Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 165 774
  • 81 179

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Varsinkin jos tuo THL:n arvio että tehohoitoon joutuneista 14.5% menehtyy osoittautuu paikkansa pitäväksi niin tilanne on erinomainen.

Ei kai se mikään arvio ole, vaan tämän hetkinen tilanne Suomessa? Toki luin jutun huolimattomasti, mutta tämän kuvan minä siitä sain.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kuvitelkaa nyt jos tämä olisikin niin päin, että täällä olisi tehty samalla tavalla, kuin Ruotsissa, jonka linjaa moni tuntuu nyt ihailevan. Se paskamyrskyn määrä olisi aivan monumentaalinen, kun ihmiset olisivat pillastuneet siitä, että miksi mitään ei tehdä ja meidän vanhempien, sekä isovanhempien annetaan vain kuolla.

Siitä ei myöskään ole mitään näyttöä kellään, että täällä tulisi sitten pidemmällä aikavälillä kuolemaan sama määrä ihmisiä, kuin Ruotsissa, kun rajoituksia aletaan purkamaan. Talouskin tulee molemmissa maissa ottamaan kovaa osumaa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Ei kai se mikään arvio ole, vaan tämän hetkinen tilanne Suomessa? Toki luin jutun huolimattomasti, mutta tämän kuvan minä siitä sain.

Tämän hetkinen tilanne tosiaankin, laskettu 57 tehohoitojakson pohjalta. Yli 70-vuotiailla tehohoitokuolleisuus on samalla laskukaavalla 40-50 prosentin luokkaa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Käsittämätöntä, että koko maailmasta ei löydy asiantuntijoita, jotka tietäisivät koronasta oikeasti tarpeeksi. Tuntuu, että viikottain muuttuvat käsitykset ja arviot mitä pitäisi tehdä ja mikä olisi oikea tie viruksen selättämiseen. Löytyy myös koko ajan lisää uusia sivuoireita sun muita ikäviä juttuja. Nyt ollaan vasta alkutaipaleella, tästä voi hyvinkin tulla vielä useiden vuosien piina ja hampaiden kiristys...
Sellaista on seikkailu uuden asian kanssa. Ekaksi mentiin sen mukaan mitä tiedettiin samankaltaisista viruksista ja ohjeistukset yms muuttuu tiedon lisääntymisen mukana. Jäähän siitä sekava vaikutelma, mutta minkäs voit. Ei väärässä ohjeistuksessa
voi pysyä.

Johan tässä on menty monta kuukautta ja vieläkään ei ole löytynyt käypää hoitoa wuhanilaiseen vaan pakko tyytyä hoitamaan oireita. Ensin tätä pidettiin hengitystiesairautena, mutta kun alentuneita veren happiarvoja löydetään myös hyvin hengittäviltä potilailta, niin on alettu aprikoimaan, että onko tässä kyse viruksen vaikuttamisesta veren kykyyn kuljettaa happea. Pala palalta homma aukeaa, mutta tuskastuttavan hidasta näin maalikon silmin.

Siitä ei myöskään ole mitään näyttöä kellään, että täällä tulisi sitten pidemmällä aikavälillä kuolemaan sama määrä ihmisiä, kuin Ruotsissa, kun rajoituksia aletaan purkamaan.
Todennäköisesti ei tule, koska oireita opitaan hoitamaan koko ajan paremmin. Esim hengityskoneen taitaa voittaa potilaan kääntely, jolloin ilma tavoittaa myös alemman osan keuhkoista. Tällaisia viitteitä olen löytänyt uutisvirrasta. Ja lääkehoitoja alkaa löytymään, sen verran reippaalla kädellä kaikkea testataan. Joten todennäköistä on, että Suomi jää tässäkin asiassa Ruotsia huonommaksi, meillä delaa wuhanilaiseen vähemmän porukkaa myös per capita laskettuna.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Kuolleita per capita (1 milj.) top 5:

Belgia 622
Espanja 503
Italia 446
Ranska 357
Hollanti 264
 

Siivu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs, Ilves
Töiden puolesta kun tulee oltua paljon yhteydessä ja palavereissa ulkomaalaisten ja ulkomailla asuvien suomalaisten kanssa, niin kaikki aika lailla kadehtivat ja onnittelevat Suomen menestystä (success on tullut useammasta suusta) Korona-kriisin hoidossa.

Näin. Kun jo pandemian alkuvaiheessa linjattiin, että nyt tärkeintä on ostaa aikaa riittävän hoitokapasiteetin varmistamiseksi ja pätevämpien hoitokeinojen tai rokotteen valmistumiseksi, niin tavoitteessa on onnistuttu hienosti ja aika hankala on löytää paikkaa kovin merkittävälle kritiikille. Virheitä on tehty ja harmittaahan se, että tällä menolla poikkeusolot jatkuvat vielä pitkään. Näillä toimin aika monta henkeä on saatu pelastettua ja saadaan vielä kriisin jatkuessakin. Se on iso mittari.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Vähiin alkaa käydä Suomen aktiiviset koronatapaukset. HUS-alueellakin tuo uusien tartuntojen päivittäinen määrä on "saatu pysymään" suhteellisen korkeana laajentuneesta testauksesta johtuen. Porukkaa kuitenkin (mitä todennäköisimmin, mustaa valkoisella tästä ei ole) parantuu jatkuvasti enemmän kuin uusia tapauksia saadaan rekisteriin. Sairaalatapausten määrän lasku / pysyminen vakiona viitaisi myös siihen, että haaviin jää tänä päivänä enemmän oireettomia / vähäoireisia kuin aikaisemmilla viikoilla.

Älkää maakunnissa pelätkö vappua. Täällä Etelässä ei ole enää oikein ketään jäljellä teitä tartuttamaan.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Odottakaapa vaan mitä tapahtuu 2 viikon päästä.


Tämä lienee jo unohtunut ja uusi hokema on: Odottakaahan, mitä tapahtuu kesällä/ensi syksynä/ensi vuonna jne. Kukin saa valita mieleisensä vaihtoehdon.

Mutta, sitten asiaan: Alkaa näyttämään siltä, että Uudenmaan ulkopuolelta tulee enää hyvin vähän uusia tautitapauksia (tänään 6/45). Mistä se johtuu, onko testaaminen lopetettu kokonaan muualla vai jotain muuta. Vai yksinkertaisesti siitä, että ensimmäinen aalto alkaa olemaan ohitse. Rajoituksia voidaan alkaa purkamaan harkintaa käyttäen.

Toista aaltoa odotellessa...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Mutta, sitten asiaan: Alkaa näyttämään siltä, että Uudenmaan ulkopuolelta tulee enää hyvin vähän uusia tautitapauksia. Mistä se johtuu, onko testaaminen lopetettu kokonaan muualla vai jotai muuta. Vai yksinkertaisesti siitä, että ensimmäinen aalto alkaa olemaan ohitse. Rajoituksia voidaan alkaa purkamaan harkintaa käyttäen.
Alkaa olla useampi sairaanhoitopiiri, joissa ei ole todettu uusia tapauksia yli kahteen viikkoon. Eli siis aikaisemmat harvat tapaukset ovat parantuneet eivätkä ole sairastamisensa aikana tartuttaneet muita. Tyhjästä on paha nyhjäistä. Käytännössä sama tilanne alkaa olla käsillä jopa Helsingissä. Muuhun maahan verrattuna korkeat luvut hämäävät pikkaisen, mutta täälläkin alkaa olla tartuntamahdollisuudet aika lailla kiven alla, kun koronapotilaat ja -altistuneet ovat kotikaranteenissa ja mystisiä oireettomia tartuttajia ei sittenkään ole tuhansittain liikenteessä.

Itse näin helsinkiläisenä avaisin muussa maassa ravintolat saman tien, aluksi vaikka niin, että viimeistään kello 21:00 tai 22:00 pitäisi laittaa ovet kiinni. Uudellamaalla sitten ehkä noin viikon päästä samoilla rajoitteilla liikenteeseen.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Epäilyttää tuo 45. Saadaankohan seuraavina päivinä sitten isoja takautivia lukuja. Toivotaan parasta.
Ei tässä olla ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, tuli nimittäin deja vu parista edellisviikosta. Viikkokeskiarvo tulee lopulta olemaan siinä sadan päivittäisen tapauksen päällä. Päiväkohtainen vaihtelu sitten tällä 40-150 -välillä.
 

Kyle

Jäsen
Kuvitelkaa nyt jos tämä olisikin niin päin, että täällä olisi tehty samalla tavalla, kuin Ruotsissa, jonka linjaa moni tuntuu nyt ihailevan. Se paskamyrskyn määrä olisi aivan monumentaalinen, kun ihmiset olisivat pillastuneet siitä, että miksi mitään ei tehdä ja meidän vanhempien, sekä isovanhempien annetaan vain kuolla.

Toinen mihin somessa törmää tasaisen väliajoin niin vähättelijöihin; näin laajat toimet ja kuitenkin sairaalat ja tk:t ovat tyhjemmät kuin koskaan - selvää ylireagointia maan hallitukselta, influenssaan kuolee kuitenkin x määrä vuodessa.

Ei osata/haluta ymmärtää että kerrankin näyttää että Suomen viranomaisten toimien seurauksena, sairaalat ja terveyskeskukset todellakin ovat "tyhjillään". Vs. Tilanne jossa mitään toimia ei tehdä ja tehohoitopotilaita olisi yli kapasiteetin.

Vaikken poliittisilta arvoiltaan arvostakkaan nykyistä hallitusta, niin tämän kriisin hoidossa en jaksa etsimällä etsiä moitittavaa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ihan tosissasiko meinaat, ettei sillä että miljoonat ihmiset käyttävät tuntikausia vuosittain seistessään turvatarkastusjonoissa yms. ole negatiivisia vaikutuksia taloudelliselle aktiviteetille? Vieläpä kun usein paljon lentävien aika on keskimääräistä kalliimpaa. Eiköhän se olisi "halvempaa" antaa terroristien silloin tällöin posauttaa joku kone. Ja vaikka koneita tipahtelisikin huomattavasti useammin, olisi lentäminen siltikin esim. autoilua turvallisempaa.

Yleensä kun terroristit posauttaa jonkun koneen, tai se muusta esim. teknisestä syystä putoaa ja joku 200-300 ihmistä kuolee, niin ajatukset kääntyvät hyvin nopeasti siihen suuntaan, että miten tämänkaltaiset tragediat voitaisiin välttää tulevaisuudessa. Joten on luonnollista että turvallisuus kehittyy, enkä oikein usko että paluuta halvempaan mutta turvattomampaan lentämiseen on.

Lentämistä on paljon mainostettu turvallisimmaksi matkustustavaksi, mutta sekin vähän riippuu miten mitataan. Jos mitataan kuolemia per matkustuskilometreja tulee tällainen lentämistä suosiva tulos, mutta jos mitataan kuolemia per matkustustunti, juna tai bussi voi olla marginaalisesti turvallisempi.

Matka lentokentälle ei välttämättä ole matkan (tilastollisesti) vaarallisin osuus, jos menee junalla tai bussilla. Omalla autolla voi ollakin. Kaikkinensa riski on tietysti pieni. Mutta ihmiset mieluummin eliminoisi äkkikuoleman riskit kokonaan, jos pystyisi, eikä siinä minusta ole ihmettelemistä.

Oikea vertailukohta lentämiseen nähdäkseni juurikin on junan tai bussin kyydissä oleminen. Ollaan lipun hankkineita matkustajia ja ammattilainen ajaa. Omalla autolla sompailu on sitten eri asia.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tämä lienee jo unohtunut ja uusi hokema on: Odottakaahan, mitä tapahtuu kesällä/ensi syksynä/ensi vuonna jne. Kukin saa valita mieleisensä vaihtoehdon.

Mutta, sitten asiaan: Alkaa näyttämään siltä, että Uudenmaan ulkopuolelta tulee enää hyvin vähän uusia tautitapauksia (tänään 6/45). Mistä se johtuu, onko testaaminen lopetettu kokonaan muualla vai jotain muuta. Vai yksinkertaisesti siitä, että ensimmäinen aalto alkaa olemaan ohitse. Rajoituksia voidaan alkaa purkamaan harkintaa käyttäen.

Toista aaltoa odotellessa...

Minä ainakin uskon että erona ihan kaikkiin muihin maihin meidän etu on asukastiheys. Pääkaupunkiseutu tässä sitten eurooppalaisempana erillisalueena. Norjassakin asuvat tiheissä ryppäissä kun vuoristoa suuri osa maasta. Ei tämä taida täysin käsistä kovin helpolla meillä lähteä.

Mutta tämähän on hyvä asia. En tiedä sitten mitä koulujen avaaminen vaikuttaisi. Bussit täynnä yläkouluikäisiä ja kontaktit lisääntyisi satoja prosentteja yhteensä. Onneksi ei tarvitse olla päättämässä.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Minä ainakin uskon että erona ihan kaikkiin muihin maihin meidän etu on asukastiheys. Pääkaupunkiseutu tässä sitten eurooppalaisempana erillisalueena. Norjassakin asuvat tiheissä ryppäissä kun vuoristoa suuri osa maasta. Ei tämä taida täysin käsistä kovin helpolla meillä lähteä.

Mutta tämähän on hyvä asia. En tiedä sitten mitä koulujen avaaminen vaikuttaisi. Bussit täynnä yläkouluikäisiä ja kontaktit lisääntyisi satoja prosentteja yhteensä. Onneksi ei tarvitse olla päättämässä.

Olen tismalleen samaa mieltä. Tätä olen alusta asti koittanut toitottaa. Helsingin kantakaupunki on Suomen ainoa poikkeus.
Tämän vuoksi alun pitäen en ymmärtänyt ollenkaan, miksi THL ennusteissaan aluksi käytti R0 lukuna samaa R0 lukua, mikä Italiassa oli alussa.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Esim hengityskoneen taitaa voittaa potilaan kääntely, jolloin ilma tavoittaa myös alemman osan keuhkoista. Tällaisia viitteitä olen löytänyt uutisvirrasta.
Tää kyllä pisti silmään. Siis hengityskonetta ei tarvita jos potilasta käännellään?
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Olen tismalleen samaa mieltä. Tätä olen alusta asti koittanut toitottaa. Helsingin kantakaupunki on Suomen ainoa poikkeus.
Tämän vuoksi alun pitäen en ymmärtänyt ollenkaan, miksi THL ennusteissaan aluksi käytti R0 lukuna samaa R0 lukua, mikä Italiassa oli alussa.

Ei Helsingin kantakaupungin alueella ole yhtään sen enempää tartuntoja, kuin muuallakaan kaupungissa. Oikeastaan päinvastoin. Lähiöissä taitaa olla isompi osa tartunnoista.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Minä ainakin uskon että erona ihan kaikkiin muihin maihin meidän etu on asukastiheys. Pääkaupunkiseutu tässä sitten eurooppalaisempana erillisalueena. Norjassakin asuvat tiheissä ryppäissä kun vuoristoa suuri osa maasta. Ei tämä taida täysin käsistä kovin helpolla meillä lähteä.

Mutta tämähän on hyvä asia. En tiedä sitten mitä koulujen avaaminen vaikuttaisi. Bussit täynnä yläkouluikäisiä ja kontaktit lisääntyisi satoja prosentteja yhteensä. Onneksi ei tarvitse olla päättämässä.

Juuri tämä harva asutus lieneekin suurimpana syynä muhin maihin verrattuna, ettei virus leviä täällä kovinkaan tehokkaasti. Rajoitusten purku on sitten harkittava tarkkaan, mistä aloitetaan. Se voidaan kuitenkin aloittaa ainakin osassa Suomea kohtapuoleen (= vapun jälkeen).
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ei Helsingin kantakaupungin alueella ole yhtään sen enempää tartuntoja, kuin muuallakaan kaupungissa. Oikeastaan päinvastoin. Lähiöissä taitaa olla isompi osa tartunnoista.
Lähiöissä, vai kenties erinäisissä laitoksissa? Palvelutaloissa, vastaanottokeskuksissa jne.
 
4

444

Ei Helsingin kantakaupungin alueella ole yhtään sen enempää tartuntoja, kuin muuallakaan kaupungissa. Oikeastaan päinvastoin. Lähiöissä taitaa olla isompi osa tartunnoista.
Jossain taisi lukea, että suurimmat keskittymät Helsingin osalta osuvat Itäkeskukseen ja Kontulaan. Ei toisaalta itseäni tässä lähistöllä asuvana yllätä lainkaan, mikäli pitää paikkansa.
 

Azteca

Jäsen
Ei Helsingin kantakaupungin alueella ole yhtään sen enempää tartuntoja, kuin muuallakaan kaupungissa. Oikeastaan päinvastoin. Lähiöissä taitaa olla isompi osa tartunnoista.

Mielenkiintoinen tieto. En väitä vastaan, mutta mielenkiinnosta kyselen mistä tämä tieto eli missä Helsingin sisäisiä tilastoja voi seurata?
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yleensä kun terroristit posauttaa jonkun koneen, tai se muusta esim. teknisestä syystä putoaa ja joku 200-300 ihmistä kuolee, niin ajatukset kääntyvät hyvin nopeasti siihen suuntaan, että miten tämänkaltaiset tragediat voitaisiin välttää tulevaisuudessa. Joten on luonnollista että turvallisuus kehittyy, enkä oikein usko että paluuta halvempaan mutta turvattomampaan lentämiseen on.

Lentämistä on paljon mainostettu turvallisimmaksi matkustustavaksi, mutta sekin vähän riippuu miten mitataan. Jos mitataan kuolemia per matkustuskilometreja tulee tällainen lentämistä suosiva tulos, mutta jos mitataan kuolemia per matkustustunti, juna tai bussi voi olla marginaalisesti turvallisempi.

Matka lentokentälle ei välttämättä ole matkan (tilastollisesti) vaarallisin osuus, jos menee junalla tai bussilla. Omalla autolla voi ollakin. Kaikkinensa riski on tietysti pieni. Mutta ihmiset mieluummin eliminoisi äkkikuoleman riskit kokonaan, jos pystyisi, eikä siinä minusta ole ihmettelemistä.

Oikea vertailukohta lentämiseen nähdäkseni juurikin on junan tai bussin kyydissä oleminen. Ollaan lipun hankkineita matkustajia ja ammattilainen ajaa. Omalla autolla sompailu on sitten eri asia.

Voi olla että olin epäselvä mutta minusta tuollainen "äärimmäinen vainoharhaisuus" ei siis ole ollenkaan turhaa eikä älytöntä. Uskon myös että tuollaiset terrori-iskut ja putoamiset vaikuttavat ihmisten lentoaktiivisuuteen mikäli kalliita turvatoimia ei oteta käyttöön. Tarkoitus oli nimenomaan rakentaa analogiaa koronaan siinä, että niitä kalliita rajoituksia ensinnäkin on muidenkin asioiden suhteen silloinkin, kun vahinko ei ole kertautuvaa (mikä tekee siitä paljon vakavampaa), ja että elämä ei lentämisessä eikä taloudessa jatkuisi ennallaan vaikka rajoitukset jätettäisiin tekemättä.

edit: Kun mietitään matkustamisen funktiota siirtymisenä paikasta toiseen, on per km luonteva tapa kuolleisuuden huomioimiseen. Eihän Yhdysvaltoihin lentämisen vaihtoehtona ole se, että menee bussilla Rovaniemelle. Toki ymmärrän toisenkin näkökannan kun puhutaan vapaa-ajan matkustamisesta jolloin nämä voivat aidosti olla toisensa vaihtoehtoja. Kuitenkin, jos pitää mennä esim. sinne Rovaniemelle, onko turvallisempaa lentää vai mennä bussilla? Entä muuttuisiko lentäminen vaarallisemmaksi jos kaikki muu pysyisi ennallaan mutta matka-ajat lyhenisivät?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös