Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 176 283
  • 81 180

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Aika isoja alueellisia eroja näissä tuntuu olevan ja kellonajoilla myös. Tänään tuli Kylmäkoskella käytyä kaupassa niin ihmiset meni ihan normaalisti ja jonotti melkein toisistaan kiini ja väkeä oli tokmanilla ja kodinilossa ehkä enemmän kun normaalisti olisi. Sitten taas tiettyyn kellonaikaan jos menee jossain toisella päin maata kauppaan niin voidaan katsoa todella pahasti jos lähestyy edes metrin päähän toista ja ihan maailmanlopun meno. Tässä kun tulee aika paljon sahattua Jyväskylän ja pirkanmaan aluetta niin isoja eroja. Jotenkin varsinkin täällä Valkeakoskella tuntuu että ihmiset tapailee toisia ihan normaalisti ja Jyväskylässä taas suurin osa ihmisistä linnoittautunut kotiin ja kotoa ei saisi monenkaan mielestä hyvä jos lenkille lähteä.

Eroja ihmisten käyttäytymisessä löytyy ainakin omissa naapureissani, kun viime viikolla jossain kämpässä oli selvästi bileet ja toisaalta portaissa vastaan tullut mummo peitti kasvonsa, kun tulin vastaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tänään todettu pariin otteeseen lääketieteellisiin tutkimuksiin viitaten, että vanhoissa koronaviruksissa letaliteetti 0,8, tässä uudessa noin 1. Vanhat korovirukset infektoivat kymmeniä miljoonia vuosittain.

Kiitos. Löysin nuo viestisi, joissa käsittelit asiaa. Mielenkiintoista tietoa. Itse olen ollut mm. THL:n antamien tietojen perusteella siinä käsityksessä, että nämä vanhat koronavirukset olisivat sellaisia normaaleja nuhakuumeen aiheuttajia, ja meistä jokainen sairastaisi ne elämänsä aikana. No, tuo linkittämäsi artikkeli olikin tämän tiedon valossa jokseenkin ristiriitainen. Pitää siis perehtyä asiaan lisää.

Näin THL: Koronavirukset - Infektiotaudit ja rokotukset - THL
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eroja ihmisten käyttäytymisessä löytyy ainakin omissa naapureissani, kun viime viikolla jossain kämpässä oli selvästi bileet ja toisaalta portaissa vastaan tullut mummo peitti kasvonsa, kun tulin vastaan.

Joo ja toki kaikki varmasti on kyllä vähentänyt kontaktien määrää, että jos joku jossain kotibileitä pitää tai jossain päin Suomea joku ei pidä turvaväliä niin isossa kuvassa ei ehkä niin väliä, mutta tosiaan isoja eroja tuntuu vielä eri paikkakunnilla olevan, sen takia en usko ainakaan tuohon että yritettäisiin hävittää tauti kokonaan pois, varsinkin kun kevät etenee ihmiset aktivoituu vielä lisää. Pitäisi ulkonaliikkumiskielto asettaa pitkäksi aikaa ja pistää työmaaliikenne seis jos haluaa tukahduttaa ja sitten pitäisi kovaa testausta ja seurantaa olla ettei ulkomailta tulisi uutta aaltoa. Sitten jos uusi aalto tulee ollaan jopa pahemmassa ongelmassa kun nyt
 

Mathieu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens
Muut hengitystieinfektiot tappavat maailmanlaajuisesti joka vuosi 2,6 miljoonaa ihmistä. Kymmenessä vuodessa siis 26 miljoonaa. Tämä tuskin edes pahimmissakaan skenaarioissa tuplaisi uhreja seuraavan vuoden aikana. Miksi aiemmin ei ole julistettu dystopiaa?

Luet toki kaikkia viestejä kuin piru raamattua, mutta kommentoidaanpas vielä kerran. Viittasin dystopialla yhteiskuntaan, joka pysyy suljettuna tällaisen kriisin takia. En viitannut tautiin itsessään.

Kirjoitin: "Jos laumasuoja ja immuniteetti ovat jatkossakin tutkijoille epävarmoja, niin lopulta vaihtoehtoina on joko purkaa rajoitteet (osin tai hitaasti isolta osalta) tai pitää ikuisesti yhteiskunnat osin suljettuina ja muuntua uuteen ihmeelliseen dystopiaan (tai kenties utopia jollekin? ei minulle)."

Siis: onko luetun ymmärtämisessäsi kenties hämärää? En viitannut tautiin, vaan yhteiskunnan suljettuna pitämiseen.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
...
itse en kovin hyvänä vaihtoehtona näe sitä, että täällä siirrettäisiin koronapiikkiä selvästi myöhäisempään aikaan kun muualla maailmassa / euroopassa. Siinä vaiheessa kun muualla alkaa talous kasvaa ja meidänkin vienti alkaisi vetämään, niin täällä vielä pidettäiisin maata kiinni tai oltaisiin tautipiikin kourissa.

Noukin tuon palan viestistäsi, koska en aluksi tajunnut pointtia.

Suomessa teollisuus pyörii rajoittamatta, arvee tekee töitä koska tilauskirjat ovat täynnä ja rekkakuskit vievät valmiit tuotteet puis.
Toki markkinamme on kotimaassa eikä vielä ole komponenttipula tihkaissut, ehkä myöhemmin ranskalaisten palikoiden saatavuus on ongelma.
Lomautuksia isoissa vientifirmoissa tehdään, mutta syynä ei ole suomalainen koronapolitiikka vaan markkinatilanne.
Käsittääkseni Suomen vientiteollisuus ei ole mikään mälyttömän iso prosessitehdas, jonka ylösajo kestäisi kuukausia.

Kampaamot, ravintolat, urheilujoukkueet, festivaalijärjestäjät sekä tatuoijat ovat tiukilla.
Kansalaiskuluttaja ei tiedä mihin liksansa käyttäisi, tuo päivittäin työssäkäyvä. Vaikka etäopettaja tai arvee, meitäkin nimittäin on paljon.
Kansantalous ei romahda ravintoloiden tai kapakoiden kiinnioloon, mikäli porukka ei pelaa jollain ulkomaan nettikasinoilla koko rahallaan eli siirrä palkkaansa ulkomaille. Tehdyllä työllä lienee jokin arvo, ainakin hetken tilillä näkyvä, Suomessa tehdään töitä koko ajan.

Vientiteollisuuteen liittyen tuo tautipiikin huomiointi on hyvä.
Tautiset työikäiset saattavat kärsiä pari viikkoa, pahimmassa tapauksessa joutua kai kuukauden saikulle.
Eli tämä sairaslomailu huomioiden tuo globaali sairastamisen synkronointi olisi kyllä nerokas kansantalousliike.

Antaa taudin rullata yli maamme, kaikki sairastavat yhtä aikaa.
Ja jos joku rankemmin kokee taudin niin se on sitten Sairaanhoitopiirin Korkeammassa Kädessä.
Tehohoitopaikka.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

"Meidän arvioimme perustuu pikemminkin siihen, että katsomme, minkälainen kuolleisuus on Italiassa, Espanjassa tai New Yorkissa, missä tautia on paljon, tutkijaryhmän jäsen Jouni Tuomisto sanoo. "

Eli siis nämä numerot perustuu aika löyhään dataan. .

Kyllä kuulostaa aika löyhältä datalta. Samassa haastattelussa mainitsee näin:

"Tietysti voidaan lähteä miettimään, onko Italiassa perimä tai joku muu poikkeama niin, että Suomessa voi olla matala kuolleisuus ja Italiassa korkea. Tässä vaiheessa meillä ei kuitenkaan ole semmoista tietoa, että voisimme sanoa, miksi italialaiset olisivat paljon suuremmassa riskissä."

Tietoahan tällaisesta poikkeamasta nimenomaan on ihan normaaleilta vuosiltakin, kun seuraa niitä täälläkin mainittuja antibiooteille resistenttien bakteerien aiheuttamia infektioita ja niiden aiheuttamia kuolemia. Noin keskimäärin tällaisiin kuolee esimerkiksi Italiassa 11 000 henkilöä vuodessa, Suomessa näitä kuolemia tapahtuu noin 90.

Eli on todella vaikea kuvitella, että Italian luvut olisi lähelläkään täällä vaikka kuinka paska osuisi tuulettimeen.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kyllä mua ällöttää nämä poliitikot, jotka on ruvenneet tekemään politiikkaa tällä asialla. Halpamaista.

Yksikään poliitikko mistään puolueesta ei vakavalla naamalla voi tulla kertomaan, että itse olisivat hallitusvastuussa tässä tilanteessa yhtään sen paremmin osanneet toimia. Samat paskat maskit sieltä Kiinasta olisi huoltovarmuuskeskus tilannut, vaikka siellä hallituksessa olisi mikä hyvänsä kokoonpano istunut. Ihan turha muuta väittää ja on vastenmielistä, että tätä tilannetta käytetään populistisesti oman äänisaaliin kalastamiseen.

Joku Hjallis esimerkiksi väitti muutama vuosi sitten vielä, että tuosta hänen liikkeestään ei tule perinteistä politiikkaa tekevä puolue. No ei nekään puheet kauaa pitäneet. Ihan samanlainen poliittinen pyrkyri hänestäkin on saman tien tullut, kuin kenestä tahansa muustakin eduskunnassa istuvasta henkilöstä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
No toisaalta rehellisyyden nimissä on ainakin itse myönnettävä, että jos hallitusta istuisi nyt vaikka PS-Kesk-KOK, niin varmaan minulla kuin monella muullakin olisi sairausloma päällä, kun sormet ovat menneet nivelrikkoon kaikesta naputtelusta eri keskustelupalstoille. Ikäväähän se on, että politiikkaa tehdään ja kylvetään eripuraa, että saadaan pidettyä oma väki sopivan kiihoittuneina. Emme pidä jakkupukuisista lespofemnisteistä, niin kaikki mitä jakkupukuiset lespofeministit tekee, on väärin. Emme pidä persuista, niin kaikki mitä persut tekee, on väärin. Tai tällainen fiilis minulle on ainakin tullut. Luulisi meinaan, että Marinin hallituksen kriisinhoitoon olisi edes vahingossa sattunut sekaan edes yksi oikea päätös, mutta kun twitteriä selailee, niin ei ole. Asia, joka tietysti hieman aiheuttaa huolta, jos tämä kerta näin vihkoon vedetään. Mutta tällaisia me ihmiset olemme.
 
Viimeksi muokattu:

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On ihan mahdollista toki, että ilmapiiri on hieman muuttunut vapautuneempaan suuntaan, mutta ulkoilijoita on kyllä riittänyt koko poikkeustilanteen ajan.
Juu, on porukkaa riittänyt tähänkin asti paljon hyvillä ilmoilla, mutta mun mielestä aiemmin on porukka on enemmän ”luimistelelut” etäällä toisistaan, poislukien lintubongarit torneissaan. Eli kuten totesin, niin fiilis vaikutti jotenkin vapautuneemmalta - vaikea selittää suoraan mistä johtuu ja saattaahan se olla ihan puhtaasti omaa kuvitelmaa.

Ikeat vetää lisäksi porukkaa myymälöihin entiseen malliin, mutta ne onkin sellaisia ruotsalaisuuden saarekkeita Suomessa, joten niissä on löysemmät rajoitteet etäisyyden ottamisen suhteen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Yksi mahdollisesti uskottavakin osaselvitys Roberto Savianolta Italian kuolemille:


Lombardia on Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconin kotimaakunta, jota nykyään hallitsee äärioikeistolainen La Lega ja Savianon mukaan myös mafia. Lombardian hallinto viivytteli tärkeiden viruksen leviämisen hidastamiseen liittyvien päätösten kanssa liian pitkään suojellakseen taloudellisia intressejä. Lombardiaa pidetään yhtenä Italian vahvimmista ja rikkaimmista alueista, mutta todellisuudessa se oli koronapandemian iskisessä täysin valmistautumaton.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Joko ne Hussin alueella hoitokodeissa kuolleet ovat luvuissa mukana? Onkohan siellä muitakin tilastovirheitä?
 
Luet toki kaikkia viestejä kuin piru raamattua, mutta kommentoidaanpas vielä kerran. Viittasin dystopialla yhteiskuntaan, joka pysyy suljettuna tällaisen kriisin takia. En viitannut tautiin itsessään.

Kirjoitin: "Jos laumasuoja ja immuniteetti ovat jatkossakin tutkijoille epävarmoja, niin lopulta vaihtoehtoina on joko purkaa rajoitteet (osin tai hitaasti isolta osalta) tai pitää ikuisesti yhteiskunnat osin suljettuina ja muuntua uuteen ihmeelliseen dystopiaan (tai kenties utopia jollekin? ei minulle)."

Siis: onko luetun ymmärtämisessäsi kenties hämärää? En viitannut tautiin, vaan yhteiskunnan suljettuna pitämiseen.

Mikä tässä oli ongelma? Ymmärsin dystopialla juurikin yhteiskunnan suljettuna pitämisen. Ihmettelin vain, että miksi aiemmin ei ole toimittu näin. Nyt kun tuli uusi hengitystieinfektio, joka ei poikkea aiemmista paljonkaan, ajaudittiin dystopiaan. Ehkä sinunkin ääni muuttuu kellossa siinä vaiheessa, kun tavara- ja ruokapula iskee, minkä seurauksena on mm. nälkää ja rikollisuuden kasvua. Silloin yhteiskunnan suljettuna pitäminen ei ole houkutteleva vaihtoehto. Oli sitten taustalla räkäyskä tai jokin muu syy.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Joko ne Hussin alueella hoitokodeissa kuolleet ovat luvuissa mukana? Onkohan siellä muitakin tilastovirheitä?
HUS-alueen lukuja en kommentoi, mutta esimerkiksi Ranskassa, Belgiassa, Italiassa ja Espanjassa on ollut enemmän tai vähemmän tosiasioihin perustuvia väitteitä, että hoivakodeissa ja vanhainkodeissa kuolleet on lisätty COVID-vainajien tilastoihin kuolinsyytä tarkemmin eli laboratoriossa tutkimatta. Monta vainajaa on viety suoraan krematorioon.
En tiedä mikä käytäntö suomalaisissa hoiva- ja vanhainkodeissa on, riittääkö kuolintodistuksen kirjoittajalle silmämääräinen ja potilashistoriaan perustuva diagnosointi vai vaihtelevatko käytännöt.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kun täällä ketjussa on pohdittu vaihtoehtoja erilaisia exit-strategioiden välillä. Ruotsin mallia onkin käsiteltylty varsin kattavasti. Singaporessa on sitten päinvastainen strategia eli tämä joidenkin arvioiden mukaan ainoa oikea WHO:n hyväksymä tukahduta ja testaa, testaa ja testaa -malli.

Singapore on yksi maailman tiheiten asuttu maa, rikas ja teknisesti hyvin kehittynyt kaupunkivaltio jonka kansalaiista valtaosa työskentelee valkokaulusammatteissa. He ovat tottuneet lähes totalitaristiseen hallintoon. Väkiluku on käytännössä sama kuin Suomessa. Maalla on maarajaa ainoastaan Malesian kanssa ja rajanylitys paikkoja on ainoastaan kaksi, mutta se on yksi maailman vilkkaimmista rajoista, sillä maan duunarit asuvat ja tulevat töihin käytännässä Malesiasta. Olen kyseisen rajan joskus aikoinaan bussilla ylittänyt (tosin en ollut duunari), mutta en tarkkaan muista minkälainen byrokratia siinä oli, joten taisi suht sujuvaa olla. Nämä seikat toisaalta luovat mahdollisuuksia, toisaalta aiheuttavat uhkia, mutta erityisesti oleellista on että kaikkea mikä heiltä onnistuu ei voida suoraan olettaa toimimaan meillä.

Miten Singapore on sitten epidemian käsittelyssä onnistunut? Riippuu miten sitä mittaa. Kuolleita on toistaiseksi ainoastaan 10 kpl eli so far so good. Tartuntoja on tilastojen mukaan noin 4500, mikä paperilla on hieman enemmän kuin Suomessa, mutta koska maa on ymmärtääkseni testannnut huomattavasti enemmän, niin käytännössä tauti on todennäköisesti Suomessa huomattavasti useammalla. Mielenkiintoista on, että näistä tartunnoista on maan tilastojen mukaan aktiivisia ainoastaan 1900 eli parantuneita olisi jopa 2600. Tuostakin voisi päätellä että tauti on siis maassa ollut kauemmin kuin Suomessa, minkä toki tiedämme muutenkin. Näistä seikoista huolimatta tilanne ei ole ihan näin simppeli.

Singapore on kertoman mukaan joutunut laittamaan yhteiskunnan kiinni pariin-kolmeen uudestaan kertaan kun epidemia on ryöpsähtänyt avaamisten jälkeen uudelleen. Kun katsoo kumulatiivista tilastoa, niin tätä on vaikea nähdä vaan trendi on vain tasaisen kasvava:
Kun katsoo päiväkohtaisia lukuja, niin siitä on muutama dippi havaittavissa:
Kuitenkin isompi huomio kohdistuu siihen, että viimeisen kahden viikon aikana uusien tapauksien määrä on räjähtänyt alle sadasta tartunnasta per päivä yli seitsemäänsataan ja kasvu näyttää hirveältä. Pitää seurata seuraavat viikot, että missä vaiheessa tasaantuu eli tuleeko uusia tartuntuja useita tuhansia päivässä.

Joka tapauksessa malli näyttää singaporessa epäonnistuneen. Pidän mahdottomana että tautiketjuja saataisiin enää jäljitettyä ja katkaistua, vaan paska on tuulettimessa. Tuo ei suoraan tarkoita, etteikö malli voisi toimia Suomessa, mutta lapsenusko sitä kohtaan on kohdannut melkoisen reality checkin. Jos Singapore ei siinä onnistu, niin helppoa se ei tule olemaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Joka tapauksessa malli näyttää singaporessa epäonnistuneen. Pidän mahdottomana että tautiketjuja saataisiin enää jäljitettyä ja katkaistua, vaan paska on tuulettimessa. Tuo ei suoraan tarkoita, etteikö malli voisi toimia Suomessa, mutta lapsenusko sitä kohtaan on kohdannut melkoisen reality checkin. Jos Singapore ei siinä onnistu, niin helppoa se ei tule olemaan.

Singaporen tilanteesta ja vakavasta virheestä (siirtotyöläisten unohtaminen) kertoi juuri Ilta-Sanomat artikkelissaan. Keltaisen lehdistön uutisen luotettavuuden arvioikoon kukin tahollaan. Minusta tuo on kuitenkin varsin uskottavalta tuntuva näkemys: Koronan mallimaana pidetty Singapore teki karmean virheen – tartuntojen toinen aalto iskee nyt täysillä
 

julkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NHL
Mikä tässä oli ongelma? Ymmärsin dystopialla juurikin yhteiskunnan suljettuna pitämisen. Ihmettelin vain, että miksi aiemmin ei ole toimittu näin. Nyt kun tuli uusi hengitystieinfektio, joka ei poikkea aiemmista paljonkaan, ajaudittiin dystopiaan. Ehkä sinunkin ääni muuttuu kellossa siinä vaiheessa, kun tavara- ja ruokapula iskee, minkä seurauksena on mm. nälkää ja rikollisuuden kasvua. Silloin yhteiskunnan suljettuna pitäminen ei ole houkutteleva vaihtoehto. Oli sitten taustalla räkäyskä tai jokin muu syy.

Tavara- ja ruokapula iskee, anna mun kaikki kestää. Tietyistä elintarvikkeista saattaa tulla pulaa, mutta kyllä kaupasta ihminen ruokaa tulee löytämään samanlailla kuin ennenkin ja tavara ei maailmasta kyllä mihinkään lopu, puhumattakaan tavarasta mitä ihminen oikeasti tarvitsee. 90% tavaratalossa olevasta tavarasta on loppuen lopuksi sellaista mitä ihminen ei tarvitse välttämättä elämiseen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Singaporen tilanteesta ja vakavasta virheestä (siirtotyöläisten unohtaminen) kertoi juuri Ilta-Sanomat artikkelissaan. Keltaisen lehdistön uutisen luotettavuuden arvioikoon kukin tahollaan. Minusta tuo on kuitenkin varsin uskottavalta tuntuva näkemys: Koronan mallimaana pidetty Singapore teki karmean virheen – tartuntojen toinen aalto iskee nyt täysillä
Niinhän minä just sanoin (en siis oikeasti). Minusta tuo on erittäin uskottava näkemys. En kuitenkaan tiedä onko oikein muotoilla että he 'unohtivat huomioida'. Miten tuo olisi voitu huomioida? Rajan ylittää 45 000 ihmistä päivässä ja maa ei ilman heitä pärjää. No man is an island eikä singaporekaan ihan ole, sillä sinne johtaa maakannas. Tuota määrää ei voi testata. Olisiko expantit pitänyt internoida jäämään maahan. Ei ole mahdollista keinoa saada tuota strategiaa toimimaan jossa yhteiskunta olisi auki tiheällä testauksella. Strategia oli epäonnistunut, ei sen toteutus.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
90% tavaratalossa olevasta tavarasta on loppuen lopuksi sellaista mitä ihminen ei tarvitse välttämättä elämiseen.
Noinhan se edesmennyt Pentti Linkolakin totesi, että 90% jättimarketeissa myytävästä tavarasta on joko turhaa tai jopa haitallista. Ja ihan oikeassa oli. No, tavara ei tosiaan koronan myötä lopu eikä järkevöidy, mutta toivotaan että ennen koronaa käsistä lähteneeseen matkailuun tulee joku järki.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tavara- ja ruokapula iskee, anna mun kaikki kestää. Tietyistä elintarvikkeista saattaa tulla pulaa, mutta kyllä kaupasta ihminen ruokaa tulee löytämään samanlailla kuin ennenkin ja tavara ei maailmasta kyllä mihinkään lopu, puhumattakaan tavarasta mitä ihminen oikeasti tarvitsee. 90% tavaratalossa olevasta tavarasta on loppuen lopuksi sellaista mitä ihminen ei tarvitse välttämättä elämiseen.
Ihmettelen kanssa tuota dystopianälänhätää, toki ihmettelen myös saman kirjoittajan kyvyttömyyttä nähdä miten voi vaikkapa tuhannen tehohoitopaikan limiitti tulla täyteen jos on ainoastaan 500 koronapotilasta tehohoidossa kun muutenhan ne paikat on aina tyhjillään.

Traktoriin ei korona tartu eikä edes traktorikuskiin jos ei seurustele sairastavien kanssa. Monipuolisuus saattaa jonkun verran ruokakaupassa kärsiä mutta kyllä vaikutukset tässä kriisissä koskevat nimenomaisesti palveluliiketoimintaa. Toki kansalaisen ostovoiman romahtaessa ei mahaa täytä vaikka kaupassa olisi miten ruokaa, mutta melko vaikea nähdä kuitenkaan Suomessa ihan ensimmäisenä tilannetta että nälänhätä iskisi päälle. Sellaiseen tilanteeseen jos joudutaan niin homma on jo niin isosti vituillaan valmiiksi että käytännössä sama olisi jo sammuttaa ne valot.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
.
Suomessa teollisuus pyörii rajoittamatta, arvee tekee töitä koska tilauskirjat ovat täynnä ja rekkakuskit vievät valmiit tuotteet puis.
Toki markkinamme on kotimaassa eikä vielä ole komponenttipula tihkaissut, ehkä myöhemmin ranskalaisten palikoiden saatavuus on ongelma.
Lomautuksia isoissa vientifirmoissa tehdään, mutta syynä ei ole suomalainen koronapolitiikka vaan markkinatilanne.
Käsittääkseni Suomen vientiteollisuus ei ole mikään mälyttömän iso prosessitehdas, jonka ylösajo kestäisi kuukausia.

Omasta työpaikastani paperia lähtee jatkuvasti ympäri maailmaa, puhutaan varmasti reilusti kolminumeroisesta määrästä eri maita.

Tällä hetkellä tilauksia on kyllä todella hyvin. Melkeinpä pisimmät kannat mitä nähnyt oman tuotantoyksikön osalta vuosiin. Viime kierrossa omalta työpisteeltä lähti satoja tonneja kohti USA:n itärannikkoa. Vapaiden jälkeen suunta taitaa olla Kiinassa ja Aasiassa. Tuhansia tonneja. Rouva tietää paremmin kun aloitti aamukaffeen jälkeen duunit tuossa keittiössä, kun paikkkaa viime viikkoa tai tekee etupeltoon tulevaa. Itse ei nyt jaksa niin kysellä kun vasta pääsin vapaille.

Suurin pelko firmassamme taitaa olla juuri se että tuotantotyöntekijät loppuu (sairastuu) ja siksi jouduttaisiin ajamaan tuotantoa alas. Toimihenkilöthän painaa pääosin etänä. Niin se taitaa olla monessa eri firmassa. Toistaiseksi kukaan ei kuulema ole edes koko konsernissa sairastunut, ainakin tällaisia tsemppiterveisiä on kuulunut, eikä puhelinkaan ole pirissyt vapailla ylitöihin. Saa nähdä mitä kevät/kesä tuo tullessaan.

DAY 34, tänään 21,1km reipasta hölkkää kun puoliso saa työnsä tehtyä ja kun tyttö ja koira on ulkoilutettu.
 
Tavara- ja ruokapula iskee, anna mun kaikki kestää. Tietyistä elintarvikkeista saattaa tulla pulaa, mutta kyllä kaupasta ihminen ruokaa tulee löytämään samanlailla kuin ennenkin ja tavara ei maailmasta kyllä mihinkään lopu, puhumattakaan tavarasta mitä ihminen oikeasti tarvitsee. 90% tavaratalossa olevasta tavarasta on loppuen lopuksi sellaista mitä ihminen ei tarvitse välttämättä elämiseen.

Jo nyt yritykset ovat vaikeuksissa, kun varaosien saatavuus tökkii. Et ilmeisesti ole nähnyt kuvia Neuvostoliitosta 90-luvun vaihteessa? Voi esim. mansikoiden saatavuus olla hyvin vaikeaa ensi kesänä, jos ukranalaiset eivät pääse maahan ja suomalaiset vätykset eivät niihin hommiin lähde. Samaa ilmiötä mm. jenkkilän pelloilla, kun meksikolaiset eivät pääse maahan. Vain yksi esimerkki. Esim. kahvista ja monesta muusta hyödykkeestä tulee huutava pula, jos lockdown jatkuu pitkään. Elämme globalisaation myötä keskinäisriippuvuuden maailmassa, jos et ole huomannut.

Ihmettelen kanssa tuota dystopianälänhätää, toki ihmettelen myös saman kirjoittajan kyvyttömyyttä nähdä miten voi vaikkapa tuhannen tehohoitopaikan limiitti tulla täyteen jos on ainoastaan 500 koronapotilasta tehohoidossa kun muutenhan ne paikat on aina

Kukahan nyt hahmottaa ja miten. Keskustelija puhui pysyvästä dystopiasta. Luuletko, että Suomessa ei jopa nähtäisi nälkää ja viheliäistä köyhyyttä, jos bruttokansantuote laskee tätä tahtia?

Tahallaan ymmärsit varmaan väärin tuon tehohoidonkin tai irroitit vain yhden lauseen asiayhteydestään. Oli perusteet epäillä Ruotsin tehohoitokapasiteetin loppumista.
 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:

julkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NHL
Jo nyt yritykset ovat vaikeuksissa, kun varaosien saatavuus tökkii. Et ilmeisesti ole nähnyt kuvia Neuvostoliitosta 90-luvun vaihteessa? Voi esim. mansikoiden saatavuus olla hyvin vaikeaa ensi kesänä, jos ukranalaiset eivät pääse maahan ja suomalaiset vätykset eivät niihin hommiin lähde. Samaa ilmiötä mm. jenkkilän pelloilla, kun meksikolaiset eivät pääse maahan. Vain yksi esimerkki. Esim. kahvista ja monesta muusta hyödykkeestä tulee huutava pula, jos lockdown jatkuu pitkään. Elämme globalisaation myötä keskinäisriippuvuuden maailmassa, jos et ole huomannut.

Keksitkö vielä muita esimerkkejä kuin mansikat ja kahvin? Nämä tiputtaa vaikka kokonaan pois, niin aika hyvin ihminen vielä elää. Jos tilanne jäisi siitä kiinni, että ruokaa ei olisi, niin tuskin suomalainen jäisi kotiin kuolemaan jälkeen vs. tekisi jotain asian eteen, että saisi ruokaa.

Elämme globalisaation myötä maailmassa, jossa LUULEMME, että olemme täysin riippuvaisia muusta maailmasta. Omalla tuotannolla, jota kohti toivottavasti siirrytään, on joskus historiassa suomalainen elänyt täällä meidän kylmässä ja kivikkoisessa pohjoisessa jo kauan.

Ps. oli suhteellisen onttoja nuo elintarvike-esimerkkisi, kun puhutaan ravintoaineista joilla ihminen toimii. Heitäppä esimerkkejä, että esimerkiksi hiilihydraatit ja proteeinit loppuisivat ruokakaupoista.
 
Keksitkö vielä muita esimerkkejä kuin mansikat ja kahvin? Nämä tiputtaa vaikka kokonaan pois, niin aika hyvin ihminen vielä elää. Jos tilanne jäisi siitä kiinni, että ruokaa ei olisi, niin tuskin suomalainen jäisi kotiin kuolemaan jälkeen vs. tekisi jotain asian eteen, että saisi ruokaa.

Elämme globalisaation myötä maailmassa, jossa LUULEMME, että olemme täysin riippuvaisia muusta maailmasta. Omalla tuotannolla, jota kohti toivottavasti siirrytään, on joskus historiassa suomalainen elänyt täällä meidän kylmässä ja kivikkoisessa pohjoisessa jo kauan.

Ps. oli suhteellisen onttoja nuo elintarvike-esimerkkisi, kun puhutaan ravintoaineista joilla ihminen toimii. Heitäppä esimerkkejä, että esimerkiksi hiilihydraatit ja proteeinit loppuisivat ruokakaupoista.

Emme elä omavaraistaloudessa kuten 1950-luvulle saakka. Enemmistö näistä puhelimennäprääjistä tuskin edes osaisi ravintoaan hankkia viljelemällä sekä kalastamalla/metsästämällä. Viimeistään Suomen talvi tappaisi monet kylmään ja nälkään, jos palaisimme 1800-luvulle.
 

julkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NHL
Emme elä omavaraistaloudessa kuten 1950-luvulle saakka. Enemmistö näistä puhelimennäprääjistä tuskin edes osaisi ravintoaan hankkia viljelemällä sekä kalastamalla/metsästämällä. Viimeistään Suomen talvi tappaisi monet kylmään ja nälkään, jos palaisimme 1800-luvulle.

Ja kaikki tämä osaaminen on Suomesta siis kadonnut, kuten myös sitä tukeva teknologia koronan myötä? Pystyimme siihen 1950-luvulle asti, mutta enää ei olisi mahdollista? Asia kunnossa...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös