@Normandia piti mainita sinut jo aiemmassa kommentissa, että olet todennäköisesti tiedottanut koronan
positiivisista käänteistä yksinäsi enemmän kuin valtakunnan virallinen media (YLE). Olet kiitoksesi tältä osin ansainnut ja työtä jatkanut myös akuutin vaiheen jälkeen.
Voipio-Pulkin tai Puumalaisen sanomisia. HUS:n Ruotsalaista unohtamatta
Tuossa
@iibor linkkaamassa uutisessa käytiin tämä problematiikka hyvin läpi: Suomessa on sellainen maan tapa, että virkamiehet tekevät, mitä ministeri käskee. Tavallaan koko kenttä on pandemian ajan kipuillut sitä, että ollaan ikään kuin yhdessä rivissä haluttu mennä Kiurun linjalla ja yksittäiset virkamiehet eivät ole uskaltaneet lähteä sitä vastustamaan. Näistä kolmesta toki jokaisen pitää tehdä ne ilmiselvät johtopäätökset, ettei heitä voi enää päästää tällaisen johtoon uudestaan.
Suomessa pitää käydä laaja keskustelu mielestäni kiireesti näistä kolmesta asiasta:
- Median rooli erilaisissa kriiseissä - toistan edelleen, että YLEn oma kanta koronakriisiin on ollut mielenkiintoinen ja varsin yksipuolinen. Vaatii ehdottomasti riippumatonta tutkimusta, miksi näin on.
- Tiede, tieteen asema ja sen käyttäminen - koronapandemia oli tieteelle riemuvoitto, mutta tuo riemuvoitto on hautautunut sen alle, että tiedettä käytettiin välineellisesti tietynlaisen agendan ajamiseen. Tieteelle hyvin olennainen kriittinen keskustelu jäi Suomessa vajaaksi ja pahasti.
- Valtarakenteet - ovatko maan tavan mukaiset valtarakenteet, jossa ministeriä ei kyseenalaisteta lainkaan, sellaisia toimintamalleja, jotka sopivat demokratiaan? Tämä linkattu artikkelikin kertoo, että Eroon Koronasta -ryhmä oli varsin pieni, mutta se sai silti paljon painoarvoa.
Positiivisen puolella on se, ettei Suomi ole ainoa näiden asioiden kanssa ongelmiin joutunut maa. Saksa on osoittautunut edelleen keskushallintoiseksi yhden totuuden maaksi, joka tarvittaessa keinoja kaihtamatta pragmaattisesti toimiessaan aiheuttaa valtavaa kärsimystä. Saksa ei
de fakto ole vieläkään luopunut niuvasta koronalinjastaan ja maa ei taida koskaan antaa ihmisille omaa harkintaa maskin suhteen. Kommentti on hyvä päättää siihen, että muistuttaa kaikkia, kuinka hyvin Suomi selvisi kaikista ongelmista huolimatta. Mutta ne ongelmat, jotka jäivät, ovat mallia helposti toistettavia ja ilman kunnon kriittistä debattia todennäköisesti myös tapahtuvat uudestaan. Tästä pitää oikeasti nyt
oppia.
Minun mielestäni suurin yksittäinen virhe Suomelta on ollut tuo joulukuusta 2021 helmikuuhun 2022 jatkunut viimeinen lockdown. Tästä ei edes pääministeri Marin halua puhua ja NATO-keskustelu tuli kuin Sannalle aamiainen, mutta tämä oli kyllä törkeä, törkeä vastuun kiertäminen sekä tyylittömyyden huippu. Suomi olisi saanut jopa minulta ehkä 8,5 asioiden hoitamisesta, mutta viimeinen lockdown räjäytti pankin ja osoitti nuo kolme ongelmaa, jotka vaivasivat koko päätöksentekoprosessia.