Se riippuu siitä kuuluisasta R0 luvusta. Mitä isompi R0 sitä suurempi prosentti. Tuhkarokon R0 on yli 10 ja sen prosentti on luokkaa yli 95% . Koronalle nämä luvut ovat pienemmät, jostain näin prosentin 60 mutta sekin on tietty vaan arvio.
Laumaimmuniteetti tarkoittaa sitä että yksittäisen tautiketjun todennäköisyys katketa johonkin äärelliseen määrään sairastuneita nousee sataan prosenttiin. Se tapahtuu kun laimennettu R0 on pienempi kuin 1. Eli jos R0 on lähtötilanteessa vaikka 3, niin laumaimmuniteetti syntyy kun vähintään 2/3 populaatiosta on saanut immuniteetin, jolloin alle 1/3 voi vielä sairastua ja tarttuvuus < 1/3×3 = 1.
Jos koronassa R0=2,5, niin laumaimmuniteettiin vaaditaan että vähintään 1-1/R0 = 1-1/2,5 = 0,6 = 60% populaatiosta on saavuttanut immuniteetin.
Mutta jos halutaan katkaista taudin kulku vaikka koko Suomessa niin tuon immuniteetin on oltava riittävän suuri kaikkialla. Ei riitä että se on keskimäärin tarpeeksi suuri jos immuniteetin saavuttaneet ovat keskittynert esim. Uudellemaalle.
Ja tuo laskennallinen laumaimmuniteetti tarkoittaa siis sitä että tautiketju katkeaa varmasti. Se voi silti ennen katkeamista levitä vielä huomattavalle joukolle ihmisiä. Mutta toisaalta se voi katketa myös pienemmällä immuniteetilla, mutta vain jollakin 100% pienemmällä todennäköisyydellä. Toki se aina katkeaa viimeistään silloin kun jollakin alueella kaikki ovat sairastuneet, koska laskenta olettaa että mahdollisia taudin saajia olisi lopulta ääretön määrä. Tositilanteessa vaikka tarkasteltaisiin kaikkia maailman ihmisiä, niin ihmisiä on äärellinen määrä. Silti joku muutaman sadan tuhannen hengen populaatio on jo sellainen että voidaan mennä äärettömyysolettamalla ilman että se oikeasti vaikuttaa laskelmiin.