Kyllähän se tulee ja miksei tulisi? Ihmiset jatkavat elämäänsä mahdollisimman normaalisti jolloin sitten välillä tartunnat nostavat päätään. Ja sitten testataan, jäljitellään ja eristellään. Ja tarvittaessa hoidetaan. Aivan kuten on tehty esim. Saksassa ja ilmeisen menestyksekkäästi.
Juuri näin. Avainkysymys on sitten siinä, että jos kaikesta huolimatta tauti pääsisi valloilleen, niin ollaanko valmiit iskemään hetkellisesti rajoituksia päälle. Ja jos niitä iskettäisiin, niin olisivatko ihmiset valmiit niitä noudattamaan.
Realisti minussa sanoo, että tällaistakaan tilannetta ei voida täysin välttää. Niin se on mennyt maailmallakin. Uskon ja toivon, että tuollaisia tilanteita ei liikaa tule, mutta tasapainoilua vastatoimien kanssa tämä tulee silti olemaan, kunnes rokote saadaan, tai tauti mutatoituu sellaiseksi, ettei se ole enää hengenvaarallinen. Jälkimmäinen taitaa olla aika epätodennäköistä...
Saksa on hyvä esimerkki. Siellä on selvitty hyvin tuosta teurastamoryppäästä. Se tuplasi tautitapaukset hetkellisesti, mutta nyt trendi on taas laskenut melkein sinne, missä oltiin ennen ryppäiden tulemista ilmi.
Japanissa tapaukset ovat niin voimakkaassa nousussa, että nyt voisi ehkä jollain määritelmällä jo puhua toisesta aallosta. No, minä puhuisin toisesta huipusta. Ensimmäisen huipun aikana oli maksimi n. 550 tapausta päivässä. Alimmillaan trendi laski alle 40 tapauksen, mutta nyt ollaan nopeasti noustu. Liukuva keskiarvo on nyt 160 / päivä, mutta luku tuplaantui vain viikossa.
Japanin väkiluku huomioiden tartuntoja on todella vähän. Huolestuttavaa on nimenomaan tuo nopea kasvu, ja se, ettei epidemiaa ole onnistuttu rajoittamaan.
Tuolta näkyy tilanne. Vastaa hyvin WHO:n virallisia lukemia:
Japan Coronavirus update with statistics and graphs: total and new cases, deaths per day, mortality and recovery rates, current active cases, recoveries, trends and timeline.
www.worldometers.info