Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 173 064
  • 81 180

Luoto

Jäsen
Pitäähän minunkin sanoa jotain, joten kommentoin joitain poimimiani viimeaikaisia kirjoituksia. En jaksa järjestellä ja jäsennellä lainauksia sen tarkemmin.

Näistä Salmisen kommenteista tulee vähän fiilis, että häntä turhauttaa sanoa aina joitain, vaikka oikeastaan kukaan ei taida oikeaa vastausta tietää. Ymmärrän sinänsä kyllä tuon tilanteen. Harmillisesti tulee vaan vähän hupiukkovaikutelma näistä muuttuvista pakotetuista kommenteista...
Joka tapauksessa vasemmistovoittoinen tyttöhallitus ei olisi voinut tässä ajassa tapattaa yli tuhatta ihmistä vaikka se kuinka säästäisi rahaa (toistaiseksi muuten vain spekulaatiota tämä säästö). Oppositio ja media olisivat huutaneet sen kumoon. Maailma on siitä karu, että sitä on todella hankalaa hallita järjellä.
Hyväksyn henkilökohtaisuuksiin menosta huolimatta näkemyksesi että meillä on liian heikko hallitus kriisin hoitoon.
Suomalaisten enemmistön mielestä näkemyksesi on väärä. Minusta hallitus on toiminut olosuhteisiin nähden hyvin asiantuntijoita kuunnellen ja perustuslakia kunnioittaen.
Minusta tyttö- ja huulipunahallitus ei ole ollut ollenkaan heikko, olen samaa mieltä kuin bebeto tuossa edellä. Pääministeri torjui tyylikkään päättäväisesti presidentinkin yrityksen ottaa roolia.

Saksalaisen tutkimuksen mukaan koulut ovat solmukohtia koronan leviämiselle eikä lapsi eroa aikuisesta viruksen levittämisessä.

Kuinkakohan pian THL:n kaveri joutuu taas muuttamaan mielipidettään?
Kyllä. Koulujen avaaminen ja yhteiskunnan avaaminen täytyy kuitenkin jossain vaiheessa tehdä. En minä niitä vastusta vastustamisen ilosta.

Koomisinta tässä on THL:n johtavan asiantuntijan lausunto televisiossa koko kansalle, että ei ole realistista, että lapsi tartuttaa aikuisen, vaikka näyttää ettei asiasta todellakaan ole vahvaa tieteellistä näyttöä.

Ruotsissa mennään omalla linjalla, mutta ollaan sentään aika rehellisiä kansalle ymmärtääkseni.
Jos eri maat toimivat täysin eri tavoilla ja professorit ovat keskenään erimielisiä, niin yksittäisen professorin mielipidekään ei seiso kovin vahvalla pohjalla.
Ainakin pitäisi tietää ja toivottavasti tietääkin.

Itse kun työskentelen eräässä valtion virastossa ja näen säännöllisesti millaisia typeryksiä meilläkin on töissä myös siellä ylimmässä johdossa, niin luottamukseni valtion viranhaltijoihin ei ole ihan tapissa. Toki valtaosa työntekijöistä ja johdosta ovat erittäin päteviä.

En muista oliko Salminen vastuussa niistä parista THL:n viestinnän hudista aikaisemmin, mutta väittäminen ettei ole realistista ajatella lapsen tartuttavan aikuisia koronaan vaikuttaa hieman liian itsevarmalta kun vastakkaista mieltä oleviakin professoreita ja tutkimuksia on olemassa. Todistustaakka tässä pitäisi olla niillä, joiden mukaan koronavirus käyttäytyy tässä asiassa eri tavalla kuin muut virukset. Kouluissahan noro- ja influenssavirukset pyörivät onnellisesti.

Toki jos tarkoitus on rauhoittaa opettajia ja kansaa valehtelemalla, niin silloinhan ei ole kyse Salmisen tietämyksestä eikä välttämättä edes Salmisen päättämästä viestinnän linjasta. Varmasti hänen asemassaan joutuu sanomaan asioita mitä ei haluaisi sanoa ja sitä kautta uhrautumaan. Valtionjohdolta on tullut varmasti kovaa painetta koulujen avaamisen puolesta.

Jos lauseen olisi muotoillut toisin eikä yhtä ehdottomasti, niin tätä keskustelua ei käytäisi.
Sairaudesta ja rajoitustoimista on esitetty ehdottomia mielipiteitä vaikka kuinka paljon, mutta tuo ei ollut edes sellainen. Olet tarrautunut siihen kuin hukkuva pelastusrenkaaseen, edellä ei taida olla edes kaikkia viestejäsi tuosta sanomisesta.
Salminen ei varmasti voi sanoa suoraan kaikkea mitä haluaisi, hän joutuu sopeutumaan THL:n linjaan ja hallituksen politiikkaan. Taustalla käydään paljon neuvotteluja millainen linja julkisuudessa otetaan ja siihen on hänenkin sopeuduttava.
Koko koronan hoito on ollut ja taitaa olla edelleenkin melkoista lottoa, mutta mielestäni Suomessa on pärjätty tähän asti erinomaisesti. Lopputuloksesta ei varmaan kenelläkään voi olla vielä varmuutta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Juttelin puhelimessa erään hoitoalan johtohenkilökuntaan kuuluvan kanssa. (tindertuttavuus) .. Hän naureskeli tyytyväisenä kun vanhainkoteihin kuulemma ambulanssia tilataan tiuhaan tahtiin ja väki vähenee. Häntä harmitti paljon kun Balin lomat ja muut peruuntui ja yhteiskunta pysäytetty vanhusten ehdoilla. Vaikka itse on alalla näiden asioista päättämässä. Löin luurin korvaan kun ryhtyi vituttamaan. Se siitä panon mahdollisuudesta.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Salminen ei varmasti voi sanoa suoraan kaikkea mitä haluaisi, hän joutuu sopeutumaan THL:n linjaan ja hallituksen politiikkaan. Taustalla käydään paljon neuvotteluja millainen linja julkisuudessa otetaan ja siihen on hänenkin sopeuduttava.
Koko koronan hoito on ollut ja taitaa olla edelleenkin melkoista lottoa, mutta mielestäni Suomessa on pärjätty tähän asti erinomaisesti. Lopputuloksesta ei varmaan kenelläkään voi olla vielä varmuutta.
Näinhän minä olen kirjoittanutkin. Olemme siis samoilla linjoilla.

Jotta ei jää epäselväksi niin hallitus (ja THL) ovat onnistuneet mielestäni todella hyvin. Hallinto on tehnyt muutamia mokia, THL:n viestintä on epäselvää ja koulujen avaamisesta olen eri mieltä, mutta nämä toki ovat olleet sivuseikkoja ja tulokset näyttävät erittäin hyvältä.

Kriisin jälkeisessä hallituksen taloudenpidossa pääsenkin sitten kunnolla vauhtiin ja pahoittelen sitä jo etukäteen.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:

Kynäilijä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kotihälytysten kasvu on käytännössä automaattista, koska ihmiset ovat nyt kotona. Vastaavasti voidaan esittää, että ravintoloiden järjestyshäiriöt ovat laskeneet 100 %. Kotihälytyksiäkin on pääsääntöisesti kahdenlaisia. Juoppoporukoiden aiheuttamat hälytykset ja sitten perheen sisäiset hälytykset, jossa häiriköinti kohdistuu puolisoon/lapsiin. Mikäli jälkimmäiset hälytykset ovat kovassa kasvussa, niin se on toki paha asia. Tarkempaa tutkimusta aiheesta tuskin on kuitenkaan vielä tehty, vaan kotihälytyksiin on laskettu myös ammattilaisten aiheuttamat häiriöt, jotka normaalisti tapahtuisivat ravintoloissa tai niiden edustoilla.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ällöttävää, miten tulet ratsastamaan ja vetämään suoria yhtäläisyysmerkkejä koronan ja näiden surullisten tapahtumien välillä, kun ei ole mitään tietoa olemassa, että koronalla ja rajoituksilla olisi mitään vaikutusta tekoihin.

On siitä toki _mitään_ tietoa tai mallinnusta erilaisten paikallisempien ja pienempiä ryhmiä, taloutta jne. koskeneiden epävarmuuksien ajalta, kuinka ihmisen psyyke käyttäytyy. Se sitten, johtuvatko tällaiset yksittäiset hirmuteot miltään osin tästä on toinen asia, mutta makrotasolla näitä malleja kyllä on.
 
Å0

Työmatka on opettajille vaarallisempi kuin itse tauti. Pieni todennäköisyys on sille, että käy kuten Ruotsissa ja joku (ilmeisesti perusairaudesta kärsnyt) eläkeikää lähestyvä opettaja saa tartunnan ja menehtyy. Samalla tavalla on riski siihen, että joku opettaja menehtyy työmatkallaan auto-onnettomuudessa. "Maailma on vaarojen karikko."
THL:n tuon (toki poikkeuksellisen pahan) influenssakauden seurantaraportin 16-17 mukaan Suomessa diagnosoitiin kliinisesti 19401 influenssa-A tapausta, tähän hätään en kuitenkaan keksi millä googlata arviot taudin levinneisyydestä. Muistelisin kuitenkin lukeneeni että taudin olisi sairastanut tuolla influenssakaudella jopa yli puolet suomalaisista (minkä muistikuvan saa debunkata jos/kun löytyy jokin lähde missä aihetta pohditaan). Raportin arvioitu ylikuolleisuus oli 1432 (95% luottamusväli 914-1962). Eli kuolleita toki enemmän kuin koronalla tähän mennessä, mutta todennäköisesti koko todella pitkän (marraskuulta toukokuun loppuun) influenssakauden aikana myös sairastaneita käsittämätön määrä. Lisäksi Suomi taisi kuulua maihin jotka kärsivät epidemiasta ainakin Euroopan tasolla melko vahvasti (kuten voisi olettaa siitäkin että kliinisesti todettuja tapauksia puolet enemmän kuin tuplasti isommassa Ruotsissa).

C-hepatiitista en tiedä, mutta HIV on itse asiassa saatu parannettua lääkkeillä. Toki kantajilla virusta on elimistössä loppuikänsä, mutta lääkinnällä saadaan määrät niin pieniksi ettei näy edes kliinisissä testeissä eikä tartunnan mahdollisuutta ole. Kuvittelisin ettei tuota vastaan rokotetta ainakaan enää kovin aktiivisesti näin ollen edes kehitetä. Luonnollisesti tautia tulee esiintymään alueilla missä lääkintää ei syystä tai toisesta tarjota, mutta niissä paikoissa ei rokotekaan tekisi kauppaansa.

Koronavirukset ovat muistaakseni tyyppinä hankalia rokotteiden suhteen johtuen niistä viruksen ulokkeista (koronista) ja toki myös siitä että kuuluvat RNA virusten tehokkaasti muokkautuvaan ryhmään. Rokotteen kehittäminen siis oletusarvoisesti ehkä hankalahkoa, mutta lainatakseni Mauno Koivistoa, "Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin." Kuitenkin erona esimerkiksi HIV:hen ja C-hepatiittiin, on nykyinen tauti semmoinen minkä kaikki tahot haluavat tukahduttaa mahdollisimman nopeasti. Eilen taisi tulla esimerkiksi HIV dokkari, jossa 80-luvun alkupuolella silloisen THL:n ylilääkäri taisi todeta että eihän tässä mitään hätää ole kunhan tauti ei tartu naisiin tms. Asenteet toki muuttuneet noista ajoista, mutta SARS-CoV19 eroaa kuitenkin noista kahdesta siinä ettei sen saamista ehkäise pidättäytyminen aktiivisesti riskialttiista elämästä ja taudin saamisen todennäköisyys on muutamaa kertaluokkaa korkeampi noihin edellämainittuihin.

Aika hurja influenssaluku on tuo yli puolet Suomen väestöstä, jos Euroopan tasolla influenssaan sairastuu THL:n mukaan influensaan sairastuu maksimissaan 50 miljoonaa vuosittain, mikä tekee noin 10 prosenttia. Suomeen suhteutettuna siis noin puoli miljoonaa. En muuten usko.

Taitaa HIV-lääkitys aiheuttaa sen verta vermäisiä sivuvaikutuksia edelleen sosiaalisen häpeän lisäksi, että rokotekehittelyä tuskin on lopetettu. Paras asiantuntemus alalla ammuttiin ilmeisesti alas Ukrainassa heinäkuussa 2014.
 

Pulle Nah

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palevan Kallo
On siitä toki _mitään_ tietoa tai mallinnusta erilaisten paikallisempien ja pienempiä ryhmiä, taloutta jne. koskeneiden epävarmuuksien ajalta, kuinka ihmisen psyyke käyttäytyy. Se sitten, johtuvatko tällaiset yksittäiset hirmuteot miltään osin tästä on toinen asia, mutta makrotasolla näitä malleja kyllä on.
Tätä juuri tarkoitin, ettei näistä yksittäisistä teoista ole ainakaan tällä hetkellä olemassa tietoa, että juuri koronan aiheuttamat rajoitustoimet olisivat edesauttaneet tilanteiden eskaloitumista.

Yleisellä tasolla varmasti vaikutusta on mutta olisi @Petri1981 hieman voinut olla vetämättä mutkia suoriksi, kun ei hänelläkään tunnu tarkkaa tietoa olevan. Mutta hänpä taitaakin tykätä provosoimisesta, joten koitan jättää jatkossa huomiotta.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minä pohdin tätä toista aaltoa hieman. On usein toistunut väite, että se tulisi todennäköisesti olemaan mahdollisesti jopa paljon tuhoisampi kuin ensimmäinen. Ja tämä väite on esiintynyt niin tiuhaan, että siitä on tullut jopa melkein fakta. Mutta onko tähän mitään tieteellistä perustetta? Ainoa argumentti, minkä olen kuullut, on se, että espanjantaudissakin toinen aalto oli kaikkein tuhoisin. Näin varmasti oli, mutta se ei mielestäni tarkoita sitä, että pandemiat käyttäytyisivät aina näin.

Minä oikeastaan epäilen, että etenkin länsimaissa tämä ensimmäinen aalto on avannut selkeästi silmät, ja meillä ollut jopa ylimielinen turvallisuudentunne on kadonnut. Enää tällaiset taudit eivät ole kaduntallaajien tai päättäjienkään mielessä vain kaukaisten kehitysmaiden ongelma. Tästä syystä uskon, että jos toisesta aallosta tulee vähänkin merkkejä, täällä ollaan heti valmiit tekemään nopeastikin rajoitustoimia, joilla uudet epidemiapesäkkeet saadaan mahdollisimman hyvin eristettyä.

Tietenkään mikään ei ole varmaa, mutta uskoisin kuitenkin tämän ensimmäisen aallon kokemuksien olevan merkittäväksi hyödyksi näissä mahdollisissa seuraavissa erissä.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Tässä vaiheessa pandemiaa on kuitenkin jo aika paljon sellaista empiiristä dataa, joka antaa mahdollisuuden tehdä suhteellisen luotettavia ennusteita. Lienee itsestäänselvyys, että viruksesta tulee olemaan useampi aalto, koska laumasuojaa ei ole oikeastaan missään. Olikos niin, että aivan alustavien tulosten mukaan Suomessakin ”pahimmilla” alueilla vasta-aineita löytyy vain n. 0,2% väestöstä.

Niin eihän sitä laumasuojaakaan muodostu, jossei sairastaneiden ihmisten elimistöön jää vasta-aineita? Ja tehoavatko nämä vasta-aineetkaan, kun virus muutaman kerran mutaatioituu.... paljon avoimia kysymyksiä ja ei yhtään kaukaa haettua, että korona kiusaa ihmisiä vielä vuosikausia ja välillä rajoitteita puretaan ja sitten taas kiristellään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minä pohdin tätä toista aaltoa hieman. On usein toistunut väite, että se tulisi todennäköisesti olemaan mahdollisesti jopa paljon tuhoisampi kuin ensimmäinen. Ja tämä väite on esiintynyt niin tiuhaan, että siitä on tullut jopa melkein fakta. Mutta onko tähän mitään tieteellistä perustetta? Ainoa argumentti, minkä olen kuullut, on se, että espanjantaudissakin toinen aalto oli kaikkein tuhoisin. Näin varmasti oli, mutta se ei mielestäni tarkoita sitä, että pandemiat käyttäytyisivät aina näin..
hieman samaa olen miettinyt minäkin. Erityisesti se kaipaisi aina tarkennusta, että perustuuko väite oletukseen että tulossa on muuntautunut kanta, kuten ymmärtääkseni joskus on ollut, vai että ihan nykyinen kantaa pääsee uudestaan esim syksyn myötä uudestaan leviämään. Nyt kuitenkin tieto, suhtautuminen ja toimintatavat ovat sellaiset, etten pidä vertailua menneisiin realistisena oletuksena jälkimmäisen vaihtoehdon kohdalla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
hieman samaa olen miettinyt minäkin. Erityisesti se kaipaisi aina tarkennusta, että perustuuko väite oletukseen että tulossa on muuntautunut kanta, kuten ymmärtääkseni joskus on ollut, vai että ihan nykyinen kantaa pääsee uudestaan esim syksyn myötä uudestaan leviämään.

Tämä juuri. Yleensähän (tai jopa aina) virusten evoluutio menee siihen suuntaan, että ne muuttuvat paremmin tarttuviksi, mutta vähemmän tappaviksi. Mutta tämä lienee sen verran pitkän tien tulos ainakin koronaviruksilla, että tämä toinen aalto olisi vielä tämän nykyisen tyypin aiheuttama?
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Ihmettelen itse myös kovasti miten se toinen aalto olisi jollain tapaa vaarallisempi. Ja ylipäätänsä tuo että se leviäisi entistä kovemmin kuin ensimmäinen aalto. Miksi? Jos tämä saadaan nyt hallintaan, niin eiköhän maailmassa ole sen verran infoa nyt jaettavaksi että tiedetään missä virus liikkuu. Siellä missä tauti esiintyy, sinne i matkusteta?

Tuntuu että tässä mennään sillä ajatuksella että lähiaikoina pitää saada matkustaa miten haluaa, mutta näin ei tule käymään. Jälkiviisaana voi todeta että se oli tuo pakonomainen tarve antaa ihmisten liikkua vapaasti joka sai tämän tilanteen näin nopeasti tähän pisteeseen. Eiköhän me olla opittu että se todellinen kansantaloudellinen säästö tulee kunhan matkustetaan, mutta tietyin rajoituksin.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Yle uutisoi siitä, kun lapset putoavat massoittain urheiluseuroista rajoitteiden seurauksena:

”Urheiluharrastusten etäharjoitukset eivät innosta kaikkia lapsia ja nuoria, ja moni onkin tippunut urheiluseuran viestien kantamattomiin.

Helsingin HJK:n juniorien toiminnanjohtajan Timo Muurisen mukaan viestien ja etätreenien kantamattomiin on koronaviruspandemian takia kadonnut yli tuhat seuran harrastajaa. He eivät ole reagoineet valmentajien viesteihin, soittoihin tai etävalmennuksiin.

Nuorisotutkimusverkoston nuorisotutkija Mikko Salasuo ei silti ole huolissaan potentiaalisesta muutaman kuukauden seuraurheilutauosta lasten terveyden kannalta, mutta hänen mukaansa urheiluseuratoiminnan sosiaalinen merkitys on iso.

- Urheiluseuratoiminnan häiriintyminen aiheuttaa lapsille pysyvyyden, tiettyjen käytänteiden, arkisten rutiinien ja sosiaalisten asioiden häiriintymistä. Ne saattavat haitata lasten hyvinvointia, tutkija Salasuo myöntää.”

Taas hyvin huolestuttavia uutisia siitä, miten rajoitukset kohtelee lapsia.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Toinen aalto espanjantaudissa oli tappavammaksi mutatoitunut kanta, joka pääsi sota-ajan poikkeusolojen takia leviämään helpommin kuin lievempi kanta. Rintamallahan lievemmän taudin saaneet pysyi juoksuhaudoissa taistelemassa, kun taas vakavammin sairastaneet lähetettiin rintamalta pois hoitoa saamaan.

Muissa kun sotaoloissa tappavampi mutaatio leviää huonommin kuin lievempi. Siten, jos koronaviruksesta syntyy tappavampi mutaatio, on todennäköistä että se häviää nopeasti lievemmälle versiolle taistelun elintilasta.

Joten itse ainakin ajattelen, että koronaviruksen toisessa aallossa leviää oleellisesti sama virus kuin nyt. Tai sitten lievemmäksi mutatoitunut, mikä olisi onnekasta. Se on toinen aalto siinä mielessä, että välillä on ehkä epidemia saatu jo lähes nitistettyä, mutta sitten rajoituksien purkamisen jälkeen tautitapaukset taas kasvavat. Mutta espanjantaudin tapainen tappavampi aalto on epätodennäköinen.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minnesotan yliopisto julkisti ennusteen, jonka mukaan pandemia kestää kaksi vuotta. Koronavirus | Uusi ennuste: Koronapandemia kestänee kaksi vuotta, suomalaistutkijat pitävät arviota realistisena

Näitä ennusteita nyt varmasti tulee yhdeltä jos toiseltakin taholta, totuutta pandemian kestosta tuskin kukaan tietää.
Tuo on minusta pätevä arvio, mutta pitää sisällään reunaehdon, että rokotetta ei keksitä. Yli sata yritystä meneillään ympäri maailmaa, joten mielestäni on todennälöistä, että rokote tulee.
Niin eihän sitä laumasuojaakaan muodostu, jossei sairastaneiden ihmisten elimistöön jää vasta-aineita?
Jää sinne. Määrä voi olla riipuvainen taudin laadusta. Immuniteetin vahvuudesta ja kestosta ei ole kuin valistuneita arvauksia.

Laumasuoja saadaan, kun 60-80% on sairastanut. 0,5% kuolleisuudella saadaan masentavia lukuja.... Jospa rukoiltaisiin rokotetta?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kun kakaroilta puretaan rajotteita, niin aikuiset kuskaa niitä ympäriinsä. Mikä mahtaa olla lopputulos?


Todennäköisesti paljastuu, ettei rajoitustoimilla ole juurikaan merkitystä tartunnoille. Ruotsin todetut tartunnat asukasta kohti ovat lähes samat Norjan ja Tanskan kanssa. Ruotsin kuolleisuutta selittää pitkälti iäkäs väestö.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Todennäköisesti paljastuu, ettei rajoitustoimilla ole juurikaan merkitystä tartunnoille. Ruotsin todetut tartunnat asukasta kohti ovat lähes samat Norjan ja Tanskan kanssa. Ruotsin kuolleisuutta selittää pitkälti iäkäs väestö.
Ruotsalaiset on varsin hyvin harrastaneet sosiaalista etäisyyttä, vaikka tiukat kiellot puuttuu ja silti ne on selkeellä etumatkalla. Jos joudutaan menemään linjalla 2 vuotta ja laumasuoja sairastamalla, niin swedut oli älykkäitä. Jos taas löytyy hyvä hoito tai rokote pikaisesti, swedut on ääliöitä.

USA on juuri aloittanut ihmislaboratorion erittäin kattavasti ja tietoa rajoitusten merkityksestä alkaa tippumaan 3 vko päästä.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Tänään 125 uutta tapausta, joista HUS:n alueella 110. Täällä Etelä-Karjalassa tuli nyt kolme viikkoa täyteen edellisestä todetusta tartunnasta.
 
Ruotsalaiset on varsin hyvin harrastaneet sosiaalista etäisyyttä, vaikka tiukat kiellot puuttuu ja silti ne on selkeellä etumatkalla.

Esim. eilen oli kuvia Malmön torin ihmisryysiksestä. Aika usein on näytetty Tukholmankin kaduilta kuvia, kuinka ihmiset eivät juuri sosiaalista etäisyyttä pidä. Mikä sitten totuus.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös