THL ja Kiuru ajavat entistä tiukemmin kovaa linjaa. Syynä on suhteellisen auki kerrottujen perusteluiden mukaan terveydenhoitojärjestelmän oletetun kaaoksen estäminen, jos tartuntoja tulee (oma arvio) luokkaa 3 000 - 15 000 päivässä.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että omikronin saadessa valta-aseman, sairaalaan joutuvien suhteellinen määrä pienenee. Kuinka paljon ja pieneneekö todella, sitä emme vielä 100 % varmuudella tiedä. Viitteitä tähän kuitenkin on.
Vaikka THL:n ja Kiurun näkemys tuntuu taas täysin paskalta - onhan tässä jo kärsitty - vaikea sitä on tyrmätäkään sillä, että antaa vaan taudin levitä. Se voi johtaa esimerkiksi lisäongelmiin muun terveydenhoidon järjestämisessä. Ja pahempiakin seurauksia saattaa tulla.
Ei THL ja Kiuru yksin ole. Monet maat sulkevat osin rajojaan ja lisäävät sisäisiä rajoituksia. Todistusten vaatiminen ei koske vain Schengen-alueen ulkopuolelta tulevia, vaan mm. Italia vaatii todistuksen myös EU:sta tulevilta. Euroopan tartuntatautivirasto ECDC:n on varoittanut riskistä, jossa omikron aiheuttaa erittäin suuren sairaalakuormituksen ja kuolleisuuden nousun Euroopassa.
Käsittääkseni kovin paljon parempaa asiantuntemusta EU:n sisällä tilanteesta ei löydy ECDC:n ulkopuolelta.
Toivon, että tiukemmat rajoitukset ja niiden muut kuin koronaan liittyvät seuraukset ymmärretään Marinin hallituksessa aiempaa paremmin. Kyseessä on iso asia jokaisella tavalla. Turhia rajoituksia ei tarvita ja jos omikron on hyvin lievä, tilanne on onneksi erilainen.