Minusta myös tämä on selvä tapaus, ja nyt on näitä muitakin tullut julkisuuteen. Hyvä, että mediat skarppaavat nyt asian tiimoilta.
Oma kritiikkini (ja käsittääkseni myös monen muun täällä) koski monessa mediassa pyörinyttä tapausta, joissa positiivista näytettä ei ollut missään vaiheessa lukuisista testeistä huolimatta saatu, ja oirekuvakin viittasi ensisijaisesti muihin sairauksiin kuin koronaan.
Eikös tuossa tapauksessakin lääkäri ollut kuitenkin tehnyt koronadiagnoosin aikoinaan kliinisten oireiden perusteella? Tosin itse olen lukenut vain yhden uutisen tästä tapauksesta, johon olettaisin viitattavan. En kyllä tarkkaan muista oirekuvaa, mutta koronan osalta kai yleinen konsensus on se, että se voi oireilla hyvinkin monin tavoin, ja koko kehon sairautena tämä voi päteä myös jälkioireisiin?
Muistelen lukeneeni, että koronatesti ei ole kaikkein luotettavin, ja siinä on riskinä, että se antaa joitain vääriä negatiivisia tuloksia. Tällöin diagnoosi voidaan tehdä oireiden perusteella, ja hoito on niin ikään oireiden mukainen.
Veikkaisin tuossakin tapauksessa olleen kyse juuri tuollaisesta, sikäli jos se koronaa on.
Edit: Tämä lienee tuo tapaus?
Lievemmin koronaviruksen sairastaneiden pitkittyneistä oireista on hyvin vähän koottua tietoa.
yle.fi
Kiinnitin huomiota pariin kohtaan:
Koronatesti Savolaiselle tehtiin pari viikkoa ensioireiden alkamisesta hänen hakeuduttua sairaalaan oireiden pahentuessa. Testi oli kuitenkin negatiivinen.
– Siinä vaiheessa, kun menin Peijakseen, oli mennyt 15 päivää oireiden alusta. Myöhemmin on tullut ilmi, että testiin pitäisi päästä alle viidessä päivässä, että virus saataisiin kiinni nenänielusta, muistelee Savolainen.
Tämä vahvistaa käsityksiäni. Testi pitää tehdä tietyssä vaiheessa oireiden alkamisesta, että se on luotettava. Kyseinen henkilö sairastui aikana, jolloin testeihin pääsivät vain vakavasti oireilevat. Tämä näkyi siinä, että sairaalassa olevien suhteellinen osuus diagnosoiduista näyttäytyi niin suurena (lievät tapaukset kun eivät tulleet mukaan tilastoihin).
Useat käynnit lääkärillä eivät ole tuoneet selvyyttä hänen oireisiinsa. Muita vastaavassa tilanteessa olevia on Savolaisen mukaan facebook-viestien perusteella satoja.
Osa ryhmän keskustelijoista on kertonut, että heidät on testattu postiiviseksi, osalla testiä ei ole tehty tai se on ollut negatiivinen. Oireet ovat silti olleet kaikilla hyvin samankaltaiset, sanoo Savolainen
Samanlaista esiintyy paljon muillakin, ja ei positiivista tulosta ole kaikilla muillakaan. Osalla taas on. Oireet kaikilla samanlaisia monessa mielessä.
Savolaisen mukaan monet, joilla testissä ei ole todettu koronavirusta, ovat kokeneet, että heidän oireitaan vähätellään.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Tuula Hannila-Handelbergin mukaan oireet on otettava vakavasti.
– En usko, että kyseessä on luulosairaus. Kyllä potilaat ovat itse oireidensa parhaita asiantuntijoita.
Hän muistuttaa, että etenkin epidemian alkuvaiheessa maaliskuussa kaikki oireiset eivät päässeet testiin, koska testauskapasiteettia oli vähemmän.
–Testi sinänsä on THL:n laboratorioasiantuntijoiden mukaan hyvä testi, mutta toki mikään ei ole ihan absoluuttista näissä testeissä koskaan. On mahdollista, että vääriä negatiivisia tuloksia tulee, sanoo ylilääkäri.
Tässä samaa näistä testeistä, ihan lääkärin suulla mainittuna. Myöskään lääkäri ei usko kyseessä olevan luulosairauden.
Sinänsä hauskaa, että minua on haukuttu täällä joidenkin nimimerkkien toimesta oman elämäni epidemiologiksi, ja sitten täällä kuitenkin samaiset "oman elämänsä lääkärit" antavat luulosairausdiagnooseja lehtiartikkelien perusteella. No, näin se maailma pyörii. Tällä en siis viittaa sinuun, TrafficIsland.