan kipeänä oleminen tylsää, ja tuo on yksi syistä sille, miksi otan vuosittain influenssarokotteen. Toinen on lähipiirini riskiryhmäläisten suojaus. Ja kolmas se, että vaikka rokotteesta huolimatta sairastuosi, niin rokottautumalla pienentää riskiään sairastua niihin jälkitauteihin, jotka voivat olla oikein rankkojakin.

Ja sen verran aiheen ohi vielä tohon atooppiseen ihottumaan liittyen että olen ihotautilääkärin neuvosta pitänyt kiinni enkä ole niitä mattoja tampannut mutta eipä siitä hyötyä ole ollut. Mutta jos se korona iskee niin lupaan kirjoitella sitten että miten oma iho on siihen reagoinut.

Eihän sitä tiedä, että miten paha tuo ihosi olisi, jos tamppaisit niitä mattoja. Hyöty voi olla vähän kuin koronan maskisuosituksessa. Sitä on mahdoton arvioida, kun vertailevaa tutkimusta on mahdoton tehdä.

Oma veikkaukseni tuosta koronan vaikutuksesta ihottumaan on se, että tuossa kohtaa tuli oltua pari päivää niin tokkurassa, että ei unissaan tullut raavittua ihoa, mikä pahentaa kutinaa ja ihon kuntoa. Nyt kun kuume on takana ja elämä alkaa hiljalleen voittaa, alkaa kroppa kiinnittää huomiota taas näihin normaaliajan vaivoihinkin. Viime yönä heräsin siihen, että ihoa kutisi, joten näköjään atopiaimperiumi suoritti vastaiskunsa.

Päivä numero viisi käynnissä. Vanhan viruksen aikaan tämä oli kai se vedenjakaja, joka näytti, että lähdetäänkö sairaalaan vai parempaa kohden. Omikronilla kaikki on kai nopeampaa, joten tuo rajapyykki lienee ohitettu.

Eilen ei ollut enää lämpöä. Limaa irtoilee vielä, mutta vähemmän kuin eilen. Aamulla herätessäni oli törkeä väsymys, minkä epäilen johtuvan siitä, että kurkunpää on ärtynyt yskimisestä, ja se vaikuttaa minulla unen laatuun merkittävästi. Olin kuulemma unissani "ölissyt" pitkin yötä, mikä on minulle rajumpien flunssien yhteydessä aika tyypillistä. Jos ei mitään takapakkia tänään tule, niin yritän jo huomenna tehdä etätöitä.

Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että tämä on ollut odotusten mukaisesti aika lailla rajun flunssan ja influenssan välimuoto. Kuumetta enemmän kuin flunssassa, mutta vähemmän kuin influenssassa. Räkää taas vähemmän kuin flunssassa, mutta paljon enemmän kuin influenssassa. Lihas- tai jäsensärkyä ei ollut yhtään. Ja pääkipua vain ihan hetkellisesti. Myöskään monen tuttavani raportoimaa infernaalista kurkkukipua en ole kokenut.
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Puhdasta politiikkaahan tuo on, samalla logiikalla kaikki maailman taudit pitäisi laittaa yleisvaarallisten listalle koska niistä voi tulla muunnos joka on vaarallisempi. Se listan koko pointti on juuri käyttää niihin tauteihin jotka ovat nyt yleisvaarallisia. Mutta minkäs teet, ehkä odottavat Porin valintaa koska Kiuru tuskin tahtoo tahrata nimeään päätökseen joka voisi olla vaarallinen poliittisesti tautitilanteen aidosti pahentuessa. Mutta tekemättömyydestä ei tule mitään haittaa, päinvastoin, kaikki mikä haittaa tulevan hallituksen elämää sote-katastrofin kanssa on vain plussaa demareille. Eli jokainen pienikin asia joka heikentää sote-alan työolosuhteita on oikeastaan vain plussaa tulevan opposition laariin. Kun ensin oikeistohallitus joutuu vielä tekemään leikkauksia niin helppo tulla elvyttämään velalla 4v päästä jos korkotasokin olisi laskenut.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ja kolmas se, että vaikka rokotteesta huolimatta sairastuosi, niin rokottautumalla pienentää riskiään sairastua niihin jälkitauteihin, jotka voivat olla oikein rankkojakin.
Ihan mielenkiinnosta, onko tätä oikein tutkittu? Ja olisiko sinulla heittää jotain uutisia tähän liittyen, olisi kiva lukea. Itse en ole törmännyt tai en ainakaan muista että olisin törmännyt, tälläisiin uutisiin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Puhdasta politiikkaahan tuo on, samalla logiikalla kaikki maailman taudit pitäisi laittaa yleisvaarallisten listalle koska niistä voi tulla muunnos joka on vaarallisempi.

Juuri näin. Minusta on käsittämättömän typerää vedota hypoteettisiin tuleviin vaarallisiin variantteihin, kun päätösten pitäisi perustua juuri näihin nykyisiin. Jos vaarallinen variantti ilmestyisi jostain, niin kyllähän tuon palauttaminen yleisvaarallisten tartuntatautien listalle pitää onnistua nopeasti - ihan jo siksi, että joku muukin sellainen tauti voi ilmaantua, ja silloinkin pitää kyetä reagoimaan nopeasti.

Päätösten pitää pohjautua arvioon nykytilanteesta tai sen oletetusta kehityksestä, mutta ei täysin hypoteettiseen skenaarioon.

Näin toimittiin edellisellä kerralla:


 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan mielenkiinnosta, onko tätä oikein tutkittu? Ja olisiko sinulla heittää jotain uutisia tähän liittyen, olisi kiva lukea. Itse en ole törmännyt tai en ainakaan muista että olisin törmännyt, tälläisiin uutisiin.

Olen ainakin itse törmännyt tuohon väitteeseen useinkin. Rokotetulla läpäisyinfektio on tyypillisesti paljon lievempi kuin rokottamattoman sairastama. Ja sitä myöten jälkitautien riski on pienempi.

Tämä siis influenssarokotteen kohdalla.

Ihan suoraan tätä yhteyttä ei sanota, mutta mm. THL ja Mehiläinen kertovat aika hyvin näistä:


Influenssaan voi sairastua, vaikka olisi saanut rokotteen. Influenssarokote ei anna täydellistä suojaa influenssalta tai estä sen levittämistä oireettomana, mutta se on kuitenkin paras keino suojautua taudilta. Jos rokotuksesta huolimatta sairastuu influenssaan, taudin sairastaa yleensä lievempänä ja siitä toipuu nopeammin kuin rokottamattomana. Rokote kannattaa ottaa myös, jos haluaa suojaa influenssan aiheuttamilta jälkitaudeilta, kuten lapsilla korva- ja keuhkoputkentulehduksilta, sekä kaikissa ikäryhmissä keuhkokuumeelta.


Influenssarokote tuottaa terveille henkilöille paremmin vasta-aineita kuin kroonisia sairauksia poteville.

Työikäisillä rokotteen antama suoja oireista influenssaa vastaan vaihtelee 70–90 %, jos rokotevirukset vastaavat väestössä suureen osaan leviäviä influenssaviruksia.

Iän myötä rokotteen teho heikkenee. Riskiryhmiin kuuluvilla ja 65 vuotta täyttäneillä rokottamisen on osoitettu vähentävän influenssasta johtuvia sairaalahoitoja keskimäärin 40–70 % ja kuolleisuutta 50–70 %.

Rokotettujen influenssaan sairastuneiden oireet ovat yleensä lievempiä kuin rokottamattomien.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Sistis, pitää nyt myös muistaa että influenssarokotteet ovat erityyppisiä kuin koronarokotteet. Mrna-rokotteiden yksi "feature" voi olla huomattavasti suppeampi vaikutus. Siksi tutkimusdata influenssarokotuksista ei tosiaan välttämättä vastaa koronarokotuksiin (pl. JJ:n adenovektoripohjainen rokote jota kukaan ri käytä enää).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sistis, pitää nyt myös muistaa että influenssarokotteet ovat erityyppisiä kuin koronarokotteet. Mrna-rokotteiden yksi "feature" voi olla huomattavasti suppeampi vaikutus. Siksi tutkimusdata influenssarokotuksista ei tosiaan välttämättä vastaa koronarokotuksiin (pl. JJ:n adenovektoripohjainen rokote jota kukaan ri käytä enää).

Niin?

Olen puhunut nyt koko ajan syistä, miksi otan influenssarokotteen. Myönnän toki, että se oli off-topic, ja ikävästi ketjun aihetta sekoittava.

Sen sijaan en ole missään kohtaa väittänyt, että influenssarokotteen hyödyt toteutuisivat sellaisenaan koronavirusrokotteiden kohdalla. En ole toki myöskään kiistänyt sitä. En vain ole käsitellyt asiaa.

Koronarokotteiden osalta tilastollinen näyttö puhuu kuitenkin vahvasti sen puolesta, että rokotteet suojaavat vakavalta taudinkuvalta. Omikronin osalta niiden suoja oireiselta tartunnalta alkaa olla suunnilleen yhtä tyhjän kanssa, mutta onneksi taudinkuva on viruksen muututtua muuttunut monta pykälää normaalimpaa flunssaa kohden.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Olen tosiaan itseki siitä lukenut, että rokotteet nopeuttaa taudin läpikulkua kropassa. Eli tauti tavallaan poistuu kropasta nopeemmin. Ja yleisesti tauti on rokotteilla lievempi kuin ilman rokotteita.

Kivasti muuten tautitilanne alkaa kääntyä monessa Euroopan maassa parempaan suuntaan, jos tilastoituja tartuntoja katsotaan. Italia, Ranska ja Belgia oivallisia esimerkkejä.

Helsingissä tosiaan 7pv:n ilmaantuvuus reilussa laskussa. Etelä-Savossakin tilastoidut tartunnat kääntyny laskuun. Kyllä tämä tästä pikkuhiljaa helpottuu.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan influenssarokotteen ottaneilla on pienempi riski sairastua koronaan kuin muilla.

Tulosten perusteella influenssarokotuksen ottaneiden riski sairastua koronavirusinfektioon oli 22–24 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät ottaneet influenssarokotusta. Myös sairaalahoitoa vaativat koronainfektiot ja koronakuolemat olivat heillä harvinaisempia.

 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Järkipuhetta. Vaikka Kiuru vähän sättikin jo THL:ä ja KRAR:ia.
Ja hyvä, että pahin sairaalapotilaiden kasvu tulee nyt sivulöydös erikoissairaanhoitopotilaista.
Hienosti asiantuntijat myös torppaavat mahdolliset maskisuositukset ja vaikkapa etätyösuositukset.
Vointeja Kiurulle, mitäs nyt meinaa sepittää kansalla jossain lehdessä. Tavallaan vyöistu takaisin, Kiurun suuntaan.

Sairaanhoidon näkökulmasta tilanne näyttää hyvin odotetulta, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen.

”Se näkyy sairaaloissa, mutta kuormitus ei ole samanlaista kuin aikaisemmin, koska hyvin harva joutuu koronaviruksen takia teho-osastolle.”

Lisäksi potilasmäärien nousu on ollut voimakkaampaa erikoissairaanhoidossa niiden potilaiden osalta, jotka tulevat hoitoon koronan kanssa eivätkä koronan takia.


Koronatartuntojen lisääntymisen estämiseksi ei Järvisen mukaan ole tehtävissä juuri mitään. Lisärokotuksilla epidemian esiintymistä voi siirtää muutamalla kuukaudella.

Syytä erityiseen huoleen ei THL:n terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helven mukaan ole.


Rokotteet antavat Suomessa yhä hyvin suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan. Monella on myös vasta-aineita sairastetun taudin myötä, ja lisäksi vallalla on edelleen lievempi omikronvariantti.

"Meillä on väestössä tartuntoja muutenkin runsaasti, ja väestössä on hyvä suoja vakavalle taudille.”

Yksittäisiä laajoja toimia koronatartuntojen torjumiseen väestötasolla ei ole Helven mukaan tällä hetkellä suunnitteilla.

”Kevään osalta tehtiin ratkaisu, että koska meillä on väestössä niin hyvä suoja, laajamittaiselle rajoittamiselle ei ole tässä vaiheessa perusteita.
Tilanne ei ole muuttunut, vaikka tapauksia tuleekin.”

Tämä koskee myös maskisuositusta. Yksittäisenä toimenpiteenä sillä ei Helven mukaan pystyttäisi saamaan aikaan vaikutusta väestötasolla.


Myös Työterveyslaitoksen työterveysyksikön johtaja Eva Helaskoski sanoo, että tartuntojen määrän kasvu talvea kohden oli odotettavissa.

Suunnitelmia yleisen etätyösuosituksen paluusta ei tällä hetkellä ole. Helakoski korostaa joustavuutta koronaan liittyvissä toimissa eri työpaikoilla.


 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan influenssarokotteen ottaneilla on pienempi riski sairastua koronaan kuin muilla.

Tulosten perusteella influenssarokotuksen ottaneiden riski sairastua koronavirusinfektioon oli 22–24 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka eivät ottaneet influenssarokotusta. Myös sairaalahoitoa vaativat koronainfektiot ja koronakuolemat olivat heillä harvinaisempia.


Muistelen, että tällainen tutkimus on tehty joskus aiemminkin. Silloin syyksi arveltiin sellaista, että influenssarokotteen ottavat suhtautuvat tilastojen mukaan terveyteensä muutenkin vakavammin, ja he ottavat myös koronavirukseen liittyvän ohjeistuksen huomioon keskimääräistä paremmin. Eli huolehtivat käsihygieniasta ja muista suojautumiskeinoista huolellisemmin, eivätkä lähde riekkumaan kylille, vaan lepäävät kotona yms.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Jos ei ole verenpaineen kanssa ongelmia, niin Krista juuri nyt Ylen aamutelkkarissa. Sanoo, ettei tahdo olla pahan ilman lintu, mutta sitähän ei usko kukaan varsinkaan kun heti perään mässäilee kuolemilla ja sairaanhoidon masentavalla syksyllä.
Ja tietenkin THL ja rokotusten asiantuntijat tavanomaiseen tapaan bussin alle. Varmaan sulkisi koko Suomen, jos itse saisi päättää.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Kiurulta hyvä ulostulo Ylen aamun uutisissa.

Informaatiota on selkeytettävä. Aivan saatanan sekaista on THL:n tiedottaminen rokotuksista jne. Ohjeet muuttuvat liki viikottain ja niitä on mahdoton seurata. Paras oli kun juuri sanottiin ettei meitä hoitajia rokoteta 4. kertaa, perusterveitä. Eilen tuli rokotusaikataulu sähköpostiin. No minä sen saan muutenkin, mutta silti. Aivan sekaista on tiedottaminen.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Jos ei ole verenpaineen kanssa ongelmia, niin Krista juuri nyt Ylen aamutelkkarissa. Sanoo, ettei tahdo olla pahan ilman lintu, mutta sitähän ei usko kukaan varsinkaan kun heti perään mässäilee kuolemilla ja sairaanhoidon masentavalla syksyllä.
Ja tietenkin THL ja rokotusten asiantuntijat tavanomaiseen tapaan bussin alle. Varmaan sulkisi koko Suomen, jos itse saisi päättää.
Tuossa ulostulossa ei ollut yhtään mitään vikaa. Ei mässäillyt yhtään millään vaan kertoi ihan asiallisesti tilanteesta. Menee tämä lietsominen välillä vähän yli. Ei ollut rajoitusten kannalla eikä arvostellut aiempia toimia ajalta jolloin oli äityslomalla. Sen sijaan otti esiin todella tärkeän asian, erittäin sekavan tiedottamisen ja linjattomuuden. Kiurun toimia voi ja saa arvostella, mutta tämän aamuisessa en kyllä nähnyt aihetta.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Mainitsiko Krista mitään yleisvaarallisuuden poistosta? 14.9 annettu kuitenkin tuo suositus todellisten asiantuntijoiden suulla, joten luulisi Kristan kohta tekevän asialle jotain. Varsinkin kun omaa kompetenssia arvioida asiaa hänellä ei ole. Hän kuitenkin loppupeleissä asialle voi jotain tehdä. Ja parantaa näin terveydenhuollon kuormitusta.

Muutenkin mielenkiintoista, että Krista puhuu tiedottamisen sekavuudesta, kun itse on järjestänyt tiedotustilaisuuden long covid -tutkimuksesta, jonka tuloksesta itse valehteli kaiken kansan edessä, eikä tutkimuksen tekijätkään olleet samaa mieltä oikeastaan mistään, mitä tuossa tilaisuudessa puhuttiin.

Krista on kyllä mestari löytämään syylliset aina jostain muualta.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ongelma on tosiaan siinä, että rokotukset ei estä hyvin tartuntoja. Vaikka niitä kuinka annettaisiin kaikille, se ei tätä koronatilannetta kokonaan helpottaisi. Ja ylipäätään hyvä suoja muodostuu niistä lievistä Omikroneista, varmasti Kiurukin tämän allekirjoittaa.

Kiuru kuitenkin kehui aamustudiossa sitä, että koronarokotuksia annetaan yhdessä influenssarokotuksien kanssa. Mutta toisaalta rokotuksia pitäisi antaa heti. Koita jo päättää. Itse en käsitä, mitä tällä muutaman viikon rokotusten aikaistamisella, riskiryhmien ja ikäihmisten osalta voitettaisiin.

Onneksi tosiaan nykyään kuolemista ja sairaalaluvuista erotellaan korona sivulöydös potilaat.

Hyvin HUS:n Järvinen tämän rokotuksista saatavan lisähyödyn eilen kiteytti. Hyvä pointti THL:n Helveeltäkin.
Onneksi tosiaan rokotuksista päättävät lääketieteelliset asiantuntijat, eikä esim. ministeri huutelullaan.

Koronavirustartuntojen lisääntymisen estämiseksi ei Järvisen mukaan ole tehtävissä juuri mitään. Lisärokotuksilla epidemian esiintymistä voi siirtää muutamalla kuukaudella.

Syytä erityiseen huoleen ei THL:n terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helven mukaan ole.

Rokotteet antavat Suomessa yhä hyvin suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan. Monella on myös vasta-aineita sairastetun taudin myötä, ja lisäksi vallalla on edelleen lievempi omikronmuunnos.

 
Viimeksi muokattu:

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuossa ulostulossa ei ollut yhtään mitään vikaa. Ei mässäillyt yhtään millään vaan kertoi ihan asiallisesti tilanteesta. Menee tämä lietsominen välillä vähän yli. Ei ollut rajoitusten kannalla eikä arvostellut aiempia toimia ajalta jolloin oli äityslomalla. Sen sijaan otti esiin todella tärkeän asian, erittäin sekavan tiedottamisen ja linjattomuuden. Kiurun toimia voi ja saa arvostella, mutta tämän aamuisessa en kyllä nähnyt aihetta.
Ehkä menee lietsominen täällä yli, mutta niin on Kristallakin jossain vaiheessa mennyt niin siksi porukka on herkkä ärsyyntymään.

Influenssarokotteista puheen ollen, otin rokotteen työterveydestä jo viime viikolla.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
EK ja Kokoomus rummuttavat myös noita 4. piikkejä työikäisille, jotta sairauslomia tulisi vähemmän.

Onko sitten ajatuksena rokottaa 1-2 kk välein kaikki työikäiset? Esim 6 koronapiikkiä vuodessa työterveydessä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Tuossa ulostulossa ei ollut yhtään mitään vikaa. Ei mässäillyt yhtään millään vaan kertoi ihan asiallisesti tilanteesta.
Jaat siis Kristan käsityksen siitä, että juuri korona tappaa nyt ihmisiä viime vuotta enemmän ja että rokotuksilla voidaan estää tarttumisia ja että maskit toimivat väestätasolla omikronin leviämiseen?

Toki olen pahantahtoinen, mutta rivien välistä luettuna tuntui myös harmittavan ettei rajoituksille ole kannatusta kuin Kristan päässä ja EK-lahkon syvässä päässä.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Jaat siis Kristan käsityksen siitä, että juuri korona tappaa nyt ihmisiä viime vuotta enemmän ja että rokotuksilla voidaan estää tarttumisia ja että maskit toimivat väestätasolla omikronin leviämiseen?

Toki olen pahantahtoinen, mutta rivien välistä luettuna tuntui myös harmittavan ettei rajoituksille ole kannatusta kuin Kristan päässä ja EK-lahkon syvässä päässä.
Niin miten tuo tappaminen sitten ajatellaan. Meillä ei ollut koronaosasto täynnä Deltan aikaan, nyt se on. Kyllä se muutenkin hauraita enemmän hautaan vie tällä hetkellä kuin aikaisemmin. Toki tautia on nyt ihan helvetisti enemmän yhteiskunnassa. Rokotuksilla voidaan edelleen vähentää taudin vaikeaa kuvaa. Uusienkaan täsmärokotteiden kyvystä itse tartunnan estoon ei ole vielä kovin vahvaa dataa, mutta tuskin ne sitä kovin hyvin estävät. Eikö Krista sanonut, ettei ole hänen tehtävänsä arvioida maskiasiaa, vaan se on THL:n? Rokotuksista kiirehti nimenomaan ikäihmisten rokotuksia?

Kyllä hengityssuojat vähentävät varmasti ihan jokaisen tarttuvan taudin leviämistä, mutta onko se vähennys niin minimaalinen, ettei sillä ole merkitystä, on toinen asia. Töissä edelleen kaiken aikaa käytössä on hengityssuojat, eikä se hääviä ole. Todennäköisesti tämä on tullut jäädäkseen.

Vaikka tuo kuolemien tilastointitapa on Suomessa aivan hanurista, niin kyllä siihen edelleen myös menehtyy porukkaa. Toki lähes kaikilla on sitten muutakin vaivaa. Se ei poista silti sitä tosiasiaa, että niistä heikoimmistakin tulisi pitää huoli.

Ei tuo mielestäni nyt niin tuomiopäivän esiintyminen ollut. Onhan siinä aitoa huolta myös siitä, miten terveydenhuollon henkilöstö selviytyy tulevasta talvesta. Influenssasta odotetaan pahempaa ja korona siihen päälle. Vaikka tauti ei olisikaan kuin nuhakuume, niin poissaoloja se silti tulee teettämään yhdessä influenssan kanssa. Ja tunnetusti niille sairaslomille ei oikein ole tekijöitä. Jos sanotaan, että koronatilanne on vakava, se voi tarkoittaa niin monenlaista. Esim. sitä henkilökunnan riittävyyttä.

Tärkein esiintuonti oli tiedottamisen ongelma. THL:n pitää terävöittää tiedottamistaan. Tällä hetkellä pihalla ovat kaikki, koska informaatio on sekavaa, monella suulla huudettua ja alati muuttuvaa.
 
Viimeksi muokattu:

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
EK ja Kokoomus rummuttavat myös noita 4. piikkejä työikäisille, jotta sairauslomia tulisi vähemmän.

Onko sitten ajatuksena rokottaa 1-2 kk välein kaikki työikäiset? Esim 6 koronapiikkiä vuodessa työterveydessä.
Kyllä tässä maalina pitää olla ja onkin se tilanne, missä koronarokote otetaan yhdessä influenssarokotteen kanssa syksyisin. Tämä riskiryhmille jne.

Tätä hidastaa se tosiasia, että viruksen muuntaumiskyky on kyllä melko erikoinen. Yhä vaan ollaan saatana pandeemisessa vaiheessa ilman todellisia vuodenajan vaihteluita. Pistää miettimään viruksen alkuperää, ilman foliohattua. Tämä haittaa myös sen "superrokotteen" kehittämistä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka tuo kuolemien tilastointitapa on Suomessa aivan hanurista, niin kyllä siihen edelleen myös menehtyy porukkaa. Toki lähes kaikilla on sitten muutakin vaivaa. Se ei poista silti sitä tosiasiaa, että niistä heikoimmistakin tulisi pitää huoli.

Itse näen tuossa tilastossa sen perustavaa laatua olevan ongelman, että se vääristää totuutta aivan järkyttävän paljon.

Kun mietitään aikaa, joka meillä oli vaikkapa 2020 keväällä, tautia oli paljon vähemmän. Sen vuoksi meillä ei ollut mitenkään suurta massaa ihmisiä, jotka olivat sairastaneet kuukausi sitten koronan. Jos näistä pienistä ihmismääristä joku sitten kuoli auto-onnettomuudessa, se ei juurikaan vääristynyt tilastoa. Ne, jotka kuolivat tilastollisesti koronaan, kuolivat siihen myös mitä todennäköisimmin oikeasti. Silloin tuo virus vei porukkaa sairaalaan, ja etenkin heikkokuntoisille tai iäkkäille tauti eteni keuhkoihin ja muualle elimistöön ja oikeasti aiheutti kuoleman.

Tänä päivänä tuo tilasto on ihan mahdoton seurata. Nopeasti laskien meillä on nytkin kirjattu viimeisen 30 vuorokauden aikana yli 37 000 sairastunutta tilastoihin. Tästä porukasta aivan varmasti moni on kuollut taudin jälkeen, mutta on todella hankalaa sanoa, että kuinka monella korona on ollut välitön tai edes välillinen kuolinsyy.

Se, että potilaista todella harva tarvitsee enää lisähappea tai edes kärsii minkäänlaisista hengitysvaikeuksista, kertoo siitä, että tauti on nykyään todella harvoin välitön kuolinsyy. Ikävä tauti se on edelleen, ja välillisesti se on hauraille ihmisille vaarallinen, kuten mikä tahansa vakavampi virus. Perussairauden paheneminen ja yleiskunnon heikkeneminen ovat ne suurimmat syyt silloin kuolemalle.

Tuohon tilastoon vielä: tällä hetkellä kuolleisuus tilastojen mukaan on 1.33% (kahden viikon aikana kuolleet vs. kahden noita edeltävän viikon aikana sairastuneet). Edellisen kerran suhteessa noin paljon kuolleita on tullut Alfa-aallon aikana ennen pitkälle ehtineitä rokotuksia alkuvuonna 2021. Jokainen varmasti tietää, että tuo tilastollinen kuva viruksen nykyisestä vaarallisuudesta ei vastaa totuutta. Etenkin kun terveydenhuollon johtavat asiantuntijatkin ovat sanoneet, että suuri potilasmääräkään ei kuormita samalla tavalla kuin ennen, koska oireet ovat niin paljon lievemmät.

Alfa-aallon aikaan teholle joutui muuten tilastollisesti noin yhdeksän kertaa nykyistä todennäköisemmin...
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Itse näen tuossa tilastossa sen perustavaa laatua olevan ongelman, että se vääristää totuutta aivan järkyttävän paljon.

Kun mietitään aikaa, joka meillä oli vaikkapa 2020 keväällä, tautia oli paljon vähemmän. Sen vuoksi meillä ei ollut mitenkään suurta massaa ihmisiä, jotka olivat sairastaneet kuukausi sitten koronan. Jos näistä pienistä ihmismääristä joku sitten kuoli auto-onnettomuudessa, se ei juurikaan vääristynyt tilastoa. Ne, jotka kuolivat tilastollisesti koronaan, kuolivat siihen myös mitä todennäköisimmin oikeasti. Silloin tuo virus vei porukkaa sairaalaan, ja etenkin heikkokuntoisille tai iäkkäille tauti eteni keuhkoihin ja muualle elimistöön ja oikeasti aiheutti kuoleman.

Tänä päivänä tuo tilasto on ihan mahdoton seurata. Nopeasti laskien meillä on nytkin kirjattu viimeisen 30 vuorokauden aikana yli 37 000 sairastunutta tilastoihin. Tästä porukasta aivan varmasti moni on kuollut taudin jälkeen, mutta on todella hankalaa sanoa, että kuinka monella korona on ollut välitön tai edes välillinen kuolinsyy.

Se, että potilaista todella harva tarvitsee enää lisähappea tai edes kärsii minkäänlaisista hengitysvaikeuksista, kertoo siitä, että tauti on nykyään todella harvoin välitön kuolinsyy. Ikävä tauti se on edelleen, ja välillisesti se on hauraille ihmisille vaarallinen, kuten mikä tahansa vakavampi virus. Perussairauden paheneminen ja yleiskunnon heikkeneminen ovat ne suurimmat syyt silloin kuolemalle.

Tuohon tilastoon vielä: tällä hetkellä kuolleisuus tilastojen mukaan on 1.33% (kahden viikon aikana kuolleet vs. kahden noita edeltävän viikon aikana sairastuneet). Edellisen kerran suhteessa noin paljon kuolleita on tullut Alfa-aallon aikana ennen pitkälle ehtineitä rokotuksia alkuvuonna 2021. Jokainen varmasti tietää, että tuo tilastollinen kuva viruksen nykyisestä vaarallisuudesta ei vastaa totuutta. Etenkin kun terveydenhuollon johtavat asiantuntijatkin ovat sanoneet, että suuri potilasmääräkään ei kuormita samalla tavalla kuin ennen, koska oireet ovat niin paljon lievemmät.

Alfa-aallon aikaan teholle joutui muuten tilastollisesti noin yhdeksän kertaa nykyistä todennäköisemmin...
Tilastointitavassa ei ole mitään hyvää ja on täysin totta, että teholle vievät taudinkuvat ja ns. sytoksiinihyökkäys ovat kadonneet liki kokonaan. Hyvä näin.

Sairasta porukkaa kaatuu koronaan samalla tavoin kuin influenssaankin. Tavallaan kroppa ei kestä sitä sairautta, oli sitten perussairaus mikä tahansa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös