Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 281 688
  • 81 153

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Kyllä nyt saatiin taas koronahysteriaa lietsottua uuteen liekkiin. itsellekin tuli mieleen noita ennustettuja tapausmääriä/viikko katsoessa, että on livahtanut yksi nolla liikaa ennustuksiin tai sitten mukana ovat myös testaamatta jääneet, jotka EHKÄ ovat sairastaneet Koronan. Mutta näinhän nämä "asiantuntijat" ennustivat keväälläkin ja metsään meni ja lujaa. Niin tulee käymään myös nyt, koska rajoituksia tulee jossain muodossa, kun tartunnat lisääntyvät.

Itse en usko pätkän vertaa moihin kauhuskenaarioihin. Mutta valitettavasti tämä kauhukuva menee läpi (turhan) monelle.
Ja nämä "asiantuntijat" nauttivat vielä kohtuu hyvää palkkaakin, en kyllä ymmärrä miksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onko se, että yksityisten testauskapasiteettia ei käytetä kiinni rahasta vai aatteesta? Vai kenties molemmista. Voisi kuvitella, että noissa testeissä on myyjän markkinat ja niistä voidaan lypsää satoja euroja per testi kun valtio on maksajana...

Sen perusteella, että esimerkiksi Kainuussa saa palvelusetelin yksityiseen koronavirustestiin ja Helsingissä on nyt alkanut HUS:n ja Mehiläisen yhteistyö, kyse voisi olla enemmän periaatteesta. Yksityisen puolen kustannuksia tulisi verrata julkisen puolen todellisiin kustannuksiin. Ministereistä tähän liittyvä vastuuministeri Kiuru totesi joskus, että 10 000 testistä noin 3 000 tulisi ostaan yksityisiltä. Näin ei ole tapahtunut.

Oma näkemys on, että yksityisen puolen on kyettävä tarjoamaan markkinapohjainen hinta. Ei ole järkeä ostaa yksityisiltä esimerkiksi testausta ja labraa 300 prosenttia kalliimmalla kuin julkisen puolen todelliset kokonaiskulut. Mielellään luku saisi olla lähellä samaa molemmissa, ja julkisen puolen osalta siihen tulisi laskea todelliset kokonaiskustannukset.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse pidän tätä kuitenkin siinä mielessä tuulesta temmatulta, että noiden vajaan 4000 viikkotartunnan jättämä "tartuntahäntä" olisi pitänyt näkyä vahvemmin touko-kesäkuun aikana. Edes 0,5 R-luvulla nuo olisivat poikineet 1850 jatkotartuntaa kahden viikon sisällä, jotka olisivat poikineet edelleen vielä ainakin noin 800 seuraavien kahden viikon sisällä. Testauskapasiteetti alkoi olla siinä vaiheessa sen verran hyvässä kunnossa, että nämä eivät olisi voineet jäädä rekisteröimättä. Sairaala- ja tehohoidossa olevien määrät toimivat mielestäni hyvänä todisteena, kuten @Näkkäri ehti tässä hetkeä aikaisemmin huomauttaa.

Näissä mallinnuksissa on pakko olla jokin selkeä valuvika, joka jättää huomioimatta tiettyjä inhimillisiä muuttujia. Sanoisin myös, että koronan kyky tarttua lyhytaikaisessa kontaktissa on arvioitu rajusti yläkanttiin.

Juuri näin. Mainitsin jossain kohtaa, että arvioin hieman tuon todettujen aktiivisten sairaiden (viimeiset 14 vrk.) määrän ja sairaalassa olijoiden määrän suhdetta, ja huomioin siinä vielä viikon viiveen, koska viikko oli se aika, jolloin kai yleisemmin sairaalaan jouduttiin.

Kun testauskapasiteetti saavutti tämän nykyisen tason, suunnilleen 5% sairastuneista on joutunut sairaalahoitoon. Maaliskuun ja huhtikuun taitteessa oli n. kolmen viikon ajankohta, jolloin sairastuneista noin 20-25% oli sairaalassa. Sen jälkeen kun testaus lisääntyi, luku oli noin huhtikuun puolivälistä kesäkuun alkupuolelle n. 10% paikkeilla.

Jos oletetaan, että virus olisi pysynyt suunnilleen yhtä vaarallisena, ja tuo 5% sairastuneista sairaalaan on sellainen aika hyvin todellisuutta kuvaava osuus, niin tuon perusteella maalis- ja huhtikuun paikkeilla olisi diagnosoitujen potilaiden osuus ollut jotain neljänneksen ja viidenneksen välillä todellisuudessa. Sen jälkeen ehkä noin puolet.

Mutta tähän vaikuttaa niin moni asia, ettei tuota voi pitää kuin korkeintaan suuntaa-antavana lukemana.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä olisi kyllä hyvä tietää. Silloin joskus taisivat väittää, että tartuntoja olisi todellisuudessa jopa 40-kertainen määrä todettuihin. No, Espanjan myöhemmät vasta-ainetestit vähän viittasivat siihen, että näin ei ollut.

Olitkin tehnyt omia laskelmia, joiden perusteella päättelit todellisten tartuntamäärien olevan noin 4 x todettuja suuremmat. Uskoisin, että tuon diagrammintapaisen perusteella on vähintäänkin näin myös "asiantuntijoiden" mukaan. Mikäli ajatellaan, että tartuntoja olisi Suomessa vaikka 5 x enemmän kuin on todettu niin niitä olisi noin 38000.

Tällöin kuolleisuusprosentti tautiin olisi Suomessa 0,88.

Ainoa mihin voi luottaa on tuo kuolleiden ja sairaalahoitoa vaatineiden määrät.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Jännän hiljaa media on ollut Ruotsin laskevista tartunnoista, mutta sen sijaan hehkutetaan miten Suomessa on jo "toinen aalto vyörymässä". Klikkimedian kannattaisi kyllä laittaa jäitä hattuun ja lähestyä asiaa kokonaisvaltaisemmin, huomioimalla että jos paniikilla lietsotaan talouden alamäkeä niin eipä ihmisillä ole kohta aikaa klikkailla niitä pelkopornolinkkejäkään, kun kaikki aika menee perunamaalla kykkiessä.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tuo MTV:n uutisen käyrä on kyllä todella surkea. SIitä ei ota edes tolkkua, että mihin kohtaan tuo huippu arvioidaan osuvaksi. Ilmeisesti maaliskuulle, mutta alku- vai loppupuolelle? Jos alkupuolelle, kuten vähän tuon mukaan näyttäisi, niin kysyn kyllä ihan suoraan, että "mitä vittua?". Tautihan vyöryi Suomeen kunnolla maaliskuun puolivälin jälkeen.

Artikkelin leipätekstin ensimmäinen lause kuuluu seuraavasti:

"Laskelmien ääripäistä voi sanoa, että edessä voi olla hyvin vähän tartuntoja tai sitten jopa yli 10 000 viikkotartuntatahti."

Eli ensin totaalisen idioottimainen klikkiotsikko ja sitten sisältönä se, että tartuntoja joko a) ei tule olemaan juurikaan, b) tulee olemaan ihan vitusti tai c) jotakin siltä väliltä.

Paniikkia luova klikkiotsikko + nollauutinen.

Hyvää, tärkeää, laadukasta ja vastuullista journalismia. Hyvä Maikkari. Hyvä Joonas Lepistö.
 
4

444

On muuten aika mielenkiintoinen myös tuo, että ensimmäisessä aallossa olisi ollut n. 5000 tartuntaa viikossa. Piti oikein tarkastella sitä tarkemmin. Tuossa arviossa on varmasti taustalla se, että tartuntoja jäi pirusti toteamatta, kun testeihin pääsivät vain kaikkein pahimmin sairastuneet. Joskus aiemmin arvioin sen perusteella, mikä on ollut sairaalaan joutuneen väestön osuus nyt kun saatiin nykyinen testauskapasiteetti käyttöön, että tuolloin maalis- ja huhtikuun vaihteessa olisi noin neljännes tapauksista todettu. Katselin, että kahden viikon aikana todetut tapaukset saavuttivat maksiminsa 17.4., jolloin kahden viikon aikana oli todettu 1874 tapausta. Eli 937 viikossa karkeasti arvioiden. No, tulee tuolla nopeasti laskien noin 3750 tapausta viikkoon. Eli ei tuo 5000 tartuntaa ihan tuulesta temmattu luku ole.
Jotenkin voisin kuvitella, että jos tartuntoja olisi ollut ”piilossa” tuollainen määrä keväällä, niin luulisi sen näkyvän edes jossain. Tuskin niistä kaikki olisi niin ”oireettomia” olleet, että eivät olisi olleet edes sairaalahoidossa. Puhutaan siis viikkotasolla tuhansista sairastuneista. Ja sitten nämä tuhannet eivät olisi levittäneet tautia ympärilleen, vaan parissa kuukaudessa homma oli jo kuin taikaiskusta hyvinkin hallinnassa.
Näihin seikkoihin vedoten pidän melko vastuuttomana käyttää tällaisia lukuja minään lähteenä uusille arvioille. Sairastuneita on varmuudella ollut enemmän kuin mitä on todettu, mutta että moninkertainen määrä? Ja tämän varjolla lietsotaan paniikkia, jonka mukaan toisen aallon huiput olisivat jopa kaksinkertaiset tähän ensimmäisen aallon olettamukseen verrattuna.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Tässä uutinen, joka on varsin ikävä. Kun Espanjan tautilukuja katsoo, niin tilanne on toki vakava, mutta tuo toinen aalto on ainakin ilmoitettujen tapausten perusteella nimenomaan rauhoittumassa, eikä karkamassa käsistä. Se oikeastaan karkasi käsistä jo jokunen aika sitten, mutta saavuti maksiminsa ja on selvästi laskussa. Viikkokeskiarvon huippu oli hetki sitten 3742 tartuntaa päivässä. Nyt tuo on laskenut noin 3400 tartuntaan päivässä.

Toki tässä on paljon päiväkohtaista heiluntaa, ja hyviin lukemiin on vielä matkaa, mutta otsikko itsessään ei kuvaa ainakaan viime päivien tilannetta. Tietenkään kukaan ei pysty ennustamaan, että mihin tämä tästä vielä menee, joten voivat toimittajatkin olla oikeassa. Mutta asiaa pitäisi tarkastella nimenomaan todellisten havaintojen pohjalta.

Uutisessa puhutaan, että sairaalapaikat ovat täyttymässä. Tämä on varmasti fakta, koska tilanne paheni hetki sitten sen verran voimakkaasti. Sairaalaan joutuneiden määrä reagoi tunnetusti viiveellä todettujen tapausten määrän muutoksiin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jotenkin voisin kuvitella, että jos tartuntoja olisi ollut ”piilossa” tuollainen määrä keväällä, niin luulisi sen näkyvän edes jossain. Tuskin niistä kaikki olisi niin ”oireettomia” olleet, että eivät olisi olleet edes sairaalahoidossa. Puhutaan siis viikkotasolla tuhansista sairastuneista. Ja sitten nämä tuhannet eivät olisi levittäneet tautia ympärilleen, vaan parissa kuukaudessa homma oli jo kuin taikaiskusta hyvinkin hallinnassa.
Näihin seikkoihin vedoten pidän melko vastuuttomana käyttää tällaisia lukuja minään lähteenä uusille arvioille. Sairastuneita on varmuudella ollut enemmän kuin mitä on todettu, mutta että moninkertainen määrä? Ja tämän varjolla lietsotaan paniikkia, jonka mukaan toisen aallon huiput olisivat jopa kaksinkertaiset tähän ensimmäisen aallon olettamukseen verrattuna.

Sinänsä kyllä. Minusta tuon ensimmäisen aallon todellisten tapausten määrän arviointi on kuitenkin enemmän panikoinnin välttämistä, koska se osoittaa vain sen, että suurin osa koronavirustapauksista oli niin lieviä, että ne jäivät diagnosoimatta.

Kuten totesin, niin jostainhan senkin on johduttava, että sairaalassa olevien määrä oli tuolloin todettuihin tapauksiin nähden 4-5 kertaa suurempi, kuin sitten, kun testauskapasiteetti saatiin kunnolla käyttöön. Virus tuskin on muuttunut niin paljoa heikommaksi. Yksi tähän vaikuttava tekijä on toki sairastuneiden ikärakenne, ja se selittää varmasti tätä lukemaa jonkin verran. Nythän sairastuneet ovat nuorempia kuin tuolloin keväällä.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Usassa on 50 kertaa enemmän populaatiota. Ton taulukon 10 000 viikossa tekee n. 1500 päivässä eli 1500x50 niin meillä olisi samat tartuntamäärät kuin Usan huiput oli eli siellä oli 75 000 Päivässä. Kuka uskoo? Ettei joku kesäpässi ole katsonut noita Usan päivähuippuja ja harrastanut suoraan exceliä? On tää huvittavaa.

eka aallossa meillä huiput 200 päivässä ja nyt siis 1500 :D Oliko yhdelläkään viikolla keväällä ”pahaan aikan” Suomessa tonnin viikkoa?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
eka aallossa meillä huiput 200 päivässä ja nyt siis 1500 :D Oliko yhdelläkään viikolla keväällä ”pahaan aikan” Suomessa tonnin viikkoa?

Kirjoitin tuolla aiemmin näin:

Korkein viikkomäärä Suomessa oli 4.-10.4. todettu 1154 tapausta, eli tuolla yllä kuvatulla laskennalla arvioituna todellinen määrä olisi ollut 4616. Tuonne osui kuitenkin kaksi todella isoa tartuntapäivää, jotka olivat ymmärtääkseni niitä Etelä-Koreassa testattuja näytteitä.


Ja jatkan, että kalenteriviikkoina huippu oli 6.-12.4., jolloin todettiin 1047 tapausta. Nämä kaikki luvut THL:n julkistuspäivän mukaan laskettuna. Testauspäivän mukaan luvut voivat olla hieman erilaiset. Tuo oli ainoa yli tuhannen tapauksen viikko.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Onko se, että yksityisten testauskapasiteettia ei käytetä kiinni rahasta vai aatteesta? Vai kenties molemmista. Voisi kuvitella, että noissa testeissä on myyjän markkinat ja niistä voidaan lypsää satoja euroja per testi kun valtio on maksajana...
Ei Lehtinen tai kukaan mukaan ole yksityisen hintaa nostanut ongelmaksi ja jos kerran valtiolla on varaa kieltäytyä palvelun käytöstä, niin sehän kristallinkirkkaasti kertoo että mitkään sellaiset myyjän markkinat eivät ole, että palveluista voisi mitä tahansa pyytää. Toki jos tämä julkisuuteen annettu tieto on vain ovelaa neuvottelutaktiikkaa, niin sitten homma on hienosti hoidettu, mutta jos ei, niin ei voi välttyä johtopäätökseltä, että ideologia on tärkeämpi kuin epidemian hoitaminen.
 
Viimeksi muokattu:

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Vantaan sotepomo jyrähtää: Yökerhot kiinni kello 23 – "Sillä on selkeä vaikutus – varmasti tullaan menemään rajoituksiin, jotka koskevat myös yöelämää"

Viikko sitten:
"Ravintoloiden ja yökerhojen aukioloon uusia rajoituksia ei tällä hetkellä ole luvassa. Tiedossa ei ole, että virus olisi tähän mennessä levinnyt niissä merkittävästi.

”Yleisenä tietona näyttäisi tällä hetkellä siltä, että niitä [tartuntoja] ei kovin paljon ole”, Varhila sanoi.

Koronavirus | THL ja ministeriö avasivat Suomen koronatoimia: Maskisuositus tulee, karanteeniohjeita tiukennetaan, baarit ja yökerhot pysynevät auki

Muuten ihan jees mut yökerhot yleensä aukeavat vasta klo 22! Tunnin Happy hour?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Taitaakin olla pelkästään toinen paniikkiaalto tulossa.

Tein kolmen skenaarion simulaation (kts. liite).

Maikkari ja muut mediat, tämä olisi valmis julkaistavaksi.
 

Liitteet

  • simulaatio.jpg
    simulaatio.jpg
    44,5 KB · kertaa luettu: 421

Jara76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Pari kuukautta pysyi valtamediat jossain määrin luettavana, kun ei yksinkertaisesti parin tartunnan päivistä saatu ilmeisesti mitään kauhujuttuja, mutta nyt taas mennään näköjään. Parempi jättää klikkailematta oman mielenrauhan takaamiseksi.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
MTV:n tuore korona-uutisointi on saanut täällä näköjään aikamoisen kritiikkiryöpyn. Osin aiheesta mutta osin myös mielestäni turhaan.

Ensinnäkin jos lähdetään siitä, onko Suomessa ollut 5000 tartunnan viikkoja, niin pitäisin hyvin mahdollista että maaliskuun puolivälissä näitä on ollut, noin yhdestä kolmeen. Ne eivät kuitenkaan virallisissa tilastoissa näy, koska pahimman tartuntapiikin aikaan ei ollut läheskään riittävää kapasiteettia testata kaikkia, ja lisäksi ohjeistus oli myös tyyliä "pysy kotona, jos pystyt hengittämään". Vasta-ainetesteistä taas tiedetään, että niiden avulla kaikkia tartunnan saaneita ei pysty haarukoimaan, koska kaikille ei kehity vasta-aineita tarpeeksi paljon tai tarpeeksi pitkäksi aikaa.

Mielestäni luotettavin tiedonmurunen selvittämään tartuntojen todellista määrää ovat koronakuolemat yhdistettynä tautikuolleisuuteen. Toukokuun lopussa koronakuolemia Suomessa oli 318 kpl. Koronan arvioitu tautikuolleisuus taas on 0,5%-1%. Tällä päättelyllä voidaan haarukoida, että tartuntoja oli Suomessa toukokuun loppuun mennessä ollut n. 32 000-64 000 kpl. Toki voidaan ajatella että jos virus pääsi keväällä leviämään vanhainkodeissa ja sairaaloissa muuta väestöä enemmän, on kokonaistartuntamäärä hieman tuota haarukkaa pienempi, en kuitenkaan usko että kovinkaan merkittävästi. Kyllä tuohon tosiaan muutama yli 5000 tartunnan viikkokin mahtuu mukaan.

En itsekään tuosta MTV:n uutisesta saa selkoa, mikä on noin pessimistisen arvion taustalla, mutta itse olen tuonut tällä palstalla moneen otteeseen esiin sen, että jo ennestään maailmaa kiertävillä koronaviruksilla on tapana esiintyä vuodenaikojen mukaan siten, että kylmin ja pimein vuodenaika on otollisin viruksen leviämiselle. Kausivaihtelun taustalla on monta tekijää, joita on hyvin avattu esim. täällä Earth Observatory -verkkolehden artikkelissa. Tieteellisesti on tietenkin mahdotonta vielä sanoa, noudattaako uusi COVID19-virus samaa kausivaihtelua vai ei, mutta pitäisin hyvin todennäköisenä, että noudattaa. Hyvin monessa eteläisen pallonpuoliskon maassa (Chile, Argentiina, Etelä-Afrikka, Australia) virus on levinnyt pahiten sikäläisen talven eli Suomen kesän aikana, toisaalta taas Pohjoismaissa epidemia kesän aikana hiipui hieman jopa mystisesti vaikka rajoituksista luovuttiin. Kannattaa myös huomioida, että Suomi on yksi maailman pohjoisimmista maista, jossa vuodenajat ja erityisesti valoisuuden vaihtelu ovat suurempia kuin muualla. Eli vaikka esim. Etelä-Euroopassa ja USA:ssa kausivaihtelua ei olisi juuri ollenkaan, Suomen tilanne on toisenlainen.

Tällä hetkellä rajojen ulkopuolelta Suomeen tuntuu tulevan hyvin paljon virusta "tuontitavarana", mutta paikallisesti virus ei tunnu leviävän täällä kovinkaan hyvin. Itse valitettavasti uskon, että syksyllä ja talvella, esim. juuri marraskuussa tilanne on täysin toisenlainen eli viruksen luontainen leviämiskyky on täällä paljon parempi.

Miksi sitten tästä vuodenaikavaihtelusta ei puhuta suoraan, tai jopa se kiistetään, kuten WHO:n toimesta pari viikkoa tehtiin? Ensimmäinen motiivi WHO:lla on varmasti saada ihmiset ja hallitukset irti siitä ajatuksesta, että virus olisi itsenäinen toimija joka tulee ja menee ilman että siihen voidaan vaikuttaa. Tämä on ihan fiksu ajatus, mutta silti olisi mielestäni rehellistä ottaa tämä vuodenaikavaihtelu julkiseen keskusteluun nykyistä paremmin. Toinen syy on sitten se jonka jo mainitsin, eli että oletettavasti suuressa osassa maailmaa kausivaihtelua ei merkittävissä määrin ole, mutta Suomi ja Pohjoismaat ovat tässä tapauksessa erikoistapauksia.

Vielä loppuun se, että olen tämän ennusteeni kanssa mielelläni väärässä ja todellakin toivon, ettei 5000 tartunnan viikkoja talvellakaan tule yhtään.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
En ota mihinkään arvioihin kantaa, mutta keväällä yhteiskunta oli kiinni monella tapaa verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Tällöin tartuntamäärät syksyllä voivat olla aivan toisenlaiset kuin keväällä. Päivänselvää sen sijaan on, että nykyinen kapasiteetin rajallisuus testaussyklissä ja laboratorioissa asettaa hybridistrategian erittäin haavoittuvaan valoon.

Kuten nyt on julistettu, ettei kevään kaltaiseen lockdowniin ole varaa, niin siihen tämä on menossa ellei testausprosessia saada vaaditulle tasolle mahdollisimman pian. Muutoin edessä voi olla terveydenhoidon kapasiteetin rajojen natinaa.

Täältä Sote-kentältä kaino toive päättäjille olisi nyt laittaa pikaisesti testaussysteemi oikeaan kulmaan. Vielä keväämmällä arvostamalleni HUS:in Lehtoselle lähettäisin myös terveisiä. Kannattaisi nyt laittaa oma pesä ensin kuntoon ja jättää se kauhukuvien maalailu lehtien palstoilla vähemmälle. Jokaisen meistä tulisi huomata, että hallitun ja hallitsemattoman pandemian hoidon raja on hiuksen hieno. Kyllä se tästä.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Juu keväällä tarttui 10m päästä ku joku sanoi korona! Oli oikein videoitakin iltapaskan sivuilla demonstroimassa miten pöpöt lentää. Sit syksyyn mennessä piti olla puolitoista miljoonaa Suomalaista jo saanut koronan. Vuosi tulee kohta täyteen koronaa ja ei vieläkään hirveästi ole tietoa. Enemmän toki kuin keväällä. Joka päivä on vieläkin kaikenmaailman ”asiantuntijoita” kertomassa totuuksia jotka viikon päästä muuttuukin muuksi. Pestään käsiä ja mennään eteenpäin!
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Toinen syy on sitten se jonka jo mainitsin, eli että oletettavasti suuressa osassa maailmaa kausivaihtelua ei merkittävissä määrin ole, mutta Suomi ja Pohjoismaat ovat tässä tapauksessa erikoistapauksia.

Olet tainnut tästä samasta asiasta mutuilla jo moneen kertaan?

Mitään tieteellistä näyttöä Koronaviruksen suhteen tästä asiasta ei ilmeisesti ole olemassa?

Entä annatko mitään arvoa sille, että virus sattui rantautumaan Suomeen Helmi-maaliskuussa ja tartuntakäyrä noudatti sen jälkeen hyvin pitkälti muiden maiden vastaavaa. Oletko sitä mieltä, että mikäli tauti olisi tullut Suomeen juhannuksena niin alku olisi ollut paljon laimeampi tai vaihtoehtoisesti mikäli se olisi tuotu tänne lokakuussa niin kaikki olisi mennyt pahemmin?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ovatko kanssapalstalaiset kuunnelleet näitä "Keuhkopodcastin" koronamonologeja?





Niitä on tehnyt keuhkosairauksiin erikoistuva lääkäri. Koronavirus on ollut kolmen jakson aiheena. Pitkiä nuo ovat, ja niissä on osin hieman tieteellisempi lähestymistapa, mutta silti valtaosa niistä on kerrottu sen verran kansantajuisesti, että maallikkokin niitä ymmärtää.

Etenkin tämä viimeisin - ja samalla viimeinen - osio oli sellainen, että suosittelen kuuntelemaan, jos aihe kiinnostaa. Noin 40 minuuttia hyvää asiaa koronaviruksesta ja siitä, mitä siitä tiedetään. Käsittelyssä ovat mm. pitkäaikaisoireet, koronatestin luotettavuuden heikkeneminen kun oireiden alkamisesta kuluu aikaa, oireiden vakavuuteen vaikuttavista tekijöistä tehdyt havainnot sekä rokotekehityksen tilanne. Lisäksi mediassakin olleita tiedeuutisia ruoditaan ammattimaisesti.

Oma kompetenssini ei riitä tässä esitettyjen väitteiden analysointiin. Mielestäni hyviin uutisiin voisi laskea sen, että pitkäaikaisoireista kärsivien osuus on ilmeisesti noinkin pieni, ja ainakin osalla heistä on todettu paranemista kuukausien kuluessa. Rokotekehityksessä taas uutiset olivat negatiivisempia, sillä nyt esitettiin arvio, että rokote olisi laajamittaisesti käytössä ehkä vasta parin vuoden päästä.

Edit: Tämä unohtui. Monia miellyttänee se, että maskien hyötyä pidettiin mielestäni aika pienenä. Tästä en ihan sataprosenttisen varma ole. Tuo kohta meni hieman ohi, kun lämmitin mökkisaunaa samalla.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mitään tieteellistä näyttöä Koronaviruksen suhteen tästä asiasta ei ilmeisesti ole olemassa?

Keskustelin tästä nopeasti lääkärikaverini kanssa jonkin aikaa sitten. Silloin hän sanoi, että nyt jo tiedetään, että tämä virus ei tykkää uv-valosta ja näistä Suomen kesän ilmasto-oloista, mutta kun syksy ja talvi tulevat, sille on paljon otollisemmat olosuhteet.

Ikävä kyllä en tajunnut kysyä asiasta tarkemmin. Jos jotain pitäisi veikata, niin tuossa on taustalla tieto aiemmista koronaviruksista. Sekä mahdollisesti nyt tälle virukselle tehdyistä laboratoriokokeista. On kuitenkin eri asia, että vaikuttavatko nämä sitten reaalimaailmassa viruksen kykyyn selviytyä ja levitä. Voi olla, että kyllä, mutta voi myös olla, että eivät.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
17 kieltäytyi testeistä Skopjesta tulleessa koneessa. Lauantaina tulee seuraava koneellinen potentiaalisia koronaa sairastavia

"Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä vahvistaa Iltalehdelle, että testattuja oli 129 ja koronapositiivisia oli viisi.

Pietilän mukaan testeistä kieltäytyi 17 matkustajaa.

– Kaikki asetettiin karanteeniin. Myöskin kieltäytyneet. Yhtään ei ole tiedettävästi sairaalahoidossa, Pietilä toteaa."

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös