Muutama tilastojen pohjalta tehty tulkinta:
1. Kiinassa ja Etelä-Koreassa epidemia on tältä erää käytännössä melkein tai lähes sammunut. Japanissakin on tultu kovaa vauhtia alas huipuista (melkein -70%).
2. Saksassa tultu todella komeasti alaspäin (-80%). Nyt kuitenkin parin päivän aikana pysähdytty, tai käännytty jopa hienoiseen nousuun. Voi olla, että johtuu päiväkohtaisesta vaihtelusta tai sitten yhteiskunnan avaamisesta. Jää nähtäväksi.
3. Ranskassa tultiin komeasti alas, mutta muutama päivä sitten tuli rysäys uusia tapauksia. Veikkaisin jonkinlaista tilastojen kirjaamisen virheenkorjausta. Tämä vääristää tilastoja jonkin aikaa. Kuitenkin komea pudotus huipuista (n. -75%).
4. Italiassa tullaan hyvää vauhtia alas niin ikään (lähes -75% sieltäkin). Vaikka uutisissa puhuttiin, että tapausten pelätään taas kääntyvän nousuun, niin tilastoissa ei ainakaan vielä ole viitteitä siitä.
5. Espanjassa tullaan myös alas, mutta hieman hitaammin. Nyt n. -65% huipuista. Päiväkohtainen heilunta on suurta muihin Euroopan maihin verrattuna.
6. Suomessa hidastumien tilastojen valossa pysähdyksissä, mutta selittynee lisääntyneellä testauksella. Sairaalassa olijoiden määrät laskussa. Laskua huipusta n. -40%
7. Ruotsissa ollaan myös vihdoin päästy huipuista laskuun, vaikka taas tuli pieni käänne ylöspäin. Nyt n. -25% huipusta.
8. Yhdysvalloissa myös pientä laskua. Hieman alle -20% huipuista.
9. Epidemian huippu kestää Euroopassa pidempään kuin Aasiassa. Jos epidemian huippuna pidetään aikaa, jolla uusien tartuntojen määrä on 75% huipusta tai enemmän, niin Kiinassa ja Etelä-Koreassa tuo vaihe kesti n. 1.5 viikkoa, kun taas Euroopassa se on ollut n. 2.5 viikkoa. Jos rajana pidetään 50%, niin silloin Kiinassa ja Etelä-Koreassa tuo on kestänyt reilu 2 viikkoa, Euroopassa 4-6 viikkoa. Ja Suomessa tuo vaihe ei ole vielä edes päättynyt, vaikka alkamisesta on jo reilu viisi viikkoa. En tiedä, että kertooko tämä mitään mistään, mutta mielenkiintoinen havainto kuitenkin. Japani sijoittui suunnilleen muiden Aasian maiden sekä Euroopan välimaastoon.
Summa summarum: näissä maissa mennään oikeaan suuntaan. Ruotsi ja Yhdysvallat ovat aika lailla hitaalla polulla, ja voi kestää pitkään, että pääsevät edelle. Suomessa myös epävarmuustekijöitä.