Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 170 932
  • 81 180

axe

Jäsen
Mua ei kiinnostanut onko flunssani koronaa vai jotain muuta vallitsevaa virusta, mutta vaimoa kiinnosti niin piti testata, ja otettiin romanttiset tuplaposit. Sen verran se vaikuttaa, että kun nyt eilen "kovana" ollut flunssa on tänään perustukkoisuus, niin olisin taatusti mennyt illalla kiekkopeliin vastuuttomana tartuttamaan kaikki kymmenen tuhatta ympärillä olevaani, mutta nyt ei kehtaa kun onkin saakeli oikein koronata. (Eikä vaimo päästäisi.)
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
-Yleisestä kohteliaisuudesta ja toisten huomioimisesta johtuen maskien käyttöä pidetään varmasti vielä jonkin aikaa meillä hyödyllisenä. Ei ehkä niinkään niiden tartuntojen vähentämisessä, vaan yksilön turvan tunteen tuomisessa, Järvinen sanoo.

Minun käsitykseni kohteliaisuudesta on sellainen, että kenenkään ei tarvitse pitää hengitysteiden edessä luonnotonta kasvonaamiota, jos sellainen ei ole oleellista tartuntojen vähentämisessä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään tosiaan vain 3400 tartuntaa. Rekisteröintiviiveitä taas. Jonkumoista alkuviikon keräilyerää siis tulossa.
Onneksi ei ole enään myöskään näitä rekisteröintiviiveitä vääristämässä tilastoja.

Varsinais-Suomessa vain 14 tartuntaa.
Pohjois-Pohjanmaalla 2 tartuntaa.
Uudellamaalla 1400 tartuntaa, joka vastaa luultavasti aika todellisuutta.
Kainuussa 0 tartuntaa.

Sairaalahoidossa tänään 907 potilasta. Keskiviikkona vielä 858 potilasta. 49 potilaan kasvu.
Suurin kasvu tulee tosiaan perusterveydenhuollon potilaista. Toivottavasti tämän takia ei tehdä paniikki rajoituspäätöksiä. Taitaa olla paljon näitä no-covid potilaita näissä perusterveyspotilaissa, vähintään ehkäpä se 30-40%.

Teholla + erikoissairaanhoidossa 388 potilasta. Keskiviikkona 407. 19 potilaan lasku vakavuudessa.
Maanantaina 434 potilasta. 10,6% lähtenyt vakavista potilaista pois muutamassa päivässä.

Erikoissairaanhoidossa tänään 348 potilasta. Keskiviikkona vielä 369 potilasta. 21 potilaan lasku.
Perusterveydenhuollossa tänään tosiaan 519 potilasta. Keskiviikkona vielä 451. 68 potilaan kasvu.

Teholla 40 potilasta. Keskiviikkona 38 potilasta. 2 potilaan kasvu.
40 36 32 38 30. Aika lievää tämän tehomäärän kasvu, vaikka perusterveyspotilaat lisääntyy.

Kuolemia viikossa rapointipäivän mukaan 133. Viikko sitten vastaava luku 266.
Kivasti pudotusta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
– Ei tietenkään ole mukavaa, että ihmiset menehtyvät tarttuvaan tautiin, mutta emme saa tautia pois. Itse asiassa kuolemantapaukset suhteessa tapausmääriin ovat matalimmalla tasolla koskaan.[/B]

Voi hyvinkin pitää paikkaansa, vaikka viime aikojen tilastointi viiveineen on aiheuttanut aikamoisen kuolleisuuspiikin. Jos mittarina käyttää viimeisen 14 vuorokauden aikana tilastoihin kirjattuja kuolemia suhteessa edeltävän 14 vuorokauden aikana tilastoihin kirjattuihin sairastuneisiin, niin nyt tilastoitu kuolleisuus olisi jopa 0.6%, mikä on suunnilleen yhtä korkea kuin vuosi sitten.

Helmikuussa luku oli 0.2%. Ja viime heinäkuussa 0.1%.

Mutta tilastointi on nyt hyvinkin viitteellisiä, koska sairastuneista vain osa päätyy tilastoihin. Ja koska kuolleisuuden määritelmä Suomessa on vähintäänkin kyseenalainen. Ja koska viime aikoina on ollut todella paljon viiveitä kirjauksissa.

Salmisen väittämää puoltaa etenkin yksi mittari, joka on minusta edelleen edes jokseenkin tarkka. Sairaalahoitoa vaativista tapauksista tehohoidossa olevien osuus on erittäin matala, eli alle 5%. Vuosi sitten vastaava osuus oli noin 20%.
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Onko tuota vielä saatu tutkittua, että miksi korona tarttuu joihinkin ihmisiin noin helposti, että tauti sairastetaan parin vuoden sisään jopa kaksi kertaa? Oonko mä joku superihminen kun olen elänyt viimeiset kaksi vuotta ihan normaalisti ja isoissakin väkijoukoissa pyörinyt (ilman maskia) ja korona ei silti ole tarttunut.

Yritän siis kysyä, että sairastaako koronan samat ihmiset, jotka ovat muutenkin sen 1-3 kertaa vuodessa flunssan kourissa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko tuota vielä saatu tutkittua, että miksi korona tarttuu joihinkin ihmisiin noin helposti, että tauti sairastetaan parin vuoden sisään jopa kaksi kertaa?

Tämä tapaus, josta eilen mainitsin, sairastaa nyt koronaa vain kahden kuukauden jälkeen ensimmäisestä. Ensimmäisellä kerralla omikron, toisella sen BA2-muunnos. Ensimmäisellä kerralla hänen puolisonsa ei saanut minkäänlaisia oireita, eikä kotitestikään näyttänyt missään vaiheessa positiivista. Tuolloin hyvin tuore kolmas piikki saattoi pelastaa. Tälläkään kertaa hän ei ole saanut minkäänlaisia oireita, ainakaan toistaiseksi.

Kysymykseesi: en ole varma, että onko ilmiön syitä tutkittu, mutta ilmiö on joka tapauksessa todellinen. Luin eilen uutisen, jossa mainittiin noroviruksesta, että joillain ihmisellä geenit suojaavat tartunnalta tai ainakin oireilta. Olisiko sitten samanlainen selitys tässä koronankin kohdalla?

Sitäkään ei ole ymmärtääkseni selvitetty tieteellisesti, että miksi jotkut ihmiset ovat ns. supertartuttajia. Mutta näiden olemassaolosta on käsittääkseni kuitenkin melko vahva yhteinen näkemys.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sitäkään ei ole ymmärtääkseni selvitetty tieteellisesti, että miksi jotkut ihmiset ovat ns. supertartuttajia. Mutta näiden olemassaolosta on käsittääkseni kuitenkin melko vahva yhteinen näkemys.
Hyvin epätieteellistä arvelua, mutta on ihmisiä, jotka toisilleen puhuessa "huutavat" ja räkä lentää. Sitten on ihmisiä, jotka tuijottavat lattiaan ja mumisevat. Ei tarvitse olla professori tulkitakseen, että kumpi näistä tartuttaa muita helpommin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvin epätieteellistä arvelua, mutta on ihmisiä, jotka toisilleen puhuessa "huutavat" ja räkä lentää. Sitten on ihmisiä, jotka tuijottavat lattiaan ja mumisevat. Ei tarvitse olla professori tulkitakseen, että kumpi näistä tartuttaa muita helpommin.

Samaa myös pohdin. Noiden lisäksi on varmasti tuhansia muita syitä, jotka saattavat vaikuttaa - kuten vaikkapa ihan hengitysteiden rakenne.

Muistelen kuitenkin, että jonkinlainen supertartuttajailmiö olisi ollut ihan pandemian alkumetreillä Musiikkitalon naistenpäivän konsertissa. Meinasin jo sanoa, että siellä yleisön joukossa on tuskin hirveästi huudettu, mutta sitten tuli heti mieleen, että onhan sielläkin ollut esityksiä edeltävä aika, tauot ja loppu, jolloin ihmiset alkavat helpostikin kovaäänisesti keskustella. Ja aerosolit ja virukset lentävät.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Eipä tämä Omikron 2 näytä kauheesti pahemmalta kuin Omikron 1.

Olli Vapalahti: Virus etenee vähän eri tahtiin eri maissa. Omikronviruksessa on kaksi päävarianttia, 1 ja 2. Nämä erkaantuivat toisistaan jo vuosi sitten ja omikron 1 lähti kiertämään maailmaa.

Meillä Suomessa omikron 1 kääntyi joulukuussa 1–2 viikossa pääkaupunkiseudulla valtavirukseksi. Suomessa omikron 1:stä erkaantui alavariantti BA.1.1., joka alkoi ensin levitä ripeästi ja se on yksi syy siihen, miksi omikron 2 ei meillä levinnyt aluksi nopeasti. Tällä hetkellä omikron 2 on kuitenkin jo muodostunut valtalajiksi.

Lasse Lehtonen: Uudellamaalla tilanne ei ole mennyt oleellisesti huonoon suuntaan, mutta ei myöskään parantunut. Meillä on vahva näkemys sairaalan puolella, että tämä omikron BA.2 pitkittää aaltoa. Se on jonkun verran, noin 1,5 kertaa tartuttavampi, kuin aikaisempi omikron 1.

Olli Vapalahti: Omikron 2:n suurin supervoima on, että se kiertää immuniteetin. Huolimatta siitä, että suurin osa väestöstä on rokotteella kaksi kertaa immunisoitu tai huolimatta edellistä infektioista on omikron infektoinut ihmisiä eteenpäin.

Esimerkiksi omikronpotilaiden nenästä ei ole löytynyt suurempaa virusmäärää kuin aiemmillakaan varianteilla. Ehkä toinen omikron 2:n supervoima on entistä lyhyempi itämisaika. Kun väestössä on aikaisempaa immuniteettia, oireet ovat taudissa olleet lieviä. Tämä on johtanut siihen, että suurin osa ihmisistä levittää virusta tietämättään ja huomaamattaan eteenpäin.

Ilkka Julkunen: Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, kumpi omikron-varianteista on tartuttavampi, mutta selvää on, että kumpikin variantti leviää väestötasolla helposti ja on jossain määrin sattumanvaraista, kummasta viruksesta tulee valtavirus epidemian aikana.

Ovatko omikron 2:n aiheuttamat oireet pahemmat kuin omikron 1:n?


Olli Vapalahti: Tutkimuksissa ei ole tullut esiin mitään merkittäviä eroja. Viruksena nämä ovat hieman erilaisia, mutta vasta-aine tautiin on samantapainen ja rokotteet suojaavat samalla tavalla vakavaa tautia vastaan. Kliinistä eroa ei ole nähty esimerkiksi Tanskassa, Britanniassa tai Etelä-Afrikassa tehdyissä tutkimuksissa.

Kuinka pitkään koronavirusta on syytä pitää tartuntatautilain mukaan vaarallisena viruksena?

Olli Vapalahti:
Juridisella asemalla ei ole suurta merkitystä. Meillä on mainittu kaikenlaisia patogeenejä tartuntatautilaissa. Tärkeintä on, että viranomaisilla on tarvittaessa mahdollisuus tehostaa seurantaa tai lisätä toimenpiteitä, mutta suunta on se, että viruksen merkitys vähenee yhteiskunnassa. Pitää ottaa huomioon kuitenkin, että viruksen evoluution hiipumiseen liittyy edelleen epävarmuustekijöitä.

 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Havaintoja USA:sta:

Jos worldofmeterin tilastot pitävät paikkansa, niin jenkeissä menee miljoonan covidiin kuolleen rajapyykki rikki ihan muutaman päivän sisällä.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
No niin, nyt se sitten iski tännekin.

Eikös jotenkin noilla sanoilla koronatartunnasta kuuluu ilmoitella.

Kolmatta päivää tässä kitkutellaan menemään kahden viivan jälkeistä elämää. Ei todellakaan mikään varsinainen voittajafiilis. Silmänpohjissa omituinen särky, kunnon darran tyylinen pahoinvointi ja niveliä kolottaa. Kuume on sahannut ees taas, ei tosin yli 38 ole ainakaan vielä mennyt. Yskääkin on mutta se on aikast lievää ja helpottamaan päin. Sikamaisen kova väsymys ollut koko viikon. Oikeastaan viime yö oli eka kun aamulla tuntui siltä että nukkumisella oli virkistävä vaikutus.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jänniä hetkiä vielä voi joillekin tulla tässä keväällä kun tuossa jopa baarissa törmäsin tapaukseen jossa joku tuli valittamaan siitä kun seurueessa oleva ei käyttänyt maskia (joo hieman kyllä yski paperiinsa) mutta en tiedä sitten ketään jolle ei yksittäisiä hetkiä tulisi että voisi joutua niistää nenää tai yskiä varsinkin mitä lähemmäksi mennään kun kokoajan enemmän katupölyä ja siitepölykausi lähenee. Itseasiassa itsekin tässä juuri kotiuduin ja mukavasti nokka itselläkin tukossa.
 

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues

Näin. Nyt se on ihan asiantuntijan suulla sanottu, miksi meillä suositellaan maskin käyttöä edelleen. Näön vuoksi.



Aivan mahtavaa. Kiitos.
Heh, äsken just Asko Järvinen kaikkien muiden hotellin asiakkaiden tapaan pyöri hotellin aamiaisbuffetissa ilman maskia.

Tuntuu, että alkaa viimein tämä tauti pääsemään siihen asemaan, johon se kuuluukin erityisesti rokotteiden ja nykyisten lievien varianttien myötä. Tähän on myös vaikuttanut se, että Ukrainan kriisin myötä maailmaan on tullut taas ihan eri tason ongelmia, jolloin tälläiset omikron + rokotteet -tason huolet jäävät luonnollisesti taustalle.
 

smugu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Heh, äsken just Asko Järvinen kaikkien muiden hotellin asiakkaiden tapaan pyöri hotellin aamiaisbuffetissa ilman maskia.

Tuntuu, että alkaa viimein tämä tauti pääsemään siihen asemaan, johon se kuuluukin erityisesti rokotteiden ja nykyisten lievien varianttien myötä. Tähän on myös vaikuttanut se, että Ukrainan kriisin myötä maailmaan on tullut taas ihan eri tason ongelmia, jolloin tälläiset omikron + rokotteet -tason huolet jäävät luonnollisesti taustalle.
Joo ei ole onneksi enää yhdessäkään kahvipöytäkeskustelussa jutella koronasta. Eikä myöskään ole näkynyt enää mitään taaksepäin hyppimistä jos joku yskii/aivastelee.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään tosiaan 25 705 tartuntaa. Viikko sitten vastaava määrä 26 848.

7pv:n tartuntamäärä nyt 50 907. Viikko sitten vastaava summa 66 968.
14pv:ä sitten 53 385. Nyt saatu näillä testauskäytännöillä tartuntamäärät laskuun, eikä taida onneksi olla näitä rekisteröintiviiveitä vääristämässä tilastoja.

Tänään sairaalahoidossa 953 potilasta. Viikko sitten 859 potilasta. 84 potilasta kasvua.
Viikossa sairaalaluvut noussut siis 11%. Saa nähdä tuleeko rajoituksia pian lisää, toivottavasti pidetään maltti tässä touhussa.

Erikoissairaanhoidossa ja teholla tänään 447 potilasta. Viikko sitten 434 potilasta. 13 potilasta kasvua.
Kohtuu maltillista kasvua, vaikka sairaalamäärä kasvanut 11% viikossa. Kertoo tosiaan kuinka lievä Omikron on ja kuinka rokotteet/sairastettu tauti suojaa vakavilta tapauksilta.

Teholla 45 potilasta. Viikko sitten 42 potilasta. 3 potilaan kasvu.
Yllättävän maltillista kasvua, vaikka sairaalamäärä kasvaa kohtuullisesti. Toki suurin kasvu tulee nyt näissä perusterveyden osastoilla olevista, jotka on moni no-covid potilaita.

Erikoissairaanhoidossa tänään 402 potilasta. Viikko sitten 392 potilasta. 10 potilaan kasvu.
Perusterveydenhuollossa tänään 506 potilasta. Viikko sitten 425 potilasta. 81 potilaan kasvu.

Kuolemia viikossa 164 raportointipäivän mukaan. Viikko sitten 146. 2 viikkoa sitten 205.
Pientä laskua siis kuolemissa, jossa tarkastelee 2 viikon jaksoa.

20-50v osuus tartunnoista jo 61,8%.
 
Viimeksi muokattu:

axe

Jäsen
Joo, se mun kolmen rokotuksen korona oli sitten sellainen alle keskitasoinen flunssa. Yhden päivän lievä kuume, pari päivää nuhaa ja kröhää. Vaimolla taisi jaksaa pitää lievän kuumeen vielä toisenakin päivänä. Pari vuotta sitten ei olisi tällaisesta jäänyt edes kiekkopelejä väliin, ei omia höntsyjä eikä Liigaa katsomossa, mutta nyt tuli jätettyä sellaiset väliin, koska olen peloteltu lammas.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
28% teholla olevista potilasta on siis no-covid potilaita. Kivasti tämäkin luku kasvanut, oli joitakin aikoja sitten muistaakseni alle 20% lukemissa.

Tehohoidossa olevia koronapotilaita on nyt hieman enemmän kuin viikko sitten.

Maanantaina tehohoidossa oli 43 koronapositiivista potilasta, joista 31 oli hoidossa koronataudin vuoksi, kertoo anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen kansallisesta tehohoitoa koordinoivasta toimistosta.

 

1000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara 2.0, Sasha & Patu
Täällä kans tärähti pari viivaa kotitestissä perjantaina. Hommahan meni niin, että Levillä laskuhommissa ja kurkku tuntui vähän karhealta ja siihen sitte mynthoonia hoidoks. Testiä en olisi tehnyt, ellei rouvalle olisi tullut viimeisenä aamuna samankaltaista karheutta ja anoppilaan oli tarkotus mennä yöksi. Oireina vähän limaa kurkussa, ääni hieman maassa ja lauantaina oli höntti olo.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minulla kolmen rokotteen jälkeen koronan flunssanomaiset oireet olivat muutaman päivän kova nuha ja ikävä päänsärky. Lisäksi olin ihan hemmetin väsynyt noiden muiden oireiden helpottamisen jälkeenkin. Jatkuvasti olisi voinut nukkua.
 

Quagmire

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC TPS, SoJy
Itsellä menossa päivä 5. tätä tautia. Perjantaina tuli haettua virallinen posi pcr-testistä. Torstaina nousi lämpö 37.5, jossa se pysyi suht tasaisesti eiliseen asti. Tämä päivä ollut kuumeeton. Tämän lisäksi selällä maatessa tai nojatuolia vasten ollessa tuppaa yskittämään, pystyssä ollessa yskää ei juuri ole. Tänään olo jo suht normaali eli näyttää siltä, että lievänä selvisi tästä. Jännä kyllä raskaana olevaan puolisoon ei ole onneksi tarttunut, vaikka altistuminen ollut käytännössä jatkuvaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kirjoittelin viime viikolla oman kuplani tapauksesta, jossa tauti iski vain kahden kuukauden jälkeen toistamiseen. Ensimmäisellä kerralla omikron, toisella sen BA2-muunnos. Molemmilla kerroilla oireet ovat olleet varsin kovat, mutta jälkimmäisellä ne tulivat nopeasti "kertarysäyksellä". Nyt muutamaa päivää myöhemmin ne ovat kuulemma jo menossa ohi. Toisen kierroksen yhteydessä kuume on ollut kovempi ja nyt haju- ja makuaisti ovat menneet.

Sairastaneen puoliso selvisi mahdollisesti reilun viikon takaisen kolmannen piikin ansioista ensimmäisellä kerralla ilman oireita, eikä kotitestikään näyttänyt missään vaiheessa positiivista. Nyt tällä kierroksella rokote ei enää estänyt tartuntaa. Kuume on ollut jopa 39 asteen paikkeilla.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kirjoittelin viime viikolla oman kuplani tapauksesta, jossa tauti iski vain kahden kuukauden jälkeen toistamiseen. Ensimmäisellä kerralla omikron, toisella sen BA2-muunnos.
Meneekö tämä niin että kun on jotenkin poikkeuksellinen tartunta (esim. lyhyen ajan sisään uusiutuminen) , niin näytteistä automaattisesti selvitetään variantti?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Meneekö tämä niin että kun on jotenkin poikkeuksellinen tartunta (esim. lyhyen ajan sisään uusiutuminen) , niin näytteistä automaattisesti selvitetään variantti?

En osaa sanoa pykäliä, mutta henkilöllä oli omien sanojensa mukaan lukenut testituloksissaan ensimmäisellä kerralla, että "todennäköinen omikron" ja nyt "todennäköinen omikron BA2". Oma käsitykseni on, että tuo variantin tarkka testaus on hitaampi prosessi, joten ilmeisesti tuossa testin yhteydessä olisi tehty joku "ei ihan sataprosenttisen tarkka" alustava testi. Kuitenkin henkilö (terveydenhuollon ammattilainen) totesi, että käytännössä tuo olisi testattu ja selvitetty. Tai ainakin hän piti sitä selvänä. Voi myös olla, että testaavat tuon siksi testin yhteydessä, koska kyseinen henkilö on raskauden vuoksi riskiryhmää. Ilmeisesti osin juuri tuosta syystä tauti iski näin pian uudestaan.

Yhden tuttavan puoliso sairasti omikronin silloin kun tauti oli vasta tullut Suomeen. Häneltä oli testi analysoitu variantin osalta pistokokeena, jonka tarkoituksena oli ymmärtääkseni selvittää varianttien yleisyyttä Suomessa. Hän sai yli kuukausi parannuttuaan jäljityksestä puhelun, jossa taudin kerrottiin olleen omikronin aiheuttama. Mutta tuskin tuossa analyysi ihan kuukautta vei, vaan jäljityksen viiveet selittävät ison osan tuosta.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tänään sairaalahoidossa 953 potilasta. Viikko sitten 859 potilasta. 84 potilasta kasvua.
Viikossa sairaalaluvut noussut siis 11%. Saa nähdä tuleeko rajoituksia pian lisää, toivottavasti pidetään maltti tässä touhussa.

Vaikka näissä varmasti myös näkyy lisääntyneet kontaktit niin voisiko näissä alkaa myös näkyä 3 koronarokotteen tehon laskemista niiltä jotka ensimmäisten joukossa tuota sai? Eli lähinnä siltä kannalta itse tuota pohdin että jos tilanne pahanee niin pitääkö ainakin ensin harkita esimerkiksi 4 annoksien suosittamista laajemmpiin kohderyhmiin mitä nyt on?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös