Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 263 591
  • 81 150

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Nykyisessä virustilanteessa pitäisin ihan naurettavana valintana sitä, että koko maahan määrättäisiin jokin maskipakko. Hyvähän asiaa on selvittää, ja jos tartunnat lähtevät todella radikaalisti nousemaan, niin sitten voidaan asiaa katsoa uudestaan.

Sitten asiasta ihan toiseen ja USA:han. Noita lukuja katsoessa on jo ihan päivänselvää, että ennen tämän kuun loppua siellä on yli 100 000 Covidiin kuollutta. Toisekseen, jos eivät saa tuota uusien tartuntojen määrää selvästi laskemaan, niin aiempi arvioni siitä, että kesän loppuun mennessä siellä on 200 000 ruumiista on ihan liian alhainen.
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Venäjä<=ei lue Putin, Ukrainan sota, Ässät
Juuri on. Ja Aasiassa on tuo ollut vielä nopeampaa. Itse laskeskelin näitä epidemian kestoja käyttämällä mittarina päiviä, joiden aikana epidemia oli >75%, >50% ja >33% huippuarvosta seitsemän päivän keskiarvolla laskettuna.

Tulokset olivat seuraavat (75%, 50%, 33%):
Kiina: 9-17-22
Etelä-Korea: 11-15-18
Japani: 17-26-36
Italia: 20-41-53
Espanja: 15-30-49*
Ranska: 19-29-39
Saksa: 17-28-39
Suomi: 20-36*-50*
Ruotsi: 30-41*-45*
USA: 37*-41*-44*

* tarkoittaa sitä, että laskenta on vielä kesken. Eli tuossa on esim. Suomen kohdalla mitattu aikaa nykyhetkeen siitä, kun tartuntojen määrä ylitti 50% ja 33% rajat huipusta.

Jos noista jotain päättelee, niin Kiina ja Etelä-Korea saivat epidemian varsin nopeasti kuriin. Japanissa kehitys oli hieman hitaampaa. Euroopan neljä suurta maata olivat jo hitaampia.

Suomessa on oltu vielä hitaampia, mutta tuo voi myös kertoa rajoitusten tehokkuudesta. Huippua saatiin tasattua pidemmälle aikavälille.

Yhdysvallat ja Ruotsi ovat hankalia tässä mielessä, sillä niissä epidemian huippu on aina välillä siirtynyt eteenpäin. Joka tapauksessa Yhdysvalloissa ei tämän perusteella ole mitään erityisiä merkkejä vielä siitä, että epidemia laantuisi.
Kts liite. Lihavassa jenkilässähän pitäisi olla kuolleisuuskäyrät selvästi eurooppaa suuremmat. Eipä vaan ole.
 

Liitteet

  • Screenshot_20200510-084834_Chrome.jpg
    Screenshot_20200510-084834_Chrome.jpg
    272,7 KB · kertaa luettu: 157

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat

Ihan hyvää moraalista pohdiskelua mielestäni, kunnes tullaan kohtaan, jossa professori Lillrank toteaa:

”Meillä olisi alun perinkin pitänyt olla parempi varautuminen pandemiaan ja tartunnan saaneiden tunnistaminen hyvissä ajoin. Nyt on kuitenkin syntynyt pelkopandemia, ja sitä on hoidettu voimakkailla ja kalliilla toimilla. Ongelma ei ole koronapotilaiden hoito vaan eristäminen, joka maksaa paljon menetettynä työnä, tuotantona ja hyvinvointina.”

Jos hän on ennen tämän epidemian syntyä aktiivisesti ajanut maailmanlaajuista epidemiaan varautumista ja puhunut asiasta julkisesti, niin sitten nämä sanat voi ottaa tosissaan. Muutenhan nämä ovat ihan täyttä jälkiviisastelua, joita kuka tahansa viiden pennin kadunmies voi tässä kohtaa heitellä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kts liite. Lihavassa jenkilässähän pitäisi olla kuolleisuuskäyrät selvästi eurooppaa suuremmat. Eipä vaan ole.

Olisi ihan kiva tietää, että mitkä maat tuossa kuuluvat Eurooppaan. Onko esimerkiksi Venäjä kokonaan tuossa listassa? No, joka tapauksessa nuo ovat ymmärtääkseni absoluuttisia lukuja? Euroopan suurempi väkiluku selittää asiaa osaltaan, jos kuolleita tarkastellaan.

Omassa tarkastelussani katsoin nimenomaan tilastoituja uusia tautitapauksia. Se on toki selvää, että Yhdysvallat pinta-alaltaan suurena maana on hankala tarkasteltava, koska siellä tautia esiintyy eri puolilla maata eri vaiheissa. Pinta-alaltaan pienemmissä maissa tällaista vaihtelua ei esiinny samassa mittakaavassa.

Mitä tulee kuolleisuuteen, niin sitä en ole juurikaan tarkastellut. Euroopassa monessa maassa sairaus on aiheuttanut rumaa jälkeä monissa vanhusten hoivakodeissa. En ole varma siitä, mikä on tilanne Yhdysvalloissa.

On kuitenkin tilastojen perusteella selvää, että Kiina sai epidemiansa nopeasti kuriin. Ja Aasiassa on oltu muutenkin tehokkaampia kuin Euroopassa.
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
@Mathieu tuon ADRS lyhenteen avaamiseen palstalaisille rohkeasti yritän linkata tuonne:


Oli nimittäin minulle jälleen yksi uusi lyhenne tässä maailmassa eli saattaa olla hutiveto.
Lääketiede, sairaudet ja niiden hoito ei todellakaan ole osaamisaluettani, uskallan pyytää varmistusta siis.

Juuri näin. Samankaltaisuuksia vuoksi monet tutkijat ovat olleet menossa siihen suuntaan, että COVID-19 aiheuttaa vaikutuksia, jotka muistuttavat ARDS-luokituksen tautien vaikutuksia. ARDS-luokitusta ei kuitenkaan ole (varmaan) tulossa, mutta samankaltaisuuksia on.

Keskustelu aiheesta on ollut suht kuumaa. Esimerkkinä linkki Nickson, Iwashyna & Young kannanottoon litlf:ssä 5.5. otsikolla "Is Covid-19 ARDS? What about lung compliance?". Tekstissä hyvä lähdeluettelo, jos aihe kiinnostaa tarkemmin. Linkki: Is COVID-19 ARDS? What about lung compliance? • LITFL
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
WTF HIFK - FC Liverpool
Jos hän on ennen tämän epidemian syntyä aktiivisesti ajanut maailmanlaajuista epidemiaan varautumista ja puhunut asiasta julkisesti, niin sitten nämä sanat voi ottaa tosissaan. Muutenhan nämä ovat ihan täyttä jälkiviisastelua, joita kuka tahansa viiden pennin kadunmies voi tässä kohtaa heitellä.
Ei pelkkää jälkiviisastelua. Esimerkiksi THL:n rahoitusta on varoituksista huolimatta leikattu jo pitkän aikaa. Asiantuntijoita ei olla siis kuunneltu on ohjattu rahaa muualle. Nykyisen kaltaiset maan sulkemistoimet ovat myös valinta. Säästetäänkö nykyisiä +80 ihmishenkiä, kaikkien muiden ja tulevien +80 ihmishenkien kustannuksella.
Koronakriisin pitkittyessä Suomenkin on pakko siirtyä sellaiseen toimintaan, joista ”me jotkut välkiviisaat” ollaan puhutta alusta lähtien.
1. Jokaisen ihmisen henkilökohtainen vastuu huolehtia omasta terveydestään. Kaikki eivät siihen kykene, ja näin se on ja on aina ollut, oli koronaa tai ei.
2. Riskiryhmien suojaaminen. Niiden joilla ei ole mahdollisuutta tai kykyä suojautua, suojaaminen yhteiskunnan toimesta.

Nykyisessä tavassa ei ole mitään järkeä ja sen alkaa myös päättäjät pikkuhiljaa tajuta. Kun toinen aalto Suomeen tulee on erittäin epätodennäköistä että nykyisenlaisiin toimiin enää ryhdytään ja että ihmiset näitä rajoituksia yhtä uskollisesti noudattavat. Ihmisten on pakko käydä töissä, firmojen on pakko pysyä pystyssä ilman tukia ja veroeuroja on pakko kertyä valtion tyhjenevään kassaan.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Ihan mielenkiintoinen blogikirjoitus epidemilogi ja lääkäri Mikko Pauniolta. Teksti on pitkä ja itse tässä puhelimella, niin hieman vaikeampi lainailla osia tuolta.


Paunio väläyttelee mm. mahdollisuutta, että isolle osalle ihmisiä on jo kehittynyt jonkun näköistä immuniteettia tätä koronaa vastaan aiemmin sairastetun koronan vuoksi. Nuo 4 muuta koronavirusta aiheuttavat kuitenkin noin 20% flunssista vuosittain.

Lisäksi ihmettelee sitä, miksi eksponentiaalinen kasvu on pysähtynyt aina todella nopeasti, vaikka 100% väestöstä pitäisi olla vailla immuniteettia.

Edellä mainitut seikat ovat myöskin johtaneet siihen, että mahdollisuus laumaimmuniteetille on eräiden matemaatikkojen mielestä olemassa jo siinä vaiheessa, kun 20% väestöstä on saanut tartunnan.

No yhtä kaikki, mielenkiintoinen teksti mielestäni.
 

YamahaGPR

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Christian Drosten sanoi vahvasti uskovansa siihen, että ensi keväänä on useita toimivia rokotteita. Jotenkin vaisto sanoo, että parhaaseen koronavirusguruun voi luottaa enemmän kuin muutaman foorumistin tunteeseen.
Eli oma mielipide on selvä. Viimeistään ensi vuonna tähän aikaan meillä on käytössä toimiva rokote.

En jaksa uskoa. Jos SARS ja MERS jäi ilman rokotetta niin miksi tähän saman tyyppiseen virukseen rokotus keksittäisiin?

Voi kun olisin mielelläni väärässä.
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Jos oletetaan, että tuo Ruotsin malli on se oikea, kuten nyt kovasti haluavat maailman antaa ymmärtää, niin eikö Aasian tukahduskeinoja käyttäneiden maiden ~3mrd populaation pitäisi olla aika pirun huolissaan? Toki virus jatkaa kulkuaan jos ja kun rajoja jossain vaiheessa auotaan, mutta hämmentävän kehnosti se on onnistunut vaikkapa 1,4mrd asukkaan Kiinassa viimeisten viiden, kuuden viikon aikana tarttumaan.

Toisesta aallosta varoiteltiin jo reilu kuukausi sitten ja Kiinassa valtiojohtoinen valvonta on varmasti kovalla tasolla, mutta jotenkin hankala hahmottaa, miten tuossa väkimäärässä on 12.3. jälkeen todettu n. 2000 tartuntaa, kun taas lilliputti-Suomessa todettuja tapauksia samalla ajanjaksolla on n. 5700.

En tiedä, enkä väitä mitään, mutta jäi häiritsemään, kun erehdyin ajattelemaan.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:
Kts liite. Lihavassa jenkilässähän pitäisi olla kuolleisuuskäyrät selvästi eurooppaa suuremmat. Eipä vaan ole.

Varmaan hyvä muistuttaa, että Euroopassa on myös populaa yli kaksinkertainen määrä verrattuna USA:han. Se vasta olisikin huolestuttavaa, että esittämälläsi mittarilla Jenkeissä kuolisi absoluuttisesti yhtä paljon porukkaa kuin Euroopassa.

Kuolleisuus jo itsessään on minusta huono mittari tähän, mutta jos sitä on pakko käyttää, niin sitten olisi tarkasteltava kuolleisuutta suhteutettuna väkilukuun. Vai mitä sanot?
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
En jaksa uskoa. Jos SARS ja MERS jäi ilman rokotetta niin miksi tähän saman tyyppiseen virukseen rokotus keksittäisiin?

Voi kun olisin mielelläni väärässä.

Noihin jäi rokotus osittain siksi kehittämästä että ne kuihtuvat omia aikojaan niin paljon pelättyä pienemmiksi pieruiksi että rokotekehitys jäi kesken kun resursseja(rahaa) ruvettiin ohjaamaan muualle.

Tietenkin ihan validi pointti että en lähtisi rakentamaan suurta, koko valtion toimintaa ohjaavaa strategiaa sille oletuksella että rokote saadaan valmiiksi xx.xx.20xx. Toimivan, pitkäkestoisen suojan(jos edes mahdollista) ja mahdollisimman vähäisiä sivuvaikutuksia aiheuttavan rokotteen saaminen valmiiksi voi kestää optimistisia arvioita pidempään ja kannattaa huomioida että tätä rokotetta sitten hamuaa koko maailma.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eurooppa vs usa on todella hyvä mittari.
Otan paremman esimerkin suomi vs osavaltio. Länsi-Virginia. Väestöntiheys x2 suomi /km2. Koronatapauksia vähemmän n30% suomea. Mitäs ne siellä mökissään sitten puuhaa?
Suomi on juurikin näihin antamiini osavaltioihin verrattavissa, koko ja sijainti kaukana sieltä missä yleensä tapahtuu. Suomihan on erakkomaa, vai vertaatko Helsinkiä New Yorkkiin?
Tämäkään vertailu ei toimi. Helsinkiä ei voi verrata New Yorkiin, mutta myöskään WV:n pääkaupunkia Charlestonia voi verrata Helsinkiin. Helsingissä on "esikaupunkeineen" yli miljoona asukasta kun taas Charlstonissa on surkeat 50 000. Ilman Uuttamaata eihän Suomessa olisi tapauksia kuin murto-osa nykyisestä.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
En jaksa uskoa. Jos SARS ja MERS jäi ilman rokotetta niin miksi tähän saman tyyppiseen virukseen rokotus keksittäisiin?

Voi kun olisin mielelläni väärässä.

Vaikea sanoa, mutta ymmärtääkseni aikas hyvin ovat täsmärokotteen jäljillä nyt eripuolilla maailmaa. Toisaalta länsimainen lääketiede on kyllä ainoa, johon sitä aidosti uskoo/luottaa, joten pitänee odotella syksyyn. Suomessa ovat ainakin toiveikkaana rokotteen suhteen (kehittelijät siis).
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt kun Trump on käytännössä nostanut kädet pystyyn ja ilmoittanut, että koronavirusta vastaan taistelu oli tässä, niin eiköhän siellä monessa osavaltiossa saada vielä käyrään komea kyttyrä aikaan
Nousua tulee, mutta ehkä ei ihan niin jyrkkänä kun voisi ajatella, sillä yli 60 pinnaa jenkeistä tuumii avauksessa pidettävän liikaa kiirettä. Siispä kansalaiset ei lähde liikkeelle sellaisella määrällä kuin olisi mahdollista. Lopputulos lienee osassa osavaltioita uusi lockdown, mikä on pahinta myrkkyä taloudelle... talouden takia on niin kiire avaamaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Toisaalta länsimainen lääketiede on kyllä ainoa, johon sitä aidosti uskoo/luottaa, joten pitänee odotella syksyyn.
pitää tähän termiin puuttua. Ei ole olemassa mitään länsimaista lääketiedettä yhtään enempää kuin länsimaista matematiikkaa tai länsimaista tietojenkäsittelytiedettä. On vain yhdenlaista lääketiedettä.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
En jaksa uskoa. Jos SARS ja MERS jäi ilman rokotetta niin miksi tähän saman tyyppiseen virukseen rokotus keksittäisiin?

Voi kun olisin mielelläni väärässä.

Nuo jäivät kovin suutareiksi viruksina. Ei rokotteita minään hyväntekeväisyyteenä tehdä, vaan niistä halutaan myös tuottoa eli kysyntä on oltava kunnossa.
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Venäjä<=ei lue Putin, Ukrainan sota, Ässät
Tämäkään vertailu ei toimi. Helsinkiä ei voi verrata New Yorkiin, mutta myöskään WV:n pääkaupunkia Charlestonia voi verrata Helsinkiin. Helsingissä on "esikaupunkeineen" yli miljoona asukasta kun taas Charlstonissa on surkeat 50 000. Ilman Uuttamaata eihän Suomessa olisi tapauksia kuin murto-osa nykyisestä.
Vertailuni tarkoituksena olikin väestöntiheys, ja se että sijainti merkitsee. Suomi sattuu olemaan täällä maailman nurkassa.
Luulin että amerikassa on paljon miljoonakaupunkeja? Kaippa sitten ny on ainut kaupunki maassa muualla asutaan mökeissä preerialla.
Jos californiassa olisi joku iso kaupunki, jossa muuten yli x5 asukastiheys suomeen. Niin luulisi siellä olevan ongelmia koska Trump.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No yhtä kaikki, mielenkiintoinen teksti mielestäni.

Oli kyllä. Ja varmasti tuossa on paljon totuutta mukana. Ihmettelen silti, että miksi tuossa puhutaan vuosien 2017-2018 influenssapandemiasta? Eihän sellaista ollut. Tuollaiset virheet syövät aika paljon uskottavuutta tekstiltä, vaikka siellä olisikin suurimmalta osalta faktaa mukana.

Voi olla virhekin, ja epidemia on vahingossa muuttunut tekstissä pandemiaksi.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
pitää tähän termiin puuttua. Ei ole olemassa mitään länsimaista lääketiedettä yhtään enempää kuin länsimaista matematiikkaa tai länsimaista tietojenkäsittelytiedettä. On vain yhdenlaista lääketiedettä.

No joo huonosti ilmaistu. Samat kaavathan lääketieteessä keskenään pelaa (poislukien itämainen hömppätiede). Mutta se että joku Israel ilmoittaa että on viikossa keksinyt sen rokotteen, niin en ehkä ostaisi. Ja se kohkaaminenhan loppuikin nopeasti.

Onneksi vasta-ainerokotteen kanssa tuntuu nyt homma etenevän, ja myös THL on toiveikas. Onko yltiöpositiivista sanoa, että kesällä on rokote? Ehkä, joten syksyyn mentäneen sen kanssa nyt. Julkisten lisäksi työterveydessä sen voisi sitten saada myös, niin nopeutuu sen saaminen kaikille. Ja jokainen rokoitevastainen hihhuli voisi pysyä karanteenissa sitten loppuelämänsä.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Terveydenhuollon järjestelmää ollaan rajoituksilla ennen kaikkea pyritty suojaamaan eikä kaikkia kuolemia ole voitu eikä ole kuviteltukaan voitavan estää. Tuntuu vähän hölmöltä, että joillekin talous edellä ajattelu on niin vahvaa, että ajatellaan, että talous kärsii ihan turhaan nyt vanhusten ja perussairauksista kärsivien ihmisten takia. Mittaillaan kylmästi elinvuosien hintaa, mutta kuinka moni esim. isoa eläkettä nauttiva asiantuntijakommentoija koskaan ajattelee, kuinka kalliiksi hänen pitkät eläkevuotensa yhteiskunnalle tulevat. Ei ajattele, kun hän on tärkeä se viisi lastaan hoitanut ja kouluttanut siivooja Maija ei ole.


Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa kommentoi hyvin Paul Lillrankin pohdintoja.

”Hän myös pohtii, olisivatko Lillrankin laskelmat ja äänensävy erilaisia, jos koronavirus iskisi ensisijaisesti parhaassa työvireessä oleviin yritysjohtajiin. Nyt sairastuneet ja kuolleet eivät ole julkisuuden henkilöitä, ja tuntemattomista tulee tilastolukuja.”
 
Viimeksi muokattu:

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Venäjä<=ei lue Putin, Ukrainan sota, Ässät
Varmaan hyvä muistuttaa, että Euroopassa on myös populaa yli kaksinkertainen määrä verrattuna USA:han. Se vasta olisikin huolestuttavaa, että esittämälläsi mittarilla Jenkeissä kuolisi absoluuttisesti yhtä paljon porukkaa kuin Euroopassa.

Kuolleisuus jo itsessään on minusta huono mittari tähän, mutta jos sitä on pakko käyttää, niin sitten olisi tarkasteltava kuolleisuutta suhteutettuna väkilukuun. Vai mitä sanot?
No voishan tuhon ottaa euroopasta vaikka vain 4 maata (ei italiaa tai espanjaa) sen verta annan tasoitusta.
Englanti, saksa, belgia, ranska. Samat ruumit vs usa. Ja mites veikkaat kummissa asuu enemmän populaa?
Tietty sitten pääset sanomaan väestöntiheydestä, mutta taas se todistaan alkuperäisen pointtini
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Vertailuni tarkoituksena olikin väestöntiheys, ja se että sijainti merkitsee. Suomi sattuu olemaan täällä maailman nurkassa.
Luulin että amerikassa on paljon miljoonakaupunkeja? Kaippa sitten ny on ainut kaupunki maassa muualla asutaan mökeissä preerialla.
Jos californiassa olisi joku iso kaupunki, jossa muuten yli x5 asukastiheys suomeen. Niin luulisi siellä olevan ongelmia koska Trump.
Nimenomaan Uudenmaan väestöntiheys on se syy miksi vertailu Länsi-Virginiaan ei toimi. New Yorkin osavaltio on niin iso että siellä väestötiheys on isompi kuin koko Italiassa. Silti New Yorkissa se on itsestään niin korkea, että se osavaltiotasoiselta vertailulta menee pohja.

Amerikan ja Euroopan miljoonakaupunkien määrää oli vertailtu tämän teeman tienoilta ja kummassakin se on ~40 kappaleen suuruusluokassa. Toki niissäkin sitten on greater Los Angelesin kaltaista parinsadan kilometrin halkaisijan väljiä alueita ja tiiviitä Lontoon kaltaisia kaupunkeja.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa kommentoi hyvin Paul Lillrankin pohdintoja.

”Hän myös pohtii, olisivatko Lillrankin laskelmat ja äänensävy erilaisia, jos koronavirus iskisi ensisijaisesti parhaassa työvireessä oleviin yritysjohtajiin. Nyt sairastuneet ja kuolleet eivät ole julkisuuden henkilöitä, ja tuntemattomista tulee tilastolukuja.”
Totta helvetissä laskelmat menetetyistä elinvuosista olisi ihan erilaiset jos tauti iskisi työikäisiin tai nuoriin pääsääntöisesti ja ennenkaikkea työtä tekevien suojelu samalla tavalla kuin eläkeläisten olisi mahdotonta.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Onneksi vasta-ainerokotteen kanssa tuntuu nyt homma etenevän, ja myös THL on toiveikas. Onko yltiöpositiivista sanoa, että kesällä on rokote? Ehkä, joten syksyyn mentäneen sen kanssa nyt. .

Veikkaan että tarpeesta huolimatta COVID-rokotetta testataan ensin niin huolellisesti kuin vain pystytään ettei tapahdu samaa kämmiä kuin sen yhden(pandremix) sikainfluenssarokotteen kanssa josta anti-rokote hörhöt ottivat ns "vitusti" lisää vettä myllyynsä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös