Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 176 144
  • 81 180

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Mistähän sen voi tietää että koko loppuelämäksi tulee joku vaiva kun virus pörrännyt muutaman kuukauden?

Ei sillä etteikö näin voisi olla, mutta tuskin tuollaista voi väittää 100% varmuudella tässä kohtaa kun yksinkertaisesti tietoa ei voi olla.

Viiden vuoden päästä jos vaurioita on edelleen parantuneilla, niin voidaan varmasti tuon suuntaista sanoa.

Siitä että virus on vaikuttanut kyseisen henkilön ruumintoimintoihin noin? Kait lääkärit tietää millä lailla vaurioituneet elimet voi parantua ja millä ei. "Pari kuukautta pörrännyt" ei ole mitään väliä sen lopputuloksiin, virus siirtyi vasta tuolloin niistä lepakoista ihmisiin mutta alkoi niittämään välittömästi kun onnistui.
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Venäjä<=ei lue Putin, Ukrainan sota, Ässät
No ei kyllä mene käyrät samaa reittiä. Esim. Italiassa huiput oli maaliskuun loppupuoliskolla, ja sen jälkeen tultiin yli 50 % kuukaudessa alas. Lockdown-toimet näkyy.

USA:ssa taas huiput oli huhtikuun puoltaväliä lähestyttäessä, ja sen jälkeen on tultu... no ehkä säkällä 10 % alas kuukaudessa.
Kts liite. Samalta tuo minusta näyttää. Onko joku trump kerroin tms?
 

Liitteet

  • Screenshot_20200509-214148_Chrome.jpg
    Screenshot_20200509-214148_Chrome.jpg
    303,9 KB · kertaa luettu: 207

Huppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Belgialainen tunnettu virustutkija Peter Piot (71v) joka on itse sairastanut koronan kertoo näin:

"Many people think COVID-19 kills 1% of patients, and the rest get away with some flulike symptoms. But the story gets more complicated. Many people will be left with chronic kidney and heart problems. Even their neural system is disrupted. There will be hundreds of thousands of people worldwide, possibly more, who will need treatments such as renal dialysis for the rest of their lives. "

Koko tarina löytyy Science-julkaisusta

Kaveri on kuitenkin ollut jo mukana alusta asti Ebola ja HIV tutkimuksissa, joten ei mikään ihan turha jaarittelija
Tottakai on hyvä muistaa että taudista toipuminen voi olla aikamoinen prosessi vaikka hengissä säilyy. Käsittääkseni kuitenkaan nyt ei ole ollut viitteitä että aiheuttaisi jotenkin poikkeuksellisen rajusti mitään tällaista vaan vaikka kuolleisuus on korkeampi kuin kausittaisilla niin toipuminen parannuttaessa on hyvin samanlaista kuin näillä kausittaisilla jos on ns yhtä vakavista taudeista ollut kyse. Tehohoidosta on toivuttu niinkuin tehohoidosta yleensä, rajusta muttei sairaalahoitoa vaatineesta kuin sen asteisista yleensä jne. Vanhempani sairastivat vuosi sitten "normaalin" keuhkokuumeen. Toipuminen oli etenkin mutsilla aikamoinen prosessi, puolen vuoden homma. Olen sairastanut rajun influenssan josta toipuminen täyteen kuntoon on vienyt viikkoja. Eli lähinnä toivon että muistetaan olla vähättelemättä myös muita kausittaisia virustauteja ja ymmärretään ettei sairauksien kanssa pidä leikkiä. Tilanteessa on poikkeuksellista jonkin verran korkeampi kuolleisuus ja ettei kenelläkään ole edes osittaista immuniteettiä joten leviämispotentiaali on kaikki ja kuka vaan voi saada vakavan taudin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No ei kyllä mene käyrät samaa reittiä. Esim. Italiassa huiput oli maaliskuun loppupuoliskolla, ja sen jälkeen tultiin yli 50 % kuukaudessa alas. Lockdown-toimet näkyy.

USA:ssa taas huiput oli huhtikuun puoltaväliä lähestyttäessä, ja sen jälkeen on tultu... no ehkä säkällä 10 % alas kuukaudessa.

Lyhyesti sanoen ero on se, että eurooppalaisissa maissa on tultu huipulta äkäisesti alas, amerikkalaiset jää sinne oleilemaan kuukausiksi.

Juuri on. Ja Aasiassa on tuo ollut vielä nopeampaa. Itse laskeskelin näitä epidemian kestoja käyttämällä mittarina päiviä, joiden aikana epidemia oli >75%, >50% ja >33% huippuarvosta seitsemän päivän keskiarvolla laskettuna.

Tulokset olivat seuraavat (75%, 50%, 33%):
Kiina: 9-17-22
Etelä-Korea: 11-15-18
Japani: 17-26-36
Italia: 20-41-53
Espanja: 15-30-49*
Ranska: 19-29-39
Saksa: 17-28-39
Suomi: 20-36*-50*
Ruotsi: 30-41*-45*
USA: 37*-41*-44*

* tarkoittaa sitä, että laskenta on vielä kesken. Eli tuossa on esim. Suomen kohdalla mitattu aikaa nykyhetkeen siitä, kun tartuntojen määrä ylitti 50% ja 33% rajat huipusta.

Jos noista jotain päättelee, niin Kiina ja Etelä-Korea saivat epidemian varsin nopeasti kuriin. Japanissa kehitys oli hieman hitaampaa. Euroopan neljä suurta maata olivat jo hitaampia.

Suomessa on oltu vielä hitaampia, mutta tuo voi myös kertoa rajoitusten tehokkuudesta. Huippua saatiin tasattua pidemmälle aikavälille.

Yhdysvallat ja Ruotsi ovat hankalia tässä mielessä, sillä niissä epidemian huippu on aina välillä siirtynyt eteenpäin. Joka tapauksessa Yhdysvalloissa ei tämän perusteella ole mitään erityisiä merkkejä vielä siitä, että epidemia laantuisi.
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Venäjä<=ei lue Putin, Ukrainan sota, Ässät
Toisaalta USA:n tilanne ei näy niin selkeästi koko maan tilastoista, koska sehän on tavallaan kokoelma eri vaiheissa olevia valtioita. Jossain New Yorkissa näyttäisi epidemia olevan hiipumassa, siellä on tosin niitä rajoituksia ollutkin, eikä ole seurattu Trumpin pelikirjaa. Toisissa osavaltioissa taas on enempi tehty niin kuin Trump haluaa, ja siellä tautitapaukset on lähdössä uudestaan kasvuun kaikkien rajoitusten poistamisen myötä. Eli kyllähän tuo valittu politiikka osavaltion tilastoissa tuppaa näkymään. Ei tietysti jossain Idahossa tai Montanassa, jossa on vain erakoita mökeissään kirjepommeja kyhäämässä. Mistäpä ne viruksen saisi.
Eurooppa vs usa on todella hyvä mittari.
Otan paremman esimerkin suomi vs osavaltio. Länsi-Virginia. Väestöntiheys x2 suomi /km2. Koronatapauksia vähemmän n30% suomea. Mitäs ne siellä mökissään sitten puuhaa?
Suomi on juurikin näihin antamiini osavaltioihin verrattavissa, koko ja sijainti kaukana sieltä missä yleensä tapahtuu. Suomihan on erakkomaa, vai vertaatko Helsinkiä New Yorkkiin?
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Tottakai on hyvä muistaa että taudista toipuminen voi olla aikamoinen prosessi vaikka hengissä säilyy. Käsittääkseni kuitenkaan nyt ei ole ollut viitteitä että aiheuttaisi jotenkin poikkeuksellisen rajusti mitään tällaista vaan vaikka kuolleisuus on korkeampi kuin kausittaisilla niin toipuminen parannuttaessa on hyvin samanlaista kuin näillä kausittaisilla jos on ns yhtä vakavista taudeista ollut kyse.

Kukaan ei tiedä vielä kaikkea varmasti mitä vaurioita elimistölle korona aiheuttaa pitkällä aikavälillä. Jos tuollainen ammattilainen ja arvostettu virustutkija sanoo, että siellä tulee todennäköisesti keuhko-munuais-sydänvauriota isolla määrälle koronan sairastanutta porukkaa niin otan asian vakavasti. En tiedä millaisia viitteitä tähän pitäisi sitten löytää.
 

Vepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Mä en ole mikään emeritusprofessori, mutta nämä laumasuojapuheet voi kyllä Ruotsissa unohtaa. Ihan turhaa tulla sieltä väittämään, että vuoden päästä kuolleisuus on yhtä suuri täälläkin. Pidetään me täällä matalaa linjaa ja asteittain kohti uutta normaalia. Tämä tauti hiipuu vasta sitten kun on löydetty toimiva rokote. Siihen asti pidetään etäisyyttä toisiin ja pestään käsiä. Näillä toimenpiteillä saadaan ostettua arvokasta lisäaikaa, kun joka päivä opimme jotain uutta tästä taudista. Mitä mieltä olette muuten hengityssuojaimien käytöstä? Jos sattuu omistamaan kankaisia suojaimia niin onko ne pakko keittää 90 asteisessa vedessä? Luulisi että jos ne panee narikkaan kuivumaan viikoksi niin virukset on siinä ajassa jo kuolleet.
 

Salama44

Jäsen
Suomen tilanne on oikein hyvä.

Kun hengityssuojainselvityskin saadaan odotettua nopeammin toukokuun loppuun mennessä ja oma suojaintuotantokin toivottavasti alkamaan tämän kuun puolivälin jälkeen niin toivon että hallitus antaa vielä hengityssuojaimien käyttösuosituksen tietyissä tilanteissa. Se täydentäisi Suomen hyvän strategian painaa sairaalapotilaat ja tehohoidossa olevat minimiin ja hallita tilannetta jatkossa paremmin yhteiskuntaa avattaessa kunnes saadaan rokote. Samalla suojattaisiin riskiryhmiä.

Hengityssuojaimista on hyviä kokemuksia monilta työpaikoilta ettei siellä ole ollut yhtään tartuntaa eikä poissaoloja siitä syystä..
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Verkkouutista Maailman Wiisaimman kansantalousepidemogin näkemys:

Näkemys, joka siis vallitsee Suomessakin ( entisessä Itämaassa Österlandiassa) THLssä, STMmässä ja siitä sitten hallitukseen asti.

"Tegnellin mukaan suojainten käytön hyödyllisyydelle ei siis ole olemassa riittävästi tieteellistä näyttöä. Lisäksi Tegnell pelkää suojainten jopa pahentavan koronatilannetta entisestään, suojaimia kantavilla kun on usein tapana kosketella kasvojaan.
-On aivan selvää, että suojaimet ovat epämukavia, mikä todennäköisesti johtaa siihen että sormissa on tavallista enemmän viruksia, Tegnell sanoo."

Minä epäilen suojaimia käyttävien alkavan yhä enemmän tarkkailevan käsiensä sormituksia, entisen ah niin niin luonnollisen nenänkaivuun liikennevaloissa tajuttavan riskiksi. Taudin tiedostaminen, läsnäolo tulee taottua kansan kalloon entistä paremmin.
Ihmiset ymmärtävät sormihygienian merkityksen vieläkin paremmin käyttäessään hieman epämukavaa huivinpalasta naamallaan.

Tämä on juntin kansalaisen eli potentiaalisen käyttäjän mielipidenäkemys. Kai sitten kansan älykkyyden dissaus jossain mielessä.

Tiedeihmiset luottavat siihen, että kansa ei koske silmiinsä, huuliinsa tai nenuunsa tai työnnä sormea suuhunsa koska epimediavaroitus on annettu ja käsidesiä on tarjolla kaikkialla.
Minä en usko ehkä hieman symbolisten suojaimien käytön lisäävän tartuntoja vaan sen sijaan lisäävän tietoisuutta, skarppausta.

Onko tästä jotain ruotsalaista tutkimustulostetta tarjota? Ehkä jopa suomalaista?

"suojaimet ovat epämukavia, mikä todenäköisesti johtaa siihen, että sormissa on tavallista enemmän viruksia, sanoo Tegnell"

Jaa'a. Minä ainakin pyrin käsienpesulla ja myös kauppahansikkaiden kierrätyksellä pitämään sormeni puhtaina. Puhtailla näpeillä voisin räpeltää omaa kasvosuojaintani hyvin mielin. Minulle ei tämä Tegnellin logiikka oikein tahdo avautua.
Luultavasti Varhila et co. tästäkin minulle totuuden kertovat, jo tässä toukokuussa.
 
Viimeksi muokattu:

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Käsittääkseni kuitenkaan nyt ei ole ollut viitteitä että aiheuttaisi jotenkin poikkeuksellisen rajusti mitään tällaista vaan vaikka kuolleisuus on korkeampi kuin kausittaisilla niin toipuminen parannuttaessa on hyvin samanlaista kuin näillä kausittaisilla jos on ns yhtä vakavista taudeista ollut kyse.

Päinvastoin maailmanlaajuisesti on jo aika lailla dataa siitä, että pitkäaikaisvaikutukset ovat selvästi vakavempia. Toki refereejulkaisut tästä vasta matkalla, mutta tiedossa tämä jo on.

Toisaalta ARDS:n kaltaisilla* eli vakavimman hengitysvajausoireyhtymän, jota COVID-19 pahimillaan aiheuttaa, lopputulemana on keuhkojen arpeutuminen, yliniveltyminen, venyminen ja muut jatkossakin vaikuttavat ongelmat (pitkään, tod.näk. koko loppuelämän). Tästä - ei COVIDISTA mutta ARDS:tä - on Suomessakin tehty väitöksiä ja tutkimusta on paljon. Toisaalta, ja kenties vielä huolestuttavammin verrattuna verrokkitauteihin, COVID-19 näyttää aiheuttavan vakavia seuraamuksia useilla taudista selvinneillä myös muissa sisäelimissä. Näiden vaikutukset toki selviävät vasta paljon myöhemmin, mutta ne ovat silti realiteetti, jonka kanssa vakavasta taudista parantuneet joutuvat elämään.

Piot on todennäköisesti oikeassa ja taudin ongelmat tulevat tuntumaan varmasti vakavista versioista parantuneilla pitkään jatkossakin.

Minua ärsyttää suunnattomasti median kuolleisuuteen keskittyvä uutisointi, sillä tässä on niin monta muutakin aspektia, jotka tulisi huomioida: mm. mainitut pysyvät vammat, mutta myös kuormittavuus hoitolaitoksissa, hoidon hyödykkyys ja teho, hyvin monimuotoisen lääkityksen käytön mahdolliset vaikutukset (nythän käytetään vakavissa tapauksissa erikoisia monilääkityksiä mitä moninaisemmilla tartuntatautilääkkeillä), fyysiset ja henkiset seuraamukset yksilöllä. Myös parantumisen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat suuria; ei vain kuolleiden.

* = Tästähän on nyt toki kansainvälinen väittely, että saadaanko COVID-19 liittää ARDS:n listoille. Mutta ei mennä siihen väittelyyn tässä.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@Mathieu tuon ADRS lyhenteen avaamiseen palstalaisille rohkeasti yritän linkata tuonne:


Oli nimittäin minulle jälleen yksi uusi lyhenne tässä maailmassa eli saattaa olla hutiveto.
Lääketiede, sairaudet ja niiden hoito ei todellakaan ole osaamisaluettani, uskallan pyytää varmistusta siis.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
USA:n tulevat presidentinvaalit näkyvät tietysti jo nyt mukana keskusteluissa, kun puhutaan koronaviruksen taltuttamisesta.

Entinen presidentti Obama haukkuu Trumpin hallintoa huonosti hoidetusta viruksenvastaisesta taistelusta ja käyttää sanoja kaoottinen katastrofi.

 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Nykyisessä virustilanteessa pitäisin ihan naurettavana valintana sitä, että koko maahan määrättäisiin jokin maskipakko. Hyvähän asiaa on selvittää, ja jos tartunnat lähtevät todella radikaalisti nousemaan, niin sitten voidaan asiaa katsoa uudestaan.

Sitten asiasta ihan toiseen ja USA:han. Noita lukuja katsoessa on jo ihan päivänselvää, että ennen tämän kuun loppua siellä on yli 100 000 Covidiin kuollutta. Toisekseen, jos eivät saa tuota uusien tartuntojen määrää selvästi laskemaan, niin aiempi arvioni siitä, että kesän loppuun mennessä siellä on 200 000 ruumiista on ihan liian alhainen.
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Venäjä<=ei lue Putin, Ukrainan sota, Ässät
Juuri on. Ja Aasiassa on tuo ollut vielä nopeampaa. Itse laskeskelin näitä epidemian kestoja käyttämällä mittarina päiviä, joiden aikana epidemia oli >75%, >50% ja >33% huippuarvosta seitsemän päivän keskiarvolla laskettuna.

Tulokset olivat seuraavat (75%, 50%, 33%):
Kiina: 9-17-22
Etelä-Korea: 11-15-18
Japani: 17-26-36
Italia: 20-41-53
Espanja: 15-30-49*
Ranska: 19-29-39
Saksa: 17-28-39
Suomi: 20-36*-50*
Ruotsi: 30-41*-45*
USA: 37*-41*-44*

* tarkoittaa sitä, että laskenta on vielä kesken. Eli tuossa on esim. Suomen kohdalla mitattu aikaa nykyhetkeen siitä, kun tartuntojen määrä ylitti 50% ja 33% rajat huipusta.

Jos noista jotain päättelee, niin Kiina ja Etelä-Korea saivat epidemian varsin nopeasti kuriin. Japanissa kehitys oli hieman hitaampaa. Euroopan neljä suurta maata olivat jo hitaampia.

Suomessa on oltu vielä hitaampia, mutta tuo voi myös kertoa rajoitusten tehokkuudesta. Huippua saatiin tasattua pidemmälle aikavälille.

Yhdysvallat ja Ruotsi ovat hankalia tässä mielessä, sillä niissä epidemian huippu on aina välillä siirtynyt eteenpäin. Joka tapauksessa Yhdysvalloissa ei tämän perusteella ole mitään erityisiä merkkejä vielä siitä, että epidemia laantuisi.
Kts liite. Lihavassa jenkilässähän pitäisi olla kuolleisuuskäyrät selvästi eurooppaa suuremmat. Eipä vaan ole.
 

Liitteet

  • Screenshot_20200510-084834_Chrome.jpg
    Screenshot_20200510-084834_Chrome.jpg
    272,7 KB · kertaa luettu: 155

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

Ihan hyvää moraalista pohdiskelua mielestäni, kunnes tullaan kohtaan, jossa professori Lillrank toteaa:

”Meillä olisi alun perinkin pitänyt olla parempi varautuminen pandemiaan ja tartunnan saaneiden tunnistaminen hyvissä ajoin. Nyt on kuitenkin syntynyt pelkopandemia, ja sitä on hoidettu voimakkailla ja kalliilla toimilla. Ongelma ei ole koronapotilaiden hoito vaan eristäminen, joka maksaa paljon menetettynä työnä, tuotantona ja hyvinvointina.”

Jos hän on ennen tämän epidemian syntyä aktiivisesti ajanut maailmanlaajuista epidemiaan varautumista ja puhunut asiasta julkisesti, niin sitten nämä sanat voi ottaa tosissaan. Muutenhan nämä ovat ihan täyttä jälkiviisastelua, joita kuka tahansa viiden pennin kadunmies voi tässä kohtaa heitellä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kts liite. Lihavassa jenkilässähän pitäisi olla kuolleisuuskäyrät selvästi eurooppaa suuremmat. Eipä vaan ole.

Olisi ihan kiva tietää, että mitkä maat tuossa kuuluvat Eurooppaan. Onko esimerkiksi Venäjä kokonaan tuossa listassa? No, joka tapauksessa nuo ovat ymmärtääkseni absoluuttisia lukuja? Euroopan suurempi väkiluku selittää asiaa osaltaan, jos kuolleita tarkastellaan.

Omassa tarkastelussani katsoin nimenomaan tilastoituja uusia tautitapauksia. Se on toki selvää, että Yhdysvallat pinta-alaltaan suurena maana on hankala tarkasteltava, koska siellä tautia esiintyy eri puolilla maata eri vaiheissa. Pinta-alaltaan pienemmissä maissa tällaista vaihtelua ei esiinny samassa mittakaavassa.

Mitä tulee kuolleisuuteen, niin sitä en ole juurikaan tarkastellut. Euroopassa monessa maassa sairaus on aiheuttanut rumaa jälkeä monissa vanhusten hoivakodeissa. En ole varma siitä, mikä on tilanne Yhdysvalloissa.

On kuitenkin tilastojen perusteella selvää, että Kiina sai epidemiansa nopeasti kuriin. Ja Aasiassa on oltu muutenkin tehokkaampia kuin Euroopassa.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
@Mathieu tuon ADRS lyhenteen avaamiseen palstalaisille rohkeasti yritän linkata tuonne:


Oli nimittäin minulle jälleen yksi uusi lyhenne tässä maailmassa eli saattaa olla hutiveto.
Lääketiede, sairaudet ja niiden hoito ei todellakaan ole osaamisaluettani, uskallan pyytää varmistusta siis.

Juuri näin. Samankaltaisuuksia vuoksi monet tutkijat ovat olleet menossa siihen suuntaan, että COVID-19 aiheuttaa vaikutuksia, jotka muistuttavat ARDS-luokituksen tautien vaikutuksia. ARDS-luokitusta ei kuitenkaan ole (varmaan) tulossa, mutta samankaltaisuuksia on.

Keskustelu aiheesta on ollut suht kuumaa. Esimerkkinä linkki Nickson, Iwashyna & Young kannanottoon litlf:ssä 5.5. otsikolla "Is Covid-19 ARDS? What about lung compliance?". Tekstissä hyvä lähdeluettelo, jos aihe kiinnostaa tarkemmin. Linkki: Is COVID-19 ARDS? What about lung compliance? • LITFL
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Jos hän on ennen tämän epidemian syntyä aktiivisesti ajanut maailmanlaajuista epidemiaan varautumista ja puhunut asiasta julkisesti, niin sitten nämä sanat voi ottaa tosissaan. Muutenhan nämä ovat ihan täyttä jälkiviisastelua, joita kuka tahansa viiden pennin kadunmies voi tässä kohtaa heitellä.
Ei pelkkää jälkiviisastelua. Esimerkiksi THL:n rahoitusta on varoituksista huolimatta leikattu jo pitkän aikaa. Asiantuntijoita ei olla siis kuunneltu on ohjattu rahaa muualle. Nykyisen kaltaiset maan sulkemistoimet ovat myös valinta. Säästetäänkö nykyisiä +80 ihmishenkiä, kaikkien muiden ja tulevien +80 ihmishenkien kustannuksella.
Koronakriisin pitkittyessä Suomenkin on pakko siirtyä sellaiseen toimintaan, joista ”me jotkut välkiviisaat” ollaan puhutta alusta lähtien.
1. Jokaisen ihmisen henkilökohtainen vastuu huolehtia omasta terveydestään. Kaikki eivät siihen kykene, ja näin se on ja on aina ollut, oli koronaa tai ei.
2. Riskiryhmien suojaaminen. Niiden joilla ei ole mahdollisuutta tai kykyä suojautua, suojaaminen yhteiskunnan toimesta.

Nykyisessä tavassa ei ole mitään järkeä ja sen alkaa myös päättäjät pikkuhiljaa tajuta. Kun toinen aalto Suomeen tulee on erittäin epätodennäköistä että nykyisenlaisiin toimiin enää ryhdytään ja että ihmiset näitä rajoituksia yhtä uskollisesti noudattavat. Ihmisten on pakko käydä töissä, firmojen on pakko pysyä pystyssä ilman tukia ja veroeuroja on pakko kertyä valtion tyhjenevään kassaan.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Ihan mielenkiintoinen blogikirjoitus epidemilogi ja lääkäri Mikko Pauniolta. Teksti on pitkä ja itse tässä puhelimella, niin hieman vaikeampi lainailla osia tuolta.


Paunio väläyttelee mm. mahdollisuutta, että isolle osalle ihmisiä on jo kehittynyt jonkun näköistä immuniteettia tätä koronaa vastaan aiemmin sairastetun koronan vuoksi. Nuo 4 muuta koronavirusta aiheuttavat kuitenkin noin 20% flunssista vuosittain.

Lisäksi ihmettelee sitä, miksi eksponentiaalinen kasvu on pysähtynyt aina todella nopeasti, vaikka 100% väestöstä pitäisi olla vailla immuniteettia.

Edellä mainitut seikat ovat myöskin johtaneet siihen, että mahdollisuus laumaimmuniteetille on eräiden matemaatikkojen mielestä olemassa jo siinä vaiheessa, kun 20% väestöstä on saanut tartunnan.

No yhtä kaikki, mielenkiintoinen teksti mielestäni.
 

YamahaGPR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Christian Drosten sanoi vahvasti uskovansa siihen, että ensi keväänä on useita toimivia rokotteita. Jotenkin vaisto sanoo, että parhaaseen koronavirusguruun voi luottaa enemmän kuin muutaman foorumistin tunteeseen.
Eli oma mielipide on selvä. Viimeistään ensi vuonna tähän aikaan meillä on käytössä toimiva rokote.

En jaksa uskoa. Jos SARS ja MERS jäi ilman rokotetta niin miksi tähän saman tyyppiseen virukseen rokotus keksittäisiin?

Voi kun olisin mielelläni väärässä.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Jos oletetaan, että tuo Ruotsin malli on se oikea, kuten nyt kovasti haluavat maailman antaa ymmärtää, niin eikö Aasian tukahduskeinoja käyttäneiden maiden ~3mrd populaation pitäisi olla aika pirun huolissaan? Toki virus jatkaa kulkuaan jos ja kun rajoja jossain vaiheessa auotaan, mutta hämmentävän kehnosti se on onnistunut vaikkapa 1,4mrd asukkaan Kiinassa viimeisten viiden, kuuden viikon aikana tarttumaan.

Toisesta aallosta varoiteltiin jo reilu kuukausi sitten ja Kiinassa valtiojohtoinen valvonta on varmasti kovalla tasolla, mutta jotenkin hankala hahmottaa, miten tuossa väkimäärässä on 12.3. jälkeen todettu n. 2000 tartuntaa, kun taas lilliputti-Suomessa todettuja tapauksia samalla ajanjaksolla on n. 5700.

En tiedä, enkä väitä mitään, mutta jäi häiritsemään, kun erehdyin ajattelemaan.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:
Kts liite. Lihavassa jenkilässähän pitäisi olla kuolleisuuskäyrät selvästi eurooppaa suuremmat. Eipä vaan ole.

Varmaan hyvä muistuttaa, että Euroopassa on myös populaa yli kaksinkertainen määrä verrattuna USA:han. Se vasta olisikin huolestuttavaa, että esittämälläsi mittarilla Jenkeissä kuolisi absoluuttisesti yhtä paljon porukkaa kuin Euroopassa.

Kuolleisuus jo itsessään on minusta huono mittari tähän, mutta jos sitä on pakko käyttää, niin sitten olisi tarkasteltava kuolleisuutta suhteutettuna väkilukuun. Vai mitä sanot?
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
En jaksa uskoa. Jos SARS ja MERS jäi ilman rokotetta niin miksi tähän saman tyyppiseen virukseen rokotus keksittäisiin?

Voi kun olisin mielelläni väärässä.

Noihin jäi rokotus osittain siksi kehittämästä että ne kuihtuvat omia aikojaan niin paljon pelättyä pienemmiksi pieruiksi että rokotekehitys jäi kesken kun resursseja(rahaa) ruvettiin ohjaamaan muualle.

Tietenkin ihan validi pointti että en lähtisi rakentamaan suurta, koko valtion toimintaa ohjaavaa strategiaa sille oletuksella että rokote saadaan valmiiksi xx.xx.20xx. Toimivan, pitkäkestoisen suojan(jos edes mahdollista) ja mahdollisimman vähäisiä sivuvaikutuksia aiheuttavan rokotteen saaminen valmiiksi voi kestää optimistisia arvioita pidempään ja kannattaa huomioida että tätä rokotetta sitten hamuaa koko maailma.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös