Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 263 399
  • 81 150

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lisäksi pitkä itämisaika ja oireettomat tartuttajat tekee epidemian hallinnasta vaikeaa.
Aika moinen vähättely, koska hallinta vaatii hirmuista kapasiteettia testata ja armeijan verran jäljittäjiä.
Yhdysvalloissa hallinto on tehnyt yhden pahan virheen (totaalinen valmistautumattomuus) ja suunnittelee toista, rajoitusten avaamista ilman riittävää tartuntojen testaamista ja jäljittämistä. Jälki on epäilemättä karmeaa.
Trumpetilla ei ole mitään sanavaltaa osavaltioiden avautumiseen, se on osavaltioiden täydessä päätäntävallassa. Toki jos nuo menee kuten pressa tahtoo, niin saavat lock down nro 2.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Sairaalahoidossa olevien määrä tuli taas alaspäin ja tarkka lukema on nyt 199 kappaletta. Edellisen kerran alle 200 vuodepotilaan oltiin 4.4., jolloin hoidettavien määrä otti yhden suurimmista prosentuaalisista nousuistaan (4.4. 184 => 5.4. 209). Tähän mennessä suurimmat varmistetut päivittäiset tartuntamäärät on kirjattu 3.4., 6.4. ja 7.4. Näistä kaikista on kulunut tässä vaiheessa sen verran aikaa, että jokaisen päivän sairaalahoitoon asti etenevät tapaukset olisivat jo joutuneet hoitoon. Tästä huolimatta sairaalahoidossa olevien määrä laskee jatkuvasti, mitä voi pitää erittäin hyvänä merkkinä Suomen tilanteesta. Kahden viimeisimmän viikon aikana testeissä on siis todettu todennäköisesti suhteessa enemmän oireettomia / vähäoireisia tapauksia lisääntyneen kapasiteetin vuoksi. Nyt mm. 15.4. ja 16.4. tehty yhteensä yli 5000 testiä ja 17.4. todennäköisesti ainakin se 2500 kappaletta tähän päälle.

E: karkeasti laskettuna kolmena viimeisimpänä arkipäivänä on tehty noin seitsemäsosa kaikista Suomen koronatesteistä epidemian alusta laskien.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Päivittäiset tautitapaukset näytteenottopäivän mukaan pysyy aika aisoissa, mutta Suomen testausmäärät vaihtelevat liian rajusti, että tästä kannattaisi mitään suuria johtopäätöksiä tehdä.
Olen eri mieltä tästä. Pääsiäispyhiä lukuun ottamatta on nyt testattu kahden viikon ajan lähes 2500 päivittäisellä keskiarvolla.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Sairaalahoidossa olevien määrä tuli taas alaspäin ja tarkka lukema on nyt 199 kappaletta. Edellisen kerran alle 200 vuodepotilaan oltiin 4.4., jolloin hoidettavien määrä otti yhden suurimmista prosentuaalisista nousuistaan (4.4. 184 => 5.4. 209). Tähän mennessä suurimmat varmistetut päivittäiset tartuntamäärät on kirjattu 3.4., 6.4. ja 7.4. Näistä kaikista on kulunut tässä vaiheessa sen verran aikaa, että jokaisen päivän sairaalahoitoon asti etenevät tapaukset olisivat jo joutuneet hoitoon. Tästä huolimatta sairaalahoidossa olevien määrä laskee jatkuvasti, mitä voi pitää erittäin hyvänä merkkinä Suomen tilanteesta.
Jep, olen miettinyt samoja lukuja - vähintään voidaan tällä hetkellä todeta, ettei mikään kategoria ole hallitsemattomassa kasvussa ja että terveydenhoitojärjetelmä on vielä kaukana kestorajoistaan. So far so good.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuli mieleen, että miten hyvin näistä testausmääristä tiedetään muuallakaan.

Satakunnan Kansa uutisoi tänään:

” Testillä varmistettuja koronavirustartuntoja on Satakunnassa nyt kaikkiaan 46. Suurin osa potilaista on ollut lieväoireisia.

Satakunnassa on testattu tähän mennessä sairaanhoitopiirin mukaan ainakin 1 500 henkilöä koronaviruksen varalta. Luvusta puuttuu osa yksityisellä sektorilla tehdyistä testeistä. Sairaanhoitopiiri arvioi, että kaikkiaan näytteitä on otettu noin 1 750. Positiivisista löydöksistä 42 on tehty julkisella ja neljä yksityisellä sektorilla.


Sairaanhoitopiirissä on kiinnitetty huomiota THL:n koronakartan näyttävän Satakunnan testauksen osalta jostain syystä liian alhaisia lukuja. Todelliset luvut ovat sairaanhoitopiirin arvion mukaan noin 40 prosenttia sitä suuremmat.”
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Jännä juttu jota kelannut. Tulee paljon luotettavan kuuloista tilastoa että moni sairastunut täysin oireeton mm. näillä lentotukialuksilla. Kuitenkin Suomessa testataan 2000-3000 joka päivä ja tosi vähän osumia tulee. Näillä testattavilla on varmaan koronan oireet mutta jos on muuta flunssaa päällä niin eikö korona tule niihin?
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Jep, olen miettinyt samoja lukuja - vähintään voidaan tällä hetkellä todeta, ettei mikään kategoria ole hallitsemattomassa kasvussa ja että terveydenhoitojärjetelmä on vielä kaukana kestorajoistaan. So far so good.
Erittäin yksinkertaistetusti voisi jopa ajatella, että R0-luku on Suomessa ollut jo pidempään alle 1, koska sairaalasta kotiutuu päivittäin enemmän ihmisiä kuin sinne päätyy. Mutta muuttujia on sen verran paljon, että johtopäätös ei ole tässä vaiheessa ihan rehellinen.
 
Eipä tuo koronavirusepidemia ole vielä kuin kasvuvaiheessa tuolla USA:ssa. Joitakin tuhansia kuolemia tulee päivittäin uusia. Taitaa tehdä 10 vuoden influenssakuolemien edestä tuhoa ennen kuin tämä vuosi on ohi.

Influenssaan on rokote, jolla voidaan suojata riskiryhmiä, koronavirukseen ei. Lisäksi tietylle osalle potilaista koronavirus aiheuttaa tehohoitoa vaativan reaktion (ks. Boris Johnsonin tautikertomus), vaikkei olisikaan vielä vanha ja hauras. Lisäksi pitkä itämisaika ja oireettomat tartuttajat tekee epidemian hallinnasta vaikeaa. Siinä syitä, miksi koronavirus on kausi-influenssaa tuhoisampi tuliainen, ja miksi yhteiskunnat on pakkokin sulkea soveltuvin osin väestön suojelemiseksi.

Yhdysvalloissa hallinto on tehnyt yhden pahan virheen (totaalinen valmistautumattomuus) ja suunnittelee toista, rajoitusten avaamista ilman riittävää tartuntojen testaamista ja jäljittämistä. Jälki on epäilemättä karmeaa.

Kasvu on kaikkialla logaritminen, ei eksponentiaalinen. Näin väitteesi ei välttämättä ole vedenpitävä. Myös aiemmat koronavirukset näyttävät käyttäytyvän niin, että pahin tautipiikki on huhtikuussa. Epidemiology and clinical characteristics of human coronaviruses OC43, 229E, NL63, and HKU1: a study of hospitalized children with acute respiratory tract infection in Guangzhou, China

Ja edelleen ihmettelen, jos näihin vanhoihin koronaviruksiin sairastuu kymmeniä miljoonia vuosittain (ovat siis samalla tavalla hyvin tarttuvia) ja kuolleisuus on 0,8 prosenttia (sars covid 2019:ssa 1,3 huom. Heikki Peltolan mukaan uusimpien tietojen perusteella lähellä 1prosenttia), miksi ne eivät ole aiheuttaneet samanlaista maailmanlaajuista kaaosta aikaiseksi? Kuka uskoo toimivan rokotteen kehittämiseen uuteen koronavirukseen lähikuukausina, jos vanhoihin ei ole rokotetta kehitetty 50 vuoteen? Skainfluenssarokotteen kehittämistä auttoi aikanaan se, että oli niin läheistä sukua influenssaviruksille, joihin on rokote.

Aluksikin vertasin toki Yhdysvalloissa tilannetta. Siellä uusi korona näyttää olevan leviävämpi ja tappavampi kuin influenssavirukset.

Lisäksi laumainnuniteetista meillä ole mitään vakavasti otettavia oletuksia toistaiseksi edes olemassa, mutta en edes tarkoittanut tällaisia. En tarkoittanut tulevaisuutta, kun kirjoitin "kuolonuhrien noususta rajusti", vaan tarkoitin tilastollisesti vuotta 2020. Kokonaiskuolleisuus näyttäisi olevan kohollaan aiempiin vuosiin verrattuna. En tehnyt ennustusta, vaan arvioni reaalitilanteesta. Voihan arvioini olla vääräkin, jos loppuvuodesta kuolleisuus putoaakin rajusti, mutta tältähän tämä laajemmin länsimaissa tällä hetkellä näyttää. Voihan toki olla, että kokonaiskuolleisuus nousee myös juurikin tämän yhteiskuntasulunkin tuloksena. En ota siihen kantaa.

Ja toiseen kommenttiisi, en ala ad hominem -tyyliseen arvosteluun emeritus-Peltolasta, mutta sanotaan vaikkapa näin, että en liity vielä hänen koulukuntaansa kuin korkeintaan takautuvasti. "Täysinpalvelleena" hänellä on toki oikeutensa kansalaisten ajatusmaailmaa ravistella. Toivottavasti ei kuitenkaan aiheuta puheillaan liikaa hallaa vallitsevalla ja nyt hyväksytylle eristyspolitiikalle.

Minä esitin selvät luvut, joiden mukaan influenssa on todennäköisesti ollut tappavampi (mahdollisesti jopa kaksi kertaa) kuin korona tähän asti jopa tämän talven aikana, jolloin rajoittamistoimien takia influenssakausi on ollut laimeampi. Väitätkö siis samalla logiikalla, että sadan metrin pikajuoksunkin voittaa juoksija, joka kellottaa enemmän sekunteja? Toki influenssakausi alkoi aiemmin.

Se kai on tieteellinen fakta, että koronan sairastaneelle/kantaneelle muodostuu immuniteetti ainakin jokisikin aikaa. Immunitetin kestosta vain ei ole tarkkaa tietoa. Muissa viruksissa, joissa näin tapahtuu muodostuu myös laumasuoja. Korjaa jos olen väärässä.

Ehkä Peltola täysin palvelleena voi myös ottaa vapaasti kantaa ilman pelkoa työpaikan menetyksestä. Presidenttikin otti kantaa "toisinajattelijoiden" suiden tukkimiseksi. Tämä alkaa muistuttamaan Neuvostoliittoa. Tiedän sieltä eräänkin tapauksen, jossa järjestelmää 1980-luvun alussa arvostellut oli alennettu esimiesasemasta rivityöntekijäksi. Ilmiö on pesiytynyt tieteen piiriin nykyään laajemminkin, jolloin vain tietynlaiset ylistä mielipidettä myötäilevät tutkimustulokset ovat hyväksyttäviä. Tällainen ei kuulu pluralistiseen, moniääniseen yhteiskuntaan.

Tappavuus on vain yksi osa kokonaisuutta kun taudin vakavuutta katsotaan. Mites ne muut tekijät kuten sairaanhoidon kuorma, jonka perään eilen kyselin? Meni varmaan sinulta kiireessä ohi.

Esimerkiksi Italiassa oli 15.3. 20 603 todettua tautitapausta. Siellä tehohoitoa tarvitsi noin 10 prosenttia potilaista eli noin 2000. Suomeen suhteutettuna, jossa väkiluku on noin 9 prosenttia Italiasta, se tarkoittaisi 180 tehohoitopotilasta. Italiassa on monia koronalle altistavia tekijöitä enemmän kuin Suomessa. Muun muassa kulttuuriset tavat, joissa virukset ja bakteerit vaihtavat omistajaansa, väestöntiheys sekä vanhukset asuvat samassa taloudessanuorempien sukulaisten kanssa toisin kuin Suomessa, jossa vanhukset asuvat ysin/kaksin tai laitoksissa. Suurimpana erottavana tekijänä kuitenkin miesten korkeampi ikä. suurimpia riskiryhmäläisiä (yli 80-vuotiaiata miehiä) on Italiassa (kuten Ruotsissakin) suurempi osuus. Samanlaisen tautipiikin saapuminen Suomeen on siis äärimmäisen epätodennäköistä.

Tehohoitokapasiteetin ylittyminen Suomessa on Suomessa myös äärimmäisen epätodennäköistä.
Eipä siinä taida ammattilaisten viestintä paljon auttaa, jos paniikkimedia ja some kylvävät pessimismiä:



Valtosesta terveydenhuollon ammattilaisten tulisi muistuttaa ihmisiä oikeista luvuista. Monia mietityttää, jääkö osa potilaista hoitamatta, kun perustetaan 1 000 tehohoitopaikkaa ja tehohoitoa vaatii 8 000 potilasta.

– 8 000 ihmistä ei ole toivottavasti kerralla tehohoidossa, vaan potilaat viettävät teho-osastolla arviolta ehkä 7–14 vuorokautta ja siirtyvät sitten jatkohoitoon. Tätä me ammattilaiset emme ole ehkä osanneet viestittää eteenpäin.


1990-luvun lama sai aikaan suoraan noin 15 000 itsemurhaa. Muita inhimillisiä kustannuksia maksellaan vieläkin. Nyt vaakakupissa on todennäköisesti 3000 pitkäaikaissairasta vanhusta ja ehkä yhden käden sormilla laskettava perusterve alle 50-vuotias. Ja mahdollisesti tällä miljardi-sululla ei saavuteta juuri mitään vanhustenkaan suojelemiseksi verrattuna siihen, että yhteiskunta pidettäisiin auki alle 50-vuotiaiden osalta ja vanhukset ja sairaat pidettäisiin karanteenissa. Edellyttäen, etä he myös noudattaisivat määräyksiä. Laumasuojan seurauksena myös heidän karanteeninsa voitaisiin poistaa aiemmin.
 
Viimeksi muokattu:

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Nelikymppiset vetää tuolla baareissa ja sinkkuina vailla huolta huomisesta, kouluja käydää 30 vuotiaaksi asti ja missään vaiheessa ei tule tarvetta perustaa perhettä ja hommata sitä punaista tupaa ja perunamaata. Ei herätä aamu viideltä lypsämään lehmiä tai tekemään viljatöitä tai muutoin hankkimaan perheelle elantoa.
Ja ne isoisät eivät vetäneet baareissa? Kyllä muuten vetivät, ja "nykynuorisoon" nähden paljon vetivätkin.

Koulutusta on tietyissä piireissä trendikästä morkata, mutta se tarjoaa esim. "säätykiertoon" eväät ja parempaan työllisyyteen. Lienevät ihan tärkeitä asioita nyky-Suomessa.

PS: Ne aamuviideltä herääjät eivät ole kadonneet mihinkään, vaikkeivät välttämättä pelloilla enää olekaan.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ja ne isoisät eivät vetäneet baareissa? Kyllä muuten vetivät, ja "nykynuorisoon" nähden paljon vetivätkin.

Koulutusta on tietyissä piireissä trendikästä morkata, mutta se tarjoaa esim. "säätykiertoon" eväät ja parempaan työllisyyteen. Lienevät ihan tärkeitä asioita nyky-Suomessa.

PS: Ne aamuviideltä herääjät eivät ole kadonneet mihinkään, vaikkeivät välttämättä pelloilla enää olekaan.
En minä ole morkannut koulutusta tai sanonut, että isoisät eivät vedelleet baareissa. Vaan väitän, että on täyttä puppua väittää, että lapset joutuisi kasvamaan aikuisiksi tänään aiemmin kuin ennen. Kyllä joutui lapset paljon kovemmalle aiemmin kuin tänään ja aikuiseksi ei tarvitse todellakaan kasvaa yhtä nopeasti, vaan saa olla lapsi pidempään ja hyvä niin.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Voiko nämä korkeammat tartuntaluvut olla sellaisia tapauksia jotka on syntynyt pääsiäisen tienoilla? Arvailua joo mutta tietyllä tapaa se ihmisten ryysiminen kauppoihin yms oli sen verran merkittävää pienessä ajassa.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Voiko nämä korkeammat tartuntaluvut olla sellaisia tapauksia jotka on syntynyt pääsiäisen tienoilla? Arvailua joo mutta tietyllä tapaa se ihmisten ryysiminen kauppoihin yms oli sen verran merkittävää pienessä ajassa.

Ehkä paremmin tuon näkee sairaalahoitoon hakeutuvista myöhemmin. Oireiden alkamisesta n 10 päivää on se aika, kun vakavasti sairastaneet menevät sairaalaan. Itämisaika oli maksimissaan 2 viikkoa.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Voiko nämä korkeammat tartuntaluvut olla sellaisia tapauksia jotka on syntynyt pääsiäisen tienoilla? Arvailua joo mutta tietyllä tapaa se ihmisten ryysiminen kauppoihin yms oli sen verran merkittävää pienessä ajassa.
Kokonaisuutena ns. "tuntemattoman lähteen" tartuntoja on rekisteröity erittäin vähän viime aikoina, joten tuolla pääsiäisen kaupassa käymisellä tuskin on ollut mitään vaikutusta. Virus tarvitsee tarttuakseen lähikontaktin sairastavaan, eikä tartu pinnoilta. Kaupassa asiointi on siis lähes riskitöntä, kun muistaa huolehtia perusasioista. Tartuntaluvut ovat olleet nyt pieniä suhteessa testausmääriin (älä takerru liiaksi tämän päivän lukemaan).
 

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Venäjä<=ei lue Putin, Ukrainan sota, Ässät
Ymmärtäisin että yksi keskeinen tavoite on välttää sairaanhoidon, etenkin tehosairaanhoidon romahtaminen, mikä olisi erittäin todennäköinen seuraus ilman näitä toimia. Olisiko se kauheasti rahaa säästävää, jos Suomen tehohoitojärjestelmä romahtaa? Tietysti sen verran voisi kuupahtaa henkilökuntaakin, että jonkin verran tulisi palkkasäästöä.
Eikös tuossa suoraan sanota, että ruumiit voivat suhteessa olla samat. Tämä suomen turhan raju rajoittelu sen terveydenhuollon romahduttaa.
Arvaappas minne niitä säästöjä isketään suurella kädellä.
Nyt revitään laastaria niin pirun hiljaa irti, että ei ehdi töihin tienaamaan.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:
Avaatko vähän tätä logaritmista kasvua? Noin niinku käytännössä kun en ihan saanut kiinni että mitä se tarkoittaa?

Suomi, Ruotsi ja korona | Soininvaara Ehkä tuo Soininvaaran ylin kuvaaja selventää asiaa parhaiten. Logaritmisessä kasvussa uusia tapauksia tulee, mutta niitä ei tule moninkertaista määrää tiettyyn ajanhetkeen esim. päivään tai viikkoon nähden. Eksponentiaalisessa kasvussa tapaulsia tolisi moninkertainen määrä, jolloin kasvukäyrä kaartuisi jyrkästä vasemmalle suhteessa 45 asteen suoraan. Logaritmisessa kasvussa käyrä kaartuu loivasti oikealle.
 

TAM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers
Suomi, Ruotsi ja korona | Soininvaara Ehkä tuo Soininvaaran ylin kuvaaja selventää asiaa parhaiten. Logaritmisessä kasvussa uusia tapauksia tulee, mutta niitä ei tule moninkertaista määrää tiettyyn ajanhetkeen esim. päivään tai viikkoon nähden. Eksponentiaalisessa kasvussa tapaulsia tolisi moninkertainen määrä, jolloin kasvukäyrä kaartuisi jyrkästä vasemmalle suhteessa 45 asteen suoraan. Logaritmisessa kasvussa käyrä kaartuu loivasti oikealle.
Veisi aika paljon uskottavuutta viesteistä jos ei ymmärtäisi logaritmista asteikkoa. Siksi halusin varmistaa.
 

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Voiko nämä korkeammat tartuntaluvut olla sellaisia tapauksia jotka on syntynyt pääsiäisen tienoilla? Arvailua joo mutta tietyllä tapaa se ihmisten ryysiminen kauppoihin yms oli sen verran merkittävää pienessä ajassa.
"Tämän päivän lisäyksestä" 113 kappaletta osuu välille 30.3-7.4, eli suuri osa noista on jo terveen kirjoissa. Viidelle viimeiselle päivälle lisäystä tulee ihan normaali 83 kappaletta, eli tartunnat eivät ole ainakaan kasvussa kun otetaan huomioon kasvaneet testimäärät.

Porissa tällä hetkellä positiivisten testien osuus luokkaa 2 prosenttia, vaikka periaateessa testataan vain oireisia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Jännä juttu jota kelannut. Tulee paljon luotettavan kuuloista tilastoa että moni sairastunut täysin oireeton mm. näillä lentotukialuksilla. Kuitenkin Suomessa testataan 2000-3000 joka päivä ja tosi vähän osumia tulee. Näillä testattavilla on varmaan koronan oireet mutta jos on muuta flunssaa päällä niin eikö korona tule niihin?
Eiköhän tuollaiset lentotukialukset ovat aika optimaalisia paikkoja viruksen tehokkaalle levitykselle. Sosiaalinen eristäytyminen on vaikeaa, joten taudin saa nopeasti iso osa. Tässä mielessä me olemme pahasti jäljessä epidemian vaihetta. Kuitenkin aluksilta puuttuu täysin vanhukset ja erityisesti hoivokodeissa olevat, niin kuolemia ei tule. Jos meillä olisi käytössä muutama kymmenen tuhatta lentoalusta, niin epidemia olisi äkkiä kätevästi hoidettu. Kaikki nuoret sinne vaan.

itse en kovin hyvänä vaihtoehtona näe sitä, että täällä siirrettäisiin koronapiikkiä selvästi myöhäisempään aikaan kun muualla maailmassa / euroopassa. Siinä vaiheessa kun muualla alkaa talous kasvaa ja meidänkin vienti alkaisi vetämään, niin täällä vielä pidettäiisin maata kiinni tai oltaisiin tautipiikin kourissa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Ilmeisesti Suomi on helmikuun puolivälin jälkeen tähän yhteishankintaam herännyt, kaikki ovat toimineet hyvin, mutta ei nyt vaan riittänyt.

Eipä noista nyt kokonaisuutta saa ymmärrettyä.

Tämä koko yhteishankintahommahan on alunperin ollut Suomen idea vuonna 2010, Suomi vaan ei itse sopimusta allekirjoittanut silloin, kun se lanseerattiin.STM:n virkamiehet pitivät sopimusta liian monimutkaisena. Idea EU:n yhteisistä suojavarustehankinnoista tuli Suomen Paula Risikolta – kertoo nyt miksi sopimukseen ei tartuttu vuosiin
 
Erittäin hyvä huomio. Laiskuuttani lainasin ensimmäisen version. Samoja huomioita muilta oli tullut heti. Päivitetty tuollaiseksi sitten hetimmiten.


. Silti tuo edelleen joitakin ajatuksia herättää.


Miten tuo oikea kuvaaja korjaa vasemman puoleisen kuvaajan huuhaata? Vasen Lontoo ja oikea Englanti ja Wales yhdessä. 18 000 koronatapauksella lontoon koronakuolleisuus on 200 paikkeilla. Eikö vasen näytä huomattavasti enemmän?
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
Kun tätä yhteishankintahimmeliä täällä niin kovin mainostetaan, niin miksi monelle Euroopan maalle kävi kuten Suomelle? Monesta muustakin maasta kuului tässä parin viikon sisään, että olivat saaneet käyttökelvotonta suojainta. Miksi yhteishankintahimmeliin osallistunut Ruotsi tilasi kuitenkin sekundaa Kiinasta. Ranska, Hollanti, kaikki?

Eikö tuo ole siis ollut vielä käytössä, vai tuleeko se joskus ehkä tulevaisuudessa käyttöön? Koska?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös