MTV:n tuore korona-uutisointi on saanut täällä näköjään aikamoisen kritiikkiryöpyn. Osin aiheesta mutta osin myös mielestäni turhaan.
Ensinnäkin jos lähdetään siitä, onko Suomessa ollut 5000 tartunnan viikkoja, niin pitäisin hyvin mahdollista että maaliskuun puolivälissä näitä on ollut, noin yhdestä kolmeen. Ne eivät kuitenkaan virallisissa tilastoissa näy, koska pahimman tartuntapiikin aikaan ei ollut läheskään riittävää kapasiteettia testata kaikkia, ja lisäksi ohjeistus oli myös tyyliä "pysy kotona, jos pystyt hengittämään". Vasta-ainetesteistä taas tiedetään, että niiden avulla kaikkia tartunnan saaneita ei pysty haarukoimaan, koska kaikille ei kehity vasta-aineita tarpeeksi paljon tai tarpeeksi pitkäksi aikaa.
Mielestäni luotettavin tiedonmurunen selvittämään tartuntojen todellista määrää ovat koronakuolemat yhdistettynä tautikuolleisuuteen. Toukokuun lopussa koronakuolemia Suomessa oli 318 kpl. Koronan arvioitu tautikuolleisuus taas on 0,5%-1%. Tällä päättelyllä voidaan haarukoida, että tartuntoja oli Suomessa toukokuun loppuun mennessä ollut n. 32 000-64 000 kpl. Toki voidaan ajatella että jos virus pääsi keväällä leviämään vanhainkodeissa ja sairaaloissa muuta väestöä enemmän, on kokonaistartuntamäärä hieman tuota haarukkaa pienempi, en kuitenkaan usko että kovinkaan merkittävästi. Kyllä tuohon tosiaan muutama yli 5000 tartunnan viikkokin mahtuu mukaan.
En itsekään tuosta MTV:n uutisesta saa selkoa, mikä on noin pessimistisen arvion taustalla, mutta itse olen tuonut tällä palstalla moneen otteeseen esiin sen, että jo ennestään maailmaa kiertävillä koronaviruksilla on tapana esiintyä vuodenaikojen mukaan siten, että kylmin ja pimein vuodenaika on otollisin viruksen leviämiselle. Kausivaihtelun taustalla on monta tekijää, joita on hyvin avattu esim.
täällä Earth Observatory -verkkolehden artikkelissa. Tieteellisesti on tietenkin mahdotonta vielä sanoa, noudattaako uusi COVID19-virus samaa kausivaihtelua vai ei, mutta pitäisin hyvin todennäköisenä, että noudattaa. Hyvin monessa eteläisen pallonpuoliskon maassa (Chile, Argentiina, Etelä-Afrikka, Australia) virus on levinnyt pahiten sikäläisen talven eli Suomen kesän aikana, toisaalta taas Pohjoismaissa epidemia kesän aikana hiipui hieman jopa mystisesti vaikka rajoituksista luovuttiin. Kannattaa myös huomioida, että Suomi on yksi maailman pohjoisimmista maista, jossa vuodenajat ja erityisesti valoisuuden vaihtelu ovat suurempia kuin muualla. Eli vaikka esim. Etelä-Euroopassa ja USA:ssa kausivaihtelua ei olisi juuri ollenkaan, Suomen tilanne on toisenlainen.
Tällä hetkellä rajojen ulkopuolelta Suomeen tuntuu tulevan hyvin paljon virusta "tuontitavarana", mutta paikallisesti virus ei tunnu leviävän täällä kovinkaan hyvin. Itse valitettavasti uskon, että syksyllä ja talvella, esim. juuri marraskuussa tilanne on täysin toisenlainen eli viruksen luontainen leviämiskyky on täällä paljon parempi.
Miksi sitten tästä vuodenaikavaihtelusta ei puhuta suoraan, tai jopa se kiistetään, kuten WHO:n toimesta pari viikkoa tehtiin? Ensimmäinen motiivi WHO:lla on varmasti saada ihmiset ja hallitukset irti siitä ajatuksesta, että virus olisi itsenäinen toimija joka tulee ja menee ilman että siihen voidaan vaikuttaa. Tämä on ihan fiksu ajatus, mutta silti olisi mielestäni rehellistä ottaa tämä vuodenaikavaihtelu julkiseen keskusteluun nykyistä paremmin. Toinen syy on sitten se jonka jo mainitsin, eli että oletettavasti suuressa osassa maailmaa kausivaihtelua ei merkittävissä määrin ole, mutta Suomi ja Pohjoismaat ovat tässä tapauksessa erikoistapauksia.
Vielä loppuun se, että olen tämän ennusteeni kanssa mielelläni väärässä ja todellakin toivon, ettei 5000 tartunnan viikkoja talvellakaan tule yhtään.